swieja 18.01.2018 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Drzwi Domilas ma właśnie Ruda maruda i ona mi je poleciłam. Pojechałam, sprawdziłam i jeszcze nie zamówiłam, ale jestem zdecydowana. Otwór 145/250 czyli będzie jedno naświetle boczne 40 cm, jedno górne 40 cm i skrzydło drzwiowe 100 cm. Lub skrzydło 90 i dwa naświetla boczne. Jeszcze nie wiem. Drzwi są drewniane, klejone z tego co pamięta z drewna, którego słoje się układają w różne strony by się drzwi nie wypaczały. Poza tym w środku jest pianka która izoluje i dzięki temu drzwi są ciepłe. Próg nie pamiętam jaki, jakiś metal gumową nakładką. W środku są jeszcze dodatkowo dwie stalowe szyny w kształcie litery H, żeby drzwi wzmocnić. Zamki, zawiasy, o tym za wiele nie powiem, bo nie pamiętam, ale wiem, że takie same były w każdych drzwiach, które oglądaliśmy. Jeden zamek, który otwiera bolce na dole i górze drzwi. Mało szczegółowy opis, ale najlepiej samemy pojechać i zobaczyć różne drzwi w kilku miejscach i zaczniesz zauważać różnicę. Albo wręcz przeciwnie, stwierdzisz, że to samo możesz kupić w bardzo różnych cenach Marzyły mi się drzwi kasetonowe, ale pan właśnie z Domilasu wyjaśnił, że przez to można wsadzić do środka dużo mniej tej pianki ocieplającej i drzwi będą zimne. A my tam koło tych drzwi, w wiatrołapie mamy drzwi do łazienki, więc wolę by było ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 20.01.2018 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 (edytowane) Jak układać wełnę między jętkami . 1.Jak myślicie czy wygodniej będzie najpierw zadeskować strych a potem układać wełnę od dołu i sznurkować ? 2. Czy lepiej najpierw zasznurować ułożyć wełnę od góry a potem zrobić deskowanie . Będę używał desek szalunkowych . Wełny będzie około 30 cm w sumie w dwóch warstwach czy iść w niską lambdę czy dać np 0,39 skoro i tak będzie około 30 cm ? Czy styropian na szczyty ( izolacja pozioma ) może się stykać z folią wysokoparoprzepuszczalną czy ma być szczelina? Edytowane 20 Stycznia 2018 przez Papucy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.01.2018 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 2. Czy lepiej najpierw zasznurować ułożyć wełnę od góry a potem zrobić deskowanie Gdzie byś tę wełnę rozwijał i docinał? Na pochyłym dachu? Co zrobisz z wełną, jak przyjdzie ulewa? Wyrzucisz? Wełny będzie około 30 cm w sumie w dwóch warstwach czy iść w niską lambdę czy dać np 0,39 skoro i tak będzie około 30 cm 30cm to niezbyt wiele jak na dzisiejsze standardy. 25cm 0,039 trzeba dać, żeby spełnić warunki WT2017. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 20.01.2018 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 Gdzie byś tę wełnę rozwijał i docinał? Na pochyłym dachu? Co zrobisz z wełną, jak przyjdzie ulewa? Wyrzucisz? Papucemu chodzi chyba o ocieplenie sufitu miedzy poddaszem a strychem (dach już jest pokryty), a nie ocieplanie dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 20.01.2018 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 Co zrobisz z wełną, jak przyjdzie ulewa? Wyrzucisz?. Mam już dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 20.01.2018 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 Papucemu chodzi chyba o ocieplenie sufitu miedzy poddaszem a strychem (dach już jest pokryty), a nie ocieplanie dachu. Dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 22.01.2018 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Ostatnio robiłem tą robotę. Zasznurkowałem pod jętkami i więcej było z tego problemów niż pożytku. Pierwszą warstwę zrób sobie od dołu i złap ją profilami, druga wkłądaj od góry. Zycze powodzenia, bo robota nie należy do najprzyjemniejszych Acha i nie kupuj zadnych noży do ciecią wełny. Najlepiej sie sprawuje nożyk tapicerski i jakaś łatka, zeby sobie to przyciskać do docięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laurap 26.01.2018 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 No i mam pierwszy zonk... nie cofnęlismy nadproży. Mieliśmy spotkanie z kolesiem od okien i rolet już dawno i nie zwrócił nam uwagi, żeby to zrobić. A my, ciemna masa budowlana nie mieliśmy pojęcia że to będzie potrzebne przy dużych roletach. I teraz zastanawiamy się co robić. Skrzynki będą miały ok 18 cm. Dać 2 cm izolacji (np styropian) potem kaseta i na to elewacja, czy zrobić rolety nadstawne? Co deje mniejsze mostki termiczne? Pliss podpowiedzcie co robić. Przeczytałam wątek o roletach ale jak ze wszystkim tutaj, nadal jest ciemna w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 27.01.2018 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 No to rzeczywiście jest mały problem. Zanim wybierzecie sposób ich montażu dowiedz się czy te 18 cm to jest już dokładnie cała roleta bo u mnie się okazało że te 18 cm o których odpowiadali to tylko kaseta rolety a jest jeszcze 2 cm z przodu blachy na której opiera się styropian - A to już wg fachowców nie należy do wymiaru rolety. Taki mamy klimat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laurap 27.01.2018 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 górę jeszcze murują więc tam jeszcze możemy cofnąć nadproża. Ostatecznie najwyżej damy 25 cm styropianu na wykuszu oraz na ścianie zachodniej bo tylko tam trzeba będzie ukryć te rolety. A dobrze ocieplona strona zachodnia to nawet dobrze, bo najczęściej od tamtej strony wieje a latem będzie izolować od nagrzania słońcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 27.01.2018 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Czy ktoś z Was jeszcze muruje? Zastanawiam się co robić - ryzykować w lutym ciąg dalszy prac (mamy postawiony parter i zalane oba stropy) czy czekać do marca? Biję się z myślami bo równie dobrze w lutym może być temperatura na plusie jak i kwietniu może pojawić się -10 Gdybyśmy zrobili teraz ściany do końca i wylali ostatni strop, można by było myśleć o dachu, oknach i działówkach Płytę wylewaliśmy w kwietniu, parter postawiliśmy w listopadzie i jak na razie (odpukać) wszystko jest ok Co robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laurap 27.01.2018 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Kamila my murujemy Będziemy właśnie zalewać wieniec. Pogoda sprzyja więc lecimy dalej. ale jakby zaczęły się mrozy to bym powiedziała stop. Całe szczęście u nas jest biegun ciepła więc zimy jeszcze wcale nie było, a mrozy w nocy w porywach do -3. Ekipa ma w przyszły tygodniu brać się za dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 27.01.2018 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 O fajnie, dobrze wiedzieć że nie jesteśmy sami Dodajecie W8 do betonu? Jakieś dodatki chroniące świeży beton przed mrozem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 27.01.2018 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 W8 to klasa wodoszczelności. Co to ma do ochrony przed mrozem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 27.01.2018 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 W8 to klasa wodoszczelności. Co to ma do ochrony przed mrozem? A no to chociażby że ochroni beton przed "wnikaniem" i "naporem" stojącej na nim wody? Tak na zdrowy babski rozum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 27.01.2018 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Ta brama chyba też nie jest jakaś super ciepła i szczelna, my mamy garaż wolnostojący, nieogrzewany, dlatego też nad bramą nie spędziłam zbyt wiele czasu Żadna brama nie może być super szczelna, bo wymogi są takie, żeby był dopływ świeżego powietrza do garażu i żeby garaż miał osobną wentylację od reszty budynku. My mamy bramę i mechanizm Nice, wyszła nas finalnie 4600 zł, chociaż mamy spory nadwymiar(otwór 2,55m x 2,55m) i inne bramy zaczynały się od 6k PLN. Garaż dociepliliśmy od wewnątrz styropianem, zamontujemy cieplejsze drzwi do wiatrołapu i wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chilli banana 27.01.2018 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Czy ktoś z Was jeszcze muruje? my wstępnie zaplanowaliśmy początek murowania na marzec, ale jest tak piękna pogoda, że też zastanawiam się, czy nie zacząć w lutym,jeśli takie ciepełko się utrzyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laurap 27.01.2018 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 O fajnie, dobrze wiedzieć że nie jesteśmy sami Dodajecie W8 do betonu? Jakieś dodatki chroniące świeży beton przed mrozem? nie powiem Ci co dodają bo nie mam pojęcia ale faktycznie jest dodatek do betonu chroniący beton przed mrozem. Chociaż póki co nasz beton miał najlepsze warunki do wiązania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 27.01.2018 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Czy ktoś z Was jeszcze muruje? Zastanawiam się co robić - ryzykować w lutym ciąg dalszy prac (mamy postawiony parter i zalane oba stropy) czy czekać do marca? Biję się z myślami bo równie dobrze w lutym może być temperatura na plusie jak i kwietniu może pojawić się -10 Gdybyśmy zrobili teraz ściany do końca i wylali ostatni strop, można by było myśleć o dachu, oknach i działówkach Płytę wylewaliśmy w kwietniu, parter postawiliśmy w listopadzie i jak na razie (odpukać) wszystko jest ok Co robić? Murujcie póki się da. U nas dolewali dodatek zimowy do kleju (działa do -8C).. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dżoana1 29.01.2018 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 Witam Tak jak w temacie wątku należę do osób które w tym roku mają zamiar się budować. U mnie dopiero temat kupna działki ale projekt upatrzony pod nią jest. Oczywiście z małymi przeróbkami. U mnie w planach projekt Domidea 1 w2 Ciekawe czy będę tutaj sama z tym projektem czy jednak ktoś się znajdzie kto również wybrał ten projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts