Myjk 04.01.2018 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 O rety to co to za brama ze złota? My mamy wycenę na Hormana, wymiary 2,25 x 5m, na trochę ponad 4tys - a to i tak z tej super drogiej firmy od okien, na którą się nie zdecydowaliśmy, więc w obecnej spodziewamy się jeszcze niższej ceny. Ja podobnie, to jest wycena od mojego okiennika. Brama segmentowa, LPU 40 - grubość pancerza 42 mm, 5250 X 2450 cm, RAL 7016 i to 7200 netto. Do tego automat 2000 jakiś rabat który równoważy koszt montażu. Widzę różnice w wymiarach, ale czy to może robić aż taką różnicę w cenie? Te moje 525 x 245 to niby też standard miał być, tylko pewnie innego producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 04.01.2018 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Ani 525 ani 245 to nie jest standard.... Standard to 5000 x 2250. Szerzej i/lub wyżej to zazwyczaj spora dopłata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 04.01.2018 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 (edytowane) Ja podobnie, to jest wycena od mojego okiennika. Brama segmentowa, LPU 40 - grubość pancerza 42 mm, 5250 X 2450 cm, RAL 7016 i to 7200 netto. Do tego automat 2000 jakiś rabat który równoważy koszt montażu. Widzę różnice w wymiarach, ale czy to może robić aż taką różnicę w cenie? Te moje 525 x 245 to niby też standard miał być, tylko pewnie innego producenta. Tak jak pisze @agb. My mieliśmy w projekcie 5 x 2,5m bo tak się architektowi zgrywały górne linie stolarki, ale jak dostaliśmy wyceny takich wysokich bram to wymurowaliśmy otwór pod 5 x 2,25m. To na co mamy wycenę to zdaje się RenoMatic light 2017 - promocja Hormana i mam nadzieję, że się na nią jeszcze załapiemy w przyszłym roku. Edytowane 4 Stycznia 2018 przez Doli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 04.01.2018 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 (edytowane) Tak jak pisze @agb. My mieliśmy w projekcie 5 x 2,5m bo tak się architektowi zgrywały górne linie stolarki, ale jak dostaliśmy wyceny takich wysokich bram to wymurowaliśmy otwór pod 5 x 2,25m. To na co mamy wycenę to zdaje się RenoMatic light 2017 - promocja Hormana i mam nadzieję, że się na nią jeszcze załapiemy w przyszłym roku. Nie czytuję... U mnie też się widać szwagrowi (rysującemu mi projekt) licowało z resztą i tak zrobił. Na szczęście zmniejszenie otworu poprzez upchanie tam XPS i zamontowanie bramy na górze na klockach/kotwach "zetkach" to nie jakiś wielki dramat -- więc wycenią mi ponownie na "standardowe" wymiary. Tnx. Ps. Ojciec coś tam z bramami garażowymi ma wspólnego przez swoją firmę i twierdzi że Horman ma drogie części, jak się u nich nie serwisuje, no a sami za serwis też nie mało liczą i ten jest raczej kiepski we współpracy. Edit, już chyba wiem skąd szerokość 525, w pewnym momencie zachciało mi się dwóch bram i po środku szwagier wpasował słupek 25 cm. Potem mi się odwidziało, szwagier skasował słupek ale otworu już nie zmniejszył. Wysokość z kolei wziął z cennika bram Gerda Classic i tam 425 jest jednym z wymiarów "standardowych". Nic to, będzie sztuka. Edytowane 4 Stycznia 2018 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 05.01.2018 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Tak jak napisał Kaizen nie ma sensu "mieszać" różnych wytrzymałości styropianów. Ja może powiem jak to wyglądało w moim przypadku o tyle o ile swój wybór konsultowałem z członkiem rodziny który na co dzień zajmuje się układaniem styropianu oraz wylewkami. Miał sporo przypadków pękania wylewki gdzie zastosowany był EPS80, a jedynie kilka % gdzie był EPS100. Ok zaraz ktoś może to podważyć tym iż grunt nie był odpowiednio zagęszczony itp, natomiast przy dobrym zazbrojeniu i wylaniu chudziaka powinien on nawet wytrzymać zapadnięcie się gruntu pod nim. Po licznych rozmowach uznałem iż najbardziej optymalne warstwy na chudziaku to : - papa termozgrzewalna 0.5 - wiem bardzo gruba natomiast miałem ją w bardzo dobrej cenie 8zł za m więc dlatego się na nią zdecydowałem w pierwszym domu miałem zastosowaną folię 0.3 i nie zauważyłem żadnych negatywnych wpływów zawilgocenia ścian - natomiast układając styropian na boso w kilku miejscach przebiła mi się folia małymi ostrościami z chudziaka, choć był dokładnie zamieciony i wyodkurzany. - na papę poszła folia 0.3 aby oddzielić ją od styropianu - kilkanaście wątków na forum traktujących o niby szkodliwym oddziaływaniu papy na styropian - ja znowu dałem jedynie z przezorności bo do końca nie wiem jak jest - po folii styropian EPS100 (w garażu EPS150) - miało być 3x5 ale układanie ciężkie, pracochłonne docinanie w efekcie droższe jeśli robi to firma, więc zostało 1x5 i 1x10, choć jak bym mógł to jednak dałbym teraz 2x10 (niestety mój HST na to nie pozwolił) To co opisałem to wersja w miarę droga ale jak dla mnie jedynie słuszna więc każdy może sobie ją okroić aby ciąć koszty budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 05.01.2018 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Aha zapomniałem jeszcze o poddaszu 2x10 EPS80 cm i na to folia 0.3 i na to dopiero wylewka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 05.01.2018 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Hej , Jak wysoko macie wymurowane ścianki działowe na poddaszu , mam jakieś 15 cm od jętek i teraz sie zastanawiam czy nie za nisko ? Jak wypełnić powstałą pustkę ( wełna ??? ) czy nie będę miał problemu z wypoziomowaniem stelaży pod KG w kontekście wysokości pomieszczeń . Jaką macie wysokość od poziomu podłogi właściwej do sufitu na poddaszu użytkowym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 09.01.2018 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 U mnie wymurowali do jętek, sam nie wiem czy to dobrze, bo mam mniej wełny w tych miejscach, wiec jakieś tam mostki cieplne sa.Wypełnij przestrzeń oczywiscie wełną, a poziomy najlepiej nanieś np poziomicą laserową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 09.01.2018 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 U mnie wymurowali do jętek, sam nie wiem czy to dobrze, bo mam mniej wełny w tych miejscach, wiec jakieś tam mostki cieplne sa. Wypełnij przestrzeń oczywiscie wełną, a poziomy najlepiej nanieś np poziomicą laserową. A jaką masz wysokość pomieszczeń na poddaszu? Chyba zostawię jak jest dam 15 cm między jętki i drugie 15 cm pomiędzy ruszt . Czy można tam zostawić pustkę np 5 cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aghata86 10.01.2018 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 A ja dalej czekam na okna. Niby juz zjezdzaja z fabryki po inwentaryzacji. Elektryk i hydraulik juz tupia nogami a ja co, musze czekac na te okna bo jak tu robic instalacje. Pytanko, jakiej firmy polecacie piec na ekogroszek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 10.01.2018 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Nie polecamy pieców na ekogroszek ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 10.01.2018 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Pytanko, jakiej firmy polecacie piec na ekogroszek? Boższ. Niektórzy widać nie trawią wiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 10.01.2018 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Jakby ktoś potrzebował to na Amazon.de Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aghata86 10.01.2018 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Ja was prosze, przestancie juz oceniac ludzi bo nie maja pompy ciepla, ktora przeciez tez jest na prad ktory to jest z węgla. Ja sie pytam o firme a wy mi znowu ze nie polecacie pieca. Jest material kupiony pod centralne na piec wiec sie pytam jaki piec mam kupic. Niech wypowiedza sie osoby ktory sie znaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aghata86 10.01.2018 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Nikt z bociankow 2017 nie ma kotlowni na paliwo stale? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 10.01.2018 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Nikt z bociankow 2017 nie ma kotlowni na paliwo stale? Pewnie nie ma jej nikt z bocianków 2015 ani 2016. Dinozaury już dawno wyginęły. Oceniać będę, mam do tego prawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 10.01.2018 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Nikt nie pisze że masz kupić PC ani układać kabli grzewczych ale jest jeszcze coś takiego jak gaz (jeśli nie masz gazociągu jest również w butlach).Zapewniam Cię iż niedługo ekogroszek będzie za ponad 1000 PLN i już w ogóle nie będzie się opłacało nim palić. Jak zrobisz dokładną kalkulację kosztów i nawet nie dokładne OZC wszystko Ci wyjdzie - zastanów się przed dokonaniem wyboru. Większość tutaj chce dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 10.01.2018 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Większość tutaj chce dobrze. Już to przerabialiśmy -- miałem nawet swego czasu wrażenie, że się udało to wyjaśnić i argumenty za tym, iż to jedno z droższych i bardziej syfiastych sposobów ogrzewania, zostały przyjęte. No ale, w końcu kto bogatemu zabroni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 10.01.2018 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 W mojej gminie w MPZP jest zakaz montowania pieców na ekogroszek czy węgiel. Mają je tylko najstarsze domy a duża część mieszkańców dzięki jakimś dotacjom przeszła na gaz lub pompy ciepła. Dobrze Ci chłopaki radzą Aghato, zastanów się jeszcze bo za parę lat może czekać Cię totalna demolka domu U nas na budowie cisza i święty spokój Do marca. W maju robimy dach, w czerwcu/lipcu okna a w wakacje weźmiemy się za alarm, elektrykę a potem kolejne instalacje i może na jesieni będą tynki Marzy mi się już przeprowadzka ale jeszcze mnóstwo pracy przed nami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aghata86 10.01.2018 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Zamontuje piec 5 generacji. Szkoda, ze nie ma ludzi do pomocy. Chyba przeniose sie na grupe na fejsie i opuszcze to zacne grono ktore buduje dom na miare 25 wieku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts