Hellenaj 14.03.2017 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Proszę 505 064 028 . Do nas też dzisiaj przyszedł projekt : czarna magia dla mnie. Zadzowniłam do dwóch firm i wszyscy chcą zobaczyć projekt osobiście Agaz_75 czy ten numer, a dokładniej rzecz ujmując ekipa z tego umeru działa w okolicach Wrocka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swieja 14.03.2017 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Jutro stanie u nas garaż i ogrodzenie. W ziemi podobno pełno dżdżownic mimo gliny. Bardo dobra wróżba dla ogrodu Jutro będzie też prąd i kawa na działce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 14.03.2017 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Proszę nie pukać się w głowę i mnie nie zniechęcać Jak się nie uda, to trudno. Ale wiemy jedno, spieszy nam się. Plan jest rzeczywiście "dziki", ale do zrealizowania -- pod warunkiem zadbania o wydajną wentylację i osuszenie pomieszczeń przed "zamieszkaniem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swieja 14.03.2017 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Plan jest rzeczywiście "dziki", ale do zrealizowania -- pod warunkiem zadbania o wydajną wentylację i osuszenie pomieszczeń przed "zamieszkaniem". Montujemy rekuperację, więc mam nadzieję, że się ona sprawdzi w tych polowych warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaz_75 14.03.2017 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Agaz_75 czy ten numer, a dokładniej rzecz ujmując ekipa z tego umeru działa w okolicach Wrocka? Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swieja 14.03.2017 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Ile z was buduje się we Wrocławiu i okolicach? Mam wrażenie, że większość My się budujemy 30 km od Wrocławia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aghata86 14.03.2017 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 My tez 30km od Wroclawia kolo Trzebnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.03.2017 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 (edytowane) Nie będziemy w tym roku ocieplać i liczę się ze sporymi opłatami za ogrzewanie. Ale trudno. To masz do wyboru, albo zamontować kominek i palić w nim na okrągło, albo marznąć. Bo PC musiałby być nieźle przewymiarowana (czyli droższa), żeby w pierwszy sezonie grzania i jeszcze bez ocieplenia dać rade ogrzać. Edycja Aż z ciekawości przeliczyłem sobie. I jakbym zrezygnował z ocieplenia ścian i stropu (pod posadzką zostawiłem 20cm EPSa) to zamiast tego: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=383898 miałbym to: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=383899 Lewa kolumna to dane przy grzaniu prądem 1:1, druga powietrzna PC. A co to oznacza? Że bez ocieplenia przy PC musiałbym kupić 42 600 kWh prądu (+ jeszcze bonus a pierwszy sezon grzewczy + bonus za znacznie większą ilość ciepła wyprodukowaną grzałkami, niż przyjęte w obliczeniach) zamiast 2 400kWh. A obciążenie cieplne przy -20* na zewnątrz i 22* wewnątrz to 21,5kW. Taką moc musiałaby mieć przy -20* PC żeby pracując bez chwili przerwy zapewnić utrzymanie temperatury 22*. To poza zasięgiem PC dla budownictwa jednorodzinnego to i jej cena to kosmos. Zakładając, że wybrana przez Ciebie PC wyciągnie tej temperaturze 6,5kW razem z grzałką, to będziesz musiała ciągle palić w kominku o mocy 15kW. A jak już ocieplisz, to po odpaleniu takiego kominka masz piekarnik. Policz sobie koszty i zastanów się, czy jednak nie przezimować w wynajmowanym mieszkaniu. Albo nie zamieszkać w hotelu. Edytowane 14 Marca 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaz_75 14.03.2017 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 My 4 kilometry od Wrocka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swieja 14.03.2017 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Kaizen no być może. Nie liczyliśmy tego wcale. Kominek też będzie. Jak nie da rady to trudno, jak już pisałam. Rozwiązanie wyjdzie w trakcie. W grudniu już będę wiedzieć, czy da radę tam przezimować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meqi 14.03.2017 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Jutro stanie u nas garaż i ogrodzenie. W ziemi podobno pełno dżdżownic mimo gliny. Bardo dobra wróżba dla ogrodu Jutro będzie też prąd i kawa na działce Zgłaszaliście postawienie blaszaka w urzędzie? My na podobnym etapie. Może do tygodnia będzie już blaszak i ogrodzenie:) tylko projektu jeszcze nie mamy... czekamy a to trochę potrwa bo dopiero etap koncepcji.... Chcemy też w kwietniu napisać wnioski o podłączenie mediów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 14.03.2017 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 My mamy plan dziki - wprowadzić się w grudniu. Dom składa się z dwóch mieszkań. Mamy zamiar wykończyć jedno mniejsze, przeznaczone docelowo dla babci. Powoli wykończymy resztę w ciągu przyszłego roku. Płacimy dosyć sporo za wynajem mieszkania we Wrocławiu więc chcemy jak najszybciej zrezygnować z wynajmu, nawet kosztem mieszkania na budowie. Nie będziemy w tym roku ocieplać i liczę się ze sporymi opłatami za ogrzewanie. Ale trudno. Proszę nie pukać się w głowę i mnie nie zniechęcać Jak się nie uda, to trudno. Ale wiemy jedno, spieszy nam się. Spore opłaty to mało powiedziane Ale powiem tak... jak nie macie dzieci, to jesteście elastyczni, można wprowadzić się bez tynku i grzać kominkiem znajomi tak zrobili i przeżyli. Jakoś Ale grzać cały dom, bez ocieplenia... to szaleństwo, my tylko utrzymywaliśmy obieg w podłogówce (bez ocieplenia i było dość zimno) a już wiem, że rachunek przekroczy koszt wynajmu mieszkania za 4 miesiące... w krakowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaz_75 14.03.2017 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 A ja wiem z doświadczenia rodziców że jak coś się odłozy lub zrobi prowizorkę to potem cieżko do tego wrócić . Piszę to w kontekście ocieplania dom ocieplili kupe lat póxniej niż zamieszkali i bulili strasznie a schody jak zrobili prowizorkę 20 lat temu to już tak zostało nie są złe ale w zamysle miały być zupełnie inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.03.2017 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 A ja wiem z doświadczenia rodziców że jak coś się odłozy lub zrobi prowizorkę to potem cieżko do tego wrócić . Piszę to w kontekście ocieplania dom ocieplili kupe lat póxniej niż zamieszkali Nic dziwnego, bo przy takich kosztach ogrzewania ciężko uzbierać kasę na ocieplenie Już szybciej zrezygnowałbym z PC i zamontował tymczasowo kocioł elektryczny, niż z ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaz_75 14.03.2017 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Bardzo was proszę wytłumaczcie mi czym się rózni płyta fundamentowa a tradycyjne fundamenty ? jest tyle wątków na ten temat i tak opisane że po prostu nie mam cierpliwości do czytania tego . Jedynie co wyczytałam że fundamenty tradycyjne to już przeszłość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.03.2017 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Bardzo was proszę wytłumaczcie mi czym się rózni płyta fundamentowa a tradycyjne fundamenty ? jest tyle wątków na ten temat i tak opisane że po prostu nie mam cierpliwości do czytania tego . Jedynie co wyczytałam że fundamenty tradycyjne to już przeszłość Klik w podpisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo8704 15.03.2017 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Zgłaszaliście postawienie blaszaka w urzędzie? My na podobnym etapie. info z końca poprzedniego tygodnia: na placu budowy nie trzeba zgłaszać blaszaków itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaz_75 15.03.2017 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Klik w podpisie. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 15.03.2017 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Montujemy rekuperację, więc mam nadzieję, że się ona sprawdzi w tych polowych warunkach. Sama WM nie podoła, szczególnie że chcecie zamieszkać. Po SSZ osuszacze muszą iść ostro w ruch. Liliputek ma doświadczenie w zakupie używanych osuszaczy (Lili, masz teraz trochę czasu, to może firmę otwórz). Rozumiem że drugi lokal pod zimowanie będzie mniejszy, jednak koniecznie zróbcie izolacje chociaż tej części na zimowanie. Bardzo was proszę wytłumaczcie mi czym się rózni płyta fundamentowa a tradycyjne fundamenty ? jest tyle wątków na ten temat i tak opisane że po prostu nie mam cierpliwości do czytania tego . Jedynie co wyczytałam że fundamenty tradycyjne to już przeszłość Głównie ceną się różni. Jak nie ma przeciwwskazań do ław fundamentowych, robienie płyty jest tak samo jałowe jak montaż okien w warstwie ocieplenia (czyt. nieopłacalne). Po odpowiednim ociepleniu podłogi na gruncie straty przez ławy są na tyle mizerne, że nie warto inwestować w płytę. Dlatego po pierwszej podniecie, a później analizie tematu, ostatecznie zdecydowałem się na ławy jako posiadające najlepszy stosunek "jakości" do ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swieja 15.03.2017 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 (edytowane) To mieszkanie, do którego chcemy się wprowadzić ma 30 m2. Reszta domu około 180 m2. Zasiałam mężowi wątpliwości i zaczął dumać. Ocieplać nie chcieliśmy ze względu na wodę, która musiałaby odparować, nie ze względu na koszty. Wyczytałam też, że jeśli od razu zrobi się ocieplenie, to trzeba zostawić ściany wewnętrzne bez tynków i tędy woda odparuje albo zamontować suche tynki. Tylko zastanawiam się jaka wilgotność będzie wtedy w środku Blaszaka faktycznie nie zgłaszaliśmy. Nad płytą fundamentową też się zastanawialiśmy, ale po badaniach gruntu stwierdziliśmy, że nie ma sensu. Płyty stosuje się na trudnych terenach, gdy jest ryzyko, że ściany mogłyby nierówno osiadać. Z nowości budowlanych - mamy wodę na działce!! Na kredyt dalej czekamy. Edytowane 15 Marca 2017 przez swieja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts