Kaizen 11.03.2017 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 Dziękuję czy mi się wydaje czy jest to dość kosztowne Jak uwzględnisz, że nie budujesz kominów wentylacyjnych, część okien możesz zamienić na fixy, nie montujesz nawiewników w oknach, to wychodzi bardzo tanio. Mi chyba wyjdzie za darmo, bo sporo zamierzam sam zrobić, a na fixy zamieniłem wszystkie okna. A jakie były problemy? Bo u mnie powinno pójść, tylko na samo odstępstwo od warunków techn. czeka się nawet pół roku. Tyle czasu produkuje się MPZP - stary nie pozwalał na budowanie, ale w nowszym studium już tereny były pod budownictwo mieszkaniowe. Powstał komitet społeczny, naciski. Teraz dopiero (prawie 5 lat) trwa przygotowywanie MPZP (jest uchwała o przystąpieniu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 11.03.2017 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 U mnie MPZP jest od dawna i pozwala na budowanie. Więc najważniejsze w przypadku lasu jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swieja 11.03.2017 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 (edytowane) czemu tak dużo? A nie wystarczy 4 metry? U nas "przed ogródka" będzie 30 m Teraz się tak zastanawiam czy nie za dużo, ale chcieliśmy się trochę od drogi odsunąć Tak jest w planie zagospodarowania. Linia zabudowy ma być min. 5 m od granicy działki. Pamiętaj, że jak was zasypie to będziesz musiał to odgarnąć zanim wydostaniesz się samochodem Edytowane 11 Marca 2017 przez swieja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
squesh 11.03.2017 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 Przywitamy się również! Witamy tych, którzy postanowili spełniać swoje marzenia w tym roku, jak i starszych bywalców forum z większym doświadczeniem Nasz obecny etap to ostatnie wzmianki w projekcie, grodzenie działki i zaczynamy z zerem niedługo. Na działce kanalizy i wody brak, więc z dodatkowych kosztów dochodzi studnia głębinowa. Na ten maksymalny plan to stan surowy otwarty aby mury przezimowały - później ruszymy dalej. Ogółem nie spieszy nam się baaaardzo - jeśli zejdzie parę lat (max. 4-5!) to świat się nie zawali Staramy się nie działać w pośpiechu, z analizą i pewnie jak każdy w miarę ekonomicznie, co by zbędnie nie przepłacać - lecz nie szczędząc na materiale gorszej jakości, bo wiadomo, że to tylko z pozoru oszczędność jest. Pozdrawiamy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaz_75 11.03.2017 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 Jak uwzględnisz, że nie budujesz kominów wentylacyjnych, część okien możesz zamienić na fixy, nie montujesz nawiewników w oknach, to wychodzi bardzo tanio. Mi chyba wyjdzie za darmo, bo sporo zamierzam sam zrobić, a na fixy zamieniłem wszystkie okna. przejrzałam ten nasz projekt i w sumie to nie bardzo jest co zamieniać ale dzieki za radę mamy jeszcze czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
POMA 12.03.2017 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Przywitamy się również! Witamy tych, którzy postanowili spełniać swoje marzenia w tym roku, jak i starszych bywalców forum z większym doświadczeniem Nasz obecny etap to ostatnie wzmianki w projekcie, grodzenie działki i zaczynamy z zerem niedługo. Na działce kanalizy i wody brak, więc z dodatkowych kosztów dochodzi studnia głębinowa. Na ten maksymalny plan to stan surowy otwarty aby mury przezimowały - później ruszymy dalej. Ogółem nie spieszy nam się baaaardzo - jeśli zejdzie parę lat (max. 4-5!) to świat się nie zawali Staramy się nie działać w pośpiechu, z analizą i pewnie jak każdy w miarę ekonomicznie, co by zbędnie nie przepłacać - lecz nie szczędząc na materiale gorszej jakości, bo wiadomo, że to tylko z pozoru oszczędność jest. Pozdrawiamy! Zazdroszczę "czasu" My z dwójką dzieci gnieździmy się w dwóch pokojach + wnęka na materac (łóżko już nie weszło) i łóżeczko dla rocznej córeczki. Do tego starsza córka poszła w tym roku do szkoły i potrzebuje swojego miejsca do pracy i chociaż minimum ciszy, o co na chwilę obecną bardzo trudno. My się spieszymy, chociaż staramy się w granicach rozsądku Nasz plan, to do lata SSO. Przez lato SSZ, instalacje zacząć (pewnie skończymy jesienią, albo późną jesienią), potem spokojnie podłogówka itp. Generalnie chodzi nam o to, żeby z tynkami zwlekać jak najdłużej, żeby dom osiadł jak najbardziej. Zimą powoli prace wykończeniowe i gdzieś na wiosnę, początek lata się wprowadzić. Jakie macie zdanie? Od kierownika budowy usłyszałam, że dom osiada 5 lat, a nikt tyle nie czeka, żeby nie mieć spękań na tynkach pół roku i "zahaczenie" o zimę wystarczy? Zakładam, że z odparowaniem wilgoci problemu nie będzie i do mokrego się nie wprowadzimy na pewno. Z chęcią posłucham Waszych opinii. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pesce 12.03.2017 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 (edytowane) Ty jesteś niezastapiona my tez będziemy mieć parterówkę no bez przesady. ja się cały czas uczę. cały czas szukam rozwiązań. od 6 lat jestem na forum, z przerwą. Czytanie, czytanie i pytanie. Ja powoli walczę z zawstydzeniem i pytam. Wolę teraz wyjaśnić wiele spraw niż potem mieć babole na budowie. Najgorsze jest to, że jestem totalnie a techniczna Niemniej budowa strasznie mnie kręci. A najwięcej uczę się z dzienników samorobów. To jest dopiero skarbnica wiedzy! Witam kolejne Bocianki Towarzysze w doli i niedoli Mam 15 palet bloczków na działce Cieszę się jak dziecko ! Wreszcie bardzo namacalny dowód mojego przyszłego domu! lipa też przycięta Edytowane 12 Marca 2017 przez pesce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aghata86 12.03.2017 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Mam jeszcze pyt do tych powietrznych pomp ciepla. Robie instalacje c.o.jak w projekcie ale zamiast pieca na pelet czy ekogroszek kupuje pompe ciepla i podlaczam ja do istniejacej juz instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aghata86 12.03.2017 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Ktos wczesniej pytal o koszt dachu. Nasz budowlaniec za robote dachu ze wszystkim bierze 55zlm2 z podbitka a 50zlm2 z nadbitka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.03.2017 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Mam jeszcze pyt do tych powietrznych pomp ciepla. Robie instalacje c.o.jak w projekcie ale zamiast pieca na pelet czy ekogroszek kupuje pompe ciepla i podlaczam ja do istniejacej juz instalacji? Lepiej przemyśleć i odpowiednio zaprojektować. Np. nie warto robić mieszaczy - PC ma tym większą sprawność (COP) im na niższych temperaturach pracuje. Więc lepiej puszczać wodę bezpośrednio w posadzkę i lepiej nie robić kaloryferów (które potrzebują wyższej temperatury zasilania). Warto też dopasować rozstaw rurek do zapotrzebowania na ciepło każdego pomieszczenia. Możesz podłączyć do instalacji zrobionej pod źródło wysokotemperaturowe, ale nie będzie wtedy pracowała z optymalną sprawnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaz_75 12.03.2017 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 no bez przesady. ja się cały czas uczę. cały czas szukam rozwiązań. od 6 lat jestem na forum, z przerwą. Czytanie, czytanie i pytanie. Ja powoli walczę z zawstydzeniem i pytam. Wolę teraz wyjaśnić wiele spraw niż potem mieć babole na budowie. Najgorsze jest to, że jestem totalnie a techniczna Niemniej budowa strasznie mnie kręci. A najwięcej uczę się z dzienników samorobów. To jest dopiero skarbnica wiedzy! Witam kolejne Bocianki Towarzysze w doli i niedoli Mam 15 palet bloczków na działce Cieszę się jak dziecko ! Wreszcie bardzo namacalny dowód mojego przyszłego domu! lipa też przycięta [ATTACH=CONFIG]383613[/ATTACH] Jak popatrzyłam na Twoje zdjęcie to do złudzenia przypomina mi moja działkę : wycieliśmy wielką akację i lipę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaz_75 12.03.2017 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 (edytowane) mam pytanie do was : ponieważ mamy córke która ma 21 lat ( najstarsza ) i zastanawiamy się nad jedną rzeczą : kupić jej mieszkanie 54-55 m2 za 250 tysi czy za 200 tysi wybudować jej mały domek ? Edytowane 12 Marca 2017 przez agaz_75 błąd ortograficzny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 12.03.2017 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Pewno że mały domek przynajmniej nie trzeba bólić dozywotnio czynszu nawet jak nikt nie bedzie mieszkał to koszty są marginalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaz_75 12.03.2017 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Pewno że mały domek przynajmniej nie trzeba bólić dozywotnio czynszu nawet jak nikt nie bedzie mieszkał to koszty są marginalne musiałam sie upewnić czy dobrze myslę córce pomysł sie podoba ..domek stał by na działce obok naszej . a z tymi czynszami to racja ...mieszkalismy w bloku a nawet sie wychowaliśmy na blokowisku i nigdy bym nie wróciła na tzw osiedle . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo8704 12.03.2017 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Też jestem za domkiem ale jak wybudujesz domek a córka powie że ona jednak chce mieszkać w mieszkaniu (w bloku). Znam osoby które stać na wypasione domy lecz kupują mieszkania w blokach bo mówią że czują się tam bezpieczniej i wolą być "między ludźmi". Wybór raczej jest indywidualny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 12.03.2017 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Też jestem za domkiem ale jak wybudujesz domek a córka powie że ona jednak chce mieszkać w mieszkaniu (w bloku). Znam osoby które stać na wypasione domy lecz kupują mieszkania w blokach bo mówią że czują się tam bezpieczniej i wolą być "między ludźmi". Wybór raczej jest indywidualny no jasne a domy stoją na pustkowiu. Litości żeby mieszkać "pomiędzy ludźmi" nie trzeba z nimi dzielić pionu kanalizacyjnego i słuchać szczytowania sąsiadki zza ściany i chodzić z kurami spać o 22 jak na kompani w wojsku. Mieszkanie w bloku to zło konieczne , niewola i niekontrolowane koszty i prawie 0 prywatności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aghata86 12.03.2017 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Mam pytanie. Wysylajac wniosek o warunkipozwolenie podlaczenia do pradu za sugestia pani z infolini zaznaczylam przylacze docelowe dom jednorodzinny. A tam w umowie jest napisane że mam zglosic podlaczenie domui do czerwca 2017r. Co jesli nie zdaze z tym terminem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaz_75 12.03.2017 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 (edytowane) Też jestem za domkiem ale jak wybudujesz domek a córka powie że ona jednak chce mieszkać w mieszkaniu (w bloku). Znam osoby które stać na wypasione domy lecz kupują mieszkania w blokach bo mówią że czują się tam bezpieczniej i wolą być "między ludźmi". Wybór raczej jest indywidualny Nie sądzę żeby chciała bo już mówi że nie chce do miasta wracać a mieszkamy 4 kilometry od wrocławia jakby sie tak stało to już będzie musiała sobie kupić lub wynając a że mamy jeszcze syna 18 lat i małą niuńke niecałe 4 lata to zawsze ktoś zamieszka :) Edytowane 12 Marca 2017 przez agaz_75 dopisanie tekstu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo8704 12.03.2017 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 to w takim przypadku nie ma dyskusji tylko dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hellenaj 12.03.2017 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 pesce jeśli mogę zapytać jaki masz projekt i jaki dach? I skąd masz wiązary?My mamy ogromny dach, ponad 360metrów, kopertowy i wycenę na wiązary mam na 39tys.... zmieniliśmy kąt nachylenia dachu i może wyjdzie trochę taniej, ale póki co, cena zabójcza.... planujemy tez mały stryszek. Agatha86 a za jaki typ dachu? tzn prosty czy jakiś bardziej skomplikowany? dekarz z polecenia? mogłabym prosić o namiary? szukam kogoś w okolicach Wrocławia, chętnie na południu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts