Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2017 - witamy i zapraszamy :)

Recommended Posts

Doli od jakiegoś miesiąca pracuję w domu po ok 2-4 godziny dziennie - akurat wtedy, kiedy najmłodsza ma długą drzemkę. Jednego dnia oklejam wszystko, następnego maluję raz, trzeciego drugi raz maluję i gotowe ;-) w ten sposób, małymi kroczkami ( czasem jeden dzień przelatuje na drobiazgach - akrylowanie, uzupełniane drobnych ubytków, szlifowanie, poprawki itd) udało mi się na gotowo pomalować 4 pokoje i garderobę. Myślę, że takim tempem do końca lipca bedę miała pomalowaną resztę pomieszczeń, czyli salon z kuchnią, wiatrołap, pralnię i korytarz.

Jestem bardzo pozytywnie nastawiona, daje mi to mega dużo energii i no nie wiem, po prostu jakoś tak przyjemnie jest móc być w DOMU.

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja też z końcem sierpnia się przeprowadzam. Tyle, że z połową kuchni, jedną skończoną łazienką i częściowo z betonem na podłodze (tam gdzie mają być panele ;) )

Ani dach ani ściany nie ocieplone. Drzwi wejściowe będą do połowy września, stolarz mi obiecał... zobaczymy jak mu się to uda.

Nie zmienia to faktu, że nie mogę się doczekać ;)

Ja też z końcem sierpnia się przeprowadzam. Tyle, że z połową kuchni, jedną skończoną łazienką i częściowo z betonem na podłodze (tam gdzie mają być panele ;) )

Ani dach ani ściany nie ocieplone. Drzwi wejściowe będą do połowy września, stolarz mi obiecał... zobaczymy jak mu się to uda.

Nie zmienia to faktu, że nie mogę się doczekać ;)

Łał, odważnie :) Do nieocieplonego domu na jesień. Planujecie w tym roku ocieplić?

A przede wszystkim życzę powodzenia i łączę się w entuzjazmie :)

@Hellenaj

No tak, tylko że ten mój dom jest naprawdę ładny, funkcjonalny i niebanalny. Oczywiście jest kilka niedoróbek i błędów projektowych (projekt indywidualny), ale to się zdarza i wymyśla się na to rozwiązania. Na przykład wielkie okna na ścianach szczytowych kończą się nieco powyżej poziomu kleszczy. Więc podniosę trochę ostatniego kleszcza i zrobię sufit pod kątem. Będzie niebanalnie. :)

Ostatnio nastrój mi się nawet poprawił. Jak napisałem, w drodze na budowę miałem wypadek samochodowy. Ubezpieczyciel wypłacił więcej niż myślałem i dostałem ponad 3 tygodnie zwolnienia lekarskiego. Zamiast stresować się w pracy, leżę sobie na ogół w domu i oglądam na HBO GO seriale. Na budowę nie muszę jeździć specjalnie często, bo mam przerwy technologiczne - teraz schną sobie posadzki.

Te tynki zewnętrzne to masakra i z ich powodu nie polecam nikomu budowy ściany trójwarstwowej, chyba że ktoś ma fantazję i kasę, żeby budować ścianę zewnętrzną z klinkieru. Ostatnio jednak znalazłem firmę, która gotowa jest mi ten tynk położyć. Drogo to wyjdzie, dużo drożej niż myślałem, ale czuję, że nie jestem już w czarnej rzyci, mówiąc obrazowo.

:)

@Doli

To nie takie proste, bo koszt byłby dużo wyższy, a tyle jest jeszcze rzeczy do zrobienia. W moim kosztorysie na tynkowanie przyjąłem sobie 40 zł za m2. W rzeczywistości ceny są teraz dwa razy wyższe. Siatka z tynkiem strukturalnym jeszcze by podbiły cenę.

@Doli

To nie takie proste, bo koszt byłby dużo wyższy, a tyle jest jeszcze rzeczy do zrobienia. W moim kosztorysie na tynkowanie przyjąłem sobie 40 zł za m2. W rzeczywistości ceny są teraz dwa razy wyższe. Siatka z tynkiem strukturalnym jeszcze by podbiły cenę.

Też co chwilę nam podskakują pozycje z kosztorysu. Ale najważniejsze, że udało się znaleźć wykonawcę :) To ile Cie będzie kosztować ten luksus (z materiałem)? ;)

70 zł za m2.

No taniej niż siatka z klejem i tynk, ale nie aż tak dużo. Ja płacę 41zł/m2 za styropian, siatkę z klejem i gruntowanie. Jakby z tej ceny wyrzucić przyklejanie styropianu i dodać tynkowanie, to nawet można by zjechać kilka zł. Plus cena materiałów. U mnie to będzie (na ten moment) ok 11zł/m2 za siatkę i klej plus 25zł/m2 za tynk. Czyli całość ok 80zł/m2. Jakby nie było wyjścia, to by było jakieś wyjście; ) A jaka ekipa się tego podejmie? Jacyś od elewacji czy tynkarze wewnętrzni?

Firma specjalizująca się w renowacji starych wrocławskich kamienic. Tynkarze wewnętrzni w ogóle nie chcą na takie tematy rozmawiać.

O kleju z siatką myślałem jako o ostateczności. Myślałem też o wynajęciu ludzi do ręcznego zacierania tynku. Dobrze, że w końcu udało mi się trafić na odpowiednią firmę, która zrobi to, co planowałem od początku.

ffreethinker miło " Cię czytać" w lepszym nastroju ;-) Wydaje się, że kryzys był chwilowy i został zażegnany ;-)

Swieja to widze razm będziemy parapetówki robić ;-) Ja jednak liczę na przeprowadzki już z podłogami, bez tego ani rusz z moją trójką szkrabów. Tak czy siak lecimy z wykończeniem na maksa. Jutro będą kładzione płytki w wiatrołapie, zostanie tylko duża łazienka i płytki w kuchni między szafkami do położenia - to z prac glazurniczych. Poza tym malowanie i podłogi i masa drobnych rzeczy - np. ocieplenie rur odpowietrzających kanalizację na poddaszu nieużytkowym, poprawa świetlika, montaż drzwi do wyczystki w kominie ( trzeba podkuć trochę tynku i potem obrobić drzwiczki po zamontowaniu), no takie drobiazgi.

Jutro też wpada pan kominkarz dokończyć zabudowę kominka. Ogólnie cały czas coś się dzieje.

Ja każdą wolną chwilę też na budowie spędzam, a to akryl położę, a to silikon, a to gdzieś dziurę zakleję - zawsze coś sobie do roboty znajdę, żeby jak najdłużej być w Nowym Domu :D P

Drodzy Towarzysze niedoli budowanej ;) czy ktoś z Was kupował wyłaz dachowy do nieocieplanego dachu?

Musimy go nabyć w tym tygodniu i nie wiemy na co się zdecydować.

Ktoś, coś?

Z góry dziękujemy za wszelkie podpowiedzi ;)

My też za niedługo będziemy szukać, ale do ocieplonego, także dobry temat zaczynasz :)

Mnie namówili na zwykły najtańszy wyłaz, na strych nieogrzewany. Żałuję. Dzisiaj kupiłabym jakiś lepszy, energooszczędny. Chociaż w sumie dopiero kolejna zima pokaże co i jak. Tej zimy, mieliśmy otwartą przestrzeń strychu nieużytkowego i włączone ogrzewanie, przy nieocieplonym dachu. Ciepło zwiewało dachem, wyłaz dachowy od środka pokrył się lodem, zazielenił się od wilgoci, masakra. Po izolacji dachu trochę się zmieniło na lepsze, ale nadal strych nie był zamknięty, ciepło zwiewało do góry i wyłaz w największe mrozy był oblodzony. Teraz strych jest odizolowany od pomieszczeń ogrzewanych, także sytuacja powinna ulec poprawie.

Po kolejnej zimie będę mogła coś więcej powiedzieć ;)