aghata86 07.03.2017 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Bedzie grzal czy nie bedzie, jeszcze mozna w kominku zapalic. Ale pradu nie chce. Wole ekogroszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 07.03.2017 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Bo? Lepiej do domu 90m2 za dużego śmieciucha wsadzić i smrodzić w okolicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swieja 07.03.2017 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 (edytowane) My zaplanowaliśmy pompę ciepła. Kominek jako alternatywa, gdyby faktycznie prądu zabrakło. Różnie to na wsi bywa. Edytowane 7 Marca 2017 przez swieja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swieja 07.03.2017 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 (edytowane) Stwierdzam że jestem zielona strasznie jeżeli chodzi o budowę...podpowiedzcie w momencie otrzymania pozwolenia na budowę jaki kolejny krok na działce ? A kierownika budowy masz? Bo jak masz to jego pytaj, od tego jest by cię za rękę poprowadzić. A jak nie to powinnaś znaleźć jak najszybciej Zdjęciu humusu dopiero jak geodeta wytyczy miejsce na dom. Bo inaczej nie wiesz gdzie go masz zdejmować. Wiecie co, nie wiedziałam, że jest tyle gatunków kur Poszukiwania roślin nadających się na gliniaste podłoże oraz informacji o hodowli kur zupełnie odciągnęły moją uwagę od przestawiania ścian w projekcie, mąż zadowolony Edytowane 7 Marca 2017 przez swieja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freethinker 07.03.2017 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Właśnie wróciłem z trzytygodniowego urlopu na Filipinach, który zorganizowałem sobie w oczekiwaniu na PnB i z niepokojem stwierdziłem, że nic się właściwie w mojej sprawie nie zmieniło. Mam nadzieję, że urzędnicy dostaną w mojej sprawie jakiegoś przyśpieszenia, bo mam poumawiane ekipy i szczery zamiar na rozpoczęcie prac wiosną. Swoją drogą na Filipinach, sądząc po ich budownictwie, mają wyrąbane na wszelkiego typu formalizmy. Co miewa naprawdę przykre efekty. W Bontoc widziałem na przykład taki widok: To częste tam, że w górskich miastach buduje się domy nad rzekami na palach. Tutaj pale nie wytrzymały. A domek aż pachniał nowością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaz_75 07.03.2017 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 (edytowane) A kierownika budowy masz? Bo jak masz to jego pytaj, od tego jest by cię za rękę poprowadzić. A jak nie to powinnaś znaleźć jak najszybciej Zdjęciu humusu dopiero jak geodeta wytyczy miejsce na dom. Bo inaczej nie wiesz gdzie go masz zdejmować. Wiecie co, nie wiedziałam, że jest tyle gatunków kur Poszukiwania roślin nadających się na gliniaste podłoże oraz informacji o hodowli kur zupełnie odciągnęły moją uwagę od przestawiania ścian w projekcie, mąż zadowolony Nie mam jeszcze KB moja mama ma kury i powiem Ci że rzadko kiedy jadam kupne jajka ..jak już ktoś raz zacznie jeść jajka od kur które sobie chodzą po zielonej trawce to już kupne będzie spożywał tylko w ostateczności . Mama ma 10 do 15 kur starcza dla na a jest nas 5 os i moich rodziców czasami jest tyle że odsprzedaje jakimś sąsiadkom Edytowane 7 Marca 2017 przez agaz_75 błąd ortograficzny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaz_75 07.03.2017 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Właśnie wróciłem z trzytygodniowego urlopu na Filipinach, który zorganizowałem sobie w oczekiwaniu na PnB i z niepokojem stwierdziłem, że nic się właściwie w mojej sprawie nie zmieniło. Mam nadzieję, że urzędnicy dostaną w mojej sprawie jakiegoś przyśpieszenia, bo mam poumawiane ekipy i szczery zamiar na rozpoczęcie prac wiosną. Swoją drogą na Filipinach, sądząc po ich budownictwie, mają wyrąbane na wszelkiego typu formalizmy. Co miewa naprawdę przykre efekty. W Bontoc widziałem na przykład taki widok: [ATTACH=CONFIG]383234[/ATTACH] To częste tam, że w górskich miastach buduje się domy nad rzekami na palach. Tutaj pale nie wytrzymały. A domek aż pachniał nowością. Takiemu to dobrze zdjęcie powalające Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaz_75 07.03.2017 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 (edytowane) co myslicie o domach z keramzytu ? Koleżanka tak budowała i zadowolona bardzo Edytowane 7 Marca 2017 przez agaz_75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 07.03.2017 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Bo? Lepiej do domu 90m2 za dużego śmieciucha wsadzić i smrodzić w okolicy? Będzie ekogroszek, jak to przystało na XXIw. :/ Tylko ja ekosyfa co ma 3-4kW nominalnej mocy, a potrafiącego w przeciętny dzień zimy pracować z mocą 0,5-1kW nie spotkałem, bo zwyczajnie takich nie ma (o V-klasie, które zazwyczaj nie bez powodu mają nominalnej ponad 15kW, nie pomnę). Będą z tego tylko kłopoty, grzanie atmosfery oraz trucie siebie i sąsiadów. W dodatku za jakieś absurdalne pieniądze. Ale wiadomo, każdemu wg potrzeb... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 07.03.2017 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Będzie ekogroszek, jak to przystało na XXIw. :/ Tylko ja ekosyfa co ma 3-4kW nominalnej mocy, a potrafiącego w przeciętny dzień zimy pracować z mocą 0,5-1kW nie spotkałem, bo zwyczajnie takich nie ma (o V-klasie, które zazwyczaj nie bez powodu mają nominalnej ponad 15kW, nie pomnę). Będą z tego tylko kłopoty, grzanie atmosfery oraz trucie siebie i sąsiadów. W dodatku za jakieś absurdalne pieniądze. Ale wiadomo, każdemu wg potrzeb... Pewnie, że takich nie ma. I potem się kisi piec żeby chałupy nie zagotować i smrodzi na całą wieś. I pieniądze przez komin przepuszcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 07.03.2017 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Stwierdzam że jestem zielona strasznie jeżeli chodzi o budowę...podpowiedzcie w momencie otrzymania pozwolenia na budowę jaki kolejny krok na działce ? Takie coś kiedyś wygrzebałem i zachomikowałem -> http://barway.pl/harmonogram-prac-budowlanych.pdf Zaznaczam, nie jestem autorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swieja 07.03.2017 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 co myslicie o domach z keramzytu ? Koleżanka tak budowała i zadowolona bardzo Myślę, że jak się ma wystarczające fundusze to jest to fajne rozwiązanie Mąż wysyłał nasz projekt do wyceny i wyszło około 20-25 % drożej niż tradycyjną metodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swieja 07.03.2017 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Myjk fajny ten spis.Ale humus się faktycznie usuwa zanim się wytyczy budynek? Skąd mam wiedzieć gdzie go usunąć? Z projektu budowlanego mam sobie wymierzyć? Śmieszne trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 07.03.2017 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Myjk fajny ten spis. Ale humus się faktycznie usuwa zanim się wytyczy budynek? Skąd mam wiedzieć gdzie go usunąć? Z projektu budowlanego mam sobie wymierzyć? Śmieszne trochę. Można najpierw wytyczyć budynek potem zdjąć humus, ale nie zdejmujesz go do centymetra tylko z zapasem potem i tak należy fundamenty zasypać i obsypać z zewnątrz po wykonaniu jego ocieplenia .Ja od razu robiłam też drenaż opaskowy aby nie kopać dwa razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 07.03.2017 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Myjk fajny ten spis. Ale humus się faktycznie usuwa zanim się wytyczy budynek? Skąd mam wiedzieć gdzie go usunąć? Z projektu budowlanego mam sobie wymierzyć? Śmieszne trochę. Mój geodeta przy rozmowie o usłudze zaznaczył aby go wołać jak będzie zdjęty humus, kopara i majster, żeby wszystko zgrać na jedną wizytę -- aby taniej było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aghata86 08.03.2017 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 (edytowane) Jeju ludzie od razu hejt bo piec na ekogroszek. Nie bede palic pieluch ani butelek. Wychowalam sie z piecem w pokoju i dla mnie piec z podajnikiem to luksus. Kazdy ma chyba prawo wybrac sposob ogrzania domu. Po prostu nie wierze w ogrzewanie domu za 1500zl rocznie. Edytowane 8 Marca 2017 przez aghata86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swieja 08.03.2017 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Nie żołądkuj się No i nie dziw się też. Patrząc na to co się działo jeszcze niedawno, i to nie tylko w miastach (smog), trudno się dziwić, że ludzie się jeżą na samą myśl o takim piecu. Z kolei dla wielu innych jest to jedyna opcja bo nie ma gazu a prąd za drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 08.03.2017 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Ale to nie kwestia wiary tylko obliczeń. Poza tym czym CWU w lato będziesz grzać? Nie chodzi o ekogroszek, tylko o wsadzenie go do tak małego i raczej ciepłego domu. Naprawdę policz to sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 08.03.2017 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 (edytowane) Jeju ludzie od razu hejt bo piec na ekogroszek. Nie bede palic pieluch ani butelek. Wychowalam sie z piecem w pokoju i dla mnie piec z podajnikiem to luksus. Kazdy ma chyba prawo wybrac sposob ogrzania domu. Po prostu nie wierze w ogrzewanie domu za 1500zl rocznie. Proponuję wiarę zostawić w spokoju, zdać się na matematykę i policzyć ile będzie kosztować grzanie prądem -- i że będzie to znacznie tańsze inwestycyjnie niż komin, kocioł, kotłownia i skład na opał, oraz późniejsza obsługa. Swoją drogą trzeba mieć niezły gest, aby na rzecz ludzi oddawać miejsce w domu na kocioł przy tak niewielkiej powierzchni. Tak czy siak, jak brakuje wiary, trzeba zrobić OZC i wszystko stanie się jasne. Generalnie, nie idź tą drogą. Nie żołądkuj się No i nie dziw się też. Patrząc na to co się działo jeszcze niedawno, i to nie tylko w miastach (smog), trudno się dziwić, że ludzie się jeżą na samą myśl o takim piecu. Z kolei dla wielu innych jest to jedyna opcja bo nie ma gazu a prąd za drogi. Prąd od dawna nie jest drogi (w odniesieniu do nowych domów), tylko ludziom się tak błędnie wydaje. Tymczasem wystarczy pieniądze włożone w powierzchnię na kotłownię i komin włożyć w ocieplenie i cieszyć się tanim i czystym ogrzewaniem. Edytowane 8 Marca 2017 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 08.03.2017 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 To jest skutek powtarzania przez lata, że prąd tylko dla bogatych a węgiel tani. Po co liczyć jak na oko widać jaki piec, ile podłogówki, itp. Inwestor zapłaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts