Liliputek 12.03.2017 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 no jasne a domy stoją na pustkowiu. Litości żeby mieszkać "pomiędzy ludźmi" nie trzeba z nimi dzielić pionu kanalizacyjnego i słuchać szczytowania sąsiadki zza ściany i chodzić z kurami spać o 22 jak na kompani w wojsku. Mieszkanie w bloku to zło konieczne , niewola i niekontrolowane koszty i prawie 0 prywatności. Dla Ciebie, ale też znam osoby, dla których nie do pomyslenia jest mieszkać w domu, przyciąć choćby kawałek trawy i odsnieżyć kawałek podjazdu i ja to szanuję, wcale nie uważam ich za bzmyślnych... Różni są ludzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaz_75 12.03.2017 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 pesce jeśli mogę zapytać jaki masz projekt i jaki dach? I skąd masz wiązary? My mamy ogromny dach, ponad 360metrów, kopertowy i wycenę na wiązary mam na 39tys.... zmieniliśmy kąt nachylenia dachu i może wyjdzie trochę taniej, ale póki co, cena zabójcza.... planujemy tez mały stryszek. Agatha86 a za jaki typ dachu? tzn prosty czy jakiś bardziej skomplikowany? dekarz z polecenia? mogłabym prosić o namiary? szukam kogoś w okolicach Wrocławia, chętnie na południu Mogę również dać namiary na dekarzy . Zaufane osoby - górale znamy ich wiele lat - nie są najtańsi ale solidni , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 12.03.2017 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Dla Ciebie, ale też znam osoby, dla których nie do pomyslenia jest mieszkać w domu, przyciąć choćby kawałek trawy i odsnieżyć kawałek podjazdu i ja to szanuję, wcale nie uważam ich za bzmyślnych... Różni są ludzie. No pewno zgadzam się z tym , ale mnie chodziło o durny argument żeby być bliżej ludzi, akurat rodzaj zakwaterowania nie jest najważniejszy żeby mieć relacje sąsiedzkie. Akurat mieszkanie wcale nie musi temu sprzyjać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aghata86 13.03.2017 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 My mamy prosty dach i bedzie nam go robil ten samdomek gosciu ktory muruje i robi fundamenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aghata86 13.03.2017 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 Ale mam namiary na firme ktora tez bierze 55zlm2 Uslugi ciesielsko-dekarskie KUBICKI Piotr Kubicki 721 021 437 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo8704 13.03.2017 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 czy Wy wszyscy musicie być tak daleko odemnie a tak na poważnie to możecie kogoś polecić od dachów z okolic Lublina (pow. lubartowski)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pesce 13.03.2017 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 (edytowane) Jak popatrzyłam na Twoje zdjęcie to do złudzenia przypomina mi moja działkę : wycieliśmy wielką akację i lipę ja za wszelką cenę chciałam to drzewo uratować. W sumie to tez m inn. ze względu na nie kupiłam działkę. Pewnie nie raz przeklnę ją, bo w chwili obecnej parkuje pod lipą i albo mam auto żółte od pułku, albo poklejone od soków, albo zasypane liśćmi . Uważam jednak, że zawsze zdążę je wyciąć a zanim mi coś tak pieknego wyrośnie na działce to może i nie dozyję. mam pytanie do was : ponieważ mamy córke która ma 21 lat ( najstarsza ) i zastanawiamy się nad jedną rzeczą : kupić jej mieszkanie 54-55 m2 za 250 tysi czy za 200 tysi wybudować jej mały domek ? Tu wszystko zależy od stylu życia córki. Pewnie studiuje, bedzie miała znajomych, kawalerów... jak zamieszka pod skrzydłami rodziców , to każdy potencjalny facet będzie czuł się jak zięć Ja bym kupiła mieszkanie w atrakcyjnej lokalizacji (uczelnie) i dała jej pozyc,Potem syn pójdzie na studia i też tam zamieszka (będzie miał oko na siostrę). MIeszkanie zawsze można sprzedac, wynająć, potraktowac jako lokata kapitału. Zanim córka osiądzie na stałe w jednym miejscu , założy rodzinę- minie sporo lat. Moze będzie mieszkała w Londynie czy Tokio? a Wam zostanie drugi dom do sprzatania, doglądania, i opłacania, który szybko się zestarzeje. Mieszkania w nowym budownictwie są praktycznie bezczynszowe. Jakies opłaty za części wspólne i zarządzanie i sprzatanie . Smieci i tak musi płacic. pesce jeśli mogę zapytać jaki masz projekt i jaki dach? I skąd masz wiązary? My mamy ogromny dach, ponad 360metrów, kopertowy i wycenę na wiązary mam na 39tys.... zmieniliśmy kąt nachylenia dachu i może wyjdzie trochę taniej, ale póki co, cena zabójcza.... planujemy tez mały stryszek. Hellenaj Ja mam projekt indywidualny. Kurnik raczej Dach dwuspadowy, kąt 30 stopni i powierzchnia 179 m2. Wiązary będzie robiła firma Aldach ze Szczekocin Edytowane 13 Marca 2017 przez pesce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aghata86 13.03.2017 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 Nie taki kurnik moj to kurnik ale pietrowy hehe. Dla nas nie wazne ze 90m marzy mi sie wlasny kat i zeby dzieci mialy swoje pokoje. No i taras eeehhh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 13.03.2017 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 Jakie macie zdanie na temat rekuperacji ? warto - nie warto ? znajomi maja ale coś im nie pasuje , drudzy maja polecają itd Zdecydowanie warto (spałem w domu z reku i od tamtego czasu o niczym innym nie marzę jak dom z WM) -- nie tyle dla rekuperacji, co dla samej wentylacji mechanicznej. To zupełnie inny komfort niż wentylacja grawitacyjna, która często działa jak jej się podoba (czyt. jak jej fizyka pozwala). W zimie wysysa ciepło i wilgoć, przez co są straty a powietrze jest przesuszone (co źle działa na śluzówki). Próbując to ograniczyć ludzie zamykają kratki wentylacyjne (ja też), a wtedy jest duchota. W lato zaś wentylacja częściej nie działa niż działa. Tak, wiem, ludzie tyle lat mieli grawitacyjną i żyją -- ale po co się męczyć, skoro jest technologia, a usunięcie kominów w projekcie oraz zamówienie okien bez nawiewników (w tym także fixów -- ja poza balkonowymi i tarasowymi chcę wszędzie zamontować fixy) pozwala wyrównać koszty WM i WG jednocześnie znacznie zwiększając komfort i ograniczyć straty ciepła co wprost przełoży się na niższy koszt ogrzewania. Jak komuś coś nie pasuje w WM, znaczy ma źle zrobioną albo źle wyregulowaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 13.03.2017 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 (edytowane) Plus nawiewniki w oknach negują sens montowania ciepłych okien. Edytowane 13 Marca 2017 przez agb literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 13.03.2017 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 Tylko ze duzo osob tego nie rozumie Przeciez juz nie jeden as taki tu byl, ze montowal super hiper najlepsze okna z nawiewnikami i wentylacja grawitacyjna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hellenaj 13.03.2017 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 agaz_75 poproszę o namiary na dekarzy agatha86 dzięki za namiar czy miałaś przyjemność obejrzeć ich realizacje? pesce a to już wiem, skąd ta róznica w cenie tak czy siak namiar na firmę zapisuję, zawsze warto porównać wyceny Ja dziś dostałam rzuty i przekroje , od razu wydzwoniłam trzy ekipy i wysłałam rzuty do wyceny. jeszcze na jedną mam namiary, ale pan nie odbierał, wiec zadzwonię później. Wreszcie jednak cokolwiek się rusza.... Powiedzcie mi, jakie macie plany budowalne na ten rok? Ja zamierzam zamknąć dom, zrobić instalacje, tynki i wylewki.... realne? czy bardzo ambtitne? Zakładając budowę z BK na klej i wiązary na dach zamiast tradycyjnej więzby i lanego stropu? Oczywiście, zakładając brak przestojów z powodów finansowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo8704 13.03.2017 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 agaz_75 Powiedzcie mi, jakie macie plany budowalne na ten rok? Ja zamierzam zamknąć dom, zrobić instalacje, tynki i wylewki.... realne? czy bardzo ambtitne? Zakładając budowę z BK na klej i wiązary na dach zamiast tradycyjnej więzby i lanego stropu? Oczywiście, zakładając brak przestojów z powodów finansowych... U nas był plan że w tym roku dach położymy ale w związku z tym że będziemy robić głównie sami to dobrze będzie jak zrobimy do stropu. Ja bym na pierwszą zimę tynków i wylewek nie robił. Tylko jak już to: drzwi, okna, instalacje a resztę na wiosnę. Zawsze to się trochę budynek odstoi przez zimę. I trzeba pamiętać o wietrzeniu budynku - nawet w zimie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swieja 13.03.2017 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 My mamy plan dziki - wprowadzić się w grudniu. Dom składa się z dwóch mieszkań. Mamy zamiar wykończyć jedno mniejsze, przeznaczone docelowo dla babci. Powoli wykończymy resztę w ciągu przyszłego roku. Płacimy dosyć sporo za wynajem mieszkania we Wrocławiu więc chcemy jak najszybciej zrezygnować z wynajmu, nawet kosztem mieszkania na budowie. Nie będziemy w tym roku ocieplać i liczę się ze sporymi opłatami za ogrzewanie. Ale trudno. Proszę nie pukać się w głowę i mnie nie zniechęcać Jak się nie uda, to trudno. Ale wiemy jedno, spieszy nam się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
squesh 13.03.2017 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 Zazdroszczę "czasu" My z dwójką dzieci gnieździmy się w dwóch pokojach + wnęka na materac (łóżko już nie weszło) i łóżeczko dla rocznej córeczki. Do tego starsza córka poszła w tym roku do szkoły i potrzebuje swojego miejsca do pracy i chociaż minimum ciszy, o co na chwilę obecną bardzo trudno. My się spieszymy, chociaż staramy się w granicach rozsądku Nasz plan, to do lata SSO. Przez lato SSZ, instalacje zacząć (pewnie skończymy jesienią, albo późną jesienią), potem spokojnie podłogówka itp. Generalnie chodzi nam o to, żeby z tynkami zwlekać jak najdłużej, żeby dom osiadł jak najbardziej. Zimą powoli prace wykończeniowe i gdzieś na wiosnę, początek lata się wprowadzić. Jakie macie zdanie? Od kierownika budowy usłyszałam, że dom osiada 5 lat, a nikt tyle nie czeka, żeby nie mieć spękań na tynkach pół roku i "zahaczenie" o zimę wystarczy? Zakładam, że z odparowaniem wilgoci problemu nie będzie i do mokrego się nie wprowadzimy na pewno. Z chęcią posłucham Waszych opinii. Pozdrawiam! Powodzenia życzymy w takim razie, chodź plan dość szybki obraliście Kierownik podpowiada, że minimum rok dom musi przezimować przy SSO bo na prawdę wody bardzo dużo jest do odparowania. Pozytywnie patrzy na to, że z lekką ręką stawiamy na ~3 lata nie wcześniej. Jest to najbardziej optymalny czas (2-3 lat). Co do osiadania ścian podobno 3 lata na ogół wystarczają. SSZ planujemy na wiosnę przyszłego roku, następnie podłogówka i różne drobne prace - pewnie dopiero pod koniec roku będziemy układać szczegółowy plan działań na 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pesce 13.03.2017 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 pesce a to już wiem, skąd ta róznica w cenie tak czy siak namiar na firmę zapisuję, zawsze warto porównać wyceny Hellenaj masz kawał dachu , poza tym za samą przestrzen magazynową też się więcej płaci. Ja dziś dostałam rzuty i przekroje , od razu wydzwoniłam trzy ekipy i wysłałam rzuty do wyceny. jeszcze na jedną mam namiary, ale pan nie odbierał, wiec zadzwonię później. Wreszcie jednak cokolwiek się rusza.... Powiedzcie mi, jakie macie plany budowalne na ten rok? Ja zamierzam zamknąć dom, zrobić instalacje, tynki i wylewki.... realne? czy bardzo ambtitne? Zakładając budowę z BK na klej i wiązary na dach zamiast tradycyjnej więzby i lanego stropu? Oczywiście, zakładając brak przestojów z powodów finansowych... U nas był plan że w tym roku dach położymy ale w związku z tym że będziemy robić głównie sami to dobrze będzie jak zrobimy do stropu. Ja bym na pierwszą zimę tynków i wylewek nie robił. Tylko jak już to: drzwi, okna, instalacje a resztę na wiosnę. Zawsze to się trochę budynek odstoi przez zimę. I trzeba pamiętać o wietrzeniu budynku - nawet w zimie. My mamy plan dziki - wprowadzić się w grudniu. Dom składa się z dwóch mieszkań. Mamy zamiar wykończyć jedno mniejsze, przeznaczone docelowo dla babci. Powoli wykończymy resztę w ciągu przyszłego roku. Płacimy dosyć sporo za wynajem mieszkania we Wrocławiu więc chcemy jak najszybciej zrezygnować z wynajmu, nawet kosztem mieszkania na budowie. Nie będziemy w tym roku ocieplać i liczę się ze sporymi opłatami za ogrzewanie. Ale trudno. Proszę nie pukać się w głowę i mnie nie zniechęcać Jak się nie uda, to trudno. Ale wiemy jedno, spieszy nam się. mnie to nawet trudno sformułować co byśmy chciali zrobic. Wszystko zależy od tego kiedy zaczniemy. Mamy rozpocząć w czerwcu, ale jeśli dokumenty do PNB złozymy do końca marca to najwczesniej w połowie czerwca będziemy mogli rozpocząć budowę . Realnie domyślam się ze w lipcu. A w lipcu mój wykonawca bierze ślub, więc domyślam się jak to w rzeczywistości będzie wyglądało. Poza tym mamy kasę na SSo, może SSZ, potem musimy sprzedać mieszkanie zeby wystarczyło na resztę. Pewnie po zimie zaczniemy z kopyta i wtedy wprowadzimy się na wakacje kolejnego roku. Akurat żeby córka skończyła tu 4 klasę. Zobaczymy, nie nastawiam się. Wam mocno kibicuję w waszych planach przeprowadzkowych. Obyście nie mieli żadnych obsuw. (czego i sobie życzę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaz_75 13.03.2017 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 agaz_75 poproszę o namiary na dekarzy agatha86 dzięki za namiar czy miałaś przyjemność obejrzeć ich realizacje? pesce a to już wiem, skąd ta róznica w cenie tak czy siak namiar na firmę zapisuję, zawsze warto porównać wyceny Ja dziś dostałam rzuty i przekroje , od razu wydzwoniłam trzy ekipy i wysłałam rzuty do wyceny. jeszcze na jedną mam namiary, ale pan nie odbierał, wiec zadzwonię później. Wreszcie jednak cokolwiek się rusza.... Powiedzcie mi, jakie macie plany budowalne na ten rok? Ja zamierzam zamknąć dom, zrobić instalacje, tynki i wylewki.... realne? czy bardzo ambtitne? Zakładając budowę z BK na klej i wiązary na dach zamiast tradycyjnej więzby i lanego stropu? Oczywiście, zakładając brak przestojów z powodów finansowych... Proszę 505 064 028 . Do nas też dzisiaj przyszedł projekt : czarna magia dla mnie. Zadzowniłam do dwóch firm i wszyscy chcą zobaczyć projekt osobiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaz_75 13.03.2017 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 jakby ktoś z was potrzebował namiary na dekarzy okolice Głogowa i ekipę od wylewek to mogę polecić bo niestety dekarze okolic Wrocławia nie obsługują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aghata86 13.03.2017 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 Bylam dzis u projektanta odi wodociagow, niestety musimy tez sami zajacnie sie budowa wodociagu okolo 20 metrow wiec dodatkowe koszty. Jutro wysylam tez umowe dodo tauronu takze prad i wode juz zalatwiamy. Niestety papiery do wodociagu zalatwia sie jakies 4 mies wiec na poczatek trzeba bedzie usmiechnac sie donie sasiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 14.03.2017 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 (edytowane) Witajcie - przypominam wszystkim , że Murator również oprócz sprzedawania projektów domowych - zajmuje się doradztwem kredytowym.[/b ] Mamy w całej Polsce swoim doradców , którzy posiadają wysokie kompetencje, wiedzę, są mobilni i w pełni profesjonalni. Nie pobieramy opłat za naszą pomoc ani nie ma żadnych ukrytych kosztów. Zapraszam do kontaktu - z chęcią pomożemy Państwu w znalezieniu najlepszego kredytu na rynku by budowa mogła przyspieszyć a wy wprowadzić się do wymarzonych domów. Edytowane 3 Kwietnia 2017 przez Murator FINANSE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts