Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2017 - witamy i zapraszamy :)

Recommended Posts

Moim priorytetem jest z kolei jak najszybsza przeprowadzka. Mieszkamy w wynajętym mieszkaniu i każdy miesiąc płacenia czynszu to dla nas miesiąc stracony. Oby do lata 2018! Chociaż znając męża to stanie na głowie by to była już wiosna... będziemy mieszkać na budowie oczywiście, ale coś za coś.

W domu mamy wstawione już okna. Dachowe się jeszcze wstawiają. Dziwne uczucie. Tydzień temu stałam w domu i czułam się jak w jaskini, czyli w środku ale jednak na zewnątrz. Wczoraj stanęłam przy oknie, nic nie wieje, mało słychać... poczułam się kompletnie odcięta od świata zewnętrznego :) Tak domowo i bezpiecznie :) Fajne uczucie.

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moim priorytetem jest z kolei jak najszybsza przeprowadzka. Mieszkamy w wynajętym mieszkaniu i każdy miesiąc płacenia czynszu to dla nas miesiąc stracony. Oby do lata 2018! Chociaż znając męża to stanie na głowie by to była już wiosna... będziemy mieszkać na budowie oczywiście, ale coś za coś.

W domu mamy wstawione już okna. Dachowe się jeszcze wstawiają. Dziwne uczucie. Tydzień temu stałam w domu i czułam się jak w jaskini, czyli w środku ale jednak na zewnątrz. Wczoraj stanęłam przy oknie, nic nie wieje, mało słychać... poczułam się kompletnie odcięta od świata zewnętrznego :) Tak domowo i bezpiecznie :) Fajne uczucie.

Mamy ten sam priorytet ;)

Wentyle papsta ma i to super, ale cena zaporowa -- nie widzę ofert poniżej 10k. :( Ile wyszło za całą WM?

Myjku, ty chciałeś WM dla Twojego domu poniżej 10K :jawdrop: Toż to chyba możliwe jedynie przy własnym montażu.

Ja już w 2016 r wyceniałam WM dla mojego domu i najlepsza oferta opiewała na kwotę 16K. Pozostałe powyżej 20K :eek:

Myjku, ty chciałeś WM dla Twojego domu poniżej 10K :jawdrop: Toż to chyba możliwe jedynie przy własnym montażu.

Ja już w 2016 r wyceniałam WM dla mojego domu i najlepsza oferta opiewała na kwotę 16K. Pozostałe powyżej 20K :eek:

Powyżej pisałem o cenie za sam, wymarzony przez Doli., rekuperator. Ja dostałem oferty na WM od 12 do 16 tys. zł brutto (z VAT 8%) w tym wykonanie instalacji, materiał i rekuperator. Więc z tego teoretycznie wynika, że robiąc samemu można się zmieścić w 10. Pod warunkiem, że nie kupi się rekuperatora za 10. ;)

Powyżej pisałem o cenie za sam, wymarzony przez Doli., rekuperator. Ja dostałem oferty na WM od 12 do 16 tys. zł brutto (z VAT 8%) w tym wykonanie instalacji, materiał i rekuperator. Więc z tego teoretycznie wynika, że robiąc samemu można się zmieścić w 10. Pod warunkiem, że nie kupi się rekuperatora za 10. ;)

Uff ;) Jeśli chodziło o cenę samej jednostki to spoko ;)

W sumie masz bardzo dobre cenowo oferty. W końcu chatka spora. Jakie centrale miałeś w wycenach??

Dokladnie u mnie przy samodzielnym montazu wyszlo 10k peflex+airpack 300 ze sterownikiem airl+

Wentyle papsta ma i to super, ale cena zaporowa -- nie widzę ofert poniżej 10k. :( Ile wyszło za całą WM?

Ja mam dwie oferty na 350 w okolicach 7800zł netto. + 900-1000 zł akcesoria montażowe i montaż (podpięcie do rozdzielaczy, czerpni, wyrzutni, uruchomienie i "regulacja").

Za resztę instalacji na rurach elastycznych łącznie 12 anemostatów - 8-11K zł netto. Ponieważ to proste rozłożenie na stropie kupiłem za niespełna 3100 zł brutto (z 23% VAT i przesyłką, w tym filtry do anemostatów) materiały na pe-flex. Większość już rozłożona luzem. Zastanawiam się, czy warto to mocować. Skrzynki rozprężne chyba tak - żeby w miarę wycentrować otwór i zapianować od dołu. Rur chyba nie będę mocował. Specom z wprawą i sprzętem to pewnie z jedną roboczodniówkę by zajęło. Mi zajęło z ojcem jeden dzień to, co zrobiliśmy. Ale sporo czasu zajęło sprzątanie poddasza. Samo rozłożenie z mocowaniem dla dwóch nie wprawionych osób to góra weekend spokojnej pracy bez napinki. A może i dzień. Liczenie za robociznę za to 5K i więcej to zdzierstwo.

A co do rekuperatorów, to mam teraz dwóch faworytów - Mistral Pro 400EC i VUT 350 PE EC. Ten drugi głównie dla tego, że przy niskiej cenie i przyzwoitych parametrach da mi się upchać blisko sufitu. A mam mało miejsca.

Ale coraz bardziej się zastanawiam nad kupnem używki ze względu na to, że oferenci mnie straszą zapisami typu:

"Instalację wentylacji należy uruchomić dopiero po zakończeniu prac wykończeniowych w budynku.

Instalacja nie może być użyta do osuszania lub odpylania budynku, grozi to trwałym uszkodzeniem

centrali i instalacji!!!!!!!!!!!!!!!"

A jak upoluję na OLX czy Allegro tanio przyzwoitą używkę, to nie będę się przejmował gwarancją. Jak się sprawdzi - to zostanie na dłużej. Jak się nie sprawdzi - to wymienię na coś nowego jak zamieszkam.

Busters dzięki za odpowiedź. Wszystko jasne co piszesz. Szkoda ze nie można już dostać serii F bo cenowo dużo lepiej wychodzi a H ma w sumie te same parametry.

Ja najbardziej sensowną mam tą ofertę:

3) WENTYLACJA MECHANICZNA

- Przewody Ventiflex 75 mm z 30 letnią gwarancją i atestami higienicznymi + ocieplenie

- Ruru zasilające rozdzielacze z powłoką antybakteryjną

- Czerpnia wyrzutnia rury spiro – ocieplone wełną 4 cm

- Puszki rozprężne

- Anemostaty nawiewne/wywiewne

- Montaż + potrzebny materiał

- Końcowa regulacja przepływów powietrza zgodnie z projektem (Anemometr TESTO 417)

Cena brutto 9 300 VAT 8%

THESLA GREEN 500 + panel sterowania

Cena brutto 8 500 zł

Nie wiem co mój mąż zaplanował, ale wiem ile będzie kosztować.

11 000 za materiały

8500 jednostka

5500 montaż

25000 razem

Jakoś tak sporo chyba

Ło, panie... :jawdrop: Jesteś z Wrocławia, a my tu właśnie z @Kriss7 obczajamy wykonawcę w ludzkich cenach. Może tez do niego chcecie napisać? Jak coś to dam namiary na priv.

Ło, panie... :jawdrop: Jesteś z Wrocławia, a my tu właśnie z @Kriss7 obczajamy wykonawcę w ludzkich cenach. Może tez do niego chcecie napisać? Jak coś to dam namiary na priv.

No to poproszę. Chociaż mąż twierdzi, że przyciąć ewentualnie może tylko na robociźnie. Zastanawia się czy nie zamówić samego projektu i zrobić instalację samodzielnie.

już wiem dokładnie : jednostka to Mistral PRO 600 EC + nagrzewnica elektryczna

No to poproszę. Chociaż mąż twierdzi, że przyciąć ewentualnie może tylko na robociźnie. Zastanawia się czy nie zamówić samego projektu i zrobić instalację samodzielnie.

już wiem dokładnie : jednostka to Mistral PRO 600 EC + nagrzewnica elektryczna

Też tak chcieliśmy, ale niewiele więcej zapłacimy u Niego - dane poszły na priv.

EDYTA: czemu taki potężny wymiennik? 600m3? Macie niewiele większy dom od naszego. U nas wystarczy 350m3.