Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2017 - witamy i zapraszamy :)

Recommended Posts

Jaki macie pomysły na sterowanie roletami zew. Planuje rolety na duże przeszklenia od południa i zachodu jakieś 5 Mb i zastanawiam się czy wystarcza zwykle wyłączniki on off czy raczej doprowadzić do rolety jakaś sketke i dokupić jakieś sterowniki ? Jak jest i was?

Też się zastanawiamy. U znajomych widzieliśmy włączniki takie jak do światła i trzeba trzymać przez cały czas otwierania / zamykania rolety. Dość niewygodne... Ja bym chciała przełącznik taki że naciskam (raz) i się otwiera / zamyka.

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to ja nie wiem co robić.

Stropy są na wysokości około 2,5 i 3 m nad ziemią.

Przykryć folią teoretycznie można, ale wiatr zwieje ją dość szybko, nawet mimo przyciśnięcia deskami czy kamieniami.

Słoma odpada, będzie magazynować wilgoć, poza tym skąd ja wezmę słomę na przykrycie 150 m2?

Poratujcie dobrymi radami :p

BTW ja sobie zabezpieczyłem okno pod balkonem (na który się leje z dachu w związku ze spartaczeniem długości okapu), ale widać nie za dobrze to działa, bo ostatnio gdy zawitałem na budowę żeby wrzucić trochę butelek plasticzanych do niecki basenowej moim oczom ukazał się taki widok:

IMG_20171118_135910.jpg

Poprawiać te folie czy to tylko i wyłącznie estetykę psuje?

Niestety po wybraniu humusu ok 40 cm to stoi ok 10 cm wody wiec jest bardzo wysoko a jeszcze trzeba wykopać pod ławe

Współczuję...u nas zdjelismy 40 cm humusu i było ok...potem 20 cm i woda...masa przebojów i walki...teraz murują się ściany fundamentowe i drapie się po głowie jak się uda zrobić hydroizolację...a myślałem, że fundament to takie lekkie przetarcie- wykopać, wylać, wymumrować, zaizolować i zapomnieć ;) u mnie i ekipa i KB mówią, że ta jesień je ta wyjątkowa jeśli chodzi o wysoki poziom wody...ale na wiosnę będzie gorzej...trzymam kciuki żeby udało się szybko i w miarę bezboleśnie wyjść z ziemi...

Niestety po wybraniu humusu ok 40 cm to stoi ok 10 cm wody wiec jest bardzo wysoko a jeszcze trzeba wykopać pod ławe

U nas zdjęli humus w piątek ( więcej niż 40 cm) nie było wody .Piątek po południu lało, wczoraj lało myślałam że będzie jezioro ale nie ma . Zobaczymy co będzie dalej

Jutro leją strop nad garażem :wiggle: coś się dzieje :) w sobotę pojechaliśmy zobaczyć jak prace, a tu niespodzianka - panowie dzielnie szalowali. Aż z tego szczęścia pojechałam im kawę kupić :)

Ogarnęłam już prawie temat pompy (zajęło mi to 9 miesięcy :p ), ale przynajmniej już wiem o tym tyle, że potrafię wyczuć na kilometr niedoinformowanego instalatora. Za to rozbieżność cen powala....

Teraz czas na rekuperację... Ogólnie dom budujemy o jeden pustak więcej, żeby zostawić przestrzeń pomiędzy piętrami na instalację rekuperacji. Tylko w tym temacie jestem zupełnie zielona. Nie znam marek, mocy itd. czas zgłębić temat. Kto montuje reku? Macie już coś na oku?

Ogarnęłam już prawie temat pompy (zajęło mi to 9 miesięcy :p ), ale przynajmniej już wiem o tym tyle, że potrafię wyczuć na kilometr niedoinformowanego instalatora. Za to rozbieżność cen powala....

No i co tam wyszło, pochwal się. :)

Teraz czas na rekuperację... Ogólnie dom budujemy o jeden pustak więcej, żeby zostawić przestrzeń pomiędzy piętrami na instalację rekuperacji. Tylko w tym temacie jestem zupełnie zielona. Nie znam marek, mocy itd. czas zgłębić temat. Kto montuje reku? Macie już coś na oku?

Tylko z powodu WM ten pustak więcej? Na WM potrzeba tylko 10 cm więcej, bo kanały montowane w podłodze mają 75mm. Może więc wystarczy sufit podnieść na piętrze? Była niedawno tutaj wzmianka o rekuperatorach. Szukaj prostych modeli, nie patrz na super sprawności wymienników, na wyświetlacze i fefnaście funkcji. Mają być z wentylatorami EBM i mieć automatyczny bypass, no i oczywiście zapewniać parametry odpowiednie do instalacji. To wszystko się sprowadza do ceny, która nie powinna przekraczać 5k brutto, a im mniej tym lepiej. :p

Myjk raczej zostaniemy przy Panasonicu T-cap serii H - pewnie 9kW ale to OZC potwierdzi. Jeszcze rozkminiam czy wystarczy mi 1 faza czy iść w 3 fazy oraz na cholerę mi ten dodatkowy bufor który wszyscy bez wyjątku proponują (bagatela 2000 zł). Próbuję tutaj czytać ale wiesz...czasami mam wrażenie że koledzy w fachu piszą po chińsku ;) z tego co udało mi się zrozumieć to: a)jeżeli wszędzie masz podłogówkę, b)dobrze dobrałeś moc pompy c)nie mieszkasz w Suwałkach d)jesteś na tyle wysportowany, żeby od czasu do czasu zejsć do kotłowni sprawdzić czy pompa radzi sobie z defrostem i spadkami temperatur - to możesz sobie darować ten bufor ;) ale nadal jednak nie wiem czy w 100% zrozumiałam jego zasadność (bądź nie).

Z fazami to już w ogóle nic nie rozumiem. Różnaca w cenie 4000 netto a ja nadal nie znalazłam argumentu za tym żeby te 4000 zł zapłacić więcej.

Co do Reku - na razie dostaję wycenę na same Mercedesy ;) ale spoko i tu dojdę do ładu

Też się zastanawiamy. U znajomych widzieliśmy włączniki takie jak do światła i trzeba trzymać przez cały czas otwierania / zamykania rolety. Dość niewygodne... Ja bym chciała przełącznik taki że naciskam (raz) i się otwiera / zamyka.

Sterowanie rolet teraz można sobie zrobić jak się tylko komu podoba.

Pierwsza opcja to wszystkie rolety sterowane pilotem - miałem już taki system w swoim poprzednim domu - wygodne ponieważ otwieramy/zamykamy każdą z osobna lub wszystkie razem. Minusem jest to że jeśli chcesz coś zrobić w jednym z pokoi za każdym razem musisz iść do pilota...możesz kupić tych pilotów kilka (całkiem nie mały koszt), tylko wtedy szukaj tych pilotów.

Druga opcja to tak jak napisaliście wyłącznik naścienny - teraz taki będę miał - włączasz/wyłączasz w każdym pokoju z osobna. Dodatkowo montujesz w każdym z włączników przekaźnik wifi i wtedy dodatkowo lecisz z telefonu komórkowego jak by wszystko było sterowane pilotem.

Koszt takiego przekaźnika od 30-50 zł za każdy z punktów.

:D:D:D

Myjk raczej zostaniemy przy Panasonicu T-cap serii H - pewnie 9kW ale to OZC potwierdzi. Jeszcze rozkminiam czy wystarczy mi 1 faza czy iść w 3 fazy oraz na cholerę mi ten dodatkowy bufor który wszyscy bez wyjątku proponują (bagatela 2000 zł). Próbuję tutaj czytać ale wiesz...czasami mam wrażenie że koledzy w fachu piszą po chińsku ;) z tego co udało mi się zrozumieć to: a)jeżeli wszędzie masz podłogówkę, b)dobrze dobrałeś moc pompy c)nie mieszkasz w Suwałkach d)jesteś na tyle wysportowany, żeby od czasu do czasu zejsć do kotłowni sprawdzić czy pompa radzi sobie z defrostem i spadkami temperatur - to możesz sobie darować ten bufor ;) ale nadal jednak nie wiem czy w 100% zrozumiałam jego zasadność (bądź nie).

Mnie podobne info udało się wyczytać z opinii bardziej doświadczonych użytkowników. Główny wniosek płynący z rozważań, to znowu zysk dla instalatora. Bufor w instalacji to nie tylko przycięcie na prowizji od sprzętu i instalacji, ale także mniejsze problemy z doborem PC i późniejszą konfiguracją systemu. Klient nic z tego tytułu zyskuje -- no może poza późniejszym spokojem z instalatorem, który będzie jojczył że z buforem by działało dobrze, a tak są same kłopoty (bo mu się nie chce albo nie umie ustawić).

Z fazami to już w ogóle nic nie rozumiem. Różnaca w cenie 4000 netto a ja nadal nie znalazłam argumentu za tym żeby te 4000 zł zapłacić więcej.

O tym musi się wypowiedzieć elektryk/instalator. Jeśli jest wystarczająca moc na jednej fazie i zadbasz o to aby nic innego na tej konkretnej fazie nie wisiało, to może być 1F -- znaczy trzeba zadbać o poprawną elektrykę i zestawić to z parametrami pompy. Generalnie im mocniejsza pompa (dwa wentyle, grzałki elektryczne) tym bardziej trzeba iść w stronę 3F

Co do Reku - na razie dostaję wycenę na same Mercedesy ;) ale spoko i tu dojdę do ładu

Typowe. Im wyższa cena Mercedesa, tym wyższa prowizja dla sprzedawcy/instalatora.

Druga opcja to tak jak napisaliście wyłącznik naścienny - teraz taki będę miał - włączasz/wyłączasz w każdym pokoju z osobna. Dodatkowo montujesz w każdym z włączników przekaźnik wifi i wtedy dodatkowo lecisz z telefonu komórkowego jak by wszystko było sterowane pilotem.

Koszt takiego przekaźnika od 30-50 zł za każdy z punktów.

Czy to pozwoli alarmowi sterować takimi roletami? Ja chcę zrobić rolety autonomiczne, w sensie na czujki zmierzchowe i podpięte do alarmu żeby się same zamykały po uzbrojeniu i otwierały po rozbrojeniu alarmu.

Dla wszystkich, którzy planują zakup pompy - warto poczytać

http://www.blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/jak-madrze-wybrac-pompe-ciepla/

REKU - jak się dodaje jeden pustak to sie zmienia wysokość budynku a to już zmiana istotna? Rozumiem, że wtedy sufit będzie podwieszany z kg i tam bedą kanały z WM? Ja bym tak nie robił, lepiej puścić w styropianie kanały z WM i najlepiej jak tego styropianu będzie 8-10 cm na poddaszu, bo kanały WM jak wspomniał MYJK mają 75mm a są miejsca gdzie się krzyżują z wodą, kanalizą, prądem czy odkurzaczem centralnym.

laurap też mieliśmy plan umieścić reku pod sufitem i sufit podwieszany zrobić. Ale zrezygnowaliśmy z tego i ostatecznie umieścimy w podłodze w styropianie na piętrze. Za to obniżyliśmy strop o jeden pustak i dzięki temu zyskaliśmy na wysokości pomieszczeń na piętrze i ścianka kolankowa jest wyższa. Na parterze i tak do sufitu zostanie 280 cm (miało być 300 cm żeby zostawić miejsce dla reku i sufitu podwieszanego). Sufit podwieszany to dodatkowy spory koszt, przemyśl to.

Dla wszystkich, którzy planują zakup pompy - warto poczytać

http://www.blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/jak-madrze-wybrac-pompe-ciepla/

REKU - jak się dodaje jeden pustak to sie zmienia wysokość budynku a to już zmiana istotna? Rozumiem, że wtedy sufit będzie podwieszany z kg i tam bedą kanały z WM? Ja bym tak nie robił, lepiej puścić w styropianie kanały z WM i najlepiej jak tego styropianu będzie 8-10 cm na poddaszu, bo kanały WM jak wspomniał MYJK mają 75mm a są miejsca gdzie się krzyżują z wodą, kanalizą, prądem czy odkurzaczem centralnym.

Czyli dla poddasz lepiej puścić na poddaszu/stryszku? Czyli jak mam dom z poddaszem użytkowym to mam dodatkowo ocieplić 10 cm styro podłogę na stryszku i tam puścić przewody ? Ja planuje dla parteru puścić po podłodze( mam 10 cm styro i przygotowane już przepusty) natomiast dla poddasz myśłałem że umieszcze na jętkach tak mi sie wydawało najoptymalniej ;/ . Reku planuje w pralni na górze.

Słuchajcie, tak się zastanawiam (bardzo luźne rozważania) nad rekuperacją, to znaczy nad miejscem rozprowadzenia przewodów. Czy ktoś z Was spotkał się lub wie, czy można poprowadzić przewody na stropie, w styropianie zarówno dla parteru jak i użytkowego poddasza? Zastanawiam się, czy jest możliwość uniknięcia prowadzenia przewodów reku po strychu.

Rozpatruję to w kategoriach wygodniejszego rozkładania wełny przy ocieplaniu podłogi strychu.

Czy raczej jest to pomysł z i do dupy? :p

Rozpatruję to w kategoriach wygodniejszego rozkładania wełny przy ocieplaniu podłogi strychu.

Rozrysuj sobie plątaninę przewodów dla dwóch kondygnacji, to będziesz wiedział, że to niewykonalne (albo trzeba grubo styropianu dać, żeby przewody mogły się przecinać bez problemu). Nawet, jak użyjesz drogich przejściówek do przecinania się kanałów.

A co za problem masz przy rozwijaniu wełny na strychu?

Czyli dla poddasz lepiej puścić na poddaszu/stryszku? Czyli jak mam dom z poddaszem użytkowym to mam dodatkowo ocieplić 10 cm styro podłogę na stryszku i tam puścić przewody ? Ja planuje dla parteru puścić po podłodze( mam 10 cm styro i przygotowane już przepusty) natomiast dla poddasz myśłałem że umieszcze na jętkach tak mi sie wydawało najoptymalniej ;/ . Reku planuje w pralni na górze.

Ja pod jętkami miałem 10 cm wełny i sufit podwieszany więc tam poszły kanały. Jak ty planowałeś zrobić sufit z KG?

Słuchajcie, tak się zastanawiam (bardzo luźne rozważania) nad rekuperacją, to znaczy nad miejscem rozprowadzenia przewodów. Czy ktoś z Was spotkał się lub wie, czy można poprowadzić przewody na stropie, w styropianie zarówno dla parteru jak i użytkowego poddasza? Zastanawiam się, czy jest możliwość uniknięcia prowadzenia przewodów reku po strychu.

Czy raczej jest to pomysł z i do dupy? :p

Jest możliwość. Ja tak mam. Dla parteru kanały prowadzone są po stropie w styropianie, dla piętra też tak że potem wychodzą w kanały ścienne i anemostaty są ścienne. Choć mogą też być sufitowe, ale oczywiście trochę zakrętów przy tym będzie. Tak mi zaprojektowała projektant. I byłem zmuszony stosować pewną firmę na V dosyć mało znaną tutaj na forum. Kanały są płaskie. Dlatego można je wkuwać w ściany ale również można je zabudowywać.

Ale co się okazało dla mnie. Rekuperator tej firmy ma dosyć rzadkie rozwiązanie które mi się przydało i dlatego pewnie projektant je wybrała. Otóż reku ma po dwa króćce dla wywiewu i po dwa dla nawiewu które można wykorzystać jednocześnie. Ja będę miał budynek dwulokalowy więc trochę skomplikowania miałem.

Acha rekuperator mam na parterze.

Edytowane przez Darkat