Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2017 - witamy i zapraszamy :)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Coś nieprecyzyjnie wyrażone -- co ma kanalizacja do PC? Sama pompa do Twojego domu za 26 tys. zł to jakaś masakra. OZC wykonane? Bez tego nie ma co podchodzić do wyboru źródła ciepła (na jakiej podstawie oferent dobrał 12kW pompę do Twojego domu? -- przecież na szybko było tutaj wyliczone maks. 6kW). Poza tym poszukaj ofert z instalacją na pompie Panasonic (widzę LG też wchodzi w PC PW), absolutnie maksymalnie o mocy 9kW. Po wykonaniu OZC może wyjść, że wystarczy 7kW z grzałkami. Cała kotłownia (PC + CWU) powinna kosztować w porywach 25-26. Przykład (to jest sprzedawca buszujący także po forum FM, nie polecam -- bo parę razy się spiąłem w kwestiach sprzedażowych, które nie były korzystne dla kupującego -- ale daję tylko jako pogląd): http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-9kw-t-cap-cala-kotlownia-i6748067186.html -- podana cena na całą kotłownię z VAT 23 (bez montażu). Trzeba się tylko dowiedzieć ile montaż, bo przy VAT8 wychodzi sprzęt niewiele ponad 21 tys. zł (do tego już ze zbędnym wg wielu osób, sprzęgłem). Jeśli 4-5 tys. policzą za montaż, to się zmieści w cenie podanej przez Ciebie samej pompy. I powtarzam, najpierw OZC, potem dobór mocy źródła. Edytowane przez Myjk

ja dzisiaj podzwoniłam trochę po instalatorach PC ale pewnie też powysyłają za duże moce. Najwyżej będziemy to potem korygować.

mnie już tu panowie na forum przećwiczyli, co trzeba robić ;) OZC to odstawa :)

Mam za to już wyceny na swój zbiornik LPG 2700 l z przyłączami. wychodzi ok 12000 zł (taka średnia z 3 ofert). W 20k powinnam się zmieścić z kotłem. Jeżeli wycena na PC wyjdzie podobnie to wybór będzie prosty. Ale jeżeli właśnie powyżej 30 tyś zł, to ja nie widzę ekonomicznej zasadności PC. średnia za gaz Propan w ciągu roku to 1,5 za litr (i taka średnia się utrzymuje od kilku lat). W 2016 w maju był za 1,12 brutto (wtedy tankuje się zbiornik).

Jak będę znała OZC, to sobie to wszystko na spokojnie przeliczę. Vo póki co, to dla mnie nie jest tak całkiem oczywiste, że palenie propanem wychodzi drożej niż pompą ciepła.

Co do kredytu, to my też raczej raczej w ING pójdziemy. Mamy tam konto i kredyt hipoteczny od lat. Nigdy nie było żadnych niespodzianek. A warunki póki co też maja b.dobre.

Wniosek jest prosty. Budujesz dom, Excel Twoim najlepszym przyjacielem. ;)

zgadza się :) mój mąż twierdzi, że tylko mój analityczny umysł nas uratuje ;) oby się nie mylił...

jak oglądałam projekty, to moje myśli szybowały w kierunku kuchennej zabudowy, płytek itd. Po zakupie projektu spadły do fundamentów i kotłowni ;)

Panele fotowoltaniczne są fajne ale drogie. Takie rozwiązania, tak jak i pompy ciepła powinny być porządnie dotowane. A jak masz swój prąd z paneli to możesz nim zasilać pompę. Ale to chyba nie w naszej szerokości geograficznej, tak myślę (ale za długo nad tym nie dumałam ;) )

Nasza pompa nie ma funkcji chłodzenia. Nie przesadzałabym aż tak bardzo, w lecie jest gorąco i już. Porządne ocieplenie domu i rekuperacja z gruntowym, żwirowym wymiennikiem ciepła powinny nam ulżyć na tyle, żeby żyć komfortowo. Ale oczywiście wszystko wyjdzie w praniu.

Waśnie..panele swoją drogą i funkcja chłodzenia też swoją drogą. ale to wszystko podraża inwestycję, która i tak jest spora. Nad rekuperacją mocno dumamy. na pewno przygotujemy pod to instalację. samo urządzenie możemy podłączyć później.

Ja mam teraz w mieszkaniu 2 klimatyzatory. mieszkam na poddaszu z kiepską izolacją i naprawdę załączamy je dosyć rzadko. nawet nie wiem jak wygląda funkcja chłodzenia w PC. jeżeli tak jak funkcja grzania, to dla mnie zimna podłoga to zło ;) Jak inaczej?

Robicie kominek? U mnie toczy się batalia. Ja nie widzę zasadności a dla mojego męża to niezbędny element. Teraz mamy kominek który odpalamy tylko w listopadzie. Dla mnie to niepotrzebny wydatek i syf przy paleniu. Nie mówiąc o tym, że trzeba przechowywać drewno, kupić je w odpowiedniej cenie itd....

Na czym polega ta funkcja chłodzenia?

Polega na odwróceniu obiegu pompy ciepła -- zamiast grzania podłogi masz chłodzenie. Ale to wg mnie bardzo mało komfortowe. Można to więc rozwinąć o chłodzenie klimakonwektorami (czyli. w zasadzie zadziała to jak zwyczajny klimatyzator).

Natomiast do pasywnych wymienników gruntowych pełniących rolę chłodniczą mam stosunek raczej negatywny -- za małą moc to ma.

Kominek to zło. Koszmarnie wysokie koszty inwestycyjne, kupa strat na energii, kupa pracy, brud... Statystycznie większości się nudzi po 3 latach (no chyba że ktoś jest święcie przekonany, że palenie drewnem w kominku wychodzi taniej niż innymi źródłami) i stoi potem taki nieużywany mebel za 15-20 tys. Ergo, ja nie robię kominka -- wolę te pieniądze przeznaczyć na coś innego. Połowę basenu za to będę mieć i 2-3 mies. zabawy dla dzieciaków i spokój rodziców. ;)

Edytowane przez Myjk

Na czym polega ta funkcja chłodzenia?

Pompa ciepła to taki klimatyzator, tylko że działa odwrotnie niż zwykły klimatyzator, tzn. wyrzuca zimne powietrze na zewnątrz, a ciepłe wpuszcza do środka. Więc można - że tak powiem - zmieniać kierunek działania klimatyzacji i pompa ciepła może chłodzić zamiast ogrzewać, co może przydać się latem. To nie jest oczywiście "normalny" klimatyzator, bo nic nie wieje, ale zimna woda jest wpuszczana w podłogówkę i dzięki temu schładza się podłoga, a w konsekwencji powietrze nad nią. Tak ja to rozumiem.

Pompa ciepła to taki klimatyzator, tylko że działa odwrotnie niż zwykły klimatyzator, tzn. wyrzuca zimne powietrze na zewnątrz, a ciepłe wpuszcza do środka. Więc można - że tak powiem - zmieniać kierunek działania klimatyzacji i pompa ciepła może chłodzić zamiast ogrzewać, co może przydać się latem. To nie jest oczywiście "normalny" klimatyzator, bo nic nie wieje, ale zimna woda jest wpuszczana w podłogówkę i dzięki temu schładza się podłoga, a w konsekwencji powietrze nad nią. Tak ja to rozumiem.

no tak, tylko o ile ciepło idzie w górę, tak zimno nie. Więc pozostaje zimna podłoga... bleee ;)

Myjk jak ja to rozumiem :bash: u nas mamy teraz ogrzewanie miejskie, które załączamy dopiero na większe chłody więc kominek, powiedzmy, jakoś tam służy. W dobrze docieplony domu, z dobrze dobranym ogrzewaniem...bez sensu

Mąż będzie sam robił gruntowy wymiennik. Nie wtrącam mu się, ale swoją drogą ciekawa jestem tych wszystkich systemów nowoczesnych. Mam nadzieję, że będę w stanie zauważyć w ogóle różnicę ;)

Chociaż, akurat ten gruntowy wymiennik to nie taka znowu nowoczesność.

Kominek mamy w planach. Marzy nam się coś w stylu pieca kaflowego z siedziskiem. Do środka chcemy wsadzić cegły szamotowe, które będą przyjemnie się w zimie nagrzewać i oddawać ciepło przez kafle. Na początku wsadzimy kozę by w ogóle coś grzało jak będą wylewki i tp. Tak piec kaflowy sporo kosztuje więc pewnie koza zostanie z nami na jakiś czas.

Wiem już, że do rekuperacji potrzebna jest szczelna instalacja.

Edytowane przez swieja

no tak, tylko o ile ciepło idzie w górę, tak zimno nie. Więc pozostaje zimna podłoga... bleee ;)

Ale, jak już pisałem, można podpiąć klimakonwektory i mieć w zasadzie klasyczną klimatyzację ścienną/kanałową. Myślałem też o takim kanałowym klimakonwektorze wpiętym do wentylacji mechanicznej, ale odstąpiłem od pomysłu ze względu na brak możliwości wysterowania temperatury w poszczególnych pomieszczeniach. Ew zamontuję tylko małą chłodnicę wstępnie osuszającą nawiewane powietrze.

Myjk jak ja to rozumiem :bash: u nas mamy teraz ogrzewanie miejskie, które załączamy dopiero na większe chłody więc kominek, powiedzmy, jakoś tam służy. W dobrze docieplony domu, z dobrze dobranym ogrzewaniem...bez sensu

Przy dobrze ocieplonym domu to w zasadzie paranoja montować kominek, bo momentalnie zrobi saunę w pomieszczeniu w którym stoi. Ale niektórzy tak ponoć lubią.

Kominek da się zrobić sensownie. Faktycznie najlepiej piecokominek czy podobne rozwiązanie, z dużą masą akumulacyjną. Kozy czy kominki z wkładami rzędu dziesiątków kilogramów to trochę ściema. Wystarczy policzyć ile kWh da radę to zmagazynować. Może i w technologii szkieletowej coś da się zauważyć, ale przy tradycyjnych murach, zwłaszcza + strop monolityczny (z 50 ton masy akumulacyjnej) to kropelka która niczego nie zmieni.

Ciekawe, że nikt (czy może jednak ktoś?) nie wymyślił, żeby zamiast DGP robić ogrzewany powietrzem z kominka strop (taki Legalett, tylko nad głową). Takiej masy kumulacyjnej to żaden piec nie zapewni.