Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2017 - witamy i zapraszamy :)

Recommended Posts

Pytanie do tych, którzy mają zamontowane już okna dachowe. Dekarz zamontował nam okna, ale powywijał tylko membranę (rozciętą w X) i nie założył kołnierza XDP. Mamy za to jakiś dodatkowy kołnierz EHV Thermo i on uważa, że to wystarczy. Ale ja przez dziury w membranie w narożnikach okna widzę niebo! Z resztą na wszystkich zdjęciach z tym kołnierzem Thermo jest jednak pod spodem ta folia do okoła okna, przyklejona do łat i membrany dachu. A u nas nie ma.

Zakładacie te kołnierze XDP? Podobno można też zrobić taki kołnierz samemu z membrany.

Nie wiem co o tym myśleć.

Edytowane przez swieja

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak wygląda okno po montażu przez naszego dekarza. Dziś padał śnieg. Woda kapała no bo jak by inaczej, nic jej nie zatrzymało. Dodatkową rynnę (montowaną nad oknem dachowym, by woda omijała okno) dołączoną do zestawu EHV Thermo zamontował... do góry nogami... tak jak by pierwszy raz ją na oczy widział.

WP_20171204_13_55_01_Pro.jpg

Mężowi mojemu ręce opadały. Poczytał, pooglądał filmy instruktażowe i stwierdził, że sam sobie zrobi te fartuchy, bo jak każe robić dekarzowi, to i tak nie ma pewności, że on to zrobi tak jak trzeba.

WP_20171204_14_04_42_Pro.jpg

Nie mam pojęcia czy tak będzie dobrze, bo tego fartucha nie kupił, tylko robi z membrany. To pierwsza tego typu akcja. Do tej pory wszystko szło jak po maśle. Nie żadnej ekipie się nie zawiedliśmy. Jesteśmy w szoku :)

Jak by się ktoś zastanawiał nad tym styropianem: mąż położył go w miejscu łączenia się dachów ze ścianą i na ścianach szczytowych pod dachem by zachować później "ciągłość izolacji". Ma zamiar sam ocieplić dom w przyszłym roku.

WP_20171129_10_56_56_Pro.jpg

A tak wygląda moje wielkie trójkątne okno. Żałuję, że nie jest brązowe. Będę kombinować z kolorem elewacji i gzymsami by te białe okna ładnie wkomponować.

Co do dziennika to nie mam cierpliwości do notowania skrupulatnego naszych zmagań i do ładowania zdjęć na kompa. Poza tym obawiam się, że tyle jest wszechwiedzących na forum, że zaraz mi się oberwie za każdą kolejną decyzję. A to fundamenty nie takie, bo bez szalunków, a to ytong na ścianki działowe, a to ściany krzywe, a może okna źle zamontowane bo bez jakiejś taśmy albo ciepłego parapetu. Dziękuję bardzo ;) I tak mnie to wszystko kosztuje wiele nerwów i prawie podyplomowych studiów z budowlanki.

WP_20170402_15_19_45_Pro.jpg

Edytowane przez swieja

Co do dziennika to nie mam cierpliwości do notowania skrupulatnego naszych zmagań i do ładowania zdjęć na kompa. Poza tym obawiam się, że tyle jest wszechwiedzących na forum, że zaraz mi się oberwie za każdą kolejną decyzję. A to fundamenty nie takie, bo bez szalunków, a to ytong na ścianki działowe, a to ściany krzywe, a może okna źle zamontowane bo bez jakiejś taśmy albo ciepłego parapetu. Dziękuję bardzo ;) I tak mnie to wszystko kosztuje wiele nerwów i prawie podyplomowych studiów z budowlanki.

Nie musisz niczego notować skrupulatnie ;)

Ja tam wpisuję kiedy chcę i co chcę a zdjęcia wrzucam tylko wtedy, gdy mam do tego warunki :p

Z montażem okien dachowych nie pomogę bo my takich nie chcieliśmy, jeden doktorat z budowlanki mniej :D :D :D

Przez to duże okno będzie Ci wpadać mnóstwo światła - pięknie :yes:

Hej!

Za jakiś czas planuje ocieplić poddasze wełną. Planuje zrobić 30cm (15+15). Krokwie maja 18cm wiec pierwsza warstwa 15cm pomiędzy nimi (zostanie 3cm szczeliny) i druga na nich. Moje dylematy:

-jak najlepiej przygotować krokwie zeby zostawić te 3cm szczeliny? Powbijać gwoździe lub wkręty i rozwinąć sznurek ?

-współczynnik wełny chciałbym na poziomie 0,035, jednak zastanawiam się czy nie zdecydować sie na trochę tańszy wariant i miedzy krokwiami dać 039, a na nich 035?

-jaki producent? Bede kładł sam, wiec zależy mi żeby wełna była w miare sztywna. Widze ze rozsądne ceny ma isover i ursal.

Z góry dzieki za podpowiedzi.

Kriss 7 Faktycznie nam też kazał zostawić szczelinę między wełną a membraną i proponował właśnie rozwinąć sznurki.

jak_to_możliwe faktycznie jest bardzo jasno w tym pomieszczeniu. Tam miały być jeszcze dwa okna dachowe, ale przesunęliśmy je do pokoi dzieci... teraz trochę żałuję, że w ogóle się na nie zdecydowaliśmy, ale w łazience i naszej sypialni nie dało rady zrobić okien na ścianie szczytowej niestety. No i pokoje dzieci od wschodu wyszły jednak trochę za ciemne. Mam nadzieję, że upgrade wykonany przez męża da radę. Wygląda to całkiem przekonująco.

Jednego jestem pewna. Teraz gdy wiemy już ile można sp...ć budując dom, nigdy w życiu nie zdecyduję się na kupienie domu z rynku wtórnego, ani na zlecenie budowy deweloperowi.

Chyba, że miałaby tyle kasy by kupić i wyremontować jakąś piękną poniemiecką willę. Takiemu domowi można wiele wybaczyć ;)

Edytowane przez swieja

Jednego jestem pewna. Teraz gdy wiemy już ile można sp...ć budując dom, nigdy w życiu nie zdecyduję się na kupienie domu z rynku wtórnego, ani na zlecenie budowy deweloperowi.

Z jednej strony racja, z drugiej Ty i Ja też niewykluczone będziemy kiedyś sprzedawać dom (ja to na pewno za 15-20 lat wybuduję mały domek 80m2 a obecny sprzedam) -- a przecież walczymy na każdym kroku aby było dobrze i nawet jeśli coś jest spieprzone, to jakieś kroki naprawcze są podejmowane a nie pozostawione samym sobie. Także nie ma co demonizować a i po to prowadzę dziennik budowy, aby ew. przyszłemu kupcowi przedstawić jaka była walka. ;)

Mam znajomego małego dewelopera -- buduje bliźniaki pod Wawą. Wszystko rąbie z jednego projektu, ekipę ma jedną która już z zamkniętymi oczami te domy stawia. Spieprzyć im się tego nie opłaca (no bo deweloper gwarancję 10 lat daje), ani nie mają za bardzo możliwości, wszak wiedzą co mają robić i nie musza kombinować, ani im się na inne budowy nie śpieszy. Z każdym wybudowanym domem jest raczej coraz lepiej. Można się oczywiście przyczepić do samego materiału (porotherm) czy ilości ocieplenia (teraz ledwo 15cm na elewacje pakują), ale ogólnie nie ma tam dramatów.

Hmm, to ciekawe, u nas jest właściwie ta sama sytuacja, będę musiał dopytać, czy na pewno mamy robić bez szczeliny.

Internety piszą, że szczeliny być nie powinno POD membraną paroprzepuszczalną.

http://receptynadom.pl/miedzy-membrana-dachowa-welna-mineralna-zrobic-szczeline-wentylacyjna/

http://muratordom.pl/eksperci/pytania/wykroplenia-pomiedzy-wena-a-membrana/27391/

NAD membraną oczywiście musi być szczelina wentylacyjna.

Co innego jeśli zamiast membrany jest folia nieprzepuszczalna nad wełną, albo deskowanie z papą. Wtedy logiczne, że trzeba nad wełną zostawić szczelinę i odprowadzenie gdzieś wilgoci.

Hmm, to ciekawe, u nas jest właściwie ta sama sytuacja, będę musiał dopytać, czy na pewno mamy robić bez szczeliny.

Teoretycznie z tego co wyczytałem, jest to niezbedne przy pełnym deskowaniu, przy membranie nie koniecznie. Rozmawiałem o tym z kierownikiem i powiedział zeby ją zrobic.

Ciagle mam dylemat czy isc w 2x15cm 035 czy 15cm 039 + 15cm 035 ?

Przy membranie nie trzeba zostawiać żadnej szczeliny ;) Ale wg starej szkoły zalecają często pozostawienie jej.

Ja za to ma przeprawę z fachowcem od łazienki. Stwierdził, że podłogi nie będzie traktował hydroizolacją, bo przecież nie mam sąsiadów pod sobą. Zresztą na płycie fundamentowej nie muszę izolować się od wody (nawet w kabinie bezbrodzikowej :o ) A zresztą przecież mam płytę grzewczą, to wilgoć będzie usuwana przez ogrzewanie podłogowe :(

W narożnikach ścian w brodziku też nie ma co dawać taśm uszczelniających, bo później odstają i takie tam...

No to muszę się szybko doktoryzować z hydroizolacji, żeby wiedzieć na co się zgodzić, a na co kategorycznie nie pozwolić :(

A my mamy membranę, nawet dwie i pełne deskowanie, no ale oczywiście już bez papy. No i wtedy co, mamy robić szczelinę?

Myjk racja, pewnie niepotrzebnie generalizuję, ale ostatecznie nie mogę mieć zielonego pojęcia co kupuję skoro nie znam człowieka albo firmy. Szczerze mówiąc to mam nadzieję, że zostanę w tym domu już na wieki wieków. Ale jak mi się dzieci powyprowadzają to raczej będzie mi tam smutno i pomyślę jednak o czymś mniejszym. Albo zmuszę którąś córkę by wybudowała kolejny dom "z senioratką" dla mnie ;)

Edytowane przez swieja

hej ho!

Wrócę jeszcze na chwilę do wycen systemu wentylacji - mam oferty od 17 do 22 tys.

A Aeris 350 next standard mam wycene 20tys, w tym centrala prawie 9. temat jeszcze otwarty u mnie.

Dach nadal się ślimaczy... ręce opadłu mi już jakiś czas temu, więc nawet nie ma o czym pisać. Jutro montaż okien ( taki mikołajkowy bonus) a w czwartek brama.

Jestem też po spotkaniu z elektrykiem - wejdzie jak tylko bedzie dom zamkniety. hydraulik tez juz czeka na sygnał do wejścia. Myślę, ze w przyszłym tyg zaczną coś grzebać... potem już tylko będziemy czekać na wiosnę i tynki