Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2017 - witamy i zapraszamy :)

Recommended Posts

W temacie krzywizn płytek - jak ktoś chce, bym mu je kładł, to najpierw pytam w jaki sposób, bo jeśli chce mieć np przesunięte karo, to nagle może się okazać, że można się potknąć na styku "garba" i krawędzi płytki w tym układzie, kiedy jest wygięta tak - :(

Zawsze jeżdżę z klientem i oglądam co ma zamiar kupić. Proste przyłożenie płytek do siebie mówi wszystko.

Najrówniejsze jakie widziałem to...chiński gres polerowany :)

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hejka ludzie. Czy zastanawialiście się już nad armaturą do łazienki? Część na pewno tak. Czy kupujecie wszystko z jednej serii? Próbuję znaleźć jakąś serię, która by mi się podobała a jednocześnie, oprócz prysznica i kranu przy zlewie, miała bidetkę, czyli ten mały prysznic koło WC. Coś komuś wpadło w oko?

Hejka ludzie. Czy zastanawialiście się już nad armaturą do łazienki? Część na pewno tak. Czy kupujecie wszystko z jednej serii? Próbuję znaleźć jakąś serię, która by mi się podobała a jednocześnie, oprócz prysznica i kranu przy zlewie, miała bidetkę, czyli ten mały prysznic koło WC. Coś komuś wpadło w oko?

Powinniśmy powoli się za to zabierać, ale jakoś nam nie wychodzi ;) Z misek WC podoba mi się Roca Gap Rimless.

Powinniśmy powoli się za to zabierać, ale jakoś nam nie wychodzi ;) Z misek WC podoba mi się Roca Gap Rimless.

mam w mieszkaniu w sumie spoko, trzyma się co na ceneo wytykano jako problem z tą miską (może źle montowali?) problem mam z jej deską, wymienili nam zawiasy po 6msc? skrzypiały niemiłosiernie minął od tego rok i problem "czasem" znowu powraca ale rzadko ... deska to 50% ceny miski ... tja ...

sugerowałem sie producentem, beterie mam hansgrohe, umywalki roca, stelaż grohe

Doli. WC to samo mam wybrane :) Cieszę się, że ktoś wpadł na genialny pomysł zrobienia toalety bez kołnierza.

Na razie muszę kupić kafle na ściany. Po wylewkach, za dwa tygodnie mąż chce już zacząć je układać. Kafle na podłogę już mam od dawna w garażu. Umywalkę i szafkę też już wybrałam. Tylko ta nieszczęsna armatura mi została... Nie umiem się połapać w tych firmach i ich seriach :rolleyes:

martingg ale czy zwracałeś uwagę na to, żeby armatura była też z jednej serii?

Czy to w ogóle musi być tak super do siebie dopasowane?

Perfekcjonizm nie daje mi żyć ;)

Edytowane przez swieja

nie, po prostu wziąłem o ten :D zresztą mam oddzielnie wc i łazienke w mieszkaniu wiec conajwyzej mogłem się sugerować serią w łazience gdzie jest bateria wannowa i umywalkowa ...

teraz spojrzałem że przez przypadek są tej samej serii ... Hansgrohe Logis :p

Edytowane przez martingg

Ja mam baterię prysznicową i umywalkową z tej samej serii. Bateria wannowa mi się nie podobała, więc kupiłam innej firmy, ale model pasujący do pozostałych. Bateria bidetkowa, jeszcze innej firmy (tutaj wybór jest ograniczony i niewiele serii ma w swoim składzie takie baterie). Ale bez problemu dobierzesz wizualnie do pozostałych elementów ;)

Ps. Ja też mam miskę Roca Gap ;) Pisali o niej, że jest nie najlepiej wyprofilowana i brak kołnierza powoduje wychlapywanie wody, podczas spłukiwania. U mnie nie wychlapuje ;)

Gość Arturo72
Nie uważam, żeby armatura z tej samej serii była konieczna. Jak wybiorę to co mi się spodoba i będzie funkcjonalne. Np. koniecznie umywalkę ze spadkiem a nie płaską, bo wiecznie stoi w niej woda.
Głupio będzie wyglądała bateria wannowa w kolorze inox a umywalkowa w chromie...Podobnie ma się rzecz z wanną i umywalką,wanna ostro ścięta a umywalka jajko i miska też jajko albo kwadrat.To się gryzie poprostu.

Dwa pytanka:

1. Od groma hurtowni od armatury i płytek proponuje układ - bierzecie u nas wszystko, a my wam za to damy za darmo projekt. W sumie nie brzmi to jakoś kompletnie bez sensu, zważywszy, że w przypadku łazienki jest wiele możliwości aranżacji i architekt wnętrz by się przydał. Wchodziliście w takie propozycje?

2. Metodą pi razy drzwi doszedłem do wniosku,. że Panasonic 12 KW (nie TCap) będzie ok. Facet od pomp przekonuje mnie, że lepiej dać dwa tysiące więcej i wziąć 16 kW. Wiem, że zaraz mnie tu paru chciałoby zjeść za to pi razy drzwi, ale czy są jakieś rozsądne powody do nieprzewymiarowywania pompy inwertorowej?

Dwa pytanka:

1. Od groma hurtowni od armatury i płytek proponuje układ - bierzecie u nas wszystko, a my wam za to damy za darmo projekt. W sumie nie brzmi to jakoś kompletnie bez sensu, zważywszy, że w przypadku łazienki jest wiele możliwości aranżacji i architekt wnętrz by się przydał. Wchodziliście w takie propozycje?

Ja skorzystałam z takiej oferty. Wielu forumowiczów, przede mną również. Wstrzeliłam się w płytki, które były w promocji, więc jakoś strasznie nie przepłaciłam w stosunku do cen internetowych. A jaki komfort z aranżacją ;) Do tego wyliczają Ci dokładnie, ile jakich płytek potrzebujesz. Rozrysowują dokładny układ płytek na ścianach i podłogach, żeby ustalić, gdzie lepiej będą wyglądały płytki cięte i jakie zrobić przesunięcie, jeśli takowe występuje. Nie widzę minusów takiego rozwiązania, o ile ceny materiałów nie są sztucznie wywindowane.

Gość Arturo72
2. Metodą pi razy drzwi doszedłem do wniosku,. że Panasonic 12 KW (nie TCap) będzie ok. Facet od pomp przekonuje mnie, że lepiej dać dwa tysiące więcej i wziąć 16 kW. Wiem, że zaraz mnie tu paru chciałoby zjeść za to pi razy drzwi, ale czy są jakieś rozsądne powody do nieprzewymiarowywania pompy inwertorowej?
Żadnych

Papucy, im więcej najedziesz styro na okna tym cieplej. Ale też nie ma co przesadzać, bo jednak estetyka, też ma znaczenie. IMO 2 cm to minimum (sama mam tyle).

Jednak nie kuś się na jakieś doklejanie styropianu do ramy. Lepiej wytnij w krawędziach płyt styropianowych wyżłobienie na wysunięte okno i klej całe płyty. Inaczej raczej nie unikniesz mostków. Trochę z tym zabawy, ale do zrobienia. the_anonim wyczyniał arcyrzeźbienie w styro :)

Ja miała korzystać z rozwiązania projektu przy okazji zakupu płytek. Jednak, jak zobaczyłam te projekty to szybko szukałam projektantki. I się nie zawiodłam. Poza tym mi zależało na precyzyjnym rozplanowaniu przyłączy itd.

Co do armatury, to my wybieramy różne firmy. Póki co mamy wybraną wannę bo przed wylewkami chcieliśmy już dokładnie usadowić ją z odpływami i baterię wannową z tego samego powodu. Zestawy podtynkowe również wybrane. Reszta będzie wybierana potem. Wiem jedynie jakiego producenta nie wybiorę. Moje umywalki z Koło po 7 latach wyglądają tragicznie. Całe są popękane...

My jesteśmy na etapie tynków. Gipsowe wyglądają całkiem nieźle. Zastanawiamy się czy będzie w ogóle sens je gładzić. Jeszcze miesiąc i myślę że zaczniemy wykończeniówkę

U mnie też tynki wewnętrzne są ok, pewnie zrezygnuję z gładzi i powinienem poważnie myśleć o wykończeniówce, ale mam okropny problem z tynkami zewnętrznymi. Całkowity brak możliwości realizacji ze względu na brak ludzi. Właściwie już pogodziłem się z zamknięciem budowy do czasu kryzysu w budowlance, może na kilka lat (nie wiem, co bank na to :) ). No i zastanawiam się, do którego momentu to ciągnąć. Dom będzie stał nieogrzewany i do końca nieocieplony. Mam przyłącza i hydraulikę. Co z tym kwasem robić, nie mam pojęcia.