Myjk 05.12.2017 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Na membranie moze skraplać się para. Membrana wcześniej czy później wypusci tę wilgoć na zewnątrz, ale czasami jest wilgotna. Dlatego welna nie powinna jej dotykać. Będzie się wykraplać woda z pary -- a jeśli zajdzie taka sytuacja, to i tak wykropli się tam gdzie dostanie punktu rosy, czyli na wełnie. Co więcej taka sytuacja utrudni IMO ponowne odparowanie tej wody. Poza tym jak się ma WM to prawdopodobieństwo obecności tam wilgoci jest raczej małe, więc generalnie jeden grzyb, z tym że pozostawianie szczeliny jest bardziej upierdliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 05.12.2017 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 hej ho! Wrócę jeszcze na chwilę do wycen systemu wentylacji - mam oferty od 17 do 22 tys. A Aeris 350 next standard mam wycene 20tys, w tym centrala prawie 9. temat jeszcze otwarty u mnie. Dach nadal się ślimaczy... ręce opadłu mi już jakiś czas temu, więc nawet nie ma o czym pisać. Jutro montaż okien ( taki mikołajkowy bonus) a w czwartek brama. Jestem też po spotkaniu z elektrykiem - wejdzie jak tylko bedzie dom zamkniety. hydraulik tez juz czeka na sygnał do wejścia. Myślę, ze w przyszłym tyg zaczną coś grzebać... potem już tylko będziemy czekać na wiosnę i tynki Ja też miałem wyceny w takich przedziałach 16-22 (w zależności od centrali oczywiście) i doszedłem do wniosku że sam sobie zamontuję WM - akcesoria już do mnie jadą, centralę kupię dopiero na wiosnę i cały interes wyniesie mnie do 12kPLN (w tej cenie reku za 8000 PLN) - więc za 2 dni pracy ok 7000 PLN w kieszeni :jawdrop: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 05.12.2017 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Ja też miałem wyceny w takich przedziałach 16-22 (w zależności od centrali oczywiście) i doszedłem do wniosku że sam sobie zamontuję WM - akcesoria już do mnie jadą, centralę kupię dopiero na wiosnę i cały interes wyniesie mnie do 12kPLN (w tej cenie reku za 8000 PLN) - więc za 2 dni pracy ok 7000 PLN w kieszeni :jawdrop: Projekt zlecałeś, czy sam sobie policzyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 05.12.2017 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Sam liczyłem, na początku myślałem że to jakaś czarna magia, natomiast jak trochę zagłębiłem się w szczegóły i wymagania okazało się to całkiem proste - szczególnie przy pomocy materiałów z peflexa gdzie większość masz już policzone na ich stronie (przepływy przez przekroje, opory itp) Na plus bardzo szybka realizacja zamówienia - w niedzielę zamówienie i przelew w poniedziałek już wysyłka, włącznie ze skrzynkami rozdzielczymi gdzie mają napisane że potrzebują 5 dni na ich wykonanie (każda na zamówienie). Oczywiście to nie reklama bo na początku chciałem WM robić ze spiro jednak było by to trochę bardziej czasochłonne (wykonanie i liczenie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swieja 05.12.2017 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 (edytowane) Y, ale że jak dwie? Dach mamy zrobiony tak jak na tym zdjęciu: Co do WM to projekt kosztować nas będzie 300 zł i na tym na razie poprzestaniemy. Mąż zgłębi temat i bardzo możliwe, że też sam połozy całą instalację według przygotowanego przez firmę projektu. Edytowane 5 Grudnia 2017 przez swieja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 05.12.2017 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Widze, ze wszyscy chca ocieplac welna, jesli moga cos podpowiedziec to ja drugi raz bym sie na nia nie zdecydowal Teraz raczej na pewno ocieplalbym celuloza - zupelnie inna szczelnosc. Welna z robocizna wychodzi minimalnie taniej jak to pozniej przeliczalem.. Jesli chodzi o szczeline to przy membramie wysokoparaprzepuszczalnej jej nie trzeba ja mam belki stropowe 16cm, a welna dalem 15cm a i tak miejscami welna jest opadnieta i jest dobre 2-3cm szczeliny wiec sila rzeczy szczelina i tak sie zrobila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 05.12.2017 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Teraz raczej na pewno ocieplalbym celuloza - zupelnie inna szczelnosc. Również rozważam celulozę na strop, wełny raczej nie biorę pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 05.12.2017 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Ja też nie biorę wełny pod uwagę. Będzie piana PUR może już w tym tygodniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 05.12.2017 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Widze, ze wszyscy chca ocieplac welna, jesli moga cos podpowiedziec to ja drugi raz bym sie na nia nie zdecydowal Teraz raczej na pewno ocieplalbym celuloza - zupelnie inna szczelnosc. Welna z robocizna wychodzi minimalnie taniej jak to pozniej przeliczalem.. Jesli chodzi o szczeline to przy membramie wysokoparaprzepuszczalnej jej nie trzeba ja mam belki stropowe 16cm, a welna dalem 15cm a i tak miejscami welna jest opadnieta i jest dobre 2-3cm szczeliny wiec sila rzeczy szczelina i tak sie zrobila. Przy celulozie daje się jedynie między krokwie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swieja 05.12.2017 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 U nas będzie wełna i już wiem, że tej szczeliny między wełną a membraną nie będzie. A to dlatego, że para ma przejść przez folię i się na niej skroplić i spłynąć. A jak będzie szczelina to para się może skroplić pod folią i kapać na wełnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hellenaj 05.12.2017 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Wojak u mnie nie ma szans na samodzielny montaż VM, ja będę w zaawansowanej ciąży a mąż tego nie zrobi. Kidy planujecie rozkładać instalację VM, po tynkach czy przed? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 06.12.2017 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Wojak u mnie nie ma szans na samodzielny montaż VM, ja będę w zaawansowanej ciąży a mąż tego nie zrobi. Kidy planujecie rozkładać instalację VM, po tynkach czy przed? Jasne, ja też prawie do tej pory w domu nic sam nie robiłem (wszystko ekipy) ale w tym wypadku uznałem że nie jest to takie trudne i mogę się pobawić Powiem szczerze że gdyby nie obowiązki zawodowe to sporo bym sobie sam zrobił - jasne trwało by to o wiele dłużej natomiast trochę kasy by się zaoszczędziło - takie teraz czasy że albo zlecasz i musisz zapłacić albo dłubiesz sam i oszczędzasz - ja na to drugie nie mam wogóle czasu:eek: U mnie temat w miarę prosty, wszystko pójdzie przed tynkami, przewody polecą po stropie poddasza i na to wszystko styropian i wylewka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 06.12.2017 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Ja też nie biorę wełny pod uwagę. Będzie piana PUR może już w tym tygodniu też bym już chciał być na etapie ocieplania stropu :cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 06.12.2017 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Przy celulozie daje się jedynie między krokwie ? Jak dasz obojętnie jaką izolację tylko między krokwie, to będziesz miał mostek w postaci krokwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 06.12.2017 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Ja za to ma przeprawę z fachowcem od łazienki. Stwierdził, że podłogi nie będzie traktował hydroizolacją, bo przecież nie mam sąsiadów pod sobą. Zresztą na płycie fundamentowej nie muszę izolować się od wody (nawet w kabinie bezbrodzikowej ) A zresztą przecież mam płytę grzewczą, to wilgoć będzie usuwana przez ogrzewanie podłogowe W narożnikach ścian w brodziku też nie ma co dawać taśm uszczelniających, bo później odstają i takie tam... :lol2: Ja pierdzielę, niewiarygodne szkoda że tak bardzo prawdziwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ruda maruda 06.12.2017 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 (edytowane) Hej! Za jakiś czas planuje ocieplić poddasze wełną. Planuje zrobić 30cm (15+15). Krokwie maja 18cm wiec pierwsza warstwa 15cm pomiędzy nimi (zostanie 3cm szczeliny) i druga na nich. Moje dylematy: -jak najlepiej przygotować krokwie zeby zostawić te 3cm szczeliny? Powbijać gwoździe lub wkręty i rozwinąć sznurek ? -współczynnik wełny chciałbym na poziomie 0,035, jednak zastanawiam się czy nie zdecydować sie na trochę tańszy wariant i miedzy krokwiami dać 039, a na nich 035? -jaki producent? Bede kładł sam, wiec zależy mi żeby wełna była w miare sztywna. Widze ze rozsądne ceny ma isover i ursal. Z góry dzieki za podpowiedzi. Witam My kładliśmy 2x15cm Ursy 0,032. Krokwie miały po 16 lub 18 cm nie pamiętamy już i zostawiliśmy przerwę do wentylacji. Wełnę kładł mąż z tatą na gwoździach i sznurkach. Umordowali się z pierwszą warstwą, z drugą było już łatwiej bo wkładali pomiędzy przygotowany wcześniej stelaż. Pamiętaj aby zacząć od przymocowania haków do krokwi pod KG Powodzenia! Edit. My znowu słyszeliśmy że jak wełna będzie się stykać z membraną to będzie się woda skraplać i membrana może się uszkodzić z czasem. Edytowane 6 Grudnia 2017 przez Ruda maruda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 06.12.2017 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Skoro mam folie wysokoparoprzepuszczalna nie muszę robić tej szczeliny. Krokwie maja 18cm, wiec zdecyduje sie na 18cm + 15cm urse 035. Bedzie 3cm wiecej niż w projekcie, ale cenowo to nie jest duza różnica. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Musze sobie tylko na stropie z dołu na jetkach przygotować sznurek, zeby pierwsza warstwę kłaść z góry, a drugą z dołu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ruda maruda 06.12.2017 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Na membranie moze skraplać się para. Membrana wcześniej czy później wypusci tę wilgoć na zewnątrz, ale czasami jest wilgotna. Dlatego welna nie powinna jej dotykać. dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ruda maruda 06.12.2017 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Skoro mam folie wysokoparoprzepuszczalna nie muszę robić tej szczeliny. Krokwie maja 18cm, wiec zdecyduje sie na 18cm + 15cm urse 035. Bedzie 3cm wiecej niż w projekcie, ale cenowo to nie jest duza różnica. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Musze sobie tylko na stropie z dołu na jetkach przygotować sznurek, zeby pierwsza warstwę kłaść z góry, a drugą z dołu My się tak nie bawiliśmy. Najpierw było osb jako podłoga na stryszku, później ocieplaliśmy strych i dopiero zeszliśmy na poddasze ocieplać skosy i sufity. Ale wiadomo każdy robi jak mu wygodniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 06.12.2017 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 dokładnie Na membranie może się skraplać woda. Od tego ona jest i jest na to gotowa. Jak zostanie przestrzeń między wełną a membraną, to punkt rosy wyjdzie na wełnie i to wełna a nie membrana będzie mokra. Utrudnione będzie także odparowanie tej wody z powierzchni wełny, bo będzie spora przestrzeń pomiędzy wełną a membraną i pokryciem dachowym nagrzewającym się od słońca. Co spowoduje z czasem, jeśli będzie występować cyklicznie, osłabienie parametrów cieplnych. Wg mnie robienie tam przestrzeni jest nielogiczne. I choć mnie to kompletnie nie dotyczy, bo ani wełny nie zamierzam kłaść, ani tym bardziej na skosach dachowych, to ja bym chętnie usłyszał jakiś argument przemawiający za takim rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts