Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2017 - witamy i zapraszamy :)

Recommended Posts

Dotkniesz palcem klamki/pochwytu, oczywiście zależnie od klasy, ale odciągając odcisk palca na taśmę klejąca i przykładając swój palec jako źródło ciepła, da się wiele czytników oszukać. Wiadomo - wszystko da się oszukać, kwestia podejścia. Jestem tradycjonalistą, mam większe przekonanie do zamków mechanicznych, a nie elektronicznomechanicznych. :p

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Telefon i pastylkę można zwinąć i dom okraść, z palcem trochę trudniej to zrobić. ;) Ale do czego zmierzasz?

Zazwyczaj dziwię się jak ludzie chętnie oddają swoje dane biometryczne w tak błahych celach jak odblokowanie telefonu / komputera / domu / czajnika ;)

Jak myślę o kradzieży palca albo twarzy to mnie ciarki przechodzą. Wolę zostać okradzioną z klucza;) Ale to takie moje przemyślenia - koniec offtopu.

Dotkniesz palcem klamki/pochwytu, oczywiście zależnie od klasy, ale odciągając odcisk palca na taśmę klejąca i przykładając swój palec jako źródło ciepła, da się wiele czytników oszukać. Wiadomo - wszystko da się oszukać, kwestia podejścia. Jestem tradycjonalistą, mam większe przekonanie do zamków mechanicznych, a nie elektronicznomechanicznych. :p

A, że pośledzą mnie w restauracji, zabiją kelnera, ukradną używaną przeze mnie szklankę i będą zdejmować odciski palców -- można się poczuć jak u bonda! :D Potem jeszcze tylko alarm rozbroją tym moim odciskiem palca i będą mogli wynieść pół domu, albo i cały. Żeby tylko w śmieciach nie grzebali w poszukiwaniu moich włosów łonowych, bo to dopiero będzie wstyd. ;) Wiesz, myślę jednak, że prędzej mi klucze zwiną -- szybsze to i pewniejsze rozwiązanie. :p

Człowiek się troszczy o czyjeś zdrowie, o integralność czyjegoś jestestwa, a spotyka tylko niewdzięczność ;)

:D

Ja jeszcze w temacie bram, bo właśnie dostałem kolejną ofertę. I tak od okienników brama Wiśniowski z napędem METRO wycenili na 7100 zł brutto z montażem. Firma od której brałem ze 3 lata temu bramę do obecnego garażu, wyceniając taką samą bramę, z tym że z napędem INTRO 1000 dali cenę 6300 zł brutto z montażem. To jest prawie 800 zł różnicy :( Czy ten napęd robi aż taką przepaść? Wizualnie patrząc napęd METRO to taki klasyczny paździoch, acz oczywiście już dawno się wyleczyłem z tego aby kupować oczami. Dlatego, czy ktoś się orientuje w różnicy w tych napędach? W necie info bardzo mało, nawet ceny tego INTRO nie znalazłem. Może jakaś novinka...

Domilas :)

ja tam nie jestem zwolenniczką urządzeń na linię papilarne. Nie wiem dla czego ludzie tak chętnie oddają informację o sobie. :/

Ja uwielbiam mojego smarka nexusa na odcisk. Nikt mi nie podejrzy pinu, nie podejrzy znaku. Prawdopodobieństwo że ktoś mi na odcisk "złamie" telefon w razie kradzieży czy zagubienia jest IMO znacznie mniejsze. Te informacje, jak słusznie tutaj zauważono, można łatwiej pozyskać zdejmując odciski z poręczy niż wydłubując dane odcisków z urządzenia. Także nie rozumiem zupełnie tych obaw.

a ten napęd też nam odradzali. My mamy Hato jak dobrze pamiętam .

Ten, tzn. Metro czy Intro?

Ja mam bramę Wiśniowskiego z napędem INTRO 1000 - działa od pół roku, nie narzekam :)

O proszę. :) To ja teraz strzelam pytaniami skoro wyszłaś zza tarczy. ;) Czy rozważany był, w czasie wycen, jakiś inny napęd? Jaki był koszt automatyki Intro? Jakiej wielkości jest brama (domyślam się że jak model 1000 to musi być z tych większych)? ;)

Żadnych innych nie brałam pod uwagę...

Zamawiałam w grudniu 2016

montaż był jakoś w sierpniu / wrześniu

brama garażowa UNIPRO A3500 Wiśniowski

Typ bramy - SSp

typ panela - G

STRUKTURA - Sandgrain

wymiary: 5000x2250 / otwieramnie:A

napęd - INTRO 1000

szyna - "INTRO" 3000

Koszt wraz z montażem to 5800 brutto

(w tej samej firmie zamawialiśmy okna i rolety)

Edytowane przez Brysia8

Żadnych innych nie brałam pod uwagę...

Zamawiałam w grudniu 2016

montaż był jakoś w sierpniu / wrześniu

brama garażowa UNIPRO A3500 Wiśniowski

Typ bramy - SSp

typ panela - G

STRUKTURA - Sandgrain

wymiary: 5000x2250 / otwieramnie:A

napęd - INTRO 1000

szyna - "INTRO" 3000

Koszt wraz z montażem to 5800 brutto

(w tej samej firmie zamawialiśmy okna i rolety)

Dziękuję. Parametry IDENTYCZNE jak u mnie, tylko cena +500. :/

WAW zobowiązuje :yes::lol2:

Słyszałem że na zachodzie Polski jeszcze wyższe stawki mogą być. Do tego dochodzi przekręcony rocznik o dwa lata i u mnie wycena tylko samej bramy a nie całego pakietu (z oknami i drzwiami). Także z wycenami trzeba ostrożnie, bo to co mniej na bramie mogli urwać na oknach czy na drzwiach wejściowych. ;) Poprosiłem jeszcze tych od bramy o wycenę drzwi aluminiowych (tylko takie mają w ofercie), ciekawe czy mnie zamordują ceną. ;)