Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2017 - witamy i zapraszamy :)

Recommended Posts

A dawałeś pod zabudowę kuchenną i brodzik?

Ja pod szafki kuchenne (pomijając lodówkę, dwie szafki obok lodówki gdzie mają być trzymane warzywa, i może pod zmywarkami) daję normalnie ogrzewanie. Pod brodzik chciałem ogrzewanie, ale chyba będę robić gotowy brodzik podpłytkowy a tam się nie da ogrzewania zrobić (chyba że jakieś cienkie maty). Przy podgrzewaniu klasycznego brodzika czytałem i słyszałem także o problemach w postaci odparowywania wody z syfonu, co skutkowało potem smrodem w łazience.

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja, w miejscu zabudowy kuchennej i spiżarki nie mam ogrzewania. Za to w brodziku mam. Ale gdzieś do połowy brodzika. W garderobie przy wiatrołapie też nie mam ogrzewania w miejscu planowanej zabudowy szafami. Podobnie w pralni ;) W łazience pod zabudową wanny też nie mam ogrzewania.

A ja, w miejscu zabudowy kuchennej i spiżarki nie mam ogrzewania. Za to w brodziku mam. Ale gdzieś do połowy brodzika. W garderobie przy wiatrołapie też nie mam ogrzewania w miejscu planowanej zabudowy szafami. Podobnie w pralni ;) W łazience pod zabudową wanny też nie mam ogrzewania.

Te braki w rurach są jakoś zrównoważone rozstawem? Ja daję pod szafkami w kuchni, bo to ciepło i tak zostanie oddane. Jak nie dam, to straty ciepła trzeba by równoważyć albo gęstszymi rurkami albo wyższą temperaturą zasilania.

Podłogówka co 15cm? Nie chciałeś gęsciej?

Po co gęsciej skoro obliczenia grzejnika podłogowego wskazują ze taki rozstaw jest wystarczajacy?, Jezeli zmiejszenie rozstawu w danym pomieszczeniu/petli nie spwoduje zmniejszenia minimalnej Tz podłgówki to zmniejszenie rozstawu jest działaniem nie uzasadniomym ekonomicznie i technicznie. Jezeli nie zleca sie wykonania projektu ogrzewania podłogowego to owszem mozna dac wszedzie rozstaw 10 cm, zle nie bedzie, ale tanio inwestycyjnie tez nie bedzie. Nie mozna miec ciastko i zjesc ciastko.

Witam się witam :) Tak skromnie powiem że my już sobie od końca lutego mieszkamy :D mało już tu zaglądam bo teraz tylko albo aż meblowanie. Co do podlogowki to ja nie chciałam pod meblami w kuchni ale instalator i tak zrobił. Bałam sie spać na "rurach z wodą" i też zrobił. Mam tylko taki bonus że moge sobie odciąć obieg pod łóżkiem jak by mi coś nie pasowało On wie lepiej bo robi w tym od lat ;) :p trzymam za Was kciuki i powodzenia w dalszych pracach! Samych słonecznych dni Wam życzę ;).

witam wszystkich forumowiczów, to mój drugi post tutaj.

W maju rusza budowa więc najwyższy czas nie tylko czytać muratora, ale też założyć dziennik budowy.

Dzienniki budowy są z reguły bez komentarzy, prawda to ?

Cześć i powodzenia :)

Nieprawda ;) Teraz to jak kto chce, a chyba większość ma komentarze w dzienniku.

witam wszystkich forumowiczów, to mój drugi post tutaj.

W maju rusza budowa więc najwyższy czas nie tylko czytać muratora, ale też założyć dziennik budowy.

To już musisz chyba w bocianach 2018 pisać. ;)

Dzienniki budowy są z reguły bez komentarzy, prawda to ?

Nie, ja tam wolę mieć wszystko w jednej kupie (z ew. odnośnikami w postaci spisu treści w pierwszym poście) . Zamontuj też zwykły wątek na forum, bo ten "dedykowany" DB jest ułomny -- ja w każdym razie takich DB nie czytam.

Nie, ja tam wolę mieć wszystko w jednej kupie (z ew. odnośnikami w postaci spisu treści w pierwszym poście) .

A ja, wolę jak wszystko jest w kupie :) Choć minus taki, że czasem dyskusja na kilka podstron rozejdzie się nie na temat. Ale i tak mi się łatwiej czyta.

Zamontuj też zwykły wątek na forum, bo ten "dedykowany" DB jest ułomny -- ja w każdym razie takich DB nie czytam.

Dokładnie. Też tak mam.

Witam się witam :) Tak skromnie powiem że my już sobie od końca lutego mieszkamy :D mało już tu zaglądam bo teraz tylko albo aż meblowanie. Co do podlogowki to ja nie chciałam pod meblami w kuchni ale instalator i tak zrobił. Bałam sie spać na "rurach z wodą" i też zrobił. Mam tylko taki bonus że moge sobie odciąć obieg pod łóżkiem jak by mi coś nie pasowało On wie lepiej bo robi w tym od lat ;) :p trzymam za Was kciuki i powodzenia w dalszych pracach! Samych słonecznych dni Wam życzę ;).

Gratuluję! :) I jak się mieszka?

Żona wymyśliła nad drzwiami wejściowymi i oknem kuchennym taki daszek. PIerwotnie wg projektu miał to być kawałek płyty stropowej filigran wystający poza obrys budynku. Ze względu na zmianę technologii stropu na gęstożebrówkę, element ten został przeprojektowany. Z dużym wysiłkiem i przy dodatkowej sporej dopłacie dla wykonawców, którzy musieli kręcić zbrojenia, daszek został konstrukcją żelbetową splecioną z wieńcem. Ostatnio zgadałem się z żoną i stwierdziła, że na tym daszku to jej tak bardzo nie zależało... No, jasny gwint. :) A ja tak się namęczyłem, żeby spełnić tę zachciankę.

No ale mniejsza - daszek jest. Nie ma on żadnej wartości użytkowej - to nie jest balkonik. Po prostu głównie ozdoba.

Problem w tym, co teraz z tym daszkiem zrobić. Niewiele jest na ten temat do przeczytania. Sporo jest o balkonikach i tarasach. Na tej podstawie i ogólnych przemyśleń wymyśliłem coś takiego:

daszek.jpg

Ten tynk to oczywiście jakaś struktura.

Alternatywnie na tym szlamie można by przybić płytę OSB i całość obić zachodzącą na ścianę blachą.

Jakieś uwagi? Sugestie?

daszek.jpg

Edytowane przez freethinker

Pogadać z kierbudem, wyciąć, wyrzucić. Jak chcesz daszek - rób lekki doczepiony do elewacji. Balkoniki wszelakie to nie tylko mostek, ale też proszenie się o problemy z zaciekaniem wody. I to pomimo czapki pieniędzy wydanej na ocieplenie i zaizolowanie tego. No i wręcz pewne brzydkie zacieki na elewacji.