Myjk 28.08.2018 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Wybrałem wreszcie Alnor HRU minist Air 450. 5.8 K z montażem 5800 brutto z VAT 8%? Sterowanie przewodowe czy z modułem WiFi? Daj proszę znać jak się sprawuje, bo też się zasadzam na niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 29.08.2018 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 O, jeszcze inny reku A czemu ten? Meble wyglądają bardzo ładnie. Masz blaty drewniane? Hej blaty z płyty wiórowej . Głownie cena, na tm etapie budowy niestety Excel już wszystkiego nie przyjmuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 29.08.2018 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 5800 brutto z VAT 8%? Sterowanie przewodowe czy z modułem WiFi? Daj proszę znać jak się sprawuje, bo też się zasadzam na niego. Tak na 8% chyba brutto sic!! muszę dopytać , sterowanie na kablu, dam jak zamontują ale to pewnie za jakieś 2 tygodnie. Tymczasem jutro szambo, studnie chłonne, zbiornik na deszczówkę i kończę wreszcie zabudowę KG poddasza jeszcze kilka narożników, trochę szlifowania i finito . ufff Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 29.08.2018 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 Wybrałem wreszcie Alnor HRU minist Air 450. 5.8 K z montażem Tymczasem pierwsze meble : ) [ATTACH=CONFIG]418027[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]418028[/ATTACH] Hej Papucy! Nie ukrywam, że zazdroszczę meblowania kuchni Ale cieszę się razem z Wami Pochwal się, co za zlewozmywak wybraliście i jaką płytę. Też już się rozglądam Zlewozmywak chcę 1,5-komorowy, a płytę indukcyjną 80 cm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.08.2018 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 Tak na 8% chyba brutto sic!! muszę dopytać , sterowanie na kablu, dam jak zamontują ale to pewnie za jakieś 2 tygodnie. Mi jeden oferent wyskoczyl (pewnie młody sprzedawca) z tekstem, że jak zamotuję reku przed wykonczeniem domu, to nie mam gwarancji. Zacząłem dopytywać innych - okazało się, że też nie mam. Sprawdziłem teraz Alnora. I ma w gwarancji zapis: d. Uszkodzeń wynikłych z*niewłaściwego zabezpieczenia instalacji podczas prowadzenia innych prac budowlanych, remontowych lub montażowych, w*tym uszkodzenia polegające na zanieczyszczeniu wnętrza rekuperatora Dopytqj, jak zabezpieczyc własciwie (ich zdaniem). Ale maja też inne ciekawe zapisy, np. o odpłatnych przeglądach co pół roku. A ten zapis mnie pozbawia gwarancji na dzien dobry. 6. Gwarancji nie podlegają rekuperatory zamontowane w*systemach wentylacyjnych wykonanych wyłącznie z*kanałów elastycznych lub w*systemach, w*których kanały główne wykonane są z*przewodów elastycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 29.08.2018 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 Dopytqj, jak zabezpieczyc własciwie (ich zdaniem). Przecież napisane powyżej, tak aby nie zanieczyścić WNĘTRZA rekuperatora które to zanieczyszczenie w rezultacie doprowadzi do jego uszkodzenia. 6. Gwarancji nie podlegają rekuperatory zamontowane w*systemach wentylacyjnych wykonanych wyłącznie z*kanałów elastycznych lub w*systemach, w*których kanały główne wykonane są z*przewodów elastycznych. Czemu by Cię pozbawiło, masz czerpnię i wyrzut z elastycznych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.08.2018 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 Przecież napisane powyżej, tak aby nie zanieczyścić WNĘTRZA rekuperatora które to zanieczyszczenie w rezultacie doprowadzi do jego uszkodzenia. Jest napisane "w tym" a nie wyłącznie. Czemu by Cię pozbawiło, masz czerpnię i wyrzut z elastycznych? Przewody owszem. Tylko przejscia przez strop skrzynka rozprężna - anemostat mam białą rurą. Do czerpni i wyrzutni elastyczne. Ale przejścia przez strop i ścianę przerobię na sztywne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 29.08.2018 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 Jest napisane "w tym" a nie wyłącznie. Ma się rozumieć, bo jak inaczej uszkodzić skoro się nie zanieczyściło? OK, można nie zabezpieczyć kanałów i je zanieczyścić, czyli trzeba je po prostu szczelnie zatkać aby i kanałów nie zanieczyścić, bo to w konsekwencji może doprowadzić do zabrudzenia reku. Przewody owszem. Tylko przejscia przez strop skrzynka rozprężna - anemostat mam białą rurą. Do czerpni i wyrzutni elastyczne. Ale przejścia przez strop i ścianę przerobię na sztywne. Elastyczne były dużo tańsze od dedykowanych wentylacyjnych, czy o co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.08.2018 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Elastyczne były dużo tańsze od dedykowanych wentylacyjnych, czy o co chodzi? Dedykowane elastyczne są lepsze. Czy tańsze, to nawet nie przeliczałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 30.08.2018 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Hej blaty z płyty wiórowej . Głownie cena, na tm etapie budowy niestety Excel już wszystkiego nie przyjmuje. Wyglądają jak drewniane Jaki to rodzaj "drewna" na okleinie? Coś wiem z tym nierozciągliwym excelem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swieja 30.08.2018 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 My już mieszkamy. Inne słowo niż Armagedon nie przychodzi mi do głowy. Jak dotrwam do końca roku to zażądam min. tygodniowego wyjazdu do SPA w styczniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 30.08.2018 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Dedykowane elastyczne są lepsze. Czy tańsze, to nawet nie przeliczałem. Ale w czym lepsze, skoro dedykowane wentylacyjne są robione na bazie elastycznych? Wystarczy nie iść na siłę pod prąd i nie będzie problemu z gwarancją na starcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.08.2018 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Ale w czym lepsze, skoro dedykowane wentylacyjne są robione na bazie elastycznych? Co znaczy "na bazie elastycznych"? Pe-flexa łatwiej ułożyć, ma mniejszą średnicę, nie przenosi wibracji i lepiej tłumi dźwięki niż stal czy sztywny plastik. Z reku dałem do skrzynek rozdzielczych, czerpni i wyrzutni dałem termoflexy, bo robią za tłumik i też nie przenoszą wibracji. No i kupiłem jedną rurę termoflex co ma 10m, więc i tak sporo mi zbywa. W czym sztywna miałaby być lepsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 30.08.2018 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Co znaczy "na bazie elastycznych"? Pe-flexa łatwiej ułożyć, ma mniejszą średnicę, nie przenosi wibracji i lepiej tłumi dźwięki niż stal czy sztywny plastik. Z reku dałem do skrzynek rozdzielczych, czerpni i wyrzutni dałem termoflexy, bo robią za tłumik i też nie przenoszą wibracji. No i kupiłem jedną rurę termoflex co ma 10m, więc i tak sporo mi zbywa. W czym sztywna miałaby być lepsza? Widzę problem wynika z używanych określeń. Alnor, producent rzeczonego rekuperatora, tak definiuje elastyczne: https://www.alnor.com.pl/index/produkty-pl/przewody-elastyczne/przewody-elastyczne/ a to są wentylacyjne https://www.alnor.com.pl/index/produkty-pl/przewody-elastyczne/przewody-izolowane/alsdl-l-pe.html Czyli wg tej nomenklatury masz zrobione tak, że nie stracisz gwarancji. Oni sprzedają do rekuperacji także peflexy, więc wątpię aby sobie sami w stopę strzelali i uniemożliwiali stosowanie w instalacji peflexów do swoich "flagowych" reku, bo by nie byli w stanie ich sprzedać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.08.2018 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Czyli wg tej nomenklatury masz zrobione tak, że nie stracisz gwarancji. Oni sprzedają do rekuperacji także peflexy, Mają. I definiują je Domowa instalacja może być wykonana z rur elastycznych FLX-HDPE które dzięki odcinkom 50 metrowym wymagaj[...] 6. Gwarancji nie podlegają rekuperatory zamontowane w*systemach wentylacyjnych wykonanych wyłącznie z*kanałów elastycznych Czyli że rura czy przewód to nie kanał? A czy to strzelanie w stopę, czy furtka do wypięcia się na inwestora (bo teraz pe-flexy są bardzo popularne) - nie wiem. Bo nie chce mi się wierzyć, żeby przewody elastyczne (jakiekolwiek dedykowane do wentylacji) szkodziły rekuperatorowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 30.08.2018 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 A czy to strzelanie w stopę, czy furtka do wypięcia się na inwestora (bo teraz pe-flexy są bardzo popularne) - nie wiem. Bo nie chce mi się wierzyć, żeby przewody elastyczne (jakiekolwiek dedykowane do wentylacji) szkodziły rekuperatorowi. Jakoś w sieci nie huczy że robią z tego powodu klientów w bambuko. Jak zwykle dramatyzujesz. Mnie teraz bardziej interesuje, czy można mu dorobić coś co pozwoli bardziej płynnie regulować dostępne biegi. W sensie żeby ustawić II/III bieg a potem go doklejonym "pokrętałkiem" zdusić trochę wg potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 30.08.2018 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Jakoś w sieci nie huczy że robią z tego powodu klientów w bambuko. Jak zwykle dramatyzujesz. Mnie teraz bardziej interesuje, czy można mu dorobić coś co pozwoli bardziej płynnie regulować dostępne biegi. W sensie żeby ustawić II/III bieg a potem go doklejonym "pokrętałkiem" zdusić trochę wg potrzeb. Nie ma płynnej regulacji. Coś za coś , jest tańszy od konkurencji bo niestety możliwości "konfiguracyjne" ma delikatnie mówiąc kiepskie .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 30.08.2018 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Nie ma płynnej regulacji. Coś za coś , jest tańszy od konkurencji bo niestety możliwości "konfiguracyjne" ma delikatnie mówiąc kiepskie .. Dlatego pytam czy można mu tam coś po taniości wszczepić. Do auta sobie taki potencjometr kupiłem na pedał gazu żeby mi spalinowego silnika nie uruchamiał jak mocniej przydusze gaz. To pewnie i tutaj się da. Chodzi o to żeby na stałe zmienić charakterystykę, nie to żeby gmerać przy tym w kółko ze smartfona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.08.2018 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Jakoś w sieci nie huczy że robią z tego powodu klientów w bambuko. Jak zwykle dramatyzujesz. To wyjaśnij mi, w jaki sposób wyłącznie elastyczne kanały szkodzą rekuperatorowi? Po co taki zapis w gwarancji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 30.08.2018 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 To wyjaśnij mi, w jaki sposób wyłącznie elastyczne kanały szkodzą rekuperatorowi? Po co taki zapis w gwarancji? Skąd mnie wiedzieć, widocznie jak umieścili taki zapis to widać mogą one powodować problemy. Dlatego trzeba użyć dedykowanych wentylacyjnych i "problem" z zachowaniem gwarancji z głowy. Poważnie, ewidentnie szukasz na siłę problemów tam gdzie ich nie ma -- podobnie jak z tym pytaniem jak zabezpieczyć kanały aby się nie ufajdoliły. No zatkać, szczelnie. Borze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts