swieja 30.11.2017 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 (edytowane) Hm, nie wiem, może Dodam, ze dom duży, 230 m2, dwulokalowy, bez garażu. A czemu taki duży wymiennik? Nie mam pojęcia, tak nam policzyli. Kubatura całego domu to 707 m3 Edytowane 30 Listopada 2017 przez swieja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 30.11.2017 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 (edytowane) Wentylacja jest dla ludzi nie dla kubatury!!! U mnie wentylowane 140m2 i airpack300 jest w zupelnosci wystarczajacy nie przewiduje puszczac go powyzej 30-40% poza jakimis wyjatkami. Zastanowcie sie nad zrobieniem wentylacji samemu to naprawde bardzo proste. Mnie zajelo to 2dni w 2osoby i 1 dzien samemu. Zastanawia mnie dlaczego ludzie majac wentylacje grawitacyjna zatykaja wszystkie możliwe dziury duszac sie we wlasnym smrodzie a nagle gdy zmieniaja na wentylacje mechaniczna chca wymieniac 5x wiecej powietrza niz potrzeba Edytowane 30 Listopada 2017 przez Busters Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karo_line 01.12.2017 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 Doli. czy ja również mogę prosić o namiary na wrocławskiego wykonawcę reku? My co prawda z opolskiego, ale ślemy zapytania również w Wasz rejon (i co ważniejsze - odpisują ). Z góry dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 01.12.2017 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 Zastanawia mnie dlaczego ludzie majac wentylacje grawitacyjna zatykaja wszystkie możliwe dziury duszac sie we wlasnym smrodzie a nagle gdy zmieniaja na wentylacje mechaniczna chca wymieniac 5x wiecej powietrza niz potrzeba To proste akurat. Im więcej wymienisz powietrza tym więcej odzyskasz energii. Hihi Ale na poważnie, to wydajność w sensie ilości m3/h jest także związana ze sprężem i z ilością generowanego hałasu. Zatem mocniejszy reku, w sensie oznaczenia m3/h, nie kupuje się tylko dla tego parametru -- on po prostu zazwyczaj jest w nazwie. Mnie teoretycznie wystarczy Luna 200 za 2500zł, w praktyce jej nie kupię, bo właśnie m3/h to nie wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laurap 01.12.2017 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 Doli. czy ja również mogę prosić o namiary na wrocławskiego wykonawcę reku? My co prawda z opolskiego, ale ślemy zapytania również w Wasz rejon (i co ważniejsze - odpisują ). Z góry dzięki! my też z opolskiego zauważyłaś też, że u nas jest problem nawet z otrzymaniem oferty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swieja 01.12.2017 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 Wentylacja jest dla ludzi nie dla kubatury!!! U mnie wentylowane 140m2 i airpack300 jest w zupelnosci wystarczajacy nie przewiduje puszczac go powyzej 30-40% poza jakimis wyjatkami. Zastanowcie sie nad zrobieniem wentylacji samemu to naprawde bardzo proste. Mnie zajelo to 2dni w 2osoby i 1 dzien samemu. Zastanawia mnie dlaczego ludzie majac wentylacje grawitacyjna zatykaja wszystkie możliwe dziury duszac sie we wlasnym smrodzie a nagle gdy zmieniaja na wentylacje mechaniczna chca wymieniac 5x wiecej powietrza niz potrzeba To nie jest tak, że ja sobie coś wymyśliłam i mi zależy na większej jednostce bo chcę mieć świeższe powietrze niż ty Nie musimy się znać na wszystkim. Daliśmy projekt do wyceny do trzech firm i wszystkie ceny były podobne. Tę, na którą się zdecydowaliśmy, poleciła nam nasza znajoma. Skontaktuję się z firma poleconą przez Doli. Ale wcale mnie nie zdziwi jak cena znowu będzie podobna, bo dom jest duży, dwulokalowy, 5 sypialni, 3 łazienki, 2 kuchnie, śpiżarnia, pralnia - cudów nie ma niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 01.12.2017 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 To proste akurat. Im więcej wymienisz powietrza tym więcej odzyskasz energii. Hihi Ale na poważnie, to wydajność w sensie ilości m3/h jest także związana ze sprężem i z ilością generowanego hałasu. Zatem mocniejszy reku, w sensie oznaczenia m3/h, nie kupuje się tylko dla tego parametru -- on po prostu zazwyczaj jest w nazwie. Mnie teoretycznie wystarczy Luna 200 za 2500zł, w praktyce jej nie kupię, bo właśnie m3/h to nie wszystko. No zgadza sie, u mnie airpack300 nawet powyzej 50% jest zupelnie nieslyszalny w innych pomieszczeniach. Co u siebie planujesz 400 czy 500? 3 czy 4 osoby? To nie jest tak, że ja sobie coś wymyśliłam i mi zależy na większej jednostce bo chcę mieć świeższe powietrze niż ty Nie musimy się znać na wszystkim. Daliśmy projekt do wyceny do trzech firm i wszystkie ceny były podobne. Tę, na którą się zdecydowaliśmy, poleciła nam nasza znajoma. Skontaktuję się z firma poleconą przez Doli. Ale wcale mnie nie zdziwi jak cena znowu będzie podobna, bo dom jest duży, dwulokalowy, 5 sypialni, 3 łazienki, 2 kuchnie, śpiżarnia, pralnia - cudów nie ma niestety. Wiem wiem, to absolutnie nie zarzut do Was, ale wiem jak instalotorzy dobieraja urzadzenia i bardzo czesto sa przewymiarowane. U was faktycznie spory metraz i calosc uzytkowa, ale i tak zastanowilbym sie nad ta 600.. chyba ze bedzie mieszkac 6++ osob to moze i faktycznie taki potrzebny. Mi tez oferowali 500, bo mam duzy salon z wysokim sufitem i sie spora kubatura robi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swieja 01.12.2017 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 Na stałe osób będzie 5 plus psy. Okresowo 6. Czekam na tą nową wycenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 01.12.2017 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 No zgadza sie, u mnie airpack300 nawet powyzej 50% jest zupelnie nieslyszalny w innych pomieszczeniach. Co u siebie planujesz 400 czy 500? 3 czy 4 osoby? Ten Alnor MinistAir co to go planuję ma 470m3/h. Mniejszych AFAIR nie dają. Osoby obecnie 3 (ostatnio do kompletu dołączył pieso-mysz marki YorkXS), ale może będą 4 osoby docelowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 01.12.2017 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 To bardziej chyba koto-mysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aghata86 02.12.2017 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 Mamy SSO. W koncu. W pon idziemy do banku po kolejna transze. A wczoraj zamontowali nam juz oczyszczalnie. Zalezalo mi na grudniu zeby w styczniu dostac dofinansowanie. Baba w gminie mowila zeby byc z wnioskiem juz 2 stycznia bo kasa szybko sie rozchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 02.12.2017 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 Mamy SSO. W koncu. W pon idziemy do banku po kolejna transze. A wczoraj zamontowali nam juz oczyszczalnie. Zalezalo mi na grudniu zeby w styczniu dostac dofinansowanie. Baba w gminie mowila zeby byc z wnioskiem juz 2 stycznia bo kasa szybko sie rozchodzi. Gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 02.12.2017 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 Jako że mamy mały problem z dachem nad garażem (szczegóły w dzienniku) chciałam się Was zapytać czy znacie kogoś, lub ktoś z Was robi dach na ramie HEB?Może ktoś zna sensownego konstruktora, który podejmie się zadania i wykona projekt zastępczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_Tomek 03.12.2017 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 (edytowane) No właśnie już w 5 firmie jak dopytywałem to twierdzą że nie trzeba obrabiać szpalet że taśma się przyklei bez problemu.I bądź tu mądry . Zastanawiam się czym zabezpieczyć taśmy , chyba maks 3 miechy mogą być narażone na UV . Koszt taśm w najlepszej ofercie u mnie to 1,3 k parapety ciepłe wszyscy odradzają ;/ . Taśmy mogą się nie przykleić, powinna być szpaleta obrobiona. Ja u siebie zrobiłem zwykłym tynkiem środek, a od zewnątrz będę dawał klej do płytek żeby wyrównać Porotherm. Parapetów nie chcą dawać, bo pod ciepły parapet dół szpalety musi być idealnie równy, tam nie powinno być żadnej pianki. Lenie zwykłe i tyle. Czy drzwi wejściowe też mogą być osadzone na poszerzeniu?Powinny? Według mnie tak. Jaką macie grubość wylewki w projekcie u mnie 8 cm plus siatka zbrojona , Czy nie za grubo? Grubo, ale to nie jest żaden błąd. Co najwyżej podłogówka będzie się wolniej rozgrzewała za pierwszym razem. Edytowane 3 Grudnia 2017 przez Basia_Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 03.12.2017 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Taśmy mogą się nie przykleić, powinna być szpaleta obrobiona. Ja u siebie zrobiłem zwykłym tynkiem środek, a od zewnątrz będę dawał klej do płytek żeby wyrównać Porotherm. Parapetów nie chcą dawać, bo pod ciepły parapet dół szpalety musi być idealnie równy, tam nie powinno być żadnej pianki. Lenie zwykłe i tyle. Według mnie tak. Grubo, ale to nie jest żaden błąd. Co najwyżej podłogówka będzie się wolniej rozgrzewała za pierwszym razem. Mam nadzieje że będzie dobrym akumulatorem ciepła : ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karo_line 04.12.2017 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 my też z opolskiego zauważyłaś też, że u nas jest problem nawet z otrzymaniem oferty? Niestety zauważyłam. Zauważyłam też, że i ceny są zdecydowanie wyższe niż w województwach sąsiednich.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laurap 04.12.2017 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Dlatego zaczęłam szukać instalatorów w sąsiednich województwach. Od razu inne ceny i większa chęć współpracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 04.12.2017 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Dlatego zaczęłam szukać instalatorów w sąsiednich województwach. Od razu inne ceny i większa chęć współpracy. Ciekawe. Ja mam wrażenie, że to właśnie dolnośląskie jest kosmosem cenowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 04.12.2017 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 To bardziej chyba koto-mysz No coś Ty, za lekki i za mały jest na kota. Poza tym w przeciwieństwie do kota JUŻ potrafi przynieść zabawkę, JUŻ reaguje na swoje imię i cały czas się dalej uczy. Ponadto nie łazi po stole, telewizorze, szafkach czy zasłonach i raczej się na to nie zapowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 04.12.2017 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Poza tym psy >>>>>>>>>>>>>>>>>>> koty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts