Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2017 - witamy i zapraszamy :)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkie BOCIANKI 2017. Mam nadzieję, że my także w tym roku zaczniemy budowę. Projekt kupiony ( gotowy). PnB już mamy ( czekaliśmy na jego wydanie tylko 22 dni). Czekamy tylko aż pogoda będzie bardziej sprzyjająca i spokojnie bez ryzyka " zatopienia" koparki będzie można wjechać na działkę. Pozdrawiam.

W okolicach Ślęzy - rzeki to ja mieszkam teraz :) na Klecinie.

Co do dojazdu to mamy drogę polną właściwie. Ale nie jest tragiczna. Dziury zasypane kruszywem. Swoją drogą ciekawe czy są jakieś plany na zrobienie porządnej. Najważniejsze, że donikąd nie prowadzi ;) Łączy się łukiem z inną, równoległą drogą, która jest lepsza i szersza więc u nas nie jeździ NIC. Trzeba tylko odkupić jeszcze jakieś dwa hektary za płotem i jestem w niebie ;)

To ja Psie Pole pół zycia :)

Myjk, Kamila - to ekspresem wydano pnb! pomijam oczywiście fakt niepowiadomienia......

We Wrocławiu składaliście??

Pchnęliście we mnie nadzieję, ze jednak w czerwcu ruszymy ;-)

Swieja - hehe to będziemy prawie sąsiadkami ;-) My ciut dalej, okolice Radomierzyc, Biestrzykowa, Żernik ;-) a teraz to chyba mam do Ciebie jeszcze bliżej - córkę woże do Wysokiej do przedszkola ;-)

Odnośnie fundamntów - u nas ławy lane a na to bloczki

Przebieram nózkami dziś i czekam na wieści od architetkta, bo dziś ma złożyc projekt.....

Kolejne pytanie do Was drogie bocianki: czy macie dojazd do swoich działek utwardzony czy tzw. "polna droga" ? Bedziecie utwardzań jakimś tłuczniem? Obawiam się, że jak HDS wpadnie z bloczkami to się zakopie.... Musze popytać sasiadów jak robili, bo widzę, ze koło nich utwardzone, więc pewnie mają namiary na utwardzenie drogi

My mamy drogę elegancka kostkę

Ja muszę przyznać, że moja gmina jest ok. Okazało się w ubiegłym roku, że w ramach inwestycji wodociągowej nie dociągnęli planowanego wodociągu do mojej działki. Porozmawiałem z odpowiedzialną osobą w gminie i przedłużyli wodociąg. Tzn. przedłużyli teoretycznie, bo w praktyce musieli przez to przesunąć inwestycję na ten rok, ale to podejście mnie naprawdę powaliło. Już wyobrażam sobie, jakbym toczył podobną rozmowę we wrocławskim urzędzie miejskim. Do działki mam na razie ok. 40 metrów gminnej drogi gruntowej, ubitej na szczęście przez maszyny rolnicze. Ale gmina mi już obiecała jej utwardzenie w przyszłym roku. Wygląda na to, że naprawdę im zależy na inwestorach.

My mamy polną ubitą utwardzoną tłuczniem. Mam nadzieję że gmina coś kiedyś podziała.

Co do fundamentów, to po podliczeniu wyszło na murowane. Różnica w koszcie 7400.

Ciekawa jestem jaki u nas będzie czas oczekiwania na PnB. Zanim jednak złożymy wniosek, musimy podjąć decyzję co do ogrzewania. Tylko już mnie trafia bo nie mogę uzyskać żadnej oferty na PC. Jakby moi klienci mieli czekać tyle na ofertę, to bym nic nie sprzedała...

Ja muszę przyznać, że moja gmina jest ok. Okazało się w ubiegłym roku, że w ramach inwestycji wodociągowej nie dociągnęli planowanego wodociągu do mojej działki. Porozmawiałem z odpowiedzialną osobą w gminie i przedłużyli wodociąg. Tzn. przedłużyli teoretycznie, bo w praktyce musieli przez to przesunąć inwestycję na ten rok, ale to podejście mnie naprawdę powaliło. Już wyobrażam sobie, jakbym toczył podobną rozmowę we wrocławskim urzędzie miejskim. Do działki mam na razie ok. 40 metrów gminnej drogi gruntowej, ubitej na szczęście przez maszyny rolnicze. Ale gmina mi już obiecała jej utwardzenie w przyszłym roku. Wygląda na to, że naprawdę im zależy na inwestorach.

o jaaaaaaa freethinker, która to gmina, sprzedaję swoje pole i kupuje obok Ciebie :D:yes:

Mi się póki co Wisznia Mała bardzo podoba. Urzędnikom zależy, żeby ludzie się budowali. Proszą tylko, by się jak najszybciej zameldować, żeby przestać płacić podatki Dutkiewiczowi. Przy drodze na Milicz też fajnie się budować. Blisko jesienią na grzyby do Skoroszowa lub Gruszeczki. Jak skończą robić drogę na Poznań, wjazd do miasta będzie świetny.

My na pozwolenie na budowę czekaliśmy 22 dni, kredyt półtora miesiąca.

U nas było tyle wody na działce, że myślałam że będzie problem. Zrobili szalunki, ładnie zalali betonem, a teraz już układają bloczki :) Wszystko idzie w tempie ekspresowym :)

My zostajemy przy pellecie, jakoś bałam się pompy ciepła powietrznej, że nie podoła jak trafią się koszmarne mrozy.

Swieja Gratki :)