Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2017 - witamy i zapraszamy :)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

5800 brutto z VAT 8%? Sterowanie przewodowe czy z modułem WiFi? Daj proszę znać jak się sprawuje, bo też się zasadzam na niego.

Tak na 8% chyba brutto sic!! muszę dopytać , sterowanie na kablu, dam jak zamontują ale to pewnie za jakieś 2 tygodnie. Tymczasem jutro szambo, studnie chłonne, zbiornik na deszczówkę i kończę wreszcie zabudowę KG poddasza jeszcze kilka narożników, trochę szlifowania i finito . ufff

Wybrałem wreszcie Alnor HRU minist Air 450. 5.8 K z montażem

Tymczasem pierwsze meble : )

[ATTACH=CONFIG]418027[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]418028[/ATTACH]

Hej Papucy! Nie ukrywam, że zazdroszczę meblowania kuchni ;) Ale cieszę się razem z Wami :yes:

Pochwal się, co za zlewozmywak wybraliście i jaką płytę. Też już się rozglądam ;) Zlewozmywak chcę 1,5-komorowy, a płytę indukcyjną 80 cm...

Tak na 8% chyba brutto sic!! muszę dopytać , sterowanie na kablu, dam jak zamontują ale to pewnie za jakieś 2 tygodnie.

Mi jeden oferent wyskoczyl (pewnie młody sprzedawca) z tekstem, że jak zamotuję reku przed wykonczeniem domu, to nie mam gwarancji. Zacząłem dopytywać innych - okazało się, że też nie mam.

Sprawdziłem teraz Alnora. I ma w gwarancji zapis:

d. Uszkodzeń wynikłych z*niewłaściwego zabezpieczenia instalacji podczas prowadzenia innych prac budowlanych, remontowych lub montażowych, w*tym uszkodzenia polegające na zanieczyszczeniu wnętrza rekuperatora

Dopytqj, jak zabezpieczyc własciwie (ich zdaniem).

Ale maja też inne ciekawe zapisy, np. o odpłatnych przeglądach co pół roku.

A ten zapis mnie pozbawia gwarancji na dzien dobry.

6. Gwarancji nie podlegają rekuperatory zamontowane w*systemach wentylacyjnych wykonanych wyłącznie z*kanałów elastycznych lub w*systemach, w*których kanały główne wykonane są z*przewodów elastycznych.

Dopytqj, jak zabezpieczyc własciwie (ich zdaniem).

Przecież napisane powyżej, tak aby nie zanieczyścić WNĘTRZA rekuperatora które to zanieczyszczenie w rezultacie doprowadzi do jego uszkodzenia.

6. Gwarancji nie podlegają rekuperatory zamontowane w*systemach wentylacyjnych wykonanych wyłącznie z*kanałów elastycznych lub w*systemach, w*których kanały główne wykonane są z*przewodów elastycznych.

Czemu by Cię pozbawiło, masz czerpnię i wyrzut z elastycznych?

Przecież napisane powyżej, tak aby nie zanieczyścić WNĘTRZA rekuperatora które to zanieczyszczenie w rezultacie doprowadzi do jego uszkodzenia.

Jest napisane "w tym" a nie wyłącznie.

Czemu by Cię pozbawiło, masz czerpnię i wyrzut z elastycznych?

Przewody owszem. Tylko przejscia przez strop skrzynka rozprężna - anemostat mam białą rurą. Do czerpni i wyrzutni elastyczne. Ale przejścia przez strop i ścianę przerobię na sztywne.

Jest napisane "w tym" a nie wyłącznie.

Ma się rozumieć, bo jak inaczej uszkodzić skoro się nie zanieczyściło? OK, można nie zabezpieczyć kanałów i je zanieczyścić, czyli trzeba je po prostu szczelnie zatkać aby i kanałów nie zanieczyścić, bo to w konsekwencji może doprowadzić do zabrudzenia reku.

Przewody owszem. Tylko przejscia przez strop skrzynka rozprężna - anemostat mam białą rurą. Do czerpni i wyrzutni elastyczne. Ale przejścia przez strop i ścianę przerobię na sztywne.

Elastyczne były dużo tańsze od dedykowanych wentylacyjnych, czy o co chodzi?

Ale w czym lepsze, skoro dedykowane wentylacyjne są robione na bazie elastycznych?

Co znaczy "na bazie elastycznych"?

Pe-flexa łatwiej ułożyć, ma mniejszą średnicę, nie przenosi wibracji i lepiej tłumi dźwięki niż stal czy sztywny plastik. Z reku dałem do skrzynek rozdzielczych, czerpni i wyrzutni dałem termoflexy, bo robią za tłumik i też nie przenoszą wibracji. No i kupiłem jedną rurę termoflex co ma 10m, więc i tak sporo mi zbywa.

W czym sztywna miałaby być lepsza?

Co znaczy "na bazie elastycznych"?

Pe-flexa łatwiej ułożyć, ma mniejszą średnicę, nie przenosi wibracji i lepiej tłumi dźwięki niż stal czy sztywny plastik. Z reku dałem do skrzynek rozdzielczych, czerpni i wyrzutni dałem termoflexy, bo robią za tłumik i też nie przenoszą wibracji. No i kupiłem jedną rurę termoflex co ma 10m, więc i tak sporo mi zbywa.

W czym sztywna miałaby być lepsza?

Widzę problem wynika z używanych określeń. Alnor, producent rzeczonego rekuperatora, tak definiuje elastyczne:

https://www.alnor.com.pl/index/produkty-pl/przewody-elastyczne/przewody-elastyczne/

a to są wentylacyjne

https://www.alnor.com.pl/index/produkty-pl/przewody-elastyczne/przewody-izolowane/alsdl-l-pe.html

Czyli wg tej nomenklatury masz zrobione tak, że nie stracisz gwarancji. Oni sprzedają do rekuperacji także peflexy, więc wątpię aby sobie sami w stopę strzelali i uniemożliwiali stosowanie w instalacji peflexów do swoich "flagowych" reku, bo by nie byli w stanie ich sprzedać.

Czyli wg tej nomenklatury masz zrobione tak, że nie stracisz gwarancji. Oni sprzedają do rekuperacji także peflexy,

Mają. I definiują je Domowa instalacja może być wykonana z rur elastycznych FLX-HDPE które dzięki odcinkom 50 metrowym wymagaj[...]

6. Gwarancji nie podlegają rekuperatory zamontowane w*systemach wentylacyjnych wykonanych wyłącznie z*kanałów elastycznych

Czyli że rura czy przewód to nie kanał?

A czy to strzelanie w stopę, czy furtka do wypięcia się na inwestora (bo teraz pe-flexy są bardzo popularne) - nie wiem. Bo nie chce mi się wierzyć, żeby przewody elastyczne (jakiekolwiek dedykowane do wentylacji) szkodziły rekuperatorowi.

A czy to strzelanie w stopę, czy furtka do wypięcia się na inwestora (bo teraz pe-flexy są bardzo popularne) - nie wiem. Bo nie chce mi się wierzyć, żeby przewody elastyczne (jakiekolwiek dedykowane do wentylacji) szkodziły rekuperatorowi.

Jakoś w sieci nie huczy że robią z tego powodu klientów w bambuko. Jak zwykle dramatyzujesz. :p

Mnie teraz bardziej interesuje, czy można mu dorobić coś co pozwoli bardziej płynnie regulować dostępne biegi. W sensie żeby ustawić II/III bieg a potem go doklejonym "pokrętałkiem" zdusić trochę wg potrzeb.

Jakoś w sieci nie huczy że robią z tego powodu klientów w bambuko. Jak zwykle dramatyzujesz. :p

Mnie teraz bardziej interesuje, czy można mu dorobić coś co pozwoli bardziej płynnie regulować dostępne biegi. W sensie żeby ustawić II/III bieg a potem go doklejonym "pokrętałkiem" zdusić trochę wg potrzeb.

Nie ma płynnej regulacji.

Coś za coś , jest tańszy od konkurencji bo niestety możliwości "konfiguracyjne" ma delikatnie mówiąc kiepskie ..

Nie ma płynnej regulacji.

Coś za coś , jest tańszy od konkurencji bo niestety możliwości "konfiguracyjne" ma delikatnie mówiąc kiepskie ..

Dlatego pytam czy można mu tam coś po taniości wszczepić. Do auta sobie taki potencjometr kupiłem na pedał gazu żeby mi spalinowego silnika nie uruchamiał jak mocniej przydusze gaz. :D To pewnie i tutaj się da. Chodzi o to żeby na stałe zmienić charakterystykę, nie to żeby gmerać przy tym w kółko ze smartfona.

To wyjaśnij mi, w jaki sposób wyłącznie elastyczne kanały szkodzą rekuperatorowi? Po co taki zapis w gwarancji?

Skąd mnie wiedzieć, widocznie jak umieścili taki zapis to widać mogą one powodować problemy. Dlatego trzeba użyć dedykowanych wentylacyjnych i "problem" z zachowaniem gwarancji z głowy. Poważnie, ewidentnie szukasz na siłę problemów tam gdzie ich nie ma -- podobnie jak z tym pytaniem jak zabezpieczyć kanały aby się nie ufajdoliły. No zatkać, szczelnie. Borze. :p