Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2017 - witamy i zapraszamy :)

Recommended Posts

Na parterze nie będzie sufitu podwieszanego, za to będą drewniane belki. Może w nich to światło puścić? Ale to trochę jak kwiatek do kożucha, ledy w drewnianej belce ;) Przestrzeń jest całkowicie otwarta, kuchnia, jadalnia, salon z kominkiem. Boję się okropnego miszmaszu oświetleniowego. Lampy kuchenne, inne nad stołem, inne w części wypoczynkowej nad ławą a między tym wszystkim dosyć spora przestrzeń, tzw komunikacja, która też potrzebuje światła :) Kręci mi się w głowie ;)

Mąż zaplanował 120 punktów (gniazdka, przełączniki, lampy)... chyba oszalał jeśli myśli, że się w tym zmieszczę.

Elektryk był za to mile zaskoczony łazienkami. Stwierdził, że zostawiamy to na koniec bo tu ludzie wymyślają cuda. A ja chcę tylko górne i kinkiety koło lustra.

Robicie jakieś dodatkowe oświetlenie wokół domu na ścianach? Czy tylko przy wejściu i na tarasach?

A, no i szyby nam zamarzły z zewnątrz :rolleyes: Całe życie w mieście, w blokach. Pierwszy raz coś takiego widzę. Dzieciom się podoba bo rysują obrazki na szybach, ale jak tak będzie mi zamarzać przy każdym mrozie to trochę słabo, bo nic nie widać :mad: To normalne? (sorry za być może głupie pytanie ;) )

Edytowane przez swieja

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pamiętaj że lepiej mieć więcej niż mniej :p

Ja mam podobnie, cały strop terriva (brak sufitów podwieszanych) więc niestety trudniej wykonać/zmodyfikować oświetlenie ponieważ już od samego początku musisz mieć to dobrze zaplanowane.

Niestety pomieszanie oświetlenia i tak będzie przy dużych otwartych pomieszczeniach, u mnie jest podobnie gdzie otwarte mam praktycznie ok 70m2 więc nie da się tego uniknąć. Osobne oświetlenia : pod szafkami, blatów, całej kuchni, nad blatem w kuchni, nad stołem w jadalni, salon na suficie, salon na ścianach, komunikacja itd...nie da się inaczej:no: chyba że zamykasz każde z pomieszczeń :no:

Na zewnątrz też sporo tego można zrobić, u mnie : oświetlenie nad bramą garażową, nad wejściem, oświetlenie górne tarasu, oświetlenie tarasu w kostce brukowej, oświetlenie wejścia do kotłowni, oświetlenie po całym obwodzie w podbitce i tak można wymieniać :lol2::lol2::lol2:

Trochę tych kabli się elektryk naukładał nie mówiąc już o kablach teletechnicznych.

Zastanów się nad tym wszystkim dokładnie bo nie mając podwieszanego sufitu już później tego nie naprawisz !

swieja, ja też mam kuchnię otwartą na salon z kącikiem jadalnianym. Może pokażę Ci moje punkty świetlne w kuchni ;)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=403461

Ja mam wzdłuż blatów zaplanowane 5 punktów świetlnych (natynkowych) i jeden na środku pomieszczenia. Dodatkowo będzie oświetlenie pod szafkami wiszącymi, na ścianie bez okna. Kuchnia ma ok. 12,5 m2.

Za to w salonie mam tylko oświetlenie nad stołem, główne na środku salonu i 3 kinkiety. Początkowo chciałam dać więcej punktów świetlnych na suficie, ale elektryk odwiódł mnie od tego pomysłu - chyba słusznie. Pewnie będzie jeszcze jakaś lampa stojąca, więc powinno być wystarczająco światła.

Co do świateł zewnętrznych, ja wzdłuż bocznych elewacji zrobiłam oświetlenie w podbitce. Dobrze mieć możliwość oświetlenia, tych rzadziej uczęszczanych miejsc. W obecnym domu, żeby wieczorem przejść z boku domu, zapalamy światło w pomieszczeniach z oknem na bocznej ścianie, żeby z latarką nie musieć chodzić ;)

No i jeszcze te zamarznięte okna :) Też po raz pierwszy się z tym spotkałam. I śmiałam się do męża z lekką obawą, że chyba skrobaczkę będzie trzeba zimą uruchomić, żeby móc przez okna patrzeć ;)

Najpiękniej wyglądają zamarznięte szyby na oknach dachowych. Istne dzieło sztuki ;):

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=403462

Mi już szyby nie zamarzają, więc może nie będzie tak źle ;)

IMG_3122.jpg

IMG_3341.jpg

swieja,Za to w salonie mam tylko oświetlenie nad stołem, główne na środku salonu i 3 kinkiety. Początkowo chciałam dać więcej punktów świetlnych na suficie, ale elektryk odwiódł mnie od tego pomysłu - chyba słusznie.

Mi już szyby nie zamarzają, więc może nie będzie tak źle ;)

Dlaczego słusznie : ) ?

U mnie w czwartek wreszcie okna. Czy będziecie zabezpieczać jakoś folie paro ? Ja myślę aby obkleić je styro 2 cm po obwodzie okien .

Elektrykę już mam rozłożoną zostało uzbrojenie skrzynki,między świętami planuje zrobić instalację TV i internet plus kable pod czujki ( robię sam za dużo mi elektryk zaśpiewał ) oraz wyrównać wszystkie nierówności na chudziaku ( nie mogę się doczekać sic!!! ) .

Właśnie dostałem pierwsze wyceny reku i pc . Najlepsza oferta to 4.8 k za cały majdan od thermocontroli i robota we własnym zakresie : ) , druga z tych najtańszych to 16 k na pe flex Rekuperator Thessla Green AirPack 300.

PC jak poniżej myślę o LG ale trochę się obawiam głośniej pracy .

OZC robi forumowy Asolt mam u niego również termin zamówiony na podłogówkę.

LG Therma 9 kv cała kotłownia 18 k cała kotłownia bez bufora

Panasonic T cap 9 kw 26 K cała kotłownia z buforem

Panasonic ALL in ONE INWERTER SPLIT KIT-ADC9HE5 SERIA H 25k bez bufora

Samsung EHS 9 kW 23 k bez bufora

Edytowane przez Papucy
v

Dlaczego słusznie : ) ?

Dlatego, że salon mam nie duży i gdybym dowaliła sobie na suficie punkty świetlne np. wzdłuż ścian, oszpeciłabym pomieszczenie i wprowadziła niezły chaos pod sufitem ;) Co innego, gdybym mogła mieć ledy wpuszczane. Światła sufitowe będą mocne, a kinkiety - dla klimatu. Myślę, że to mi w zupełności wystarczy.

Właśnie dostałem pierwsze wyceny reku i pc . Najlepsza oferta to 4.8 k za cały majdan od thermocontroli i robota we własnym zakresie : ) , druga z tych najtańszych to 16 k na pe flex Rekuperator Thessla Green AirPack 300.

Ja też miałam ofertę za 16 k na pe-flex Termokontrol z rekuperatorem AirPack 400 i sterownikiem Air++. I ostatecznie na nią się zdecydowałam. Coś mi się reku spóźnia :( Ale w sumie dobrze, bo pomieszczenie jeszcze nie gotowe, na nowego lokatora ;)

Ruda maruda wow ekstra, gratuluję!

Nie pamietam czy o to już nie pytałam, ale zaprząta mi ten temat głowę- w jaki sposób wykonujecie izolację podłogi na gruncie?? Tak żeby ją szczelnie połączyć z izolacją poziomą pod ścianami nośnymi? Pod ścianami mam membranę z rolki.

Nei chcę papy dawać do wnętrzna domu... Obawiam sie, że folia się nie sprawdzi - przecież wielokrotnie byłaby "chocdzona" więc o uszkodzenie łatwo... no a co istotniejsze ( bo folie można połozyć tuż przed styropianem, więc teoretycznie się nie zniszczy) mam już instalacje poprowadzone na podłodze, więc folii pod instalacje nie wcisnę, a z drugiej strony nakładając ją na rury i peszle nie połączę jej szczelnie z tą membraną pod ścianami.... z kolei gdyby dawać folię przed instalacjami to jestem pewna, że uległaby uszkodzeniu....

Tak dumałam dumałam, no i wymyśliłam, że w tej sytuacji najepiej byłoby nałozyć masę KMB na podłogę, wcześneij gruntując ją dysperbitem rozcieńczonym z wodą. Taką masę myślę, ze dałoby radę wcisnąć pod rury no a nawet zaizolować miejsca, gdzie te rury wychodzą ponad posadzkę .

Jedyny minus - wstępnie przeliczyłam, ze koszt takiej izolacji to byloby ok 3-4tys. Z drugiej też strony papa tez swoje kosztuje....

Powiedzcie więc, jak wy izolujecie swoje posadzki? Jakiego materiału używacie i jak łączycie go z izolacją poziomą pod ścianami?

PS Kazien, izolację KMB nałożymy sami ;-)

Witam

My kładliśmy dwie warstwy takiej czarnej folii pod i na styropian ale nie wiem czy o to chodzi :/ Musze mężna zapytać.

U nas na tapecie elektryk. Miał być po nowym roku, ale jednak jest już teraz. No i nie sądziłam, że to takie skomplikowane :o

Mamy kuchnię otwartą i się zastanawiamy czy wystarczy oświetlenie pod szafkami i nad wyspą, czy jednak potrzebne będzie dodatkowe górne oświetlenie w samej kuchni...

Kuchnia ma układ podobny do tego na zdjęciu:

[ATTACH=CONFIG]403429[/ATTACH]

Obok tak jak na zdjęciu jest miejsce na duży stół i kolejny rząd lamp z sufitu nad stołem.

Kolejny zgryz to schody i też nie wiemy czy tylko górne, czy może jakieś kinkiety na ścianach... zwariować można :mad:

Światła nigdy za wiele. U nas będzie górne w kuchni, pod szafkami następnie nad lada i obok nad stołem. A dalej idziemy do salonu nad ławę za narożnikiem kinkiet i już się zastanawiam czy nie będzie mi za ciemno w następnej części bliżej schodów. Na razie są same żarówki więc mało światła jest może nie będzie tak źle. Na schodach mamy co drugi schód plus kinkiet na półpiętrze i na górnym korytarzu. Lepiej mieć więcej i nie włączyć niż za ciemno i później kuć ściany czy sufity.

Na parterze nie będzie sufitu podwieszanego, za to będą drewniane belki. Może w nich to światło puścić? Ale to trochę jak kwiatek do kożucha, ledy w drewnianej belce ;) Przestrzeń jest całkowicie otwarta, kuchnia, jadalnia, salon z kominkiem. Boję się okropnego miszmaszu oświetleniowego. Lampy kuchenne, inne nad stołem, inne w części wypoczynkowej nad ławą a między tym wszystkim dosyć spora przestrzeń, tzw komunikacja, która też potrzebuje światła :) Kręci mi się w głowie ;)

Mąż zaplanował 120 punktów (gniazdka, przełączniki, lampy)... chyba oszalał jeśli myśli, że się w tym zmieszczę.

Elektryk był za to mile zaskoczony łazienkami. Stwierdził, że zostawiamy to na koniec bo tu ludzie wymyślają cuda. A ja chcę tylko górne i kinkiety koło lustra.

Robicie jakieś dodatkowe oświetlenie wokół domu na ścianach? Czy tylko przy wejściu i na tarasach?

Dla tego ja chcę w większości mieć takie same lampy. Takie na szynach co można w każdą stronę obracać. Wiadomo nad ladą lub stołem będzie coś innego tylko jeszcze się nie zdecydowałam :p Oświetlenie mamy na czujkę nad garażem i chcemy założyć po dwa światełka góra-dół przy jednych i drugich drzwiach oraz przy tarasie. Dodatkowo chcę oświetlenie w ogrodzie ale to jeszcze daleka droga.

U nas się zbliża wiecha. Robiliście imprezę na 100 fajerek, grila czy tylko na mokro? Kto robił wiechę w zimie? ;) Podpowiedzcie coś :) Moim zdaniem wiechę powinni przygotować i zawiesić cieśle - dalej tak się robi? Help :)

Ja miałam to w planie ale jakoś szybko ten czas zleciał i zapomniałam :p jak się obudziłam to już dawno dach był pokryty i nie było komu robić :/

Ogromne gratulacje Ruda maruda. Pokaż to wasze dzieło ;)

My zaczęliśmy w marcu 2017, to może meta też będzie w marcu 2018 ;) Miałam plan wyrobić się wcześniej, ale pewnych etapów się nie przeskoczy. No i nie wszystko udało mi się przewidzieć. Ale to moja pierwsza budowa i cała na mojej głowie, więc jestem dla siebie wyrozumiała ;) i nie gonię zaplanowanych terminów za wszelką cenę ;)

Dzięki dziewczyny :) Malujemy górę na tą chwilę ale jeszcze bez kolorów. 20170923_200003.jpg20171016_185859.jpg20171106_175110.jpg20171203_111529[1].jpg20171203_111536[1].jpg

Edytowane przez Ruda maruda

Wiechy nie robiliśmy, ani żadnej imprezy. Ciągle coś z tymi dekarzami, nie mieliśmy już dla nich serca ;)

Co do świateł to robią się i jutro idę na inspekcję. Ledy u nas zupełnie nie pasują do klimatu bo wnętrza będą raczej w stylu retro. Z resztą ja nie bardzo lubię takie oświetlenie. Żadne lampy na szynach tez nie (bo rozumiem, że to raczej nowoczesne będzie), bo gustuję raczej w szklanych, wiklinowych, papierowych, porcelanowych kloszach.

Za to daliście mi do myślenia, bo nad blatem wyspy, mimo, że planuję nad nim 2-3 lampy to może być ciemno. Podczas pracy będę zasłaniać sobie światło ciałem. W miejscu wyspy wypada nam słup i chyba każę na nim poprowadzić kabelek by sobie zrobić dodatkową lampkę z kloszem skierowaną na blat.

No i jednak chyba zażądam światła na ostatniej nieoświetlonej ścianie domu. Panowie próbowali mi wybić to z głowy, ale nie zamierzam wędrować tam z latarką.:mad:

W ścianie nie chciałabym mieć kolejnej kratki :no: W dachu montujesz dachówkę z kominkiem i po sprawie. Szczególnie, jak nie masz okien dachowych i nie musisz przestrzegać wymaganych odległości ;)

U mnie wygląda to tak:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=402992

Coś cienka ta rurka... :rolleyes: Chyba, że to tylko takie wrażenie. Powinna być fi 110.

Nie pamietam czy o to już nie pytałam, ale zaprząta mi ten temat głowę- w jaki sposób wykonujecie izolację podłogi na gruncie?? Tak żeby ją szczelnie połączyć z izolacją poziomą pod ścianami nośnymi? Pod ścianami mam membranę z rolki.

My będziemy dawać tylko folię, Wydaje nam się, że jest mała szansa, żeby wilgoć tak podeszła. Do tego jeszcze sam styropian, który też działa jako warstwa oddzielająca wylewkę.

Trochę z innej beczki . Czy stelaże podtynkowe montuje się przed czy po wylewkach. Jakie modele macie zamontowane u siebie?

Po wylewkach. Raz, że możesz go wtedy ustawić idealnie równolegle do tynku, to jeszcze płytkarz może go ew. delikatnie przestawić jakby miał mu wyjść 1 centymetrowy pasek płytki do stelaża.

Instrukcje i kilka wątków idą w kierunki instalacji przed wylawką.

Opierasz o chudziak (przy grubym styro trzeba jeszcze coś podłożyć zazwyczaj) i wylewka unieruchamiasz stelaż, więc nie ma najmniejszych szans ruszać się na boki. W pionie też chudziak chudziak względem ściany nie ma szans się ruszyć.

Niepotrzebne, a do tego komplikuje sytuację gdyby trzeba było stelaż przesunąć.

A ja zapytam o prysznic z odpływem liniowym Viega advantix vario - ktoś coś może powiedzieć na ten temat? Zastanawiam się jak wygląda czyszczenie takiego odpływu? W brodziku to proste - szorujesz, spłukujesz i z głowy :p

A tu? :rolleyes:

Normalnie, ściągasz ruszt, czyścisz, zakładasz ruszt z powrotem.

Doli, jeśli chodzi Ci o uszczelnienie membrany w miejscu nabicia papiaków to ja użyłam taśmy ivt repair

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=402908

Nie jest to popularny zabieg i mało kto, tak robi. Moi wykonawcy też uważali, że to bez sensu ;)

Taśma jest świetna. Wszelkie uszkodzenia membrany też nią łataliśmy, a także przejścia rur wentylacyjnych, czy okien dachowych również były uszczelniane tą taśmą.

Hej Ana .

Czym w końcu uszczelniałaś pianę przy drzwiach wejściowych , widziałem w dzienniku że zastanawiałaś się nad czarnym mazidłem SP925 ?

A, no i szyby nam zamarzły z zewnątrz :rolleyes: Całe życie w mieście, w blokach. Pierwszy raz coś takiego widzę. Dzieciom się podoba bo rysują obrazki na szybach, ale jak tak będzie mi zamarzać przy każdym mrozie to trochę słabo, bo nic nie widać :mad: To normalne? (sorry za być może głupie pytanie ;) )

Drewniane belki <3 <3 <3 My zapłaciliśmy za 200 punktów... wyszło nieco ponad, a naprawdę się ograniczaliśmy :D

Hej ho! Hej ho! Do pracy by się szło :D Już powoli męczyła mnie nasza budowa brakiem widocznych postępów(bo instalacje nie są tak emocjonujące jak pięcie się ścian w górę przy murowaniu), a jednak dzisiaj wróciliśmy z budowy pozytywnie naładowani. Tynkuje się nasz domek :D

182f49e107e06ac2gen.jpg