Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2017 - witamy i zapraszamy :)

Recommended Posts

Mam zamiar ocieplić murłatę sposobem jak na obrazku może macie już jakieś doświadczenia w tej materii ?

1. Czy muszę wycinać nadmiar folii wychodzącej spod murłaty ? Czy przykleić styro nr 1 bezpośrednio na folię .

2 .Czy styk murłata ścianka kolankowa od wewnętrznej strony powinien być uszczelniony np. pianą . Czy powinienem zastosować w tym miejscu dodatkową wiatroizolację przed nałożeniem drugiej warstwy wełny czy paroizolacja wystarczy? Jeżeli tak to jak to zrobić ?

3 Czy od wewnętrznej strony mam przykleić bezpośrednio do murłaty styro aby zlicować to ze ścianą.

4 . Czy między krokwie a skosy ścian działowych ma się zmieścić 2 warstwa wełny, obecnie mam je wycięte do poziomu krowki więc zmieszczę jedynie 15 cm druga warstwa nie wejdzie? Podcinać to ?

ocieplenie1.jpg

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Myjku, promocjami zimowymi, wiosennymi, czy innymi, nie przejmowałabym się zbytnio.

Ja wyceniałam okna od stycznia 2016 do kwietnia 2017.

W każdym okresie (świątecznym, wiosennym itp.) miałam "niby" ograniczony czas na zamówienie okien w atrakcyjnej promocji i to nie powinno ulec zmianie ;)

Zdaje się, że te promocje, to taki chłyt marketingowy ;) Chociaż mogę się mylić :p

Z okleiną, to Ci nie doradzę. Preferencje żony, to rzecz święta ;) Ja nie lubię białych okien :rolleyes:

Za to fixy wszędzie to przesada. Gdzie można, to można, ale łazienka, że nie wspomnę o piętrze!!!, to jednak duża wygoda, kiedy masz możliwość otwarcia okna. Ja ogólnie wychodzę z założenia, że jeśli mam w pomieszczeniu więcej niż jedno okno, to zawsze jedno zostawiam otwierane. Reszta mogą być fixy. Wyjątkiem jest u mnie garderoba przy wiatrołapie, gdzie jest tylko fix, ale mam blisko drzwi wejściowe ;)

Zgadzam się w 100% :)

Będzie polne z rurek. :p Myślę że to wpuszczanie powietrza przez okna to pozostałość z traumy po (nie)działającej WG.

W kuchni białe wyglądają ok za to w salonie bardziej mi pasuje antracyt. Ja nie lubię białych okien ale ja tam nie będę mieszkać ;) :p ja jak Doli mam WM a i tak wolę otworzyć sobie okno :) a mąż krzyczy :p

Z drugiej strony mieszanie ram fix i normalnych kompletnie mi się nie widzi. Przypomnę tylko, że mam piętrowca i okna parter/piętro się pokrywają. Jak zrobię zwykłe okno na piętrze w sypialni, do tego dzielone, to takie samo wypadałoby dać poniżej, w kuchni. Dla mnie umycie okna z drabiny to żaden większy problem, no ale w moim domu to ja myję okna. :p

Właśnie dostałem to na wizualizacji -- jest mocno z antracytem, ale dzięki temu coś się dzieje. Zerknijcie zresztą sami.

http://emide.pl/dom/wiz3.jpg

http://emide.pl/dom/wiz5.jpg

http://emide.pl/dom/wiz2.jpg

http://emide.pl/dom/wiz7.jpg

http://emide.pl/dom/wiz4.jpg

http://emide.pl/dom/wiz1.jpg

http://emide.pl/dom/wiz6.jpg

...

Mam zamiar ocieplić murłatę sposobem jak na obrazku może macie już jakieś doświadczenia w tej materii ?

1. Czy muszę wycinać nadmiar folii wychodzącej spod murłaty ? Czy przykleić styro nr 1 bezpośrednio na folię .

2 .Czy styk murłata ścianka kolankowa od wewnętrznej strony powinien być uszczelniony np. pianą . Czy powinienem zastosować w tym miejscu dodatkową wiatroizolację przed nałożeniem drugiej warstwy wełny czy paroizolacja wystarczy? Jeżeli tak to jak to zrobić ?

3 Czy od wewnętrznej strony mam przykleić bezpośrednio do murłaty styro aby zlicować to ze ścianą.

4 . Czy między krokwie a skosy ścian działowych ma się zmieścić 2 warstwa wełny, obecnie mam je wycięte do poziomu krowki więc zmieszczę jedynie 15 cm druga warstwa nie wejdzie? Podcinać to ?

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=406752

To co nazywasz na obrazku podbitką, to nadbitka ;)

Ad.1 Ja pod murłatą mam ułożoną warstwę papy, nie folii. I nie była przycinana.

Ad.2 Koniecznie zaizoluj całą murłatę, od wewnątrz również. Drugą część pytania nie do końca rozumiem :confused:

Także się nie wypowiadam. Ja nie mam żadnych dodatkowych wiatroizolacji, z tym , że mam pianę PUR, a nie wełnę.

Ad.3 Możesz przykleić styro. Ja mam górę ścianki kolankowej zabudowaną płytą g-k, zlicowaną z tą ścianką, a między g-k a murłatą - izolacja.

Ad.4 Tutaj Ci nie doradzę. Trzeba by policzyć, czy straty ciepła w tym miejscu są pomijalne, czy nie. U mnie ściany działowe są poniżej krokwi, krokwie mają 26 cm, także spokojnie mam 30 cm.

To co nazywasz na obrazku podbitką, to nadbitka ;) .

Obrazek z neta z lekkimi modyfikacjami : ) u mnie będzie podbitka .

Co do tej wiatroizolacji to się zastanawiam czy nie będzie w tym miejscu przewiewów z pod murłaty gdzieś wyczytałem że powinno się zastosować dodatkową wiatroizolację ale nie potrafię sobie tego wyobrazić jak to powinno być wykonane .

pzdr

Myjk, mnie osobiście nie podobają się okna dwustronne, trącą dla mnie kiczem - jest to jednak kwestia gustu a o ty, sie nie dyskutuje ;-) Wizualizacja z antracytem wygląda ciekawie :)

Co do fixów - u mnie sa fixy sztuk 3. Po jednej sztuce w oknach narożnych ( tzn, to nie są typowe okna narożne, ale dwa okna w rogu - jedno z nich jest otwierane, drugie nie) oraz jeden fix w salonie. Chałupę mam parterową. Mycie z zewnątrz na pewno będzie za jakiś czas upierdliwe, liczę, ze córki mnie wyręczą na starość :D

A róznica w cenie za kolor masakryczna!

heh, no własnie u nas prace pogoniły tak, że sama nie ogarnaim.... a że zbiegło się to z chorobami dzieci, to już w ogóle jakbym w innej czasoprzestrzeni się znajdowała... ale nie powiem, cieszy, ojjjj cieszy taki postęp prac. Powoli szukam płytek, mam wybrane do kuchni i kotłowni oraz garażu.

Swoją drogą płytkujecie kotłownie? rozważam jej pomalowanie, a płytki tylko na podłogę... jak u Was będzie?

Witam :) w kotłowni mamy płytki na podłodze oraz na ścianie przy zlewie. W garażu będzie tak samo. Ja chciałam flizowac do połowy ściany ale mąż nie a to jego miejsce ;)

Bocianki, Ci którzy zlecają prace, macie juz jakieś wyceny na ocieplenie i zabudowę poddasza/stropu? Czekam własnie na 3 wyceny, wstępny rozrzut cenowy ogromny od 60 do 100 zł za robociznę.... Mam 200metrów do zrobienia. Czy planujecie na sufity podwójne płytowanie?

My daliśmy dwie warstwy a i tak popekal w paru miejscach sufit. Dom jest jednoroczny i to moze miec na to wplyw :( jednak myslimy ze przy jednej warstwie moglo by byc gorzej

Ruda maruda: Jaki jest sens cytowania długiej wiadomości ze zdjęciami i pozostawienie komentarza w postaci trzech kropek...?

Pisze zawsze z telefonu i ciężko mi wybierać fragmenty tak jak to robicie. Coś mi się musiało przycisnąć i mój komentarz jest na samej górze pomiędzy oryginalnym tekstem :p

Gość Arturo72
A pewnie, że napisałam tylko nie tam gdzie trzeba :p przeczytaj tekst to sam zobaczysz ;)

Siema Bocianki i siema Maruda,marudo jedna ;)

Powodzenia życzę wszystkim ale zostaliście niejako jako sierotki tutaj z tego co widzę :)

Najgorsze, jak wykonawca leci w kulki i nie dość, że zainwestowałeś kasę to teraz musisz płacić z jego błędy.

Czekanie jest gdzieś po środku :p

Oj tak :bash: Zdecydowanie wolę czekanie niż poprawianie błędów. Przez tą naszą zabudowę poddasza, z którą się pośpieszyli, wbrew moim decyzjom, mam teraz niezłą zabawę (że o kasie, którą będę musiała drugi raz wydać na to samo, nie wspomnę). Najpierw demontowałam zabudowę g-k wokół okien dachowych, wczoraj zrywałam zabudowę g-k nad ścianką kolankową (pokażę w dzienniku ;)). Będzie poprawiana izolacja murłaty, którą utrudniła owa zabudowa. I ktoś to będzie musiał znowu zabudować :mad: Mam nadzieję, że to będzie pan Janek i za poprawki nie będzie doliczał extra kasy. Wstępnie już go zaklepałam ;)

Ja na nic nie czekam, prawdę mówiąc sporo się dzieje. Górale siedzą na dachu, murarz buduję ścianę osłonową i przygotowuje otwory do zamknięcia stanu surowego. Poprawki też niestety są, i to kosztowne (łaty były źle przybite przez poprzednią ekipię, poprzednia ekipa za głęboko wmurowała kotwy w ściany etc). U nas koło Wrocławia nie jest specjalnie zimno, wiatr tylko dmucha, ale co to dla górali. :)

My jednak czekamy na lepszą aurę, jakoś nie mamy przekonania do murowania w taką pogodę :no:

Materiał już kupiony, a na tapecie jest urządzanie kotłowni :rolleyes:

Mi (znowu) przesunęli termin promocji na okna do poniedziałku. hehe Mimo tego nadal nie wiem czy cisnąć na fixy czy jednak się dać złamać i otwierane zrobić. :p

Myśleliśmy też o fixach, jednak robimy normalne okna.

Będziemy mieć bez widocznych zawiasów (dzięki Wojaku :) ) - montaż zaklepany na koniec czerwca. Pomiary w kwietniu :)