agaz_75 06.03.2017 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Czy orientujecie sie jaki jest koszt ( dodatkowy ) wykonania dokumentacji do projektu na ogrzewanie gazowe .mamy gaz ziemny a wszystkie projekty zawierają paliwo stałe i niestety trzeba sobie takie cos wykonac na etapie adaptacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aghata86 06.03.2017 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Mysle ze w granicach 300zl...my od razu do projektu, w ktorym byl gaz dokupilismy paliwo stale kosztowalo to dodatkowo 220zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 06.03.2017 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Czy orientujecie sie jaki jest koszt ( dodatkowy ) wykonania dokumentacji do projektu na ogrzewanie gazowe .mamy gaz ziemny a wszystkie projekty zawierają paliwo stałe i niestety trzeba sobie takie cos wykonac na etapie adaptacji Wewnętrzna instalacja gazu wymaga projektu,i pozwolenia można robić to na jednym pozwoleniu z domem wtedy do projektu dołącza się dokument od projektanta mającego uprawnienia do takich projektów, na jednym dzienniku budowy jest dom i gaz.Można też projekt gazu robić na oddzielnym projekcie i pozwoleniu i DB. W każdym przypadku potrzebny będzie KB mający uprawnienia do instalacji gazowej. U mnie było na jednym pozwoleniu podpisywało się na projekcie dwóch projektantów, KB nie miał uprawnień do gazu więc zgłaszając rozpoczęcie budowy składaliśmy oświadczenie że przed rozpoczęciem prac dot. gazu doniesiemy oświadczenie KB do gazu. Ja miałam w cenie adaptacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 06.03.2017 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Mysle ze w granicach 300zl...my od razu do projektu, w ktorym byl gaz dokupilismy paliwo stale kosztowalo to dodatkowo 220zl Czy ja dobrze czytam? 89m2 i wymieniliście gaz na paliwo stałe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaz_75 06.03.2017 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Wewnętrzna instalacja gazu wymaga projektu,i pozwolenia można robić to na jednym pozwoleniu z domem wtedy do projektu dołącza się dokument od projektanta mającego uprawnienia do takich projektów, na jednym dzienniku budowy jest dom i gaz.Można też projekt gazu robić na oddzielnym projekcie i pozwoleniu i DB. W każdym przypadku potrzebny będzie KB mający uprawnienia do instalacji gazowej. U mnie było na jednym pozwoleniu podpisywało się na projekcie dwóch projektantów, KB nie miał uprawnień do gazu więc zgłaszając rozpoczęcie budowy składaliśmy oświadczenie że przed rozpoczęciem prac dot. gazu doniesiemy oświadczenie KB do gazu. Ja miałam w cenie adaptacji. Chciałam żeby mi to wykonał extra dom bo od nich kupujemy projekt ale nie wykonują takiej usługi i moja archtektka zgłosiła to swoim wykonawcą jakimś tam żeby wycenili a później wykonali całą dokumentację . Ale w razie WU mozna donieść papierki z tego co piszesz . Dziękuje bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaz_75 06.03.2017 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Mysle ze w granicach 300zl...my od razu do projektu, w ktorym byl gaz dokupilismy paliwo stale kosztowalo to dodatkowo 220zl My w tej chwili mamy mieszkanie 109 m2 i mamy gaz .Rachunki nie są wysokie a komfort nieporównywalny . mamy piec kondensacyjny i chyba bym nie zamieniła na paliwo stałe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meqi 06.03.2017 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 My budujemy z porothermu. Na dachu planujemy gont bitumiczny. O rany, jak ja już się nie mogę doczekać. Byliśmy dziś na działce. Glina nam się do butów poprzyklejała. Czytam właśnie co z taką gliną w ogrodzie zrobić, jak ją przygotować, by cokolwiek w niej sadzić. Nie mogę się doczekać wielkiej kuchni, mojej pracowni i ogrodu... chyba jajo zniosę Skontaktowaliśmy się z sąsiadem z za płotu, który też się buduje. Okazuje się, że będziemy mieć tego samego kierownika budowy, chociaż mąż znalazł go przez internet Ale sąsiad bardzo go poleca, więc kamień z serca. Spotkaliśmy dziś też sąsiadów z kolejnego domu. Wydają się mili Będzie się działo!! U nas na działce rolnik uprawiał pole wiec ziemia nie zachęca do spacerów... trawki i łąki brak:( nie wiem za bardzo jak to ogarnąć bo w marcu chcemy robić ogrodzenie tymczasowe i stawiać blaszak... Sąsiedzi to ważna sprawa:) U nas na razie jest ich brak - jedni od zachodu będą rozpoczynać budowę za rok. pozostałych nie ma:) pola i rolnicy:) dopiero 3 działki dalej stoi nowy dom i zaczyna się osiedle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aghata86 06.03.2017 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Czy ja dobrze czytam? 89m2 i wymieniliście gaz na paliwo stałe? Niestety na wiosce gdzie bedziemy mieszkac nie ma gazociagu, butli nie chcemy, a wielkodc kotlowni pozwala na zmiane ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaz_75 06.03.2017 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Niestety na wiosce gdzie bedziemy mieszkac nie ma gazociagu, butli nie chcemy, a wielkodc kotlowni pozwala na zmiane ogrzewania A to inna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 07.03.2017 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Niestety na wiosce gdzie bedziemy mieszkac nie ma gazociagu, butli nie chcemy, a wielkodc kotlowni pozwala na zmiane ogrzewania Prądu też nie ma? Przecież 90m2 prądem ogrzejecie za niecałe 1500 zł/rok przy śmiesznie niskiej inwestycji. Przemyślcie to jeszcze, bo z paliwem stałym będą same kłopoty przy takiej powierzchni (pomijając syf i konieczność obsługi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aghata86 07.03.2017 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 A czym mialabym ogrzewac? Gorzej jak zabraknie pradu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 07.03.2017 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Jak często, na jak długo i przy jakich temperaturach w zimie braknie prądu? Podpowiem, raczej rzadko, raczej krótko, a jeśli już, to przy wyższych temperaturach (gdy wali mokry i ciężki śnieg, tudzież dmuchają wiatry -- a to się dzieje w okolicach zera, gdy straty ciepła z domu są niewielkie). Można się tanio zabezpieczyć agregatem, albo butlą gazową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minimoni 07.03.2017 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 U nas dziś już robią wjazd na działkę i zciągają hummus Umowę kredytową podpiszemy w tym tygodniu. Apropo prądu, u nas są częste zaniki :/ Zaczęliśmy się poważnie zastanawiać nad agregatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
POMA 07.03.2017 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Witamy się i my Właśnie zaczynamy naszą budowę - projekt indywidualny, parterówka 144 mkw. Na działce mamy już prąd, brakuje nam jeszcze wody. Rano pożegnaliśmy się z humusem Pozdrawiamy wszystkich budujących i życzymy powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swieja 07.03.2017 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 A my jeszcze czekamy na kredyt, jutro mają wycenić działkę, mam nadzieję, że będzie ok. Mąż zamówił garaż blaszany, żeby było gdzie schować to i owo. meqi u nas też część działki zaorana. Ale były właściciel przejechał po niej już po sprzedaży, więc chcemy teraz żeby to wybronował na własną rękę. Poszperałam w necie i już wiem, że by przygotować choć trochę ziemię pod sadzenie czegokolwiek muszę ją obsiać łubinem, facelią i koniczyną. Potem skosić, przekopać i wymieszać z grubym piachem i ewentualnie kompostem. No i zmartwienie mam bo sąsiad uprawia pole więc będzie pewnie randapem podlewał, coby zielone wybić. Musimy chyba jakimś rowem się obkopać, żeby nam ten randap na ogród nie spłyną, bo jego pole odrobinę wyżej niż my. Nie znam się nic a nic. Całe życie w blokach spędziłam a od zawsze mi się marzą kury i ogród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaz_75 07.03.2017 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Zazdroszczę wszystkim tym co już mają krok do przodu ...ja walczę z kimś, czymś co wykona mi tą cholerna dokumentację wewnętrzną do ogrzewania gazem masakra .przez tą zmianę w styczniu są same problemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaz_75 07.03.2017 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Stwierdzam że jestem zielona strasznie jeżeli chodzi o budowę...podpowiedzcie w momencie otrzymania pozwolenia na budowę jaki kolejny krok na działce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 07.03.2017 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Stwierdzam że jestem zielona strasznie jeżeli chodzi o budowę...podpowiedzcie w momencie otrzymania pozwolenia na budowę jaki kolejny krok na działce ? Na działce wytyczenie budynku czyli geodeta a wczesniej zdjęcie humusu. Papierowo pozwolenie po jego uprawomocnieniu ostemplowanie DB i razem z papierami od KB zgłoszenie rozpoczęcia prac do PINBu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaz_75 07.03.2017 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Na działce wytyczenie budynku czyli geodeta a wczesniej zdjęcie humusu. Papierowo pozwolenie po jego uprawomocnieniu ostemplowanie DB i razem z papierami od KB zgłoszenie rozpoczęcia prac do PINBu. dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 07.03.2017 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 A czym mialabym ogrzewac? Gorzej jak zabraknie pradu A jak prądu zabraknie to śmieciuch będzie grzał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts