Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2017 - witamy i zapraszamy :)

Recommended Posts

Nic się nie szroni, jak pakuję do niej większą ilość zakupionych produktów, to włączam opcję "zakupy" i wewnątrz chodzi dodatkowy wentylatorek. Nigdy zawartość lodówki nie była oszroniona, czy mokra.

U mnie też nie ma wody, a tym bardziej szronu...

Natomiast, wiem, że produkty wewnątrz lodówki nie mogą dotykać tylnej ścianki (nadal muszę o tym czasem przypominać mężowi ;)). Przy stałym kontakcie z tą ścianką, produkty są mokre.

W mej lodówce LG trzeba uważać żeby nie stawiać "mokrych" rzeczy przy nawiewach tylnej ścianki, szczególnie zamkniętych w szczelnych pojemnikach. Już nie raz lodówka zamroziła w ten sposób śmietanę czy margarynę wcześniej wytrącając zeń wodę. :(

Wilgoci w wełnie też nie powinno być specjalnie dużo w domu ze sprawną wentylacją i poprawnie wykonaną izolacją.

Też uważam, że ta dyskusja jest akademicka. ;) Problem występuje nie z powodu szczeliny lub jej braku, a z powodu nadmiernej ilości wody w powietrzu pod watą. Tj. jak się wsadzi do lodówki szklankę z ciepłą wodą to też pewnie się woda poskrapla.

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na fotce widać wodę która znajduje się tam głównie w wyniku wyciągania wody z produktów,

Tak jest. Z wnętrza. Domu czy lodówki - ten sam mechanizm. Tak samo wełna stawia nikły opór parze wodnej jak powietrze w lodówce.

I słusznie annatulipanna przywołała przykład z czymś dotykającym tej ścianki - najfajniej na tekturowej wytłaczance z jajkami to widać. Jak dotyka, co wsysa wilgoć. Jak nic nie dotyka ścianki, to wilgoć wcześniej czy później odparowuje albo spływa. A w wytłaczance potrafi tez zamarznąć. I nie musi być żadnego ruchu powietrza. Wystarczy dyfuzja pary.

Membrana oddziela tylko od wilgoci -- nie jest izolatorem termicznym.

Każdy materiał ma opór cieplny. A przyzwoita membrana, o gramaturze z 250, to całkiem niezła "kurtka".

Do tego membrana staje się "ścianką lodówki", gdy za oknem chłód. To ona jest najzimniejsza, bo im głębiej w stronę powierzchni ogrzewanej, tym cieplej.

I nie, to nie jest dyskusja akademicka. Podawałem film praktyka. Podawałem zdjęcia praktyków. To się dzieje naprawdę. I szkodzi izolacji.

Z mojej strony EOsT - ktoś nie wierzy, niech sobie dotyka wełną do membrany. Ja bym tego sobie nie robił.

Edytowane przez Kaizen

Ps. przychodzą Wam powiadomienia? U mnie od 3 dni praktycznie cisza, tutaj pojawiło się dwanaście postów, a mi przyszło dzisiaj jedno powiadomienie, i to o poście kaszpira, ostatnim przezeń opublikowanym w tym wątku (czyli dwa dni wstecz).

Z tymi powiadomieniami to różnie bywa. Nic z tym nie zrobisz. Coś forum nie domaga. Też ostatnio o to pytałam. Nie miałam powiadomień ponad 2 tygodnie. Teraz przychodzą, ale niezbyt systematycznie. Już z przyzwyczajenia nie sprawdzam powiadomień na mailu, tylko loguję się na forum i sprawdzam w USTAWIENIACH, kto, co i gdzie napisał ;)

Tak jest. Z wnętrza. Domu czy lodówki - ten sam mechanizm. Tak samo wełna stawia nikły opór parze wodnej jak powietrze w lodówce.

I słusznie annatulipanna przywołała przykład z czymś dotykającym tej ścianki - najfajniej na tekturowej wytłaczance z jajkami to widać. Jak dotyka, co wsysa wilgoć. Jak nic nie dotyka ścianki, to wilgoć wcześniej czy później odparowuje albo spływa. A w wytłaczance potrafi tez zamarznąć. I nie musi być żadnego ruchu powietrza. Wystarczy dyfuzja pary.

Nie jest to ten sam mechanizm, ponieważ ścianka lodówki nie jest paroprzepuszczalna tak jak membrana. Dodatkowo brak przepływu powietrza w tym miejscu ten efekt nasila, wprost przeciwnie niż przy membranie.

Każdy materiał ma opór cieplny. A przyzwoita membrana, o gramaturze z 250, to całkiem niezła "kurtka".

Żeby udowodnić swoją rację zaraz dojdziesz do stwierdzenia, że membraną można ocieplać elewację... Tymczasem nadal nie wiadomo jaka różnica temperatur jest pomiędzy wewnętrzną częścią membrany a zewnętrzną częścią oddalonej o 4cm wełny.

Do tego membrana staje się "ścianką lodówki", gdy za oknem chłód. To ona jest najzimniejsza, bo im głębiej w stronę powierzchni ogrzewanej, tym cieplej.

Ale nadal przy powierzchni wełny może być już na tyle chłodno, że to tam dojdzie do punktu rosy -- i nie ma siły, woda się tam wykropli, bo takie są prawa fizyki a nie chciejstwo, że ma się wykroplić dopiero na membranie.

I nie, to nie jest dyskusja akademicka. Podawałem film praktyka. Podawałem zdjęcia praktyków. To się dzieje naprawdę. I szkodzi izolacji.

Zdjęcia i opisy praktyków mówią, że nadmierna ilość wilgoci tam szła...

Doli, jeśli chodzi Ci o uszczelnienie membrany w miejscu nabicia papiaków to ja użyłam taśmy ivt repair

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=402908

Nie jest to popularny zabieg i mało kto, tak robi. Moi wykonawcy też uważali, że to bez sensu ;)

Taśma jest świetna. Wszelkie uszkodzenia membrany też nią łataliśmy, a także przejścia rur wentylacyjnych, czy okien dachowych również były uszczelniane tą taśmą.

pobrane.jpg

Doli, jeśli chodzi Ci o uszczelnienie membrany w miejscu nabicia papiaków to ja użyłam taśmy ivt repair

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=402908

Nie jest to popularny zabieg i mało kto, tak robi. Moi wykonawcy też uważali, że to bez sensu ;)

Taśma jest świetna. Wszelkie uszkodzenia membrany też nią łataliśmy, a także przejścia rur wentylacyjnych, czy okien dachowych również były uszczelniane tą taśmą.

Dzięki :) A ile Ci poszło tej taśmy na dach (względem jakiej powierzchni)? Bo rozumiem, że mówimy o tym samym? Wykonawcy naklejali te taśmę pod kontrłaty?

EDYTA: znalazłam w Twoim dzienniku, że mówimy o tym samym. Podtrzymuję pytanie ile Ci tego poszło ;)

Edytowane przez Doli.

Już nie pamiętam, czy kupiłam 3, czy 4 takie taśmy. Raczej 4 ;) Powierzchnia dachu ok. 160m2. Przypomnę, że od wysokości stropu nad poddaszem, ku kalenicy, już nie dali u mnie tej taśmy :mad: Mimo, że prosiłam. Ale uznali, że na poddaszu nieużytkowym, jest to niepotrzebne.

W każdym razie zostało mi tej taśmy trochę, po uszczelnieniu okien, wyłazu dachowego i innych przejść przez dach.

Witajcie,

w końcu mamy poziom "0" :wiggle:

Teraz zbieranie materiałów na kolejne prace wczesnej wiosny :rolleyes:

[ATTACH=CONFIG]402914[/ATTACH]

Jak jeszcze nie zaschło porządnie, to zatrzyj te kanty. Teraz drobiazg, a jak przyjdzie do układania papy to będzie przeszkadzało i dużo więcej pracy ze skuciem.

Te rury to osłonowe? Czy tyle wystają te właściwe?

Zdjęcie sprzed 2 tygodni, nie było kiedy wstawić tak więc teraz to już popij wodą...

Rury "osłonowe" bo niektóre kolanka kończyły się np w połowie chudziaka. Zabezpieczone folią i pianką, bez uszczelek. Później wystarczy je wyjąć, włożyć uszczelkę i wstawić właściwą rurę.

Liczę na to że kanty trochę się zedrą podczas kolejnych prac (murowanie), a co się nie zedrze to będę ja zdzierał :/

Jak macie u siebie zrobione odpowietrzenie kanalizy? Jak wypuszczę je na piętrze za pralką i suszarką w pralni (a to z kolei będzie podpięte do kolanka przy toalecie) przez elewację to będzie dobrze?

Ja mam rurę wypuszczoną na piętrze za WC i prysznicem, w ścianie działowej. Dalej idzie wzdłuż krokwi na poddaszu nieużytkowym i wychodzi przez dach.

W ścianie nie chciałabym mieć kolejnej kratki :no: W dachu montujesz dachówkę z kominkiem i po sprawie. Szczególnie, jak nie masz okien dachowych i nie musisz przestrzegać wymaganych odległości ;)

U mnie wygląda to tak:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=402990

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=402992

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=402993

IMG_2492.jpg

IMG_2496.jpg

IMG_2131.jpg

Ja mam rurę wypuszczoną na piętrze za WC i prysznicem, w ścianie działowej. Dalej idzie wzdłuż krokwi na poddaszu nieużytkowym i wychodzi przez dach.

W ścianie nie chciałabym mieć kolejnej kratki :no: W dachu montujesz dachówkę z kominkiem i po sprawie. Szczególnie, jak nie masz okien dachowych i nie musisz przestrzegać wymaganych odległości ;)

Czemu szkodzi kratka w elewacji? Wg mnie łatwiej i taniej ją wykonać. Ja z kolei w dachu nie chcę dziur. ;)