Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2017 - witamy i zapraszamy :)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wentylacja jest dla ludzi nie dla kubatury!!! U mnie wentylowane 140m2 i airpack300 jest w zupelnosci wystarczajacy nie przewiduje puszczac go powyzej 30-40% poza jakimis wyjatkami. Zastanowcie sie nad zrobieniem wentylacji samemu to naprawde bardzo proste.

Mnie zajelo to 2dni w 2osoby i 1 dzien samemu.

Zastanawia mnie dlaczego ludzie majac wentylacje grawitacyjna zatykaja wszystkie możliwe dziury duszac sie we wlasnym smrodzie a nagle gdy zmieniaja na wentylacje mechaniczna chca wymieniac 5x wiecej powietrza niz potrzeba :D

Edytowane przez Busters

Zastanawia mnie dlaczego ludzie majac wentylacje grawitacyjna zatykaja wszystkie możliwe dziury duszac sie we wlasnym smrodzie a nagle gdy zmieniaja na wentylacje mechaniczna chca wymieniac 5x wiecej powietrza niz potrzeba :D

To proste akurat. Im więcej wymienisz powietrza tym więcej odzyskasz energii. ;) Hihi Ale na poważnie, to wydajność w sensie ilości m3/h jest także związana ze sprężem i z ilością generowanego hałasu. Zatem mocniejszy reku, w sensie oznaczenia m3/h, nie kupuje się tylko dla tego parametru -- on po prostu zazwyczaj jest w nazwie. Mnie teoretycznie wystarczy Luna 200 za 2500zł, w praktyce jej nie kupię, bo właśnie m3/h to nie wszystko.

Doli. czy ja również mogę prosić o namiary na wrocławskiego wykonawcę reku? My co prawda z opolskiego, ale ślemy zapytania również w Wasz rejon (i co ważniejsze - odpisują ;) ). Z góry dzięki!

my też z opolskiego :) zauważyłaś też, że u nas jest problem nawet z otrzymaniem oferty?

Wentylacja jest dla ludzi nie dla kubatury!!! U mnie wentylowane 140m2 i airpack300 jest w zupelnosci wystarczajacy nie przewiduje puszczac go powyzej 30-40% poza jakimis wyjatkami. Zastanowcie sie nad zrobieniem wentylacji samemu to naprawde bardzo proste.

Mnie zajelo to 2dni w 2osoby i 1 dzien samemu.

To nie jest tak, że ja sobie coś wymyśliłam i mi zależy na większej jednostce bo chcę mieć świeższe powietrze niż ty ;)

Nie musimy się znać na wszystkim. Daliśmy projekt do wyceny do trzech firm i wszystkie ceny były podobne. Tę, na którą się zdecydowaliśmy, poleciła nam nasza znajoma. Skontaktuję się z firma poleconą przez Doli. Ale wcale mnie nie zdziwi jak cena znowu będzie podobna, bo dom jest duży, dwulokalowy, 5 sypialni, 3 łazienki, 2 kuchnie, śpiżarnia, pralnia - cudów nie ma niestety.

To proste akurat. Im więcej wymienisz powietrza tym więcej odzyskasz energii. ;) Hihi Ale na poważnie, to wydajność w sensie ilości m3/h jest także związana ze sprężem i z ilością generowanego hałasu. Zatem mocniejszy reku, w sensie oznaczenia m3/h, nie kupuje się tylko dla tego parametru -- on po prostu zazwyczaj jest w nazwie. Mnie teoretycznie wystarczy Luna 200 za 2500zł, w praktyce jej nie kupię, bo właśnie m3/h to nie wszystko.

No zgadza sie, u mnie airpack300 nawet powyzej 50% jest zupelnie nieslyszalny w innych pomieszczeniach.

Co u siebie planujesz 400 czy 500? 3 czy 4 osoby?

To nie jest tak, że ja sobie coś wymyśliłam i mi zależy na większej jednostce bo chcę mieć świeższe powietrze niż ty ;)

Nie musimy się znać na wszystkim. Daliśmy projekt do wyceny do trzech firm i wszystkie ceny były podobne. Tę, na którą się zdecydowaliśmy, poleciła nam nasza znajoma. Skontaktuję się z firma poleconą przez Doli. Ale wcale mnie nie zdziwi jak cena znowu będzie podobna, bo dom jest duży, dwulokalowy, 5 sypialni, 3 łazienki, 2 kuchnie, śpiżarnia, pralnia - cudów nie ma niestety.

Wiem wiem, to absolutnie nie zarzut do Was, ale wiem jak instalotorzy dobieraja urzadzenia i bardzo czesto sa przewymiarowane.

U was faktycznie spory metraz i calosc uzytkowa, ale i tak zastanowilbym sie nad ta 600.. chyba ze bedzie mieszkac 6++ osob to moze i faktycznie taki potrzebny.

Mi tez oferowali 500, bo mam duzy salon z wysokim sufitem i sie spora kubatura robi..

No zgadza sie, u mnie airpack300 nawet powyzej 50% jest zupelnie nieslyszalny w innych pomieszczeniach.

Co u siebie planujesz 400 czy 500? 3 czy 4 osoby?

Ten Alnor MinistAir co to go planuję ma 470m3/h. Mniejszych AFAIR nie dają. Osoby obecnie 3 (ostatnio do kompletu dołączył pieso-mysz marki YorkXS), ale może będą 4 osoby docelowo.

No właśnie już w 5 firmie jak dopytywałem to twierdzą że nie trzeba obrabiać szpalet że taśma się przyklei bez problemu.I bądź tu mądry . Zastanawiam się czym zabezpieczyć taśmy , chyba maks 3 miechy mogą być narażone na UV . Koszt taśm w najlepszej ofercie u mnie to 1,3 k parapety ciepłe wszyscy odradzają ;/ .

Taśmy mogą się nie przykleić, powinna być szpaleta obrobiona. Ja u siebie zrobiłem zwykłym tynkiem środek, a od zewnątrz będę dawał klej do płytek żeby wyrównać Porotherm.

Parapetów nie chcą dawać, bo pod ciepły parapet dół szpalety musi być idealnie równy, tam nie powinno być żadnej pianki. Lenie zwykłe i tyle.

Czy drzwi wejściowe też mogą być osadzone na poszerzeniu?Powinny?

Według mnie tak.

Jaką macie grubość wylewki w projekcie u mnie 8 cm plus siatka zbrojona , Czy nie za grubo?

Grubo, ale to nie jest żaden błąd. Co najwyżej podłogówka będzie się wolniej rozgrzewała za pierwszym razem.

Edytowane przez Basia_Tomek

Taśmy mogą się nie przykleić, powinna być szpaleta obrobiona. Ja u siebie zrobiłem zwykłym tynkiem środek, a od zewnątrz będę dawał klej do płytek żeby wyrównać Porotherm.

Parapetów nie chcą dawać, bo pod ciepły parapet dół szpalety musi być idealnie równy, tam nie powinno być żadnej pianki. Lenie zwykłe i tyle.

Według mnie tak.

Grubo, ale to nie jest żaden błąd. Co najwyżej podłogówka będzie się wolniej rozgrzewała za pierwszym razem.

Mam nadzieje że będzie dobrym akumulatorem ciepła : ).

To bardziej chyba koto-mysz :p

No coś Ty, za lekki i za mały jest na kota. ;) Poza tym w przeciwieństwie do kota JUŻ potrafi przynieść zabawkę, JUŻ reaguje na swoje imię i cały czas się dalej uczy. :p Ponadto nie łazi po stole, telewizorze, szafkach czy zasłonach i raczej się na to nie zapowiada. ;)