Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2017 - witamy i zapraszamy :)

Recommended Posts

Mnie namówili na zwykły najtańszy wyłaz, na strych nieogrzewany. Żałuję. Dzisiaj kupiłabym jakiś lepszy, energooszczędny. Chociaż w sumie dopiero kolejna zima pokaże co i jak. Tej zimy, mieliśmy otwartą przestrzeń strychu nieużytkowego i włączone ogrzewanie, przy nieocieplonym dachu. Ciepło zwiewało dachem, wyłaz dachowy od środka pokrył się lodem, zazielenił się od wilgoci, masakra. Po izolacji dachu trochę się zmieniło na lepsze, ale nadal strych nie był zamknięty, ciepło zwiewało do góry i wyłaz w największe mrozy był oblodzony. Teraz strych jest odizolowany od pomieszczeń ogrzewanych, także sytuacja powinna ulec poprawie.

Po kolejnej zimie będę mogła coś więcej powiedzieć ;)

Przerost formy nad treścią :)

Wyłazy dachowe są do poddaszy nieużytkowych , nie ogrzewanych.

Ja kupowałem do starszego domu najtańszy i najmniejszy aby docierało na poddasze jakieś światło i aby kominiarz mógł sie przedostać jak szedł czyścić komin. Choć miał lekkie problemy , bo to chudych nie należał ;)

ja miałem jakieś firmy Oman ..

Kupowanie jakiegoś super energoszczednego i ciepłego wyłazu to zwykłe marnotrawstwo kasy , bo żadnego sensu to nie ma ..

Poddasze nieużytkowe powinno mieć bardzo dobrą wentylację (dziury w ścianach albo kominki wentylacyjne) aby powietrze sobie "hulało" po poddaszu i w ten sposób usuwało wilgoć ...

Edytowane przez kaszpir007

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przerost formy nad treścią :)

Wyłazy dachowe są do poddaszy nieużytkowych , nie ogrzewanych.

Ja kupowałem do starszego domu najtańszy i najmniejszy aby docierało na poddasze jakieś światło i aby kominiarz mógł sie przedostać jak szedł czyścić komin. Choć miał lekkie problemy , bo to chudych nie należał ;)

ja miałem jakieś firmy Oman ..

Kupowanie jakiegoś super energoszczednego i ciepłego wyłazu to zwykłe marnotrawstwo kasy , bo żadnego sensu to nie ma ..

Poddasze nieużytkowe powinno mieć bardzo dobrą wentylację (dziury w ścianach albo kominki wentylacyjne) aby powietrze sobie "hulało" po poddaszu i w ten sposób usuwało wilgoć ...

Ja mam nadzieję, że po odizolowaniu pomieszczeń ogrzewanych od nieogrzewanego strychu, sytuacja z wyłazem się poprawi. Mój (również najzwyklejszy), w mrozy był oblodzony od wewnątrz. Jak mrozy odpuszczały, to ściekała po nim woda. Nie jestem z tego zadowolona. Choć, jak mówił mój majster: "To tylko strych, to co ja się przejmuje". Może po zamknięciu strychu będzie lepiej.

Co do tej wentylacji i hulającego powietrza po stryszku, to ja mam pewne obawy :rolleyes:

Ja mam ten strych izolowany i raczej zależy mi, żeby zimą nie był specjalnie wychładzany, a latem przegrzewany. Nad wentylacją jeszcze dumam, ale nie spędza mi ona snu z powiek. Zobaczymy jaka będzie atmosfera na strychu, po jego zamknięciu. Zawsze mogę przewietrzać, zostawiając rozszczelniony wyłaz dachowy ;) A wilgoć raczej nie ma skąd mi się tam pokazywać. Zobaczymy, jak to będzie, jak już zamieszkamy ;)

Pocieszasz słowami; "Przerost formy nad treścią" ;). Jakoś ciągle mam poczucie, że niepotrzebnie przyoszczędziłam na wyłazie. Ale to w końcu tylko wyłaz :rolleyes:.

Ale w sumie... może Kamila też miała na myśli schody strychowe :confused: :lol2:

Aniu, miałam na myśli wyłaz dachowy :lol2: nie wiemy czy ma on być z kołnierzem zintegrowanym czy może lepiej nie...

Będziemy ocieplać strop a nie dach i dlatego mamy wątpliwości jaki wyłaz wybrać żeby nie wywalić kasy w błoto.

A schody strychowe mamy obcykane, chcemy Fakro passiv coś tam coś tam.

Kamilo, weź zwykły wyłaz dachowy, jak najmniejszy, bez zbędnych ceregieli. Oczywiście kołnierz uszczelniający, to fajna rzecz i ułatwia poprawny montaż wyłazu w dachu. Ale gdybyś miała za to zapłacić, połowę ceny wyłazu, to też się zastanów. Ja mam wyłaz z kołnierzem, dokładnie taki.

Do tego schody strychowe kupione u tego samego sprzedawcy takie i z głowy. Schody strychowe, póki co polecam. Połowę tańsze od fakro, a wykonanie podobne (oglądałam schody fakro na żywo). Jedyna rzucająca się w oczy różnica, przemawiająca za fakro, to drabinka odsunięta od klapy, co ułatwia wchodzenie. Ale dzisiaj tę różnicę zweryfikowałam :D. Przyjrzałam się naszym schodom i okazało się, że również mają taką możliwość ;) Już zmieniliśmy, dzięki czemu znacznie wygodniej wchodzi się po schodach.

Też czekałam na podpowiedzi w dzienniku i nikt nie chciał doradzić, więc Cię rozumiem ;)

Ale to tylko wyłaz :)

Dzięki Aniu :)

Chyba go zamówimy i kolejny temat będzie odhaczony :wiggle:

Schodów fakro nie mieliśmy okazji oglądać na żywo. Jakiś czas temu, gdy wylewaliśmy górny strop wybraliśmy LWT Passive House i dostosowaliśmy do nich otwór w stropie. Ostatnio jednak pojawiają się nieciekawe opinie użytkowników tych schodów, wiele osób jest rozczarowanych stosunkiem cena/ jakosć... Będziemy myśleć nad Twoją propozycją dotyczącą schodów, bo jeśli nie widać różnicy to po co przepłacać ;)

Edytowane przez Kamila.

• 4 weeks później...
Witam się po baaardzo długiej przerwie . Gratuluje wszystkim postępów w budowie . Juz nawet nie pamiętam kiedy tutaj zaglądałam ale z tego co mi się przypomina to gdzieś koło listopada może wcześniej . Po ciężkich i przykrych chwilach w naszym życiu na przełomie , listopada i początku grudnia ( śmierć teściowej i za chwile śmierć teścia ) pierwsza łopata została wbita w połowie grudnia na dzień dzisiejszy zalana została posadzka , czekamy teraz na magików od wykończenia, ocieplenia poddasza tak że jakoś to idzie . Pierwsze materiały wykończeniowe zostały zakupione i czekam na Panów z którymi mam nadzieję się dogadam i zaczną wykańczać . Niestety ogarniam budowę sama i większosc decyzji podejmuje sama bo mój maż mówi że on się nie zna, nie wie i zostawia mi wolną rekę w temacie czasami wyrazi swoje zdanie więc nie mam łatwo bo facet to facet :) Pozdrawiam wszystkich :)

• 2 weeks później...

Witam wszystkich . Dawno mnie tu nie było ale roboty sporo, u nas poddasze już po pierwszym gruntowaniu, łazienki się kończą i montaż kuchni w sobotę : ) . Powoli zbieram papiery do odbioru budynku oraz myśle nad wyborem Reku . Poradźcie proszę czy jest sens dopłacać prawie 1,5k do Airpack Home czy wybrać coś tańszego ? Poniżej propozycję od instalatora według cen

Airpack Home 300 + CF

Rekuperator Wanas 350 -

VENTS VUT 350 VB EC A14 =

Pomóżcie trochę ogarnąć temat ocieplenia ścian. Mieliśmy kupować styropian Swisspora, ale po pierwsze się naczytaliśmy, że krzywy, a po drugie faktycznie krzywy, czego doświadczyliśmy układając styropianową podłogę. Teraz szukam Austrotherm i zastanawiam się nad mityczną λ materiału, bo cenowo Austrotherm znacznie mi odbiega od budżetu (ach te galopujące ceny).

Cenowo wychodzi to tak:

Swisspor EPS 031 LAMBDA MAX - 197zł/m3 (kilka miesięcy temu był po 177zł/m3 :cry:)

Austrotherm EPS 033 FASSADA THERMA - 188zł/m3

Austrotherm EPS 031 FASSADA PREMIUM - 206zł/m3

Jeszcze ewentualnie jest opcja KNAUF Therm EXPERT XTherm EPS 032 za 198zł/m3.

Czy różnica w 0,33 a 0,31 jest na tyle istotna, żeby dopłacać prawie 20zł na m3? Ile kupowaliście "na zapas" względem powierzchni ścian do ocieplenia?

I jeśli kleiliście na klej z wora to jaki wybieraliście? Po klejeniu i zbrojeniu jest opcja gruntowania na biało. Putzgrunt 610 da radę? Czy gruntowaliście gołą ścianę przed przyklejeniem styro? Jeśli tak to czym?

No i na koniec parapety zewnętrzne. Jakie kupić wymiary dla okien 120cm i 180cm przy grubości ocieplenia 20cm. 130x25cm i 190x25cm wystarczy?

My wybraliśmy Knauf Etixx Fasada.

Płyty idealnie równe, oznaczone miejsca kołkowania.

Ten eps ma fajną, delikatnie chropowatą już powierzchnię pod siatkę i klej.

Plus jest taki, że w okolicy nikt nie widział nawet jednego ziarenka startego styro :yes:

Czy warto dopłacać? To powiem Ci dopiero za rok. Uważam jednak że różnica w cenie jest na tyle mała w stosunku do całkowitych kosztów budowy, że nie ma się nad czym zastanawiać. :)

Nasza ściana była gruntowana, nazwę gruntu odkopię po południu.

Pomóżcie trochę ogarnąć temat ocieplenia ścian. Mieliśmy kupować styropian Swisspora, ale po pierwsze się naczytaliśmy, że krzywy, a po drugie faktycznie krzywy, czego doświadczyliśmy układając styropianową podłogę. Teraz szukam Austrotherm i zastanawiam się nad mityczną λ materiału, bo cenowo Austrotherm znacznie mi odbiega od budżetu (ach te galopujące ceny).

Cenowo wychodzi to tak:

Swisspor EPS 031 LAMBDA MAX - 197zł/m3 (kilka miesięcy temu był po 177zł/m3 :cry:)

Austrotherm EPS 033 FASSADA THERMA - 188zł/m3

Austrotherm EPS 031 FASSADA PREMIUM - 206zł/m3

Jeszcze ewentualnie jest opcja KNAUF Therm EXPERT XTherm EPS 032 za 198zł/m3.

Czy różnica w 0,33 a 0,31 jest na tyle istotna, żeby dopłacać prawie 20zł na m3? Ile kupowaliście "na zapas" względem powierzchni ścian do ocieplenia?

I jeśli kleiliście na klej z wora to jaki wybieraliście? Po klejeniu i zbrojeniu jest opcja gruntowania na biało. Putzgrunt 610 da radę? Czy gruntowaliście gołą ścianę przed przyklejeniem styro? Jeśli tak to czym?

No i na koniec parapety zewnętrzne. Jakie kupić wymiary dla okien 120cm i 180cm przy grubości ocieplenia 20cm. 130x25cm i 190x25cm wystarczy?

Doli, ja brałam TermoOrganikę i był ok. Też słyszałam złe opinie o Swisspor.

Z wymienionych przez Ciebie styro, wzięłabym chyba Knauf. Różnica w lambdzie 033 a 031 nie jest bardzo znacząca. Ważniejsze jest dopilnowanie dokładnego i szczelnego położenia tego styropianu, niż zabijanie się o lambdę ;)

Ja kleiłam na klej w puszce, to nie pomogę z klejem z wora. Za to grunt chyba miałam właśnie Putzgrunt 610. Co do gruntowania gołych ścian przed klejeniem styro, to koniecznie gruntujcie. BK chłonie bardzo i wymaga gruntowania.

Parapety zewnętrzne, jak najbardziej mogą być takich wymiarów ;) A z czego planujecie te parapety??

Doli, ja brałam TermoOrganikę i był ok. Też słyszałam złe opinie o Swisspor.

Z wymienionych przez Ciebie styro, wzięłabym chyba Knauf. Różnica w lambdzie 033 a 031 nie jest bardzo znacząca. Ważniejsze jest dopilnowanie dokładnego i szczelnego położenia tego styropianu, niż zabijanie się o lambdę ;)

Ja kleiłam na klej w puszce, to nie pomogę z klejem z wora. Za to grunt chyba miałam właśnie Putzgrunt 610. Co do gruntowania gołych ścian przed klejeniem styro, to koniecznie gruntujcie. BK chłonie bardzo i wymaga gruntowania.

Parapety zewnętrzne, jak najbardziej mogą być takich wymiarów ;) A z czego planujecie te parapety??

Dzięki @annatulipanna za odzew :) Chciałoby się mieć 031, ale to prawie tysiak więcej.

Parapety będą z granitu. Coś takiego:

Przechwytywanie.jpg

Witam wszystkich . Dawno mnie tu nie było ale roboty sporo, u nas poddasze już po pierwszym gruntowaniu, łazienki się kończą i montaż kuchni w sobotę : ) . Powoli zbieram papiery do odbioru budynku oraz myśle nad wyborem Reku . Poradźcie proszę czy jest sens dopłacać prawie 1,5k do Airpack Home czy wybrać coś tańszego ? Poniżej propozycję od instalatora według cen

Airpack Home 300 + CF

Rekuperator Wanas 350 -

VENTS VUT 350 VB EC A14 =

Wybrałem wreszcie Alnor HRU minist Air 450. 5.8 K z montażem

Tymczasem pierwsze meble : )

Kuch1.JPG

Kuch2.JPG