Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2017 - witamy i zapraszamy :)

Recommended Posts

gdzie się aplikuje kartę abonencką i czy wtedy już na modemach/TV (jeśli ma tuner SAT) kart nie potrzeba...

No kartę musisz włożyć do dekodera. Ewentualnie jeśli jest to moduł CI/CI+ to do TV. Oczywiście to funkcjonuje na jednym tv. Na wszystkich TV będziesz miał DVBT i kanały SAT niekodowane . Chyba że wykupisz sobie usługę multiroom u jakiegoś operatora. Kiedyś popularne były splittery ale od jakiegoś czasu zarówno nc+ jak i cyfrowy polsat parują swoje karty z dekoderami .

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tylko czy jest sens multiswitch przy kilku urządzeniach? Jak wystarczy konwerter quad to ciągnąłbym osobny kabel do każdego gniazdka i po dwa gniazda (jedno do naziemnej, drugie do sat). Multiswitch kosztuje i to tylko komplikuje układ. Potrzebujesz i tak quada i czterech kabli do multiswitcha (a jak chcesz zeza, to dwa quady i osiem kabli).

Ma na stronie, bo pamiętam że już tam kiedyś zaglądałem do schematów słiczy zapodanych wyżej przez Marcina (dzięki) -- ale tam niestety nie wyjaśniają wszystkich kwestii jak krowie na rowie ;) w tym najważniejszego, gdzie się aplikuje kartę abonencką i czy wtedy już na modemach/TV (jeśli ma tuner SAT) kart nie potrzeba...

Tak jak Ci Marcin odpisał, korzystasz z multiroomu.

Kiedyś poczytałem i zrobiłem to co Ty chyba chcesz zrobić.

Wyciągnąłem na taras 7 szt przewodów (4 sat, 1 tv naziemna, 2 lte - dedykowane). Sat+tv wchodzą do multiswitcha . Od niego instalacje do pokoi. Do tego nc+. Dekoder główny na dwóch podłączeniach (choćby po to aby była opcja nagrywania i oglądania czegoś innego). Do tego multiroom (+10 zł/m-c za sztukę). Do każdego dekodera oddzielna karta. Oglądasz co chcesz z oferty nc+ ale tylko na tv z dekoderami. W pozostałych miejscach instalacji masz niezależny sygnał telewizji naziemnej i ewentualnie sygnał niekodowany sat (nie korzystam). Podłączasz telewizor z dekoderem dvb-t albo sam dekoder+telewizor i masz te wszystkie multipleksy.

Co do multiroomu w nc+. Każdy dekoder podłączasz do sieci. Muszą się widzieć aby działały odpowiednie uprawnienia.

Edytowane przez Wekto
a

Tylko czy jest sens multiswitch przy kilku urządzeniach? Jak wystarczy konwerter quad to ciągnąłbym osobny kabel do każdego gniazdka i po dwa gniazda (jedno do naziemnej, drugie do sat). Multiswitch kosztuje i to tylko komplikuje układ. Potrzebujesz i tak quada i czterech kabli do multiswitcha (a jak chcesz zeza, to dwa quady i osiem kabli).

No raczej nie komplikuje bo bez niego musisz ciągnąć 2 kable jak napisałeś. Przy multiswitchu ciągniesz jeden i masz tam sygnał SAT, DVBT, FM. Do multiswitcha nie daje się quada tylko quatro.

Zresztą jak ktoś potrzebuje tylko tv w salonie to faktycznie multiswitch jest niepotrzebny. Inaczej jest gdy ktoś chce mieć w salonie, i ze 2 pokojach. Dodatkowo przydałyby się 2 sygnały SAT do dekoderów dwugłowicowych (funkcja nagrywania z innego kanału podczas oglądania czegoś). W rozbudowanych instalacjach multiswitch to podstawa.

No raczej nie komplikuje bo bez niego musisz ciągnąć 2 kable jak napisałeś.

Komplikuje, bo musisz gdzieś mieć miejsce na tego multiswitcha i dostęp do niego. Poprowadzenie 2 kabli od anten do gniazd IMO nie jest bardziej skomplikowane, niż poprawadzenie 5 czy 6 kabli do multiswitcha i od niego po jednym do gniazd.

Przy multiswitchu ciągniesz jeden i masz tam sygnał SAT, DVBT, FM.

A konkretnie to jaki multiswitch potrafi to zmiksować? Czy jakie jeszcze do niego przystawki? I jak to potem rozmiksować? Co trzeba upchać w gnieździe (albo jaką choinkę zrobić potem na kablach) żeby z tego jednego kabla podpiąć radio, DVB-t i satelitę?

Do multiswitcha nie daje się quada tylko quatro.

Jak dasz quattro, to nie pooglądasz bez multiswitcha. Jak dasz quada i multistwitcha ze sterowaniem zakresem i polaryzacją, to możesz potem pójść po rozum do głowy i zwyczajnie połączyć kable wywalając multiswitcha.

Zresztą jak ktoś potrzebuje tylko tv w salonie to faktycznie multiswitch jest niepotrzebny. Inaczej jest gdy ktoś chce mieć w salonie, i ze 2 pokojach.

Nawet jak ma 4 odbiorniki i koniecznie chce w jednym kablu mieć, to prościej, taniej i łatwiej zwykłe sumatory.

Multiswitche mają sens jak robi się choinka na antanie satelitarnej, żeby obsłużyć potrzebną liczbę odbiorników. Czyli w praktyce przydają się w blokach. Tylko, że koszt takiej instalacji rzędu 300+ zł na gniazdo trochę zniechęca, bo taniej wychodzi osobna czasza na balkonie razem z dekoderem (bo te 300 zł to za samo doprowadzenie sygnału do gniazda).

Komplikuje, bo musisz gdzieś mieć miejsce na tego multiswitcha i dostęp do niego. Poprowadzenie 2 kabli od anten do gniazd IMO nie jest bardziej skomplikowane, niż poprawadzenie 5 czy 6 kabli do multiswitcha i od niego po jednym do gniazd.

Zdecyduj się ile tych kablibo widzę , że niedokładnie wiesz jak to działa a krytykujesz. Jak komuś coś nie pasuje to wszystko mu będzie komplikowało.

A konkretnie to jaki multiswitch potrafi to zmiksować? Czy jakie jeszcze do niego przystawki? I jak to potem rozmiksować? Co trzeba upchać w gnieździe (albo jaką choinkę zrobić potem na kablach) żeby z tego jednego kabla podpiąć radio, DVB-t i satelitę?

Każdy. Żadnych przystawek nie trzeba. Na końcu jednego kabla od multiswitcha montujesz gniazdo RTV-SAT np takie: http://www.dipol.com.pl/gniazdo_koncowe_signal_rtv-sat_R694100.htm i z niego sobie robisz odejścia na tv/dekoder/radio

Jak dasz quattro, to nie pooglądasz bez multiswitcha. Jak dasz quada i multistwitcha ze sterowaniem zakresem i polaryzacją, to możesz potem pójść po rozum do głowy i zwyczajnie połączyć kable wywalając multiswitcha.

Że co? Nie da się tego zrozumieć :)

Nawet jak ma 4 odbiorniki i koniecznie chce w jednym kablu mieć, to prościej, taniej i łatwiej zwykłe sumatory.

Multiswitche mają sens jak robi się choinka na antanie satelitarnej, żeby obsłużyć potrzebną liczbę odbiorników. Czyli w praktyce przydają się w blokach. Tylko, że koszt takiej instalacji rzędu 300+ zł na gniazdo trochę zniechęca, bo taniej wychodzi osobna czasza na balkonie razem z dekoderem (bo te 300 zł to za samo doprowadzenie sygnału do gniazda).

Dla mnie jest to bezsensu rozwiązanie w nowobudowanych domach. Jaka czasza na balkonie? W nowym domu? To jest dopiero bezsensu. Nie wiem skąd Ty wziąłeś te 300 zł za gniazdo ale to jakaś cena z kosmosu. Największy koszt jest właśnie tego multiswitcha, reszta to grosze.

Ale jak pisałem: jak ktoś się zadowoli jednym góra dwoma TV w domu to może sobie robić instalację standardową. W bardziej rozbudowanych radziłbym jednak zainwestować w MS.

Teraz już wszystko jasne, dziękuję chłopaki za oświecenie.

Ja mam obecnie orangeTV (niby gratis do Neo) i AndroidTV z wbudowanym tunerem SAT. Miałem dokupić kartę CI i przetestować czy zadziała w TV (większość operatorów to głupkowato blokuje), ale jak się okazało że nie da się jednocześnie wyświetlić obrazu (na PIP/PAP) z DVB i SAT, to odpuściłem sprawdzanie czy karta dekodująca zadziała na CI (bo ten moduł wcale niemało kosztuje). Swoją drogą, niezła paranoja, dwa niezależne tunery w TV a się nie da jednocześnie wyświetlić dwóch obrazów (a w sumie po to kupowałem TV z tunerem SAT i PIP/PAP aby tak tego używać)... Ale żeby tego było mało, to nie da się też wyświetlić DVB i aplikacji (np. YT). SONY się kompletnie nie popisało tutaj.

Zdecyduj się ile tych kablibo widzę , że niedokładnie wiesz jak to działa a krytykujesz.

4 kabelki do satki na jednego satelitę (czyli z zezem 8) + DVB-T + FM bo dołożyłeś.

Że co? Nie da się tego zrozumieć :)

Jak ktoś co nieco wie w temacie, to rozumie. A kto nie jest głupi i nie rozumie, to pyta googla albo interlokutora zamiast epatować nieumiejętnością zrozumienia.

Dla mnie jest to bezsensu rozwiązanie w nowobudowanych domach. Jaka czasza na balkonie? W nowym domu?

Też uważam, że balkony w domach to bezsens. Pisałem o bloku.

Nie wiem skąd Ty wziąłeś te 300 zł za gniazdo ale to jakaś cena z kosmosu. Największy koszt jest właśnie tego multiswitcha, reszta to grosze.

Cena (nawet dokładnie to 330zł/lokal) z najtańszej (wybranej) oferty w mojej poprzedniej wspólnocie (i sprawdziłem, nikt nie chciał taniej zrobić). I to bez kładzenia instalacji od multiswitcha, do lokali bo tam zarząd wspólnoty wyraził życzenie do podpięcia do okablowania operatora kablówki (do czego nie miał prawa, bo to pozostawało własnością operatora i wyszły z tego kwasy, ale to temat na inny wątek). A potem się jeszcze okazało, że oferta nie obejmowała wymiany gniazda w lokalu i trzeba było za to dopłacić i to całkiem sporo, bo gniazdo było systemowe Legranda w jednej ramce z innymi gniazdami. A na deser się jeszcze okazało, że nie da się pogodzić w tym kablu internetu od dostawcy kablówki z satką bo działają na tej samej częstotliwości. Efekt taki, że kasa wywalona a anteny wywieszone na balkonach. Ze trzy w całym bloku, bo to bezsens jak jest kablówka.

No i powiedz mi co za różnica i gdzie to widać, czy do gniazda jest pociągnięty jeden, czy dwa albo i trzy kable?

I jaką zaletę ma multiswitch względem kolejnego, konkurencyjnego rozwiązania, czyli sumator?

Edytowane przez Kaizen

Ale poważnie nie widzisz różnicy jak trzeba do 6 punktów w domu (a tak planuję w razie czego, nawet jeśli nie będę korzystać) ciągnąć jeden a po trzy przewody per punkt?

Na etapie budowy? Nie widzę wad. Taniej, pewniej, prościej.

Można też puścić częściowo instalację przez gniazda przelotowe, ale jak coś zacznie świrować, to trudniej zdiagnozować i naprawić.

Jak już jest zrobiona instalacja z jednym kablem i to zatynkowane i wykończone - multiswitch nabiera sensu.

Edytowane przez Kaizen

Na etapie budowy? Nie widzę wad. Taniej, pewniej, prościej.

Można też puścić częściowo instalację przez gniazda przelotowe, ale jak coś zacznie świrować, to trudniej zdiagnozować i naprawić.

Jak już jest zrobiona instalacja z jednym kablem i to zatynkowane i wykończone - multiswitch nabiera sensu.

Pewnie taniej materiałowo, bo kabel pomimo że trzeba 2/3 więcej zużyć, drogi nie będzie. Ale już robocizna będzie droższa, no bo trzeba jednak 3 kable ogarniać a nie jeden i to zajmuje czas. Nie wspominając jaki pęk przewodu trzeba będzie doprowadzić do satelity i jaki wielki konwerter tam zastosować.

Ale jak pisałem: jak ktoś się zadowoli jednym góra dwoma TV w domu to może sobie robić instalację standardową. W bardziej rozbudowanych radziłbym jednak zainwestować w MS.

Marcinie, a jeszcze pytanie, co tutaj mamy? Jakiś Card Splitter... (?)

http://www.dipol.com.pl/odbior_platformy_cyfrowej_w_calym_domu_za_pomoca_jednej_karty_abonenckiej_schemat120.htm

4 kabelki do satki na jednego satelitę (czyli z zezem 8) + DVB-T + FM bo dołożyłeś.

Czyli ile tych kabelków w sumie bo nie napisałeś? :D

Jak ktoś co nieco wie w temacie, to rozumie. A kto nie jest głupi i nie rozumie, to pyta googla albo interlokutora zamiast epatować nieumiejętnością zrozumienia.

Piszesz jakieś bzdury, coś poczytałeś jak zwykle nie zrozumiałeś do końca, mylisz pojęcia, jednym słowem wiesz, że dzwony biją ale nie wiesz gdzie :) Nie ośmieszaj się w oczach kogoś kto akurat się na tym zna :)

Też uważam, że balkony w domach to bezsens. Pisałem o bloku.

Mowa o domach jednorodzinnych a Ty piszesz o blokach? WTF? Może przejdźmy od razu na instalacje hotelowe?

Cena (nawet dokładnie to 330zł/lokal) z najtańszej (wybranej) oferty w mojej poprzedniej wspólnocie (i sprawdziłem, nikt nie chciał taniej zrobić). I to bez kładzenia instalacji od multiswitcha, do lokali bo tam zarząd wspólnoty wyraził życzenie do podpięcia do okablowania operatora kablówki (do czego nie miał prawa, bo to pozostawało własnością operatora i wyszły z tego kwasy, ale to temat na inny wątek). A potem się jeszcze okazało, że oferta nie obejmowała wymiany gniazda w lokalu i trzeba było za to dopłacić i to całkiem sporo, bo gniazdo było systemowe Legranda w jednej ramce z innymi gniazdami. A na deser się jeszcze okazało, że nie da się pogodzić w tym kablu internetu od dostawcy kablówki z satką bo działają na tej samej częstotliwości. Efekt taki, że kasa wywalona a anteny wywieszone na balkonach. Ze trzy w całym bloku, bo to bezsens jak jest kablówka.

Mowa o domkach a Ty o bloku.

No i powiedz mi co za różnica i gdzie to widać, czy do gniazda jest pociągnięty jeden, czy dwa albo i trzy kable?

I jaką zaletę ma multiswitch względem kolejnego, konkurencyjnego rozwiązania, czyli sumator?

Co ma w ogóle Multiswitch do sumatora? Czym jest wg Ciebie sumator i co robi bo odnoszę wrażenie, że mylisz pojęcia.

Ogólnie dyskusja jałowa bo Kaizen nie zainwestował w MS i teraz na siłę będzie ludziom wmawiał, że jest to rozwiązanie błędne/złe.

Masz rację jest TROCHĘ drożej ale funkcjonalność o niebo lepsza.

Czyli ile tych kabelków w sumie bo nie napisałeś? :D

Bo zależy, co chcesz. Od 5 wzwyż.

Piszesz jakieś bzdury, coś poczytałeś jak zwykle nie zrozumiałeś do końca, mylisz pojęcia, jednym słowem wiesz, że dzwony biją ale nie wiesz gdzie :) Nie ośmieszaj się w oczach kogoś kto akurat się na tym zna :)

Skoro nie wiesz, że quad jak najbardziej można podpiąć do odpowiedniego multiswitcha, to tu kolego krótko wyjaśnił

Mowa o domach jednorodzinnych a Ty piszesz o blokach? WTF? Może przejdźmy od razu na instalacje hotelowe?

Możemy też o tym porozmawiać. Bo tam MS ma sens. W domach jednorodzinnych nie. I o czym ja piszę, to ja dobrze wiem. Czytaj uważnie.

Ogólnie dyskusja jałowa bo Kaizen nie zainwestował w MS i teraz na siłę będzie ludziom wmawiał, że jest to rozwiązanie błędne/złe.

Masz rację jest TROCHĘ drożej ale funkcjonalność o niebo lepsza.

U mnie to oczywisty bezens, bo mam <15 km do Łaz i cokolwiek wetknę w gniazdo antenowe (choćby kawałek kabla) to mi odbiera.

A w czym funkcjonalność lepsza od bezpośredniego podłączenia do anteny? Idę o zakład, że trzymając pilota w ręce nie poznasz różnicy, czy jest bezpośrednio kabelek podpięty do anteny, czy jest sumator, czy multiswitch.

Ale już robocizna będzie droższa, no bo trzeba jednak 3 kable ogarniać a nie jeden i to zajmuje czas.

Ciekawe, jaką dostaniesz wycenę na instalację na multiswitchu, a jaką na bezpośrednie pociągnięcie czy sumatory. A i tak pewnie do sygnału naziemnego najtaniej wyjdą anteny pokojowe. I ciągniesz po jednym kabelku prosto od anteny sat do każdego punktu.

Tak bo każdy w nowym domu lubi sobie ustawiać anteny pokojowe. Doskonały przykład akurat tego jak nie należy robić.

Taki oto przykład (może trochę przesadzony ale nie raz tak się robi): Dom jednorodzinny, salon + 4 pokoje, inwestor chce w salonie 2 dekodery od nc+ i cp (maniak sportu) i oba z dwoma głowicami co daje 4xSAT i DVBT. Do tego w każdym pokoju 2xSAT i DVBT. Wychodzi 12 sygnałów SAT i 5 DVBT. Już nie wspomnę jak mu się zamarzy Hotbird i Astra...

Ciekawe jak to rozsądnie rozwiążesz bez multiswitcha.

Zrozum, że nie każdy przelicza każdą złotówkę po 10 razy jak Ty i niektórzy lubią trochę ekstrawagancji, w każdym pokoju 2xSAT + DVBT to już się pomału robi standard (wcale drogo nie wychodzi).

Przypominam również , że na każdym koncentryku wchodzącym do budynku powinno być zabezpieczenie przeciwprzepięciowe (tak instalacji RTV/SAT też się to tyczy) .

Tak bo każdy w nowym domu lubi sobie ustawiać anteny pokojowe.

[...]

Przypominam również , że na każdym koncentryku wchodzącym do budynku powinno być zabezpieczenie przeciwprzepięciowe (tak instalacji RTV/SAT też się to tyczy) .

Ciekawe ile osób tym zdaniem przekonałeś do anten pokojowych :)

A co powiesz o antenie na dachu przy braku instalacji odgromowej? Ile kosztuje ochronnik na koncentryka, co uchroni sprzęt w przypadku bezpośredniego trafienia nawet nie w samą antenę, ale w sąsiadujący komin?

Dom jednorodzinny, salon + 4 pokoje, inwestor chce w salonie 2 dekodery od nc+ i cp (maniak sportu) i oba z dwoma głowicami co daje 4xSAT i DVBT. Do tego w każdym pokoju 2xSAT i DVBT. Wychodzi 12 sygnałów SAT i 5 DVBT. Już nie wspomnę jak mu się zamarzy Hotbird i Astra...

Ciekawe jak to rozsądnie rozwiążesz bez multiswitcha.

Tak mi się coś wydawało, że nie czytasz, tylko piszesz.

Tylko czy jest sens multiswitch przy kilku urządzeniach?

Multiswitche mają sens jak robi się choinka na antanie satelitarnej, żeby obsłużyć potrzebną liczbę odbiorników.

Nie orientuję się zupełnie w temacie, więc może zadam głupie pytanie. Ale po co przy, np nc+ komuś jeszcze DVBT?

W deszczowe pochmurne dni można docenić bo sygnał SAT może być słaby. No i kiedyś można zrezygnować z tvsat (przyjdzie kryzys finansowy) a głupio było by wtedy nie mieć gotowej darmowej alternatywy.

Marcinie, a jeszcze pytanie, co tutaj mamy? Jakiś Card Splitter... (?)

http://www.dipol.com.pl/odbior_platformy_cyfrowej_w_calym_domu_za_pomoca_jednej_karty_abonenckiej_schemat120.htm

No jak nc+ nie parowało kart z dekoderami to takie splittery były jak zbawienie i rozwiązywały wiele problemów. Niestety wzorem cyfrowego polsatu nc+ zaczęło parować karty z dekoderami i dupa. Sam osobiście posiadam jeszcze tzw. cameleona w nc+ (karta niesparowana) ale coś już piszą , że niedługo będą wymieniać na parowane wszystkim. Zresztą wystarczy, że dekoder się spier... i już mnie uraczą nowym z nową kartą :D

Tak mi się coś wydawało, że nie czytasz, tylko piszesz.

Dawno już to pisałem że multiswitcha nie trzeba przy 2-3 odbiornikach stosować ale jakoś nie zauważyłeś.

A co powiesz o antenie na dachu przy braku instalacji odgromowej? Ile kosztuje ochronnik na koncentryka, co uchroni sprzęt w przypadku bezpośredniego trafienia nawet nie w samą antenę, ale w sąsiadujący komin?

Ponad 200 zł/sztuka. Dla klienta detalicznego to więcej.

Edytowane przez marcin225