Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2017 - witamy i zapraszamy :)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziekuje za podpowiedz z pompami ciepla. Niestety na takie ogrzewanie nas nie stac. Wiem, ze pozniej to sie zwroci, poczytalam sobie troche.

Jak możesz twierdzić że Was nie stać, skoro nie zostały poczynione żadne obliczenia? Pompa Ciepła do Waszego domu to równowartość dobrego kotła na ekogroszek z kominem (jak doliczyć koszt kotłowni i obsługę, to jeszcze taniej), tj. w porywach 10-12 tys. zł z instalacją (np. Anslut z Juli). Przypomnij jaki projekt domu wybraliście i jakie ma podstawowe parametry ścian i ocieplenia.

Dziekuje za podpowiedz z pompami ciepla. Niestety na takie ogrzewanie nas nie stac. Wiem, ze pozniej to sie zwroci, poczytalam sobie troche.

Czyli wg Was kilka m2 budynku po ~2000zł/m2, które trzeba na kotłownię przeznaczyć, komin, kocioł, alternatywne ogrzewanie CWU na lato + ewentualne skomplikowanie instalacji jeżeli chcecie mieć podłogówkę, kosztuje mało?

My też wybraliśmy jako źródło ogrzewania pompę ciepła. W naszym domu nie ma (lub raczej nie będzie) gazu, więc po jednej stronie mielibyśmy projekt na gaz + przyłączenie gazu, wybudowanie komina, wkład kominowy + kocioł grzewczy, a po drugiej pompę ciepła (w końcu prąd masz i tak :) )

Po przeliczeniu różnica nie jest duża taka duża.

Z projektu wynikają parametry: 24 cm gazobeton na ściany, do tego 20 cm styro, 20 cm styro w podłogach, 35cm waty na dachu z wentylacją grawitacyjną -- w najzimniejszy dzień dla Twojego regionu (-18sC) i założone 23sC (czyli gorąco) w środku, dom będzie wymagać w porywach 5kW. W przeciętny zimowy dzień poniżej 2kW. Zdajesz sobie sprawę, że 2kW to profesjonalna suszarka do włosów generuje? To tak obrazowo.

Jak zmienić WG na wentylację mechaniczną, co przy takich gabarytach domu i eliminacji dwóch pionów wentylacyjnych będzie tańsze niż WG, to dom będzie jeszcze mniej mocy wymagać, tj. 3,5kW i jeszcze mniej energii zużyje http://cieplowlasciwie.pl/wynik/2ail Oczywiście wynik zużycia energii jest tutaj zdrowo przestrzelony, bo tyle energii (10MWh) na ogrzewanie to będzie zużywać mój dom 180m2 o bardzo zbliżonych parametrach technicznych. Dlatego wypada zrobić OZC aby poznać koszty ogrzewania. Ja strzelam, że ten dom zużyje w porywach 5MWh, co przy cenie 0,30zł/kWh w G12W daje 1500zł/rok przy śmiesznie niskiej inwestycji. Przy inwestycji w PC (jak już wspominałem choćby 6kW Anslut z Juli za 12 tys. zł) z COP3 koszt grzania domu to 500zł/rok.

Edytowane przez Myjk

Myślę, że jak się ma wystarczające fundusze to jest to fajne rozwiązanie :)

Mąż wysyłał nasz projekt do wyceny i wyszło około 20-25 % drożej niż tradycyjną metodą.

To dlatego, że domy keramzytowe są tanie, jeśli projekt jest przygotowany z myślą o takiej technologii wykonania. Ściany muszą być proste, zapomnij o wykuszach. Garaż zazwyczaj jest dobudowany (nam wycenili dostawiony z płyty OSB i sam garaż kosztował około 60 tys.). Długość ścian też musi być odpowiednia, żeby nie trzeba było wykonywać w wytwórni dwóch, a potem na budowie łączyć. Wtedy całe oszczędności tej technologii zamieniają się w większe koszty.

Myjk bardzo dziekuje za tak szczegolowe wyjasnienie. Podpytam i zrobie wycene, mysle ze to dobre rozwiazanie dla naszego domu.

Przede wszystkim polecam wykonanie OZC. Audytor, poza wyliczeniem ilości energii (co pozwoli dokładniej wyliczyć roczne koszty ogrzewania) i mocy (co z kolei pozwoli dobrać akuratnie urządzenie) doradzi, co jeszcze zmienić aby ew. poprawić wynik. Koszt takich obliczeń nie jest duży -- ja płaciłem 330 zł. I oczywiście jak najbardziej robić obliczenia jeszcze w fazie projektu.

To dlatego, że domy keramzytowe są tanie, jeśli projekt jest przygotowany z myślą o takiej technologii wykonania. Ściany muszą być proste, zapomnij o wykuszach. Garaż zazwyczaj jest dobudowany (nam wycenili dostawiony z płyty OSB i sam garaż kosztował około 60 tys.). Długość ścian też musi być odpowiednia, żeby nie trzeba było wykonywać w wytwórni dwóch, a potem na budowie łączyć. Wtedy całe oszczędności tej technologii zamieniają się w większe koszty.

Generalnie nie lubię domów typu stodoła, wolę bryłę nieco urozmaiconą, więc ta technologia odpadła. Chociaż braliśmy ją pod uwagę bo zależy nam też na tempie prac.

Nie, ale przy najprostszych bryłach jest widocznie sens. Nasza ma uskoki, jest bardziej skomplikowana niż prostokąt, więc cena wyszła mało atrakcyjna. Moi znajomi będą lada chwila też robić projekt i mają zamiar budować dom podobny gabarytowo do mojego, ale właśnie na planie prostokąta. Marzy im się keramzyt. Ciekawa jestem jak firma im to wyceni. Będę mogla porównać.

Nie, ale przy najprostszych bryłach jest widocznie sens. Nasza ma uskoki, jest bardziej skomplikowana niż prostokąt, więc cena wyszła mało atrakcyjna. Moi znajomi będą lada chwila też robić projekt i mają zamiar budować dom podobny gabarytowo do mojego, ale właśnie na planie prostokąta. Marzy im się keramzyt. Ciekawa jestem jak firma im to wyceni. Będę mogla porównać.

Rozumiem dziekuję :) mi będzie wyceniała firma z polecenia .A że budują w mojej miejscowości więc mam "przy okazji" możliwość szybkiej wyceny

U mnie wciąż padaka. Projekt nadal nie skończony :( poczyniłam kilka zmian , np- zmiana silikatów ścian nośnych na 24 cm. Podzieliłam łazienkę na male wc z prysznicem i pomieszczenie techniczne, wiązary mam już klepnięte.

Jutro na działkę mają mi przywieźć 30 palet silikatów, które kupiłam po okazyjnej cenie.

Bujam się z projektem zjazdu :( drogowcy dali mi trudne zadanie, musiałam zmienić plan zagospodarowania terenu żeby spełnić warunki dla zjazdu, mimo, ze z palcem w d... można tam zrobić zatokę parkingową. Kolejne 500 zł pójdzie. Muszę przyciąć lipę na działce i znow 4 stówy :(

Mam warunki techniczne na wodę i kanalizę , oraz zagospodarowanie wód opadowych. Wciąż czekam na WT z Tauronu.

Mapa do celów projektowych nadal bez klauzuli. Jak tu budować, jak wszystko się ciągnie jak guma z majtek ?

No tak, już wiem, zostałam uświadomiona :)

Dziś u nas na działce był kierownik budowy. Mąż zadowolony ze spotkania. Będzie git!

pesce ty sama ogarniasz budowę? Podziwiam cię.

Ja z ulgą zrzuciłam to na męża. Po poprzestawianiu ścian na projekcie postanowiłam poczekać na etap związany z estetyką, co nie znaczy, że nie trzymam ręki na pulsie. Mąż zapomniał o konserwatorze zabytków, do którego musimy się zgłosić zanim wbijemy łopatę. Ale na razie oglądam hurtowo Maję w ogrodzie i kibicuję mężowi ;)

U mnie wciąż padaka. Projekt nadal nie skończony :( poczyniłam kilka zmian , np- zmiana silikatów ścian nośnych na 24 cm. Podzieliłam łazienkę na male wc z prysznicem i pomieszczenie techniczne, wiązary mam już klepnięte.

Jutro na działkę mają mi przywieźć 30 palet silikatów, które kupiłam po okazyjnej cenie.

Bujam się z projektem zjazdu :( drogowcy dali mi trudne zadanie, musiałam zmienić plan zagospodarowania terenu żeby spełnić warunki dla zjazdu, mimo, ze z palcem w d... można tam zrobić zatokę parkingową. Kolejne 500 zł pójdzie. Muszę przyciąć lipę na działce i znow 4 stówy :(

Mam warunki techniczne na wodę i kanalizę , oraz zagospodarowanie wód opadowych. Wciąż czekam na WT z Tauronu.

Mapa do celów projektowych nadal bez klauzuli. Jak tu budować, jak wszystko się ciągnie jak guma z majtek ?

W ogóle to jest dla mnie dramat ...za nim wkopiesz tą 1-wszą łopatę w ziemię to jest droga przez mękę ...nie mogę tego zrozumieć !