Myjk 09.12.2017 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 Nic się nie szroni, jak pakuję do niej większą ilość zakupionych produktów, to włączam opcję "zakupy" i wewnątrz chodzi dodatkowy wentylatorek. Nigdy zawartość lodówki nie była oszroniona, czy mokra. U mnie też nie ma wody, a tym bardziej szronu... Natomiast, wiem, że produkty wewnątrz lodówki nie mogą dotykać tylnej ścianki (nadal muszę o tym czasem przypominać mężowi ). Przy stałym kontakcie z tą ścianką, produkty są mokre. W mej lodówce LG trzeba uważać żeby nie stawiać "mokrych" rzeczy przy nawiewach tylnej ścianki, szczególnie zamkniętych w szczelnych pojemnikach. Już nie raz lodówka zamroziła w ten sposób śmietanę czy margarynę wcześniej wytrącając zeń wodę. Wilgoci w wełnie też nie powinno być specjalnie dużo w domu ze sprawną wentylacją i poprawnie wykonaną izolacją. Też uważam, że ta dyskusja jest akademicka. Problem występuje nie z powodu szczeliny lub jej braku, a z powodu nadmiernej ilości wody w powietrzu pod watą. Tj. jak się wsadzi do lodówki szklankę z ciepłą wodą to też pewnie się woda poskrapla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.12.2017 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 (edytowane) Na fotce widać wodę która znajduje się tam głównie w wyniku wyciągania wody z produktów, Tak jest. Z wnętrza. Domu czy lodówki - ten sam mechanizm. Tak samo wełna stawia nikły opór parze wodnej jak powietrze w lodówce. I słusznie annatulipanna przywołała przykład z czymś dotykającym tej ścianki - najfajniej na tekturowej wytłaczance z jajkami to widać. Jak dotyka, co wsysa wilgoć. Jak nic nie dotyka ścianki, to wilgoć wcześniej czy później odparowuje albo spływa. A w wytłaczance potrafi tez zamarznąć. I nie musi być żadnego ruchu powietrza. Wystarczy dyfuzja pary. Membrana oddziela tylko od wilgoci -- nie jest izolatorem termicznym. Każdy materiał ma opór cieplny. A przyzwoita membrana, o gramaturze z 250, to całkiem niezła "kurtka". Do tego membrana staje się "ścianką lodówki", gdy za oknem chłód. To ona jest najzimniejsza, bo im głębiej w stronę powierzchni ogrzewanej, tym cieplej. I nie, to nie jest dyskusja akademicka. Podawałem film praktyka. Podawałem zdjęcia praktyków. To się dzieje naprawdę. I szkodzi izolacji. Z mojej strony EOsT - ktoś nie wierzy, niech sobie dotyka wełną do membrany. Ja bym tego sobie nie robił. Edytowane 9 Grudnia 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 09.12.2017 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 Ps. przychodzą Wam powiadomienia? U mnie od 3 dni praktycznie cisza, tutaj pojawiło się dwanaście postów, a mi przyszło dzisiaj jedno powiadomienie, i to o poście kaszpira, ostatnim przezeń opublikowanym w tym wątku (czyli dwa dni wstecz). Z tymi powiadomieniami to różnie bywa. Nic z tym nie zrobisz. Coś forum nie domaga. Też ostatnio o to pytałam. Nie miałam powiadomień ponad 2 tygodnie. Teraz przychodzą, ale niezbyt systematycznie. Już z przyzwyczajenia nie sprawdzam powiadomień na mailu, tylko loguję się na forum i sprawdzam w USTAWIENIACH, kto, co i gdzie napisał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 09.12.2017 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 To jest jakiś temat o lodówkach????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 09.12.2017 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 To jest jakiś temat o lodówkach????? No a co myślałeś?? Musimy być obcykani w każdym temacie Także, jeśli planujesz izolację dachu z wełny pod membraną, to zabieraj się do nauki o lodówkach Z tym nie ma żartów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 10.12.2017 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 No dobra. A jeśli ja chcę papę i pełne deskowanie bez żadnej membrany? Jak wtedy wygląda sprawa z wilgocią? Jak powinny wyglądać warstwy izolacji na takim dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 10.12.2017 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Kamilo, przy pełnym deskowaniu nie ma dylematów . Musisz mieć szczelinę wentylacyjną między wełną a poszyciem dachu. Ale masz dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 10.12.2017 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Tak jest. Z wnętrza. Domu czy lodówki - ten sam mechanizm. Tak samo wełna stawia nikły opór parze wodnej jak powietrze w lodówce. I słusznie annatulipanna przywołała przykład z czymś dotykającym tej ścianki - najfajniej na tekturowej wytłaczance z jajkami to widać. Jak dotyka, co wsysa wilgoć. Jak nic nie dotyka ścianki, to wilgoć wcześniej czy później odparowuje albo spływa. A w wytłaczance potrafi tez zamarznąć. I nie musi być żadnego ruchu powietrza. Wystarczy dyfuzja pary. Nie jest to ten sam mechanizm, ponieważ ścianka lodówki nie jest paroprzepuszczalna tak jak membrana. Dodatkowo brak przepływu powietrza w tym miejscu ten efekt nasila, wprost przeciwnie niż przy membranie. Każdy materiał ma opór cieplny. A przyzwoita membrana, o gramaturze z 250, to całkiem niezła "kurtka". Żeby udowodnić swoją rację zaraz dojdziesz do stwierdzenia, że membraną można ocieplać elewację... Tymczasem nadal nie wiadomo jaka różnica temperatur jest pomiędzy wewnętrzną częścią membrany a zewnętrzną częścią oddalonej o 4cm wełny. Do tego membrana staje się "ścianką lodówki", gdy za oknem chłód. To ona jest najzimniejsza, bo im głębiej w stronę powierzchni ogrzewanej, tym cieplej. Ale nadal przy powierzchni wełny może być już na tyle chłodno, że to tam dojdzie do punktu rosy -- i nie ma siły, woda się tam wykropli, bo takie są prawa fizyki a nie chciejstwo, że ma się wykroplić dopiero na membranie. I nie, to nie jest dyskusja akademicka. Podawałem film praktyka. Podawałem zdjęcia praktyków. To się dzieje naprawdę. I szkodzi izolacji. Zdjęcia i opisy praktyków mówią, że nadmierna ilość wilgoci tam szła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 10.12.2017 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Kamilo, przy pełnym deskowaniu nie ma dylematów . Musisz mieć szczelinę wentylacyjną między wełną a poszyciem dachu. Dziękuję Aniu Ale masz dobrze Czy dobrze, to się dopiero okaże Na pewno tradycyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 12.12.2017 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Podpowiedzcie proszę jakiej taśmy użyliście podklejając membranę pod kontrłatami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 12.12.2017 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Doli, jeśli chodzi Ci o uszczelnienie membrany w miejscu nabicia papiaków to ja użyłam taśmy ivt repair http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=402908 Nie jest to popularny zabieg i mało kto, tak robi. Moi wykonawcy też uważali, że to bez sensu Taśma jest świetna. Wszelkie uszkodzenia membrany też nią łataliśmy, a także przejścia rur wentylacyjnych, czy okien dachowych również były uszczelniane tą taśmą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 12.12.2017 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 (edytowane) Doli, jeśli chodzi Ci o uszczelnienie membrany w miejscu nabicia papiaków to ja użyłam taśmy ivt repair http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=402908 Nie jest to popularny zabieg i mało kto, tak robi. Moi wykonawcy też uważali, że to bez sensu Taśma jest świetna. Wszelkie uszkodzenia membrany też nią łataliśmy, a także przejścia rur wentylacyjnych, czy okien dachowych również były uszczelniane tą taśmą. Dzięki A ile Ci poszło tej taśmy na dach (względem jakiej powierzchni)? Bo rozumiem, że mówimy o tym samym? Wykonawcy naklejali te taśmę pod kontrłaty? EDYTA: znalazłam w Twoim dzienniku, że mówimy o tym samym. Podtrzymuję pytanie ile Ci tego poszło Edytowane 12 Grudnia 2017 przez Doli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 12.12.2017 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Już nie pamiętam, czy kupiłam 3, czy 4 takie taśmy. Raczej 4 Powierzchnia dachu ok. 160m2. Przypomnę, że od wysokości stropu nad poddaszem, ku kalenicy, już nie dali u mnie tej taśmy Mimo, że prosiłam. Ale uznali, że na poddaszu nieużytkowym, jest to niepotrzebne. W każdym razie zostało mi tej taśmy trochę, po uszczelnieniu okien, wyłazu dachowego i innych przejść przez dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo8704 12.12.2017 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Witajcie, w końcu mamy poziom "0" Teraz zbieranie materiałów na kolejne prace wczesnej wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.12.2017 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Witajcie, w końcu mamy poziom "0" Teraz zbieranie materiałów na kolejne prace wczesnej wiosny [ATTACH=CONFIG]402914[/ATTACH] Jak jeszcze nie zaschło porządnie, to zatrzyj te kanty. Teraz drobiazg, a jak przyjdzie do układania papy to będzie przeszkadzało i dużo więcej pracy ze skuciem. Te rury to osłonowe? Czy tyle wystają te właściwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo8704 12.12.2017 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Zdjęcie sprzed 2 tygodni, nie było kiedy wstawić tak więc teraz to już popij wodą...Rury "osłonowe" bo niektóre kolanka kończyły się np w połowie chudziaka. Zabezpieczone folią i pianką, bez uszczelek. Później wystarczy je wyjąć, włożyć uszczelkę i wstawić właściwą rurę.Liczę na to że kanty trochę się zedrą podczas kolejnych prac (murowanie), a co się nie zedrze to będę ja zdzierał :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 12.12.2017 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Jak macie u siebie zrobione odpowietrzenie kanalizy? Jak wypuszczę je na piętrze za pralką i suszarką w pralni (a to z kolei będzie podpięte do kolanka przy toalecie) przez elewację to będzie dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo8704 12.12.2017 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Ja na razie wypuszczam na poddasze, potem prawdę powiedziawszy nie wiem - będę się martwił ale chyba zrobię tak jak piszesz, przez elewację albo dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 13.12.2017 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Jak macie u siebie zrobione odpowietrzenie kanalizy? Jak wypuszczę je na piętrze za pralką i suszarką w pralni (a to z kolei będzie podpięte do kolanka przy toalecie) przez elewację to będzie dobrze? Ja mam rurę wypuszczoną na piętrze za WC i prysznicem, w ścianie działowej. Dalej idzie wzdłuż krokwi na poddaszu nieużytkowym i wychodzi przez dach. W ścianie nie chciałabym mieć kolejnej kratki W dachu montujesz dachówkę z kominkiem i po sprawie. Szczególnie, jak nie masz okien dachowych i nie musisz przestrzegać wymaganych odległości U mnie wygląda to tak: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=402990 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=402992 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=402993 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 13.12.2017 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Ja mam rurę wypuszczoną na piętrze za WC i prysznicem, w ścianie działowej. Dalej idzie wzdłuż krokwi na poddaszu nieużytkowym i wychodzi przez dach. W ścianie nie chciałabym mieć kolejnej kratki W dachu montujesz dachówkę z kominkiem i po sprawie. Szczególnie, jak nie masz okien dachowych i nie musisz przestrzegać wymaganych odległości Czemu szkodzi kratka w elewacji? Wg mnie łatwiej i taniej ją wykonać. Ja z kolei w dachu nie chcę dziur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts