Papucy 07.02.2018 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Mam zamiar ocieplić murłatę sposobem jak na obrazku może macie już jakieś doświadczenia w tej materii ? 1. Czy muszę wycinać nadmiar folii wychodzącej spod murłaty ? Czy przykleić styro nr 1 bezpośrednio na folię . 2 .Czy styk murłata ścianka kolankowa od wewnętrznej strony powinien być uszczelniony np. pianą . Czy powinienem zastosować w tym miejscu dodatkową wiatroizolację przed nałożeniem drugiej warstwy wełny czy paroizolacja wystarczy? Jeżeli tak to jak to zrobić ? 3 Czy od wewnętrznej strony mam przykleić bezpośrednio do murłaty styro aby zlicować to ze ścianą. 4 . Czy między krokwie a skosy ścian działowych ma się zmieścić 2 warstwa wełny, obecnie mam je wycięte do poziomu krowki więc zmieszczę jedynie 15 cm druga warstwa nie wejdzie? Podcinać to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ruda maruda 07.02.2018 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Myjku, promocjami zimowymi, wiosennymi, czy innymi, nie przejmowałabym się zbytnio. Ja wyceniałam okna od stycznia 2016 do kwietnia 2017. W każdym okresie (świątecznym, wiosennym itp.) miałam "niby" ograniczony czas na zamówienie okien w atrakcyjnej promocji i to nie powinno ulec zmianie Zdaje się, że te promocje, to taki chłyt marketingowy Chociaż mogę się mylić Z okleiną, to Ci nie doradzę. Preferencje żony, to rzecz święta Ja nie lubię białych okien Za to fixy wszędzie to przesada. Gdzie można, to można, ale łazienka, że nie wspomnę o piętrze!!!, to jednak duża wygoda, kiedy masz możliwość otwarcia okna. Ja ogólnie wychodzę z założenia, że jeśli mam w pomieszczeniu więcej niż jedno okno, to zawsze jedno zostawiam otwierane. Reszta mogą być fixy. Wyjątkiem jest u mnie garderoba przy wiatrołapie, gdzie jest tylko fix, ale mam blisko drzwi wejściowe Zgadzam się w 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ruda maruda 08.02.2018 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 Będzie polne z rurek. Myślę że to wpuszczanie powietrza przez okna to pozostałość z traumy po (nie)działającej WG. W kuchni białe wyglądają ok za to w salonie bardziej mi pasuje antracyt. Ja nie lubię białych okien ale ja tam nie będę mieszkać ja jak Doli mam WM a i tak wolę otworzyć sobie okno a mąż krzyczy Z drugiej strony mieszanie ram fix i normalnych kompletnie mi się nie widzi. Przypomnę tylko, że mam piętrowca i okna parter/piętro się pokrywają. Jak zrobię zwykłe okno na piętrze w sypialni, do tego dzielone, to takie samo wypadałoby dać poniżej, w kuchni. Dla mnie umycie okna z drabiny to żaden większy problem, no ale w moim domu to ja myję okna. Właśnie dostałem to na wizualizacji -- jest mocno z antracytem, ale dzięki temu coś się dzieje. Zerknijcie zresztą sami. http://emide.pl/dom/wiz3.jpg http://emide.pl/dom/wiz5.jpg http://emide.pl/dom/wiz2.jpg http://emide.pl/dom/wiz7.jpg http://emide.pl/dom/wiz4.jpg http://emide.pl/dom/wiz1.jpg http://emide.pl/dom/wiz6.jpg ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 08.02.2018 04:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 ... Ruda maruda: Jaki jest sens cytowania długiej wiadomości ze zdjęciami i pozostawienie komentarza w postaci trzech kropek...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 08.02.2018 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 Ruda maruda: Jaki jest sens cytowania długiej wiadomości ze zdjęciami i pozostawienie komentarza w postaci trzech kropek...? Coś tam pewnie było napisane, i w sumie chętnie bym się dowiedział co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 08.02.2018 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 Mam zamiar ocieplić murłatę sposobem jak na obrazku może macie już jakieś doświadczenia w tej materii ? 1. Czy muszę wycinać nadmiar folii wychodzącej spod murłaty ? Czy przykleić styro nr 1 bezpośrednio na folię . 2 .Czy styk murłata ścianka kolankowa od wewnętrznej strony powinien być uszczelniony np. pianą . Czy powinienem zastosować w tym miejscu dodatkową wiatroizolację przed nałożeniem drugiej warstwy wełny czy paroizolacja wystarczy? Jeżeli tak to jak to zrobić ? 3 Czy od wewnętrznej strony mam przykleić bezpośrednio do murłaty styro aby zlicować to ze ścianą. 4 . Czy między krokwie a skosy ścian działowych ma się zmieścić 2 warstwa wełny, obecnie mam je wycięte do poziomu krowki więc zmieszczę jedynie 15 cm druga warstwa nie wejdzie? Podcinać to ? http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=406752 To co nazywasz na obrazku podbitką, to nadbitka Ad.1 Ja pod murłatą mam ułożoną warstwę papy, nie folii. I nie była przycinana. Ad.2 Koniecznie zaizoluj całą murłatę, od wewnątrz również. Drugą część pytania nie do końca rozumiem Także się nie wypowiadam. Ja nie mam żadnych dodatkowych wiatroizolacji, z tym , że mam pianę PUR, a nie wełnę. Ad.3 Możesz przykleić styro. Ja mam górę ścianki kolankowej zabudowaną płytą g-k, zlicowaną z tą ścianką, a między g-k a murłatą - izolacja. Ad.4 Tutaj Ci nie doradzę. Trzeba by policzyć, czy straty ciepła w tym miejscu są pomijalne, czy nie. U mnie ściany działowe są poniżej krokwi, krokwie mają 26 cm, także spokojnie mam 30 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 08.02.2018 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 To co nazywasz na obrazku podbitką, to nadbitka . Obrazek z neta z lekkimi modyfikacjami : ) u mnie będzie podbitka . Co do tej wiatroizolacji to się zastanawiam czy nie będzie w tym miejscu przewiewów z pod murłaty gdzieś wyczytałem że powinno się zastosować dodatkową wiatroizolację ale nie potrafię sobie tego wyobrazić jak to powinno być wykonane . pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ruda maruda 08.02.2018 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 Myjk, mnie osobiście nie podobają się okna dwustronne, trącą dla mnie kiczem - jest to jednak kwestia gustu a o ty, sie nie dyskutuje Wizualizacja z antracytem wygląda ciekawie Co do fixów - u mnie sa fixy sztuk 3. Po jednej sztuce w oknach narożnych ( tzn, to nie są typowe okna narożne, ale dwa okna w rogu - jedno z nich jest otwierane, drugie nie) oraz jeden fix w salonie. Chałupę mam parterową. Mycie z zewnątrz na pewno będzie za jakiś czas upierdliwe, liczę, ze córki mnie wyręczą na starość A róznica w cenie za kolor masakryczna! heh, no własnie u nas prace pogoniły tak, że sama nie ogarnaim.... a że zbiegło się to z chorobami dzieci, to już w ogóle jakbym w innej czasoprzestrzeni się znajdowała... ale nie powiem, cieszy, ojjjj cieszy taki postęp prac. Powoli szukam płytek, mam wybrane do kuchni i kotłowni oraz garażu. Swoją drogą płytkujecie kotłownie? rozważam jej pomalowanie, a płytki tylko na podłogę... jak u Was będzie? Witam w kotłowni mamy płytki na podłodze oraz na ścianie przy zlewie. W garażu będzie tak samo. Ja chciałam flizowac do połowy ściany ale mąż nie a to jego miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ruda maruda 08.02.2018 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 Bocianki, Ci którzy zlecają prace, macie juz jakieś wyceny na ocieplenie i zabudowę poddasza/stropu? Czekam własnie na 3 wyceny, wstępny rozrzut cenowy ogromny od 60 do 100 zł za robociznę.... Mam 200metrów do zrobienia. Czy planujecie na sufity podwójne płytowanie? My daliśmy dwie warstwy a i tak popekal w paru miejscach sufit. Dom jest jednoroczny i to moze miec na to wplyw jednak myslimy ze przy jednej warstwie moglo by byc gorzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ruda maruda 08.02.2018 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 Ruda maruda: Jaki jest sens cytowania długiej wiadomości ze zdjęciami i pozostawienie komentarza w postaci trzech kropek...? Pisze zawsze z telefonu i ciężko mi wybierać fragmenty tak jak to robicie. Coś mi się musiało przycisnąć i mój komentarz jest na samej górze pomiędzy oryginalnym tekstem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ruda maruda 08.02.2018 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 Coś tam pewnie było napisane, i w sumie chętnie bym się dowiedział co A pewnie, że napisałam tylko nie tam gdzie trzeba przeczytaj tekst to sam zobaczysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.02.2018 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 A pewnie, że napisałam tylko nie tam gdzie trzeba przeczytaj tekst to sam zobaczysz Siema Bocianki i siema Maruda,marudo jedna Powodzenia życzę wszystkim ale zostaliście niejako jako sierotki tutaj z tego co widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 16.02.2018 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 No coś tu ostatni tydzień wyjątkowa cisza - pewnie wszyscy zajęci budową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 16.02.2018 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 No coś tu ostatni tydzień wyjątkowa cisza - pewnie wszyscy zajęci budową Albo czekaniem i nic sie nie dzieje - tak jest u nas SSO osięgnięty, teraz czekamy na SSZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 16.02.2018 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Albo czekaniem i nic sie nie dzieje - tak jest u nas SSO osięgnięty, teraz czekamy na SSZ Mi (znowu) przesunęli termin promocji na okna do poniedziałku. hehe Mimo tego nadal nie wiem czy cisnąć na fixy czy jednak się dać złamać i otwierane zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 16.02.2018 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Albo czekaniem i nic sie nie dzieje - tak jest u nas SSO osięgnięty, teraz czekamy na SSZ Też coś o tym wiem...czekanie jest najgorsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 16.02.2018 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Najgorsze, jak wykonawca leci w kulki i nie dość, że zainwestowałeś kasę to teraz musisz płacić z jego błędy. Czekanie jest gdzieś po środku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 16.02.2018 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Najgorsze, jak wykonawca leci w kulki i nie dość, że zainwestowałeś kasę to teraz musisz płacić z jego błędy. Czekanie jest gdzieś po środku Oj tak Zdecydowanie wolę czekanie niż poprawianie błędów. Przez tą naszą zabudowę poddasza, z którą się pośpieszyli, wbrew moim decyzjom, mam teraz niezłą zabawę (że o kasie, którą będę musiała drugi raz wydać na to samo, nie wspomnę). Najpierw demontowałam zabudowę g-k wokół okien dachowych, wczoraj zrywałam zabudowę g-k nad ścianką kolankową (pokażę w dzienniku ). Będzie poprawiana izolacja murłaty, którą utrudniła owa zabudowa. I ktoś to będzie musiał znowu zabudować Mam nadzieję, że to będzie pan Janek i za poprawki nie będzie doliczał extra kasy. Wstępnie już go zaklepałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freethinker 16.02.2018 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Ja na nic nie czekam, prawdę mówiąc sporo się dzieje. Górale siedzą na dachu, murarz buduję ścianę osłonową i przygotowuje otwory do zamknięcia stanu surowego. Poprawki też niestety są, i to kosztowne (łaty były źle przybite przez poprzednią ekipię, poprzednia ekipa za głęboko wmurowała kotwy w ściany etc). U nas koło Wrocławia nie jest specjalnie zimno, wiatr tylko dmucha, ale co to dla górali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 17.02.2018 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 My jednak czekamy na lepszą aurę, jakoś nie mamy przekonania do murowania w taką pogodę Materiał już kupiony, a na tapecie jest urządzanie kotłowni Mi (znowu) przesunęli termin promocji na okna do poniedziałku. hehe Mimo tego nadal nie wiem czy cisnąć na fixy czy jednak się dać złamać i otwierane zrobić. Myśleliśmy też o fixach, jednak robimy normalne okna. Będziemy mieć bez widocznych zawiasów (dzięki Wojaku ) - montaż zaklepany na koniec czerwca. Pomiary w kwietniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts