swieja 19.12.2017 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 (edytowane) Na parterze nie będzie sufitu podwieszanego, za to będą drewniane belki. Może w nich to światło puścić? Ale to trochę jak kwiatek do kożucha, ledy w drewnianej belce Przestrzeń jest całkowicie otwarta, kuchnia, jadalnia, salon z kominkiem. Boję się okropnego miszmaszu oświetleniowego. Lampy kuchenne, inne nad stołem, inne w części wypoczynkowej nad ławą a między tym wszystkim dosyć spora przestrzeń, tzw komunikacja, która też potrzebuje światła Kręci mi się w głowie Mąż zaplanował 120 punktów (gniazdka, przełączniki, lampy)... chyba oszalał jeśli myśli, że się w tym zmieszczę. Elektryk był za to mile zaskoczony łazienkami. Stwierdził, że zostawiamy to na koniec bo tu ludzie wymyślają cuda. A ja chcę tylko górne i kinkiety koło lustra. Robicie jakieś dodatkowe oświetlenie wokół domu na ścianach? Czy tylko przy wejściu i na tarasach? A, no i szyby nam zamarzły z zewnątrz Całe życie w mieście, w blokach. Pierwszy raz coś takiego widzę. Dzieciom się podoba bo rysują obrazki na szybach, ale jak tak będzie mi zamarzać przy każdym mrozie to trochę słabo, bo nic nie widać To normalne? (sorry za być może głupie pytanie ) Edytowane 19 Grudnia 2017 przez swieja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 19.12.2017 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Pamiętaj że lepiej mieć więcej niż mniej Ja mam podobnie, cały strop terriva (brak sufitów podwieszanych) więc niestety trudniej wykonać/zmodyfikować oświetlenie ponieważ już od samego początku musisz mieć to dobrze zaplanowane. Niestety pomieszanie oświetlenia i tak będzie przy dużych otwartych pomieszczeniach, u mnie jest podobnie gdzie otwarte mam praktycznie ok 70m2 więc nie da się tego uniknąć. Osobne oświetlenia : pod szafkami, blatów, całej kuchni, nad blatem w kuchni, nad stołem w jadalni, salon na suficie, salon na ścianach, komunikacja itd...nie da się inaczej:no: chyba że zamykasz każde z pomieszczeń Na zewnątrz też sporo tego można zrobić, u mnie : oświetlenie nad bramą garażową, nad wejściem, oświetlenie górne tarasu, oświetlenie tarasu w kostce brukowej, oświetlenie wejścia do kotłowni, oświetlenie po całym obwodzie w podbitce i tak można wymieniać :lol2: Trochę tych kabli się elektryk naukładał nie mówiąc już o kablach teletechnicznych. Zastanów się nad tym wszystkim dokładnie bo nie mając podwieszanego sufitu już później tego nie naprawisz ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 19.12.2017 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 swieja, ja też mam kuchnię otwartą na salon z kącikiem jadalnianym. Może pokażę Ci moje punkty świetlne w kuchni http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=403461 Ja mam wzdłuż blatów zaplanowane 5 punktów świetlnych (natynkowych) i jeden na środku pomieszczenia. Dodatkowo będzie oświetlenie pod szafkami wiszącymi, na ścianie bez okna. Kuchnia ma ok. 12,5 m2. Za to w salonie mam tylko oświetlenie nad stołem, główne na środku salonu i 3 kinkiety. Początkowo chciałam dać więcej punktów świetlnych na suficie, ale elektryk odwiódł mnie od tego pomysłu - chyba słusznie. Pewnie będzie jeszcze jakaś lampa stojąca, więc powinno być wystarczająco światła. Co do świateł zewnętrznych, ja wzdłuż bocznych elewacji zrobiłam oświetlenie w podbitce. Dobrze mieć możliwość oświetlenia, tych rzadziej uczęszczanych miejsc. W obecnym domu, żeby wieczorem przejść z boku domu, zapalamy światło w pomieszczeniach z oknem na bocznej ścianie, żeby z latarką nie musieć chodzić No i jeszcze te zamarznięte okna Też po raz pierwszy się z tym spotkałam. I śmiałam się do męża z lekką obawą, że chyba skrobaczkę będzie trzeba zimą uruchomić, żeby móc przez okna patrzeć Najpiękniej wyglądają zamarznięte szyby na oknach dachowych. Istne dzieło sztuki : http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=403462 Mi już szyby nie zamarzają, więc może nie będzie tak źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 19.12.2017 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 (edytowane) swieja,Za to w salonie mam tylko oświetlenie nad stołem, główne na środku salonu i 3 kinkiety. Początkowo chciałam dać więcej punktów świetlnych na suficie, ale elektryk odwiódł mnie od tego pomysłu - chyba słusznie. Mi już szyby nie zamarzają, więc może nie będzie tak źle Dlaczego słusznie : ) ? U mnie w czwartek wreszcie okna. Czy będziecie zabezpieczać jakoś folie paro ? Ja myślę aby obkleić je styro 2 cm po obwodzie okien . Elektrykę już mam rozłożoną zostało uzbrojenie skrzynki,między świętami planuje zrobić instalację TV i internet plus kable pod czujki ( robię sam za dużo mi elektryk zaśpiewał ) oraz wyrównać wszystkie nierówności na chudziaku ( nie mogę się doczekać sic!!! ) . Właśnie dostałem pierwsze wyceny reku i pc . Najlepsza oferta to 4.8 k za cały majdan od thermocontroli i robota we własnym zakresie : ) , druga z tych najtańszych to 16 k na pe flex Rekuperator Thessla Green AirPack 300. PC jak poniżej myślę o LG ale trochę się obawiam głośniej pracy . OZC robi forumowy Asolt mam u niego również termin zamówiony na podłogówkę. LG Therma 9 kv cała kotłownia 18 k cała kotłownia bez bufora Panasonic T cap 9 kw 26 K cała kotłownia z buforem Panasonic ALL in ONE INWERTER SPLIT KIT-ADC9HE5 SERIA H 25k bez bufora Samsung EHS 9 kW 23 k bez bufora Edytowane 19 Grudnia 2017 przez Papucy v Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 19.12.2017 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Dlaczego słusznie : ) ? Dlatego, że salon mam nie duży i gdybym dowaliła sobie na suficie punkty świetlne np. wzdłuż ścian, oszpeciłabym pomieszczenie i wprowadziła niezły chaos pod sufitem Co innego, gdybym mogła mieć ledy wpuszczane. Światła sufitowe będą mocne, a kinkiety - dla klimatu. Myślę, że to mi w zupełności wystarczy. Właśnie dostałem pierwsze wyceny reku i pc . Najlepsza oferta to 4.8 k za cały majdan od thermocontroli i robota we własnym zakresie : ) , druga z tych najtańszych to 16 k na pe flex Rekuperator Thessla Green AirPack 300. Ja też miałam ofertę za 16 k na pe-flex Termokontrol z rekuperatorem AirPack 400 i sterownikiem Air++. I ostatecznie na nią się zdecydowałam. Coś mi się reku spóźnia Ale w sumie dobrze, bo pomieszczenie jeszcze nie gotowe, na nowego lokatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 19.12.2017 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 U nas się zbliża wiecha. Robiliście imprezę na 100 fajerek, grila czy tylko na mokro? Kto robił wiechę w zimie? Podpowiedzcie coś Moim zdaniem wiechę powinni przygotować i zawiesić cieśle - dalej tak się robi? Help Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ruda maruda 19.12.2017 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Ruda maruda wow ekstra, gratuluję! Nie pamietam czy o to już nie pytałam, ale zaprząta mi ten temat głowę- w jaki sposób wykonujecie izolację podłogi na gruncie?? Tak żeby ją szczelnie połączyć z izolacją poziomą pod ścianami nośnymi? Pod ścianami mam membranę z rolki. Nei chcę papy dawać do wnętrzna domu... Obawiam sie, że folia się nie sprawdzi - przecież wielokrotnie byłaby "chocdzona" więc o uszkodzenie łatwo... no a co istotniejsze ( bo folie można połozyć tuż przed styropianem, więc teoretycznie się nie zniszczy) mam już instalacje poprowadzone na podłodze, więc folii pod instalacje nie wcisnę, a z drugiej strony nakładając ją na rury i peszle nie połączę jej szczelnie z tą membraną pod ścianami.... z kolei gdyby dawać folię przed instalacjami to jestem pewna, że uległaby uszkodzeniu.... Tak dumałam dumałam, no i wymyśliłam, że w tej sytuacji najepiej byłoby nałozyć masę KMB na podłogę, wcześneij gruntując ją dysperbitem rozcieńczonym z wodą. Taką masę myślę, ze dałoby radę wcisnąć pod rury no a nawet zaizolować miejsca, gdzie te rury wychodzą ponad posadzkę . Jedyny minus - wstępnie przeliczyłam, ze koszt takiej izolacji to byloby ok 3-4tys. Z drugiej też strony papa tez swoje kosztuje.... Powiedzcie więc, jak wy izolujecie swoje posadzki? Jakiego materiału używacie i jak łączycie go z izolacją poziomą pod ścianami? PS Kazien, izolację KMB nałożymy sami Witam My kładliśmy dwie warstwy takiej czarnej folii pod i na styropian ale nie wiem czy o to chodzi :/ Musze mężna zapytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ruda maruda 19.12.2017 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 U nas na tapecie elektryk. Miał być po nowym roku, ale jednak jest już teraz. No i nie sądziłam, że to takie skomplikowane Mamy kuchnię otwartą i się zastanawiamy czy wystarczy oświetlenie pod szafkami i nad wyspą, czy jednak potrzebne będzie dodatkowe górne oświetlenie w samej kuchni... Kuchnia ma układ podobny do tego na zdjęciu: [ATTACH=CONFIG]403429[/ATTACH] Obok tak jak na zdjęciu jest miejsce na duży stół i kolejny rząd lamp z sufitu nad stołem. Kolejny zgryz to schody i też nie wiemy czy tylko górne, czy może jakieś kinkiety na ścianach... zwariować można Światła nigdy za wiele. U nas będzie górne w kuchni, pod szafkami następnie nad lada i obok nad stołem. A dalej idziemy do salonu nad ławę za narożnikiem kinkiet i już się zastanawiam czy nie będzie mi za ciemno w następnej części bliżej schodów. Na razie są same żarówki więc mało światła jest może nie będzie tak źle. Na schodach mamy co drugi schód plus kinkiet na półpiętrze i na górnym korytarzu. Lepiej mieć więcej i nie włączyć niż za ciemno i później kuć ściany czy sufity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ruda maruda 19.12.2017 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Na parterze nie będzie sufitu podwieszanego, za to będą drewniane belki. Może w nich to światło puścić? Ale to trochę jak kwiatek do kożucha, ledy w drewnianej belce Przestrzeń jest całkowicie otwarta, kuchnia, jadalnia, salon z kominkiem. Boję się okropnego miszmaszu oświetleniowego. Lampy kuchenne, inne nad stołem, inne w części wypoczynkowej nad ławą a między tym wszystkim dosyć spora przestrzeń, tzw komunikacja, która też potrzebuje światła Kręci mi się w głowie Mąż zaplanował 120 punktów (gniazdka, przełączniki, lampy)... chyba oszalał jeśli myśli, że się w tym zmieszczę. Elektryk był za to mile zaskoczony łazienkami. Stwierdził, że zostawiamy to na koniec bo tu ludzie wymyślają cuda. A ja chcę tylko górne i kinkiety koło lustra. Robicie jakieś dodatkowe oświetlenie wokół domu na ścianach? Czy tylko przy wejściu i na tarasach? Dla tego ja chcę w większości mieć takie same lampy. Takie na szynach co można w każdą stronę obracać. Wiadomo nad ladą lub stołem będzie coś innego tylko jeszcze się nie zdecydowałam Oświetlenie mamy na czujkę nad garażem i chcemy założyć po dwa światełka góra-dół przy jednych i drugich drzwiach oraz przy tarasie. Dodatkowo chcę oświetlenie w ogrodzie ale to jeszcze daleka droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ruda maruda 19.12.2017 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 U nas się zbliża wiecha. Robiliście imprezę na 100 fajerek, grila czy tylko na mokro? Kto robił wiechę w zimie? Podpowiedzcie coś Moim zdaniem wiechę powinni przygotować i zawiesić cieśle - dalej tak się robi? Help Ja miałam to w planie ale jakoś szybko ten czas zleciał i zapomniałam jak się obudziłam to już dawno dach był pokryty i nie było komu robić :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ruda maruda 19.12.2017 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 (edytowane) Ogromne gratulacje Ruda maruda. Pokaż to wasze dzieło My zaczęliśmy w marcu 2017, to może meta też będzie w marcu 2018 Miałam plan wyrobić się wcześniej, ale pewnych etapów się nie przeskoczy. No i nie wszystko udało mi się przewidzieć. Ale to moja pierwsza budowa i cała na mojej głowie, więc jestem dla siebie wyrozumiała i nie gonię zaplanowanych terminów za wszelką cenę Dzięki dziewczyny Malujemy górę na tą chwilę ale jeszcze bez kolorów. Edytowane 19 Grudnia 2017 przez Ruda maruda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 19.12.2017 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Swiatla nigdy za wiele :D Ja u siebie w kuchni zwiekszalem ilosc paneli led z 7 do 9 bo jakos ciemno mi sie wydawalo.. w salonie jedyne 20sztuk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freethinker 20.12.2017 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Wiechę miałem w ubiegłym tygodniu. Darowałem sobie imprezę. Zrobiłem zaliczkową wypłatę ekipie. Był piątek. W poniedziałek nie stawili się do pracy. W sumie i dobrze: przynajmniej nie skopali niczego pracując na kacu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swieja 20.12.2017 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Wiechy nie robiliśmy, ani żadnej imprezy. Ciągle coś z tymi dekarzami, nie mieliśmy już dla nich serca Co do świateł to robią się i jutro idę na inspekcję. Ledy u nas zupełnie nie pasują do klimatu bo wnętrza będą raczej w stylu retro. Z resztą ja nie bardzo lubię takie oświetlenie. Żadne lampy na szynach tez nie (bo rozumiem, że to raczej nowoczesne będzie), bo gustuję raczej w szklanych, wiklinowych, papierowych, porcelanowych kloszach. Za to daliście mi do myślenia, bo nad blatem wyspy, mimo, że planuję nad nim 2-3 lampy to może być ciemno. Podczas pracy będę zasłaniać sobie światło ciałem. W miejscu wyspy wypada nam słup i chyba każę na nim poprowadzić kabelek by sobie zrobić dodatkową lampkę z kloszem skierowaną na blat. No i jednak chyba zażądam światła na ostatniej nieoświetlonej ścianie domu. Panowie próbowali mi wybić to z głowy, ale nie zamierzam wędrować tam z latarką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 21.12.2017 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 jak tylko masz jakiekolwiek wątpliwości to to rób kabel - najwyżej go jakoś "zaślepisz". Blaty w kuchni muszą być bardzo dobrze oświetlone, najwyżej nie będziesz odpalać wszystkich świateł jeśli to nie będzie potrzebne. Walcz o swoje z elektrykami i się nie poddawaj ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_Tomek 21.12.2017 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 W ścianie nie chciałabym mieć kolejnej kratki W dachu montujesz dachówkę z kominkiem i po sprawie. Szczególnie, jak nie masz okien dachowych i nie musisz przestrzegać wymaganych odległości U mnie wygląda to tak: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=402992 Coś cienka ta rurka... Chyba, że to tylko takie wrażenie. Powinna być fi 110. Nie pamietam czy o to już nie pytałam, ale zaprząta mi ten temat głowę- w jaki sposób wykonujecie izolację podłogi na gruncie?? Tak żeby ją szczelnie połączyć z izolacją poziomą pod ścianami nośnymi? Pod ścianami mam membranę z rolki. My będziemy dawać tylko folię, Wydaje nam się, że jest mała szansa, żeby wilgoć tak podeszła. Do tego jeszcze sam styropian, który też działa jako warstwa oddzielająca wylewkę. Trochę z innej beczki . Czy stelaże podtynkowe montuje się przed czy po wylewkach. Jakie modele macie zamontowane u siebie? Po wylewkach. Raz, że możesz go wtedy ustawić idealnie równolegle do tynku, to jeszcze płytkarz może go ew. delikatnie przestawić jakby miał mu wyjść 1 centymetrowy pasek płytki do stelaża. Instrukcje i kilka wątków idą w kierunki instalacji przed wylawką. Opierasz o chudziak (przy grubym styro trzeba jeszcze coś podłożyć zazwyczaj) i wylewka unieruchamiasz stelaż, więc nie ma najmniejszych szans ruszać się na boki. W pionie też chudziak chudziak względem ściany nie ma szans się ruszyć. Niepotrzebne, a do tego komplikuje sytuację gdyby trzeba było stelaż przesunąć. A ja zapytam o prysznic z odpływem liniowym Viega advantix vario - ktoś coś może powiedzieć na ten temat? Zastanawiam się jak wygląda czyszczenie takiego odpływu? W brodziku to proste - szorujesz, spłukujesz i z głowy A tu? Normalnie, ściągasz ruszt, czyścisz, zakładasz ruszt z powrotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 22.12.2017 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2017 Doli, jeśli chodzi Ci o uszczelnienie membrany w miejscu nabicia papiaków to ja użyłam taśmy ivt repair http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=402908 Nie jest to popularny zabieg i mało kto, tak robi. Moi wykonawcy też uważali, że to bez sensu Taśma jest świetna. Wszelkie uszkodzenia membrany też nią łataliśmy, a także przejścia rur wentylacyjnych, czy okien dachowych również były uszczelniane tą taśmą. Hej Ana . Czym w końcu uszczelniałaś pianę przy drzwiach wejściowych , widziałem w dzienniku że zastanawiałaś się nad czarnym mazidłem SP925 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 22.12.2017 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2017 Na parterze nie będzie sufitu podwieszanego, za to będą drewniane belki. Może w nich to światło puścić? Ale to trochę jak kwiatek do kożucha, ledy w drewnianej belce Przestrzeń jest całkowicie otwarta, kuchnia, jadalnia, salon z kominkiem. Boję się okropnego miszmaszu oświetleniowego. Lampy kuchenne, inne nad stołem, inne w części wypoczynkowej nad ławą a między tym wszystkim dosyć spora przestrzeń, tzw komunikacja, która też potrzebuje światła Kręci mi się w głowie Mąż zaplanował 120 punktów (gniazdka, przełączniki, lampy)... chyba oszalał jeśli myśli, że się w tym zmieszczę. Elektryk był za to mile zaskoczony łazienkami. Stwierdził, że zostawiamy to na koniec bo tu ludzie wymyślają cuda. A ja chcę tylko górne i kinkiety koło lustra. Robicie jakieś dodatkowe oświetlenie wokół domu na ścianach? Czy tylko przy wejściu i na tarasach? A, no i szyby nam zamarzły z zewnątrz Całe życie w mieście, w blokach. Pierwszy raz coś takiego widzę. Dzieciom się podoba bo rysują obrazki na szybach, ale jak tak będzie mi zamarzać przy każdym mrozie to trochę słabo, bo nic nie widać To normalne? (sorry za być może głupie pytanie ) Drewniane belki <3 <3 <3 My zapłaciliśmy za 200 punktów... wyszło nieco ponad, a naprawdę się ograniczaliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 22.12.2017 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2017 Hej Ana . Czym w końcu uszczelniałaś pianę przy drzwiach wejściowych , widziałem w dzienniku że zastanawiałaś się nad czarnym mazidłem SP925 ? Skończyło się na silikonie akrylowym Tytan Możesz zerknąć tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 22.12.2017 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2017 Hej ho! Hej ho! Do pracy by się szło Już powoli męczyła mnie nasza budowa brakiem widocznych postępów(bo instalacje nie są tak emocjonujące jak pięcie się ścian w górę przy murowaniu), a jednak dzisiaj wróciliśmy z budowy pozytywnie naładowani. Tynkuje się nasz domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts