Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2017 - witamy i zapraszamy :)

Recommended Posts

Zamontuje piec 5 generacji.

Klasy jeśli już, i kocioł a nie piec. Ostatnie badania ICHPW wykazały, że kotły 5klasy trują bardziej benzo(a)pirenami niż te klasy 4. Tu masz źródło.

Szkoda, ze nie ma ludzi do pomocy. Chyba przeniose sie na grupe na fejsie i opuszcze to zacne grono ktore buduje dom na miare 25 wieku.

Są tutaj ludzie do pomocy -- szkoda że nie potrafisz tego docenić. Zrobiłaś chociaż OZC? Jakie zapotrzebowanie wyszło i straty? Zdajesz sobie w ogóle sprawę ze kocioł 5 klasy ma moce od 14kW w górę bo mniejsze moce nie utrzymają wymaganych parametrów? Żebyś sobie stodołę wybudowała z lat 90 to ten kocioł będzie za wielki. Chcesz to idź sobie na grupę gdzie ci napiszą to co chcesz usłyszeć -- ja wiem że tak jest dla wielu wygodniej. Czy lepiej to już inna kwestia.

Edytowane przez Myjk

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To ja dołączę sie do reszty i również bede nakłaniał na wszystko tylko nie węgiel. Jeśli masz gaz dostępny to sie nie zastanawiaj, tym bardziej, że mieszkasz w najcieplejszym miejscu w polsce, gdzie temperatury zimą rzadko spadają poniżej -10 stopni. W miare rozsądne ocieplenie + gaz + podłógówka i wszyscy beda zadowoleni, a ty najbardziej.

Pozdrawiam

Na dole położona folia budowlana czarna. Jeden raz i jeszcze papa była położona na dole ale nie wszędzie. STyropian był na dole 17cm w dwoch warstwach i do tego 3 cm maty systemowej. Łącznie 20 . Styropian austoterma podłoga twardy 0.37 lambda 80 kpa. To samo było w garazu tylko styropian parkingowy.0.35 lamba 150 kpa. No i siatka pod kołami. Góra to styropian 7cm w dwoch warstwach i mata systemowa. Styropianu tyle dodaliśmy żeby przykryć rury z wentylacji. Rodzaj taki jak na dole w salonie. Ściana kominkowa na gotowo mamy 120 chyba więc roboczo jakieś 140.

Już to przerabialiśmy -- miałem nawet swego czasu wrażenie, że się udało to wyjaśnić i argumenty za tym, iż to jedno z droższych i bardziej syfiastych sposobów ogrzewania, zostały przyjęte. No ale, w końcu kto bogatemu zabroni. :p

mój ojciec budował się 6 lat temu, dał ekogroszek a teraz przygląda się naszym kalkulacjom na PC i nie zdziwię się jak zaraz wymieni piec bo ma dość tego syfu...

aczkolwiek, jeżeli ktoś ma taki plan, to nie ma co na niego naskakiwać. Pragmatycznie rzecz biorąc jednak, totalnie nieopłacalna inwestycja.

Mamy strop. Idziemy jak burza. Od września zaczynając mamy w końcu trop...tym tempem to nadążam zarobić i jeszcze nie uruchomiłam kredytu. Nasz wykonawca miał zakończyć sso do końca roku. Ja to szacuje jeszcze na ok 2 miesiąc. Morze cierpliwości potrzebne jest.

aczkolwiek, jeżeli ktoś ma taki plan, to nie ma co na niego naskakiwać.

A może właśnie trzeba naskakiwać na takich co cha paliwa stałe w tym czasie, skoro rząd już koljny nie potrafi nic ze smogiem zrobić może sami powinniśmy właśnie presją jakoś odradzać te kotły. Wywierajmy presję na tych od ekogrochu od węgla itd.

A może właśnie trzeba naskakiwać na takich co cha paliwa stałe w tym czasie, skoro rząd już koljny nie potrafi nic ze smogiem zrobić może sami powinniśmy właśnie presją jakoś odradzać te kotły. Wywierajmy presję na tych od ekogrochu od węgla itd.

Nikt tu na nikogo jakoś bardzo nie naskoczył, natomiast tak jak napisał jajmar może i by trzeba było, bo jak często widzę co z komina mojego przyszłego sąsiada się unosi to gwarantuję mu że będzie miał ze mną w kolejną zimę nie łatwą przeprawę ! :lol2:

Walczę dalej z oknami, bramą i drzwiami wejściowymi. Ceny okien się nie zmieniły w stosunku do tych sprzed półtora roku gdy pierwszy raz walczyłem z tematem. Brama to nadal zagadka, bo pomimo znormalizowania wymiaru (500x225) cena nadal wychodzi ponad 8 tys. zł brutto (Hormann) czy ponad 7 (Wiśniowski) za komplet z automatem. Jakby ktoś chciał wiedzieć, to brama przedzielona na pół będzie jeszcze droższa.

Dostałem także wycenę drzwi i też przysiadłem. :p Drzwi Wikęd Optimum+Termo w sumie pod otwór 150cm (same skrzydło 90cm + doświetlenia po bokach 2x22cm) to koszt 6560 zł brutto. Z kolei bez świetlików drzwi wyceniono na 3830. Chciałem dołożyć do tego czytnik linii papilarnych zamiast klamki, to niedasie (co najwyżej dają otwierane pastylką albo telefonem, co mnie nie urządza). Żeby to zdobyć trzeba wcześniej dopłacić do drzwi prestige. Ktoś może poleci inną firmę drzwiową, w tym taką co do "normalnych" drzwi daje takie duperele jak zamek z CLP? ;)

Edytowane przez Myjk

Chciałem dołożyć do tego czytnik linii papilarnych zamiast klamki, to niedasie (co najwyżej dają otwierane pastylką albo telefonem, co mnie nie urządza). Żeby to zdobyć trzeba wcześniej dopłacić do drzwi prestige. Ktoś może poleci inną firmę drzwiową, w tym taką co do "normalnych" drzwi daje takie duperele jak zamek z CLP? ;)

Tylko pamiętaj, że pastylkę, telefon, kartę można wyrzucić i zmienić, a linii papilarnych ani twarzy nie zmienisz. Jestem ostrożna w stosunku do identyfikacji biometrycznej ;)

Tylko pamiętaj, że pastylkę, telefon, kartę można wyrzucić i zmienić, a linii papilarnych ani twarzy nie zmienisz. Jestem ostrożna w stosunku do identyfikacji biometrycznej ;)

Telefon i pastylkę można zwinąć i dom okraść, z palcem trochę trudniej to zrobić. ;) Ale do czego zmierzasz?