Wojak65 29.01.2018 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 Poszukaj, forum jest bardzo obszerne, choć ja na przykład nie znalazłem nikogo kto buduje tak jak mój 1 to taka pomniejszona wersja mojego projektu z małymi przesunięciami ścian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 29.01.2018 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 Witam Tak jak w temacie wątku należę do osób które w tym roku mają zamiar się budować. U mnie dopiero temat kupna działki ale projekt upatrzony pod nią jest. Oczywiście z małymi przeróbkami. U mnie w planach projekt Domidea 1 w2 Ciekawe czy będę tutaj sama z tym projektem czy jednak ktoś się znajdzie kto również wybrał ten projekt? Cześć Dżoana1 Jestes wprawdzie w temacie dla Bocianków 2017, ale Bocianki 2018 tez mają załozony temat http://forum.muratordom.pl/showthread.php?343405-Bocianki-2018-serdecznie-witamy-budujących-w-tym-roku-Forum-czekało-na-Was! Powodzenia i trzymam kciuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dżoana1 29.01.2018 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 Doli. dziękuję za oświecenie miałam dwa wątki otwarte i napisałam nie tu gdzie trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karo_line 30.01.2018 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Ja tak apropos rekuperacji...Czy komuś z Was proponowano rekuperator Duplex 400 easy (z regulatorem CPA)? Macie jakieś info o tym sprzęcie? Niewiele jest o nim informacji w sieci, a dostaliśmy taką propozycję i trochę jesteśmy w kropce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 30.01.2018 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Ja trochę ostatnio czytam nt rekuperatorów - również przygotowuję się do zakupu. Moje uwagi odnośnie tego rekuperatora :- czy potrzebujesz aż 400m3/h ? jaki masz dom ? jaką miałaś policzoną sumę max przepływu powietrza ?- reku bardzo fajny - ale dla mnie trochę za drogi - dlaczego fajny ? bardzo mały, lekki, wąski, można go ułożyć w dowolnej pozycji, duża sprawność itd- CPA - jak dla mnie wogóle zbędny bajer - sterownik ciekłokrystaliczny na rekuperatorze - przecież będziesz sterować powietrzem w salonie a nie ze strychu - dlatego pewnie taka cena... Tyle ode mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karo_line 30.01.2018 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Ja trochę ostatnio czytam nt rekuperatorów - również przygotowuję się do zakupu. Moje uwagi odnośnie tego rekuperatora : - czy potrzebujesz aż 400m3/h ? jaki masz dom ? jaką miałaś policzoną sumę max przepływu powietrza ? - reku bardzo fajny - ale dla mnie trochę za drogi - dlaczego fajny ? bardzo mały, lekki, wąski, można go ułożyć w dowolnej pozycji, duża sprawność itd - CPA - jak dla mnie wogóle zbędny bajer - sterownik ciekłokrystaliczny na rekuperatorze - przecież będziesz sterować powietrzem w salonie a nie ze strychu - dlatego pewnie taka cena... Tyle ode mnie Dom niewielki, bo około 130 m2 plus jakiś tam garaż, który nie będzie wentylowany przez reku...Dom parterowy z nieużytkowym poddaszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 30.01.2018 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 No to prawie jak u mnie, u mnie na te 130m2 wyszło że idealnie pasowała by 300 choć akurat w przypadku tego rekuperatora różnica w cenie to tylko kilkaset zł Jeśli masz czas to polecam poczytać jakiś rozbudowany wątek na FM dot. central wentylacyjnych - tam jest kilka mądrych głów które tłumaczą czym się kierować wybierając reku - ale musisz wyfiltrować sprzedawców którzy na siłę namolne chcą Ci wcisnąć centrale którymi handlują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karo_line 30.01.2018 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Dzięki. Podczas budowy najbardziej przeraża mnie....mnogość wyborów, jakich trzeba dokonać. Internet w zdecydowanej większości wspomaga proces decyzyjny, ale też często przeszkadza Ile ludzi, tyle opinii... Raz jeszcze dziękuję. A jakby ktoś jeszcze coś, to piszcie proszę. Na wątek zerknę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 30.01.2018 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Budowa to same wybory, a czym dalej w las tym gorzej ! Taka podpowiedź, czytając forum musisz włączyć dobry filtr bo tutaj są jednostki które pisząc tylko one mają rację i tylko ich wybór jest słuszny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ruda maruda 30.01.2018 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Czy ktoś z Was jeszcze muruje? Zastanawiam się co robić - ryzykować w lutym ciąg dalszy prac (mamy postawiony parter i zalane oba stropy) czy czekać do marca? Biję się z myślami bo równie dobrze w lutym może być temperatura na plusie jak i kwietniu może pojawić się -10 Gdybyśmy zrobili teraz ściany do końca i wylali ostatni strop, można by było myśleć o dachu, oknach i działówkach Płytę wylewaliśmy w kwietniu, parter postawiliśmy w listopadzie i jak na razie (odpukać) wszystko jest ok Co robić? Witam. My zaczęliśmy budowę z końcem lutego i mieliśmy ładniejsza pogodę niż później była w lipcu. Ja bym ryzykowala bo nigdy nie przewidziszjaka będzie pogoda ns 100%. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hellenaj 30.01.2018 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 hejho, pamięta mnie ktoś tu jeszcze? Nie odzywałam się od grudnia, bo miałam istny maraton chorobowy.... zaczęło się od syna, potem świąteczno-noworoczny pobyt w szpitalu z córką, a tuż po wyjsciu ze szpitala na zmianę jak nie jedno, to drugie, a teraz jeszcze trzecie dokłąda swoje.... szczęsliwie widze swiatełko w tunelu No ale, forum budowlane a nie chorobowe, więc do rzeczy Pogoda u nas wspaniała, więc prace nabrały tempa. Przed świetami zrobiono u nas elektrykę i hydraulikę, po świętach montaż drzwi, zaraz potem styropian i podłogówka. W ubiegły piątek zaś zrobiliśmy wylewki - przed tynkami. Równolegle, z uwagi na plusowe tempertaury w nocy, rozpoczęły się prace nad ociepleniem budynku. Styropian w całości już nałożony, teraz kołkowanie, ale z nakładaniem siatki i kleju poczekamy do cieplejszych nocy - prognozy pokazują, że za kilka dni ma pojawić się mróz, więc nie ryzyujemy. Zrobimy jeszcze podbitkę i na tym koneic prac nad elewacją. Jesli uda nam się utrzymać w środku dodatnią tempoeraturę, to w przyszłym tygodniu wchodzimy z tynkami - jesli nie - czekamy a cieplejsze dni. W poniedziałek wpada też ekipa od rekuperacji - rozłożą przewody. To tak w skrócie. Agatha86 z piecem nie pomogę, u mnie gaz, będzie kociol Dedietrich. Pisaliście o bramach, ja mam Krispola 540x237 7400 netto. Laurap, ja bym dała tak jak piszesz - więcej styropianu na elewację, żeby ukryć skrzynki, ew. jeśli pasuje to do Twojej wizji elewacji zrobić opaski wokół oien. U mnie takie własnie opaski będą - po prostu mi się podobają to raz, a dwa docieplą właśnie miejsca z kasetami. tyle że u mnie nadproża cofnięte i w nich 5cm xpsa. Coś jeszcze pisać chciałam, ale zapomniałam ... Plany jakie mam na luty i marzec: tynki, płytki w kotłowni i podłączenie pieca. W daleszej kolejnośći na kwiecień: jeśli tynki i wylewki wyschną wystarczająco: ocieplenie stropu i sufit z płyt, dokończenie elewacji, poród. W maju/czerwcu jak trochę ogarnę się z dziecięciem ruszymy z wykończeniem - pod warunkiem, że tynki i wylewki będą ok. Może w październiku uda się przeprowadzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 31.01.2018 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 W daleszej kolejnośći na kwiecień: jeśli tynki i wylewki wyschną wystarczająco: ocieplenie stropu i sufit z płyt, dokończenie elewacji, poród. W maju/czerwcu jak trochę ogarnę się z dziecięciem ruszymy z wykończeniem - pod warunkiem, że tynki i wylewki będą ok. Może w październiku uda się przeprowadzić Padłem Ale faktycznie poszliście jak burza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 31.01.2018 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Noo w jednym poście opisałaś ładny kawał robót Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 31.01.2018 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Cześć Hellenaj Jasne, że Cię pamiętamy Plany budowlane macie zacne, a i zakres wykonanych robót konkretny Trzymam kciuki, za planowane terminy ( jedyny, któremu nie grozi wielka obsuwa, to termin porodu ), no i dawaj znać o kolejnych postępach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 31.01.2018 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Ja do dzisiaj muszę złożyć zamówienie na okna, bo ponoć się już zimowe zniżki mają skończyć. Cały czas nie wiem czy w środku okleinę brać antracytową jak zewnątrz, czy białą (preferowaną przez żonę). Nie wiem też czy brać wszędzie fixy, czy jednak w newralgicznych punktach (np. w łazience/sypialni na piętrze) dać otwierane żeby w celu mycia nie skakać z zewnątrz po drabinie/dachu i żeby w razie czego można było otworzyć okno i się wydrzeć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 31.01.2018 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 (edytowane) Myjku, promocjami zimowymi, wiosennymi, czy innymi, nie przejmowałabym się zbytnio. Ja wyceniałam okna od stycznia 2016 do kwietnia 2017. W każdym okresie (świątecznym, wiosennym itp.) miałam "niby" ograniczony czas na zamówienie okien w atrakcyjnej promocji i to nie powinno ulec zmianie Zdaje się, że te promocje, to taki chłyt marketingowy Chociaż mogę się mylić Z okleiną, to Ci nie doradzę. Preferencje żony, to rzecz święta Ja nie lubię białych okien Za to fixy wszędzie to przesada. Gdzie można, to można, ale łazienka, że nie wspomnę o piętrze!!!, to jednak duża wygoda, kiedy masz możliwość otwarcia okna. Ja ogólnie wychodzę z założenia, że jeśli mam w pomieszczeniu więcej niż jedno okno, to zawsze jedno zostawiam otwierane. Reszta mogą być fixy. Wyjątkiem jest u mnie garderoba przy wiatrołapie, gdzie jest tylko fix, ale mam blisko drzwi wejściowe Edytowane 31 Stycznia 2018 przez annatulipanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 31.01.2018 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Ja do dzisiaj muszę złożyć zamówienie na okna, bo ponoć się już zimowe zniżki mają skończyć. W jakiej firmie jeśli można wiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 31.01.2018 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Ja do dzisiaj muszę złożyć zamówienie na okna, bo ponoć się już zimowe zniżki mają skończyć. Cały czas nie wiem czy w środku okleinę brać antracytową jak zewnątrz, czy białą (preferowaną przez żonę). Nie wiem też czy brać wszędzie fixy, czy jednak w newralgicznych punktach (np. w łazience/sypialni na piętrze) dać otwierane żeby w celu mycia nie skakać z zewnątrz po drabinie/dachu i żeby w razie czego można było otworzyć okno i się wydrzeć... Nasz dostawca okien zawsze ma tę sama promocję, tylko daty zmienia. Teraz jest "50% RABAT NA OKNA W PRZYPADKU ZAMÓWIENIA DO 15 LUTEGO 2018 ROKU I MONTAŻU W ROKU 2018 !!!", a jak zamawialiśmy to "50% RABAT NA OKNA W PRZYPADKU ZAMÓWIENIA DO 31 GRUDNIA 2017 ROKU I MONTAŻU W ROKU 2018 !!!" - także ja też, jak @annatulipanna myślę, że to "chłyt matetingowy". Co do fixów wszędzie to chyba przesada. Czasem fajnie wpuścić "polne" powietrze latem do domu. A i mycia okien na piętrze nie wyobrażam sobie z drabiny. My mamy tylko jeden fix w kuchni. EDYTA: Antracytu wewnątrz bym nie chciała - zbyt dominujący kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 31.01.2018 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Myjku, promocjami zimowymi, wiosennymi, czy innymi, nie przejmowałabym się zbytnio. Ja wyceniałam okna od stycznia 2016 do kwietnia 2017. W każdym okresie (świątecznym, wiosennym itp.) miałam "niby" ograniczony czas na zamówienie okien w atrakcyjnej promocji i to nie powinno ulec zmianie Zdaje się, że te promocje, to taki chłyt marketingowy Chociaż mogę się mylić Ogólnie mam podobne wrażenie -- jak od dwóch lat walczę z tymi oknami, tak ceny praktycznie się nie ruszyły czy brałem wyceny w lato czy w zimie. Ale jednak cenę pocisnęli trochę w dół jak powalczyłem, niewiele ale zawsze trochę. Z okleiną, to Ci nie doradzę. Preferencje żony, to rzecz święta Ja nie lubię białych okien Mamy teraz białe i nie ma dramatu, ani nie irytują wyglądem, ani nie są trudniejsze w utrzymaniu czystości. Za to fixy wszędzie to przesada. Gdzie można, to można, ale łazienka, że nie wspomnę o piętrze!!!, to jednak duża wygoda, kiedy masz możliwość otwarcia okna. Ja ogólnie wychodzę z założenia, że jeśli mam w pomieszczeniu więcej niż jedno okno, to zawsze jedno zostawiam otwierane. Reszta mogą być fixy. Wyjątkiem jest u mnie garderoba przy wiatrołapie, gdzie jest tylko fix, ale mam blisko drzwi wejściowe Pytanie tylko po co to otwieranie. Argument za otwieraniem w celu mycia do mnie przemawia, z drugiej strony biorąc pod uwagę że obecnie okna elewacyjne wymagają mycia zaledwie raz w roku, to wskoczenie na drabinę nie będzie dla mnie problemem. Wietrzyć natomiast przy WM i klimatyzacji nie zamierzam, więc te klamki będą w zasadzie tylko dla sztuki. W jakiej firmie jeśli można wiedzieć? AdamS by aprel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 31.01.2018 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 (edytowane) Co do fixów wszędzie to chyba przesada. Czasem fajnie wpuścić "polne" powietrze latem do domu. Będzie polne z rurek. Myślę że to wpuszczanie powietrza przez okna to pozostałość z traumy po (nie)działającej WG. A i mycia okien na piętrze nie wyobrażam sobie z drabiny. My mamy tylko jeden fix w kuchni. Z drugiej strony mieszanie ram fix i normalnych kompletnie mi się nie widzi. Przypomnę tylko, że mam piętrowca i okna parter/piętro się pokrywają. Jak zrobię zwykłe okno na piętrze w sypialni, do tego dzielone, to takie samo wypadałoby dać poniżej, w kuchni. Dla mnie umycie okna z drabiny to żaden większy problem, no ale w moim domu to ja myję okna. EDYTA: Antracytu wewnątrz bym nie chciała - zbyt dominujący kolor. Właśnie dostałem to na wizualizacji -- jest mocno z antracytem, ale dzięki temu coś się dzieje. Zerknijcie zresztą sami. http://emide.pl/dom/wiz3.jpg http://emide.pl/dom/wiz5.jpg http://emide.pl/dom/wiz2.jpg http://emide.pl/dom/wiz7.jpg http://emide.pl/dom/wiz4.jpg http://emide.pl/dom/wiz1.jpg http://emide.pl/dom/wiz6.jpg Edytowane 31 Stycznia 2018 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts