Hellenaj 19.03.2017 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Szostaka mam pod nosem ale może jeszcze z Budusa bo tam mamy spore znajomości i na spore upusty możemy liczyć . Agaz_75 heheh może mamy te same znaojomości a w którą stronę od Wrocławia budujesz? My południe U nas JUTRO ma być złożony wniosek o pnb, niestety na pewno bedziemy musieli uzupełniać, bo mamy pronblem z wodą.... pod koniec marca mają zapaść jakieś decyzje, czy zrobią nam wodociąg, cyz będziemy sami musieli sobie zrobić.... tak czy siak najważniejsze, żeby leciało już te 65dni.... Swoją drogą, Ci któzy mają już pnb, ile czekaliście na pozwolenie? Buduje ktoś na południu Wrocławia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 19.03.2017 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Ja czekalem 4 miesiace Na szczescie sie nei spieszylem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laurap 19.03.2017 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Ja mam lekką zagwozdkę. Szef budowy rekomenduje nam lane fundamenty. Z drugiej strony na osiedlu na którym będziemy się budować, wszystkie domy stawiane są na bloczkach. Grunt jest stabilny, piasek jako podłoże. Zastanawiamy się nad zasadnością lania fundamentów, tym bardziej że to nam strasznie podbija koszt budowy (sam wynajem szalunków wyszedł ok 4000 zł, nie licząc betonu). Wychodzi na ok 6000 zł różnicy w kosztach. Jakie robicie fundamenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swieja 19.03.2017 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Agaz_75 heheh może mamy te same znaojomości a w którą stronę od Wrocławia budujesz? My południe U nas JUTRO ma być złożony wniosek o pnb, niestety na pewno bedziemy musieli uzupełniać, bo mamy pronblem z wodą.... pod koniec marca mają zapaść jakieś decyzje, czy zrobią nam wodociąg, cyz będziemy sami musieli sobie zrobić.... tak czy siak najważniejsze, żeby leciało już te 65dni.... Swoją drogą, Ci któzy mają już pnb, ile czekaliście na pozwolenie? Buduje ktoś na południu Wrocławia? My na południu, ale nie pod samym Wrocławiem tylko w okolicach Ślęży. Dziś byliśmy zobaczyć garaż. Dla nas to wydarzenie Mokro tam i błoto po kostki.... Na decyzję czekaliśmy 60 dni. Co do fundamentów to planujemy zwykłe bloczki. Jeśli grunt nie budzi wątpliwości to mąż twierdzi, że nie ma sensu inwestować. A robiliście badanie gruntu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 19.03.2017 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Swoją drogą, Ci któzy mają już pnb, ile czekaliście na pozwolenie? Jak już niedawno pisałem, 3 tygodnie. Że nie poinformowali mnie o tym i odebrałem po 2 miesiącach, to już inna kwestia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaz_75 19.03.2017 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Agaz_75 heheh może mamy te same znaojomości a w którą stronę od Wrocławia budujesz? My południe U nas JUTRO ma być złożony wniosek o pnb, niestety na pewno bedziemy musieli uzupełniać, bo mamy pronblem z wodą.... pod koniec marca mają zapaść jakieś decyzje, czy zrobią nam wodociąg, cyz będziemy sami musieli sobie zrobić.... tak czy siak najważniejsze, żeby leciało już te 65dni.... Swoją drogą, Ci któzy mają już pnb, ile czekaliście na pozwolenie? Buduje ktoś na południu Wrocławia? To my chyba wschód kierunek Warszawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.03.2017 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Jakie robicie fundamenty? Ławy lane + ściana fundamentowa z bloczków. Na dobrą sprawę, jak policzysz zaprawę do murowania bloczków, to materiał wychodzi bardzo podobnie. Robocizna przy szalowaniu może odrobinę mniejsza. Ale właśnie wynajem szalunków robi różnicę - dlatego nikt nie wylewa dzisiaj ścian fundamentowych. IMO nie warto wydawać pieniędzy, bo ławy załatwiają stabilność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaz_75 19.03.2017 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Kurczę cos mi nie gra z tym projektem : napisane jest salon z jadalnią 31,9 m2 a ja mierze i mi wychodzi niecałe 21 m2 i mam nadzieję że to ja źle mierze . Mówię do meza żeby sprawdził to nie ma czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 19.03.2017 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 To mu powiedz że będzie jadł na stojąco bo na krzesło miejsca braknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laurap 19.03.2017 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Ławy lane + ściana fundamentowa z bloczków. Na dobrą sprawę, jak policzysz zaprawę do murowania bloczków, to materiał wychodzi bardzo podobnie. Robocizna przy szalowaniu może odrobinę mniejsza. Ale właśnie wynajem szalunków robi różnicę - dlatego nikt nie wylewa dzisiaj ścian fundamentowych. IMO nie warto wydawać pieniędzy, bo ławy załatwiają stabilność. Tak, masz rację. Materiały podobnie, beton nawet tańszy. Porozmawiam jeszcze z naszym projektantem i zarazem kier. budowy. Mam ekipę z polecenia z bardzo dobrą opinią i wiem że bloczki postawią jak trzeba. Grunt nie jest wymagający więc nie widzę w sumie jakiś specjalnych wskazań do lania fundamentów przy tym koszcie. Ewentualnie dla spokoju zbadamy grunt. A tak swoją drogą, to okazuje się że mamy OZC - audyt był dodany do projektu, tylko nasz projektant to sobie zostawił do dokumentacji. A ja tu kombinuję jak koń pod górę w przyszłym tyg dostanę skan Mój mąż właśnie oświadczył, że to ja będę podejmować decyzje budowlane bo on za bardzo emocjonalnie do tego podchodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaz_75 19.03.2017 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 To mu powiedz że będzie jadł na stojąco bo na krzesło miejsca braknie haha albo w ogóle nie będzie jadł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aghata86 20.03.2017 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 Zlozylam w gminie wniosek o pozwolenie wyciecia brzozy samosiejki ktora rosnia na drodze kolo naszej dzialki, jest to droga gminna...jak myslicie ile bede czekac na decyzje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swieja 20.03.2017 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 (edytowane) Z wycinkami nie mam doświadczenia, ale doświadczenie mam, że im się jest bardziej upierdliwym tym szybciej Pewnie nie wszędzie się to sprawdza, ale warto mieć to na uwadze. My jesteśmy po drugiej rozmowie z konserwatorem. Jakaś zmiana nastąpiła niebywała, bo się nagle okazało, że nie ma problemu z budową. Możemy zaczynać choćby za tydzień. Musimy tylko zawołać konserwatora na zdjęcie humusu a papiery "zrobią się" w międzyczasie Kredyt też w ostatniej fazie, póki co wszystko pozytywnie. Do końca tygodnia powinna być decyzja a w przyszłym tyg, kasa na koncie Ruszamy!! Aż mi się gorąco zrobiło z wrażenia!! Co planujecie na podjazd? Mąż musi wysypać kruszywo, by ciężki sprzęt mógł wjechać i się nie utopić w naszym błotku. Ja zastanawiam się czy to będzie miało potem wpływ na to, co ja bym tam chciała na tym podjeździe zrobić (kostka) oraz na moje rabatki, jak on mi teraz wszystko kruszywem zasypie. Czy może nie potrzebnie się przejmuję bo koparka i tak wgniecie to głęboko w błoto i śladu po tym nie będzie? Edytowane 20 Marca 2017 przez swieja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 20.03.2017 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 Swoją drogą, Ci któzy mają już pnb, ile czekaliście na pozwolenie? Dokładnie 35 dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aghata86 20.03.2017 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 Ja czekam dwa tygodnie i juz bym chciala, mąż chce zmienic prace a nie moze bo musimy miec papier ze ma umowe do kredytu. A jest ktos z okolic Trzebnicy a kto juz ma pnb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hellenaj 20.03.2017 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 Myjk, Kamila - to ekspresem wydano pnb! pomijam oczywiście fakt niepowiadomienia...... We Wrocławiu składaliście?? Pchnęliście we mnie nadzieję, ze jednak w czerwcu ruszymy Swieja - hehe to będziemy prawie sąsiadkami My ciut dalej, okolice Radomierzyc, Biestrzykowa, Żernik a teraz to chyba mam do Ciebie jeszcze bliżej - córkę woże do Wysokiej do przedszkola Odnośnie fundamntów - u nas ławy lane a na to bloczki Przebieram nózkami dziś i czekam na wieści od architetkta, bo dziś ma złożyc projekt..... Kolejne pytanie do Was drogie bocianki: czy macie dojazd do swoich działek utwardzony czy tzw. "polna droga" ? Bedziecie utwardzań jakimś tłuczniem? Obawiam się, że jak HDS wpadnie z bloczkami to się zakopie.... Musze popytać sasiadów jak robili, bo widzę, ze koło nich utwardzone, więc pewnie mają namiary na utwardzenie drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hellenaj 20.03.2017 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 aaaaa Swieja, doczytałam - okolice Ślęży a nie Ślęzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swieja 20.03.2017 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 aaaaa Swieja, doczytałam - okolice Ślęży a nie Ślęzy W okolicach Ślęzy - rzeki to ja mieszkam teraz na Klecinie. Co do dojazdu to mamy drogę polną właściwie. Ale nie jest tragiczna. Dziury zasypane kruszywem. Swoją drogą ciekawe czy są jakieś plany na zrobienie porządnej. Najważniejsze, że donikąd nie prowadzi Łączy się łukiem z inną, równoległą drogą, która jest lepsza i szersza więc u nas nie jeździ NIC. Trzeba tylko odkupić jeszcze jakieś dwa hektary za płotem i jestem w niebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 20.03.2017 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 Myjk, Kamila - to ekspresem wydano pnb! pomijam oczywiście fakt niepowiadomienia...... We Wrocławiu składaliście?? Ja konkretnie podlegam pod podwarszawski Otwock. Urząd, o którym się swoje nasłuchałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 20.03.2017 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 Myjk, Kamila - to ekspresem wydano pnb! pomijam oczywiście fakt niepowiadomienia...... We Wrocławiu składaliście?? Kolejne pytanie do Was drogie bocianki: czy macie dojazd do swoich działek utwardzony czy tzw. "polna droga" ? Bedziecie utwardzań jakimś tłuczniem? Obawiam się, że jak HDS wpadnie z bloczkami to się zakopie.... Musze popytać sasiadów jak robili, bo widzę, ze koło nich utwardzone, więc pewnie mają namiary na utwardzenie drogi Do Wrocławia to ja mam 350 km Koło działki mam drogę gminną więc nie muszę utwardzać ani robić niczego. Jakie robicie fundamenty? My będziemy dążyć do budynku energooszczędnego, więc stawiamy go na płycie fundamentowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts