Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2017 - witamy i zapraszamy :)

Recommended Posts

Ale, jak już pisałem, można podpiąć klimakonwektory i mieć w zasadzie klasyczną klimatyzację ścienną/kanałową. Myślałem też o takim kanałowym klimakonwektorze wpiętym do wentylacji mechanicznej, ale odstąpiłem od pomysłu ze względu na brak możliwości wysterowania temperatury w poszczególnych pomieszczeniach. Ew zamontuję tylko małą chłodnicę wstępnie osuszającą nawiewane powietrze

Czyli ta chłodnica jest podpięta pod rekuperację? To mi się bardziej podoba. Ja w ogóle jestem dziwna bo lubię ciepło latem. Nie cierpię chłodu z klimatyzacji.

Dostałam pierwszą wycenę na PC. Oczywiście nawet nie wiem jaka jest moc, bo jakieś dziwne urządzenie mi zaproponowano. Bagatela 38k brutto. Czekam cierpliwie na wycenę od Pana Panasonica....

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O ogrzewaniu ściennym i sufitowym słyszałam, ale to taki system jak podłogówka. O kominkach grzejących sufity nie ;)

Ja jestem okropnym zmarzluchem. Moja starsza córka też. Ciągnie nas tam gdzie ciepło, więc takie siedzonko i kafelki, do których można się przytulić to dla nas rarytas. Drewno mamy swoje i to w sporych ilościach.

Dla spokoju dodam, że nie wycinam stu letnich dębów tylko samosiejki z działki pod lasem. Rośnie tam wszystko w oczach i trudno to opanować ;)

Mam też na tej działce poniemieckie cudowne jabłonki i ogromną gruszę. Takich jabłek w życiu nie jadłam! A grucha jakaś zimowa czy coś, bo owoce ma bardzo późno i twarde. Słyszałam kiedyś że takie owoce się suszy i potem daje do kompotu, albo na przetwory i wtedy są pyszne. Mąż już czytał o własnoręcznym szczepieniu drzewek. Może uda się te jabłuszka przenieść na działkę koło domu.

Ja wiem, że to nie wątek ogrodniczy, ale tak już się nie mogę doczekać ogrodu, że zamiast budową zajmuję się czytaniem o ogrodnictwie i hodowli kur.

Biedne dziecko z szarego blokowiska jestem ;) Tęsknię za spiżarniami, kominkami i marchewkami z ziemi :wiggle:

Ja mam teraz u siebie takie śliwki. Też bym je z chęcią odtworzyła. Owocują co dwa lata ale śliwki są przepyszne.

Mnie ogrodnictwo przeraża. Może mi sie coś przestawi przy własnym domu ;) Mąż bardziej to ogarnia, więc to będzie pewnie jego działka. Ale mam wizję drzewek owocowych na końcu działki. Tym bardziej, że muszę się odgrodzić bo tyłem będziemy sąsiadować z kolejnymi działkami.

Czyli ta chłodnica jest podpięta pod rekuperację? To mi się bardziej podoba. Ja w ogóle jestem dziwna bo lubię ciepło latem. Nie cierpię chłodu z klimatyzacji.

Niby są rekuperatory pod które można podpiąć GWC albo wręcz wodę lodową, ale ja miałem akurat na myśli wpięcie samodzielnej chłodnicy za rekuperatorem.

Nie jesteś dziwna -- tylko jesteś kobietą. ;) Ja bez klimatyzacji ani rusz, zaraz się ze mnie leje hektolitrami.

Dostałam pierwszą wycenę na PC. Oczywiście nawet nie wiem jaka jest moc, bo jakieś dziwne urządzenie mi zaproponowano. Bagatela 38k brutto. Czekam cierpliwie na wycenę od Pana Panasonica....

Typowe, spuszczać takich na drzewo i szukać dalej.

jak dopytałam - 15 kW ;)

A na jakiej podstawie dobrali PC?

Jak firma nie poprosi o PCHE albo nie zaproponuje samodzielnie wykonania, to takie oferty od razu do kosza bym wrzucał za sam sposób podejścia do tematu. Klient ma prawo nie wiedzieć, czego potrzebuje. Ale to nie uprawnia dobrego sprzedawcy do zaproponowania byle czego. A w przypadku PC zakup przewymiarowanej to nie tylko droższy zakup, ale też droższe użytkowanie bo sprawność PC zależy od obciążenia - za duże i za małe oznacza niższy COP i PC pracująca cały czas na minimum zużyje więcej prądu do wyprodukowania ciepła, niż taka, co jak najdłużej oscyluje wokół optymalnego obciążenia.

Edytowane przez Kaizen

A na jakiej podstawie dobrali PC?

Jak firma nie poprosi o PCHE albo nie zaproponuje samodzielnie wykonania, to takie oferty od razu do kosza bym wrzucał. Bo "domek tej wielkości" może potrzebować x, 2x albo i 3x.

wyczytali z gwiazd ;) w ogóle jakaś pompa "pierwszesłyszę".

Jak moi klienci chcą silnik 1,3 benzyna do latania po mieście, to im nie proponuję 2,0 bo wiem że to niepotrzebne bo i tak nie wykorzystają tej mocy. Ten rynek PC jakiś taki nieuregulowany jest moim zdaniem. Za mała ilość wiadomości i można wcisnąć cokolwiek.

Ja na razie zakładam max 9kW. Potem będę to weryfikować wg OZC.

uuuhuuuu a u nas wreszcie złożony wniosek o pnb! normlanie cieszę się, jakby to było już samo pozwolenie :D

Tymczasem otrzymałam kolejne wyceny wiązarów, pierwsza jest na 39 tys, druga na 38 a trzecia na 36 tys. oczywiście netto.

Myjk, my robimy kominek, mieszkałam w domu z kominkiem, używałam, czyściłam nosiłam drewno, nie znudziło mi się ;-) Poza tym oboje z mężem jesteśmy romantykami i lubimy taki klmat.... To kwestia indywidualna, podobnie jak budowa basenu - dla jednego to istotna sprawa dla innych strata kasy, bo taniej wyjdzie jeździć co tydzien do miasta na basen.

Dzis sie dowiedzialam, ze zeby podlaczyc wodociag i go poprowadzic dalej musimy miec zgode wlasciciela bo nie przekazal go gminie. A on chce od nas 3 tys. Swietnie. :bash:

My za podłączenie do prywatnego wodociągu i kanalizacji płacimy 8 tysiaków... a gdzie tam samo wykonanie, wykopy, materiały... :/

U nas dziś miał być odbiór zbrojenia fundamentów, ale kierownik się postawił wykonawcy, że musi wszystko dokładnie pomierzyć, a nie dostał szkicu tyczenia od geodety (wykonawca miał dostarczyć) a i mierzyć nie było czym, bo padało cały dzień i na budowie pusto, blaszak zamknięty :D Jutro kolejne podejście do odbioru.

Przynajmniej jestem spokojna, że kierownik fuszery nie odbierze i poważnie się bierze za temat :)

u nas papa pod dachówką. Chyba...nadal jestem w fundamentach i kotłowni ;)

U nas przełom. Przeforsowałam moją wizję domu (dzięki Myjk ). Pompa ciepła plus rekuperator plus brak kominka a tym samym kominów. Dyskusje toczone od dwóch tygodni z moim mężem. Projektant czeka na naszą ostateczną decyzję bo będzie składał wnioski o PnB.

I o ile nie trafi się jakiś "szpec", to najtrudniejszą batalię mam za sobą :D

POMA zazdroszczę etapu ;) nasz kierownik budowy podobno równo upierdliwy :D

nasze dzieci puściły plotkę po rodzinie, że na święta się wprowadzimy. A ja myślałam, że ostatni są do opuszczania centrum miasta kosztem życia na wsi ;) co prawda na święta się nie wprowadzimy ale za to obiecałam na działce prawdziwe ognisko.

słuchajcie towarzysze niedoli budowlanej,jak planujecie zrobić swoje dachy? tzn dajecie papę czy membrane?

Jeden z wykonawców poweidzał mi , że papa jest słaba i lepsza membrana, a ja własnie do papy byłam w 100% przekonana.....

Papa papie nie równa tak jak i membrana membranie.

Czy dasz dobrą papę, czy dobrą membranę - będziesz zadowolona.

Ale zastanawiałaś się, czy robić pełne deskowanie? Czy przyjęłaś to za pewnik? Bo o tym niejedna dyskusja była, mnie jeden potencjalny wykonawca przekonywał, że jak nie zrobię deskowania to popełnię życiowy błąd, drugi twierdził, że jak jestem rozrzutny to mogę robić deskowanie. Ale jak kupię wybraną przez niego membranę (Corotop Power 250 - polecam dotknąć u jakiegoś sprzedawcy próbnik,robi wrażenie), to daje dożywotnią gwarancję (jak dopytałem co to znaczy, to stwierdził, że jak coś się z nią stanie ze starości, to na pewno nie będę żył ani ja, ani on).

Bo to podstawowy argument zwolenników deskowania, że membrana z czasem się rozpadnie.

My planujemy gont bitumiczny a pod niego się daje raczej papę.

Miałem gont, zaczął się sypać po 10 latach, potem 5 lat łataliśmy, parę razy nas zdrowo zalało, aż w końcu zrobiliśmy blachę. Baliśmy się, bo straszyli że będzie głośno -- ale nic takiego nie ma miejsca.

Co więcej, gont był na deskowaniu, więc na strychu w lato była sauna, nawet 60sC -- ugotować się można było. Oczywiście na poddaszu użytkowym też był upał. (dlatego klimę montowałem). Po zrobieniu łat i blachy temperatura automatycznie spadła, bo jest wentylacja pod pokryciem... Dlatego w nowym domu też będzie blacha. Lekka, trwała..

Zerknęłam właśnie na jedną z wycen (wykonawca którego bierzemy po uwagę). Mamy policzoną folię dachową Corotop red strong 185.

edit: wg producenta to membrana jednak. Teraz mi się przypomniało że wykonawca mocno podkreślał to, że liczy się to co pod dachówką więc założył nam dobre rozwiązanie

Edytowane przez laurap