Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2017 - witamy i zapraszamy :)

Recommended Posts

Kto z was izolując podłogi przed wylewkami stosował perlit do wypełniania przestrzeni między rurami? Jakie ilości zamawialiście? Jaką frakcję? EP150 będzie ok?

Jeżeli chodziło ci o rury do reku to pianowalem plus keramzytu monterzy trochę dosypali. Między rury co, tam gzie była plątanina sypnąłem keramzyt .Stosowalem granulacje 10 - 20 mm (zdecydowanie za duża ) ale tylko to było lokalnie dostępne dzień przed laniem

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

swieja inni też stoją :hug:

ciągle czekam na poprawę wylewek, które były zwalone 1,5 roku temu - co prawda nie miałam jak im udostępnić domu, bo wewnątrz leżały pomalowane elementy sztukaterii, więc wszelkie brudne roboty musiały zostać odwołane, prawda też jest taka że nie mam kasy na wnętrza, teraz szykuje się ogromny wydatek na płot i w tym roku oprócz właśnie płotu być może jeszcze zakupię piec, aby wygrzewać już poprawione wylewki

zapodaj zdjęcia tego, co masz :))

Jeżeli chodziło ci o rury do reku to pianowalem plus keramzytu monterzy trochę dosypali. Między rury co, tam gzie była plątanina sypnąłem keramzyt .Stosowalem granulacje 10 - 20 mm (zdecydowanie za duża ) ale tylko to było lokalnie dostępne dzień przed laniem

A keramzyt można kupić w mniejszej frakcji? Cena perlito nie jest taka zła. Frakcja EP150 za 159zł / m3. U mnie więcej jak 2m3 nie pójdzie.

A keramzyt można kupić w mniejszej frakcji? Cena perlito nie jest taka zła. Frakcja EP150 za 159zł / m3. U mnie więcej jak 2m3 nie pójdzie.

Można ja kupowałem w Bricoman i tylko L był na składzie

https://leca.pl/produkty/izolacje/lecar-keramzyt-izolacyjny-s/

Dajcie znać kto z was robił samodzielnie ruszt podwójny krzyżowy na poddaszu i może się podzielić doświadczeniami/ zdjęciami z wykonania ( szczególnie interesują mnie połączenia sufit/skos, połączenia ślizgowe oraz wykończenie murłaty i ścianki kolankowej .

Ja mam w projekcie instalację, ale wykreśloną i trzeba w razie czego od nowa :D

Kamila, Ty w mazowieckim też - masz jakieś oferty na wykonanie?

Agb czekam na projekt i jednocześnie ceny/oferty od wykonawców (projektant ma dostęp do ekip) gdy tylko ją otrzymam dam Ci znać.

U nas nie jest tego dużo - od ogrodzenia do domu mamy jakieś 16 metrów a gaz będziemy wykorzystywać jedynie do ogrzewania.

Intensywnie myślimy nad fotowoltaiką ale to temat na za dwa, trzy lata ;)

swieja inni też stoją :hug:

ciągle czekam na poprawę wylewek, które były zwalone 1,5 roku temu - co prawda nie miałam jak im udostępnić domu, bo wewnątrz leżały pomalowane elementy sztukaterii, więc wszelkie brudne roboty musiały zostać odwołane, prawda też jest taka że nie mam kasy na wnętrza, teraz szykuje się ogromny wydatek na płot i w tym roku oprócz właśnie płotu być może jeszcze zakupię piec, aby wygrzewać już poprawione wylewki

zapodaj zdjęcia tego, co masz :))

Te przestoje bardzo zniechęcające. Brak kasy tym bardziej :hug:

U nas są tynki i na razie tyle. Na zewnątrz okropny bałagan, aż wstyd pokazywać.

Wykończenie dachu mamy spieprzone. Nie mogę patrzeć na te wszystkie niedoróbki. Mąż już nie chce wykonawcy widzieć na oczy. Sam poprawi to co nas denerwuje. Na szczęście sama konstrukcja wyszła ok, ale skrajny brak dokładności i totalne olanie kwestii estetycznej.

Facet był brany pod uwagę jako wykonawca całej budowy. Całe szczęście, że się na niego nie zdecydowaliśmy. Coś okropnego.

Z powodu braku kasy muszę podzielić kuchnię na etapy. Zamówię główny ciąg kuchenny, a na resztę będę musiała poczekać do przyszłego roku.

O elewacji mogę tylko pomarzyć ;) Bepopięknie ci to wyszło. Ale jak już skończę też będzie pięknie. Na razie robię sobie wizualizacje w programie graficznym i zastanawiam się nad kolorem drzwi, które muszę niedługo zamówić.

Bepo ślicznie! robi wrażenie :yes:

masz podbitkę ? mam wrażenie że widzę płyty termoizolacyjne ?

podpowiedz mi proszę będziesz miał płotki śniegowe ? jak tak, to w których miejscach ?

Na podbitkę na razie zbieramy. :) Zastanawiamy się między plastikiem a blachą - obie opcje w kolorze złoty dąb, tak jak okna. Różnica w cenie ok. 150 zł na korzyść plastiku, w dodatku plastik ma 50 lat gwarancji, a blacha tylko 10... No, ale blacha nie będzie płowieć i w razie czego można ją odmalować. Myślimy.

Mamy 42-stopniowe nachylenie dachu, więc śnieg nie zalega na dachu zbyt długo, a wejście i miejsca, gdzie będziemy ewentualnie zimą przechodzić są osłonięte, więc raczej nic nam na głowę nie spadnie. No i dom postawiliśmy na Mazowszu, a tutaj śnieżnych dni mamy jak na lekarstwo w ciągu ostatnich kilku lat.

Te przestoje bardzo zniechęcające. Brak kasy tym bardziej :hug:

U nas są tynki i na razie tyle. Na zewnątrz okropny bałagan, aż wstyd pokazywać.

Wykończenie dachu mamy spieprzone. Nie mogę patrzeć na te wszystkie niedoróbki. Mąż już nie chce wykonawcy widzieć na oczy. Sam poprawi to co nas denerwuje. Na szczęście sama konstrukcja wyszła ok, ale skrajny brak dokładności i totalne olanie kwestii estetycznej.

Facet był brany pod uwagę jako wykonawca całej budowy. Całe szczęście, że się na niego nie zdecydowaliśmy. Coś okropnego.

Z powodu braku kasy muszę podzielić kuchnię na etapy. Zamówię główny ciąg kuchenny, a na resztę będę musiała poczekać do przyszłego roku.

O elewacji mogę tylko pomarzyć ;) Bepopięknie ci to wyszło. Ale jak już skończę też będzie pięknie. Na razie robię sobie wizualizacje w programie graficznym i zastanawiam się nad kolorem drzwi, które muszę niedługo zamówić.

My mamy niebieskie drzwi. Totalny odlot, ale finalnie ładnie się z elewacją skomponowały. :D

ec60df7d3a65e789gen.jpg

Co do partaczy na budowach- u nas partaczem kompletnym okazał się facet od G-K. Myślałam, że mąż go rozniesie, bo mnóstwo materiału zmarnował i jeszcze się nie pojawiał na budowie... trzy miesiące sufity nam robił, a jeszcze będziemy własnymi siłami po nim poprawiać.

My też na razie kuchni nie będziemy robić, zadowolimy się kuchnią tymczasową w kotłowni- będzie zlew, mały piekarnik elektryczny mamy, kupimy jakąś małą lodówkę i będzie nam musiało to wystarczyć na razie. ;)

U mnie jak bym nie liczył - kasy za mało. Kompletnie mi się rozjeżdżają plany. Nie wiem nawet, czy w tym roku będę w stanie skończyć, bo chociaż technicznie jest to możliwe, może mi fizycznie nie starczyć pieniędzy. Na różnych rzeczach można oszczędzić, ale w końcu w jakimś momencie nie ma siły - trzeba pieniądze wydać. Przykładowo: nie można spać na wylewkach.

Ostatnio mnie banki podratowały. Poszedłem w długi weekend do galerii handlowej. Tam mnie "napadł" doradca jednego z banków, oferując walizkę w zamian za wzięcie ich karty kredytowej. Walizka była ładna, więc stwierdziłem, że czemu nie. :) Wyskoczyło im, że mogą mi zaproponować limit, hmmm, duży, duuuży, przy czym w ramach promocji, mogą mi ten limit od razu przelać w gotówce na dowolne konto i rozłożyć na 5-letnie raty. Bez prowizji. Oprocentowanie 10%. Oczywiście od razu w to wszedłem. I pomyśleć, że zaczęło się od tego, że się skusiłem na walizkę. Ucieszył mnie ten deal.

PC PW wezmę Panasonica Aquarea 12kW (nie T-CAP). Panasonic jest bardzo popularny, więc - co się z tym wiąże - jest wiele informacji na temat tych pomp i mam nadzieję, że nie wycofają się np. rakiem z rynku, skoro tyle osób ma ich produkty. A nie T-CAP, bo T-CAPy są bardzo wysilone. Myślę, że to jak z samochodami: wysilony silnik, potencjalnie więcej problemów eksploatacyjnych i mniejsze przebiegi. Nie jestem specjalistą, ale tak mi się jakoś zdaje.