Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2017 - witamy i zapraszamy :)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witajcie, jestem na etapie wyboru projektu.

Wpadła nam w oku projekt domidea 52. Czy możecie rzucić okiem na niego? Czy pokoje są ustawne? Czy nie są za małe?

Proszę o komentarze, każda wskazówka jest cenna,

https://www.extradom.pl/projekt-domu-domidea-52-WAC1012?gclid=CjwKEAjwh9PGBRCfso2n3ODgvUcSJAAhpW5odtKhyTwck2gP1XGMZxpIX4haq8cqUnzQkB1t7PZmIxoCrWLw_wcB

Promocje zazwyczaj wchodzą na początek miesiąca, kwartału więc przypuszczam że pewnie początek kwietnia.

Czy kredyt wstrzymuje Wasze prace?

cierpliwość...ważna rzecz przy budowie :p

No wstrzymuje i to jak. Działkę kupiliśmy za gotówkę. Starczyło na wszystkie około kredytowe sprawy, przyłącza, płoty, blaszaki. Możemy wykopać fundamenty, ale nie możemy ich zostawić, bo jak deszcz spadnie to nam popłyną. Musimy poczekać na kasę. Nie ma innej rady.

Niewielka różnica - zamiast 1,9 w umowie jest 2,4 - daje nam to dodatkowe 100 tys. kredytu do spłaty, więc musimy usiąść pokornie na tyłku i poczekać aż zmienią zdanie :bash:

Nie musicie czekać. Bo jak zechcecie czekać to możecie czekać w nieskończoność.

Lekcja nr 1.

Zawsze do ostatniej chwili holować 2-3 najlepsze oferty. Dotyczy umowy kredytowej tak samo jak innych umów - o SSO, o wykonanie większych tematów.

Mnie dzisiaj wkurzył jeden wykonawca. Najpierw czekaliśmy łaskawie, żeby nam wysłał w końcu ofertę (ok 2 tygodni). Robociznę dostaliśmy od razu (najniższa), materiały wysłał wczoraj w takiej formie, że chyba musiałabym być niespełna rozumu żeby to przyjąć w takiej formie (żadnego wyszczególnienia co i za ile). A dzisiaj już pisze do nas kiedy zamierzamy podjąć decyzję bo on ma tyyyylu chętnych. Jakoś mi się od razu odechciało z nim współpracować.

W ogóle u nas jakaś kicha z wykonawcami. Wykonałam dużo telefonów, prosiłam o oferty, pytałam o polecenia i w sumie dostałam tylko dwie rzetelne wyceny wysłane o czasie. Reszta nadaje się do kosza albo w ogóle nic nie dostałam. Mój kierownik budowy mi potwierdził, że te najlepsze ekipy mają terminy na przyszły rok. I z tych najbardziej polecanych pozostała tylko jedna z terminem na ten rok.

Może gdybym szukała zimą, to by to inaczej wyglądało.

Różnice w cenach wahają się od 165k do 190k SSO z dachem (4 oferty 154m2)

Deskowanie wychodzi ponad 2x drożej od dobrej membrany. Same deski to z 15zł/m2. Do tego papa i robocizny więcej. Dobra membrana to góra 10zł/m2 razem z materiałami do montażu.

Zapytaj dekarza, jaką papę by polecał i sobie dodaj.

A co to jest dobra membrana? I w czym jest lepsza od tej za 5zł?

A u nas rozczarowanie. Mieliśmy dziś podpisać umowę kredytową w ING i czekać już na kasę. Ale się okazało, że marża w umowie inna niż ta, którą obiecano nam na rozmowie i przy składaniu wniosku o kredyt. A że inna osoba nas obsługiwała do tej pory a inna podpisuje umowy kredytowe to łatwo się było wykręcić i zwalić na błędy informacyjne :bash:

Kolejna promocja na marżę ma wejść "lada dzień", wszystkie dokumenty gotowe, więc czekamy. Złożymy wniosek jeszcze raz, pewnie za jakiś tydzień. Ale centrala "obiecała" szybszy termin rozpatrzenia wniosku (który już raz rozpatrzyli :bash: ) i decyzję w ciągu tygodnia a nie trzech.

Niewielka różnica - zamiast 1,9 w umowie jest 2,4 - daje nam to dodatkowe 100 tys. kredytu do spłaty, więc musimy usiąść pokornie na tyłku i poczekać aż zmienią zdanie :bash:

To ile Wy tego kredytu bierzecie? Oo taka roznica to jest przy mln zl.. Co Wy zrobicie jak stopy procentowe pojda w gore? (a na pewno niedlugo pojda w gore)

Jaka oferte ma ing? U mnie w pekao laczne oprocentwonie to 3,53%

Edytowane przez Busters

Okazuje się, że taka różnica wychodzi już przy mniej niż połowie tej kwoty, którą wymieniłeś. :eek:

Nasz błąd, że faktycznie nie złożyliśmy wniosku jeszcze do dwóch innych. Ale i tak wydaje mi się, że w ING będzie szybciej, albo tak samo. A ten bank najbardziej nam pasuje.

Informacje o stopach śledzę i liczę się z tym, że wzrosną :yes:

A u nas rozczarowanie. Mieliśmy dziś podpisać umowę kredytową w ING i czekać już na kasę. Ale się okazało, że marża w umowie inna niż ta, którą obiecano nam na rozmowie i przy składaniu wniosku o kredyt. A że inna osoba nas obsługiwała do tej pory a inna podpisuje umowy kredytowe to łatwo się było wykręcić i zwalić na błędy informacyjne :bash:

Kolejna promocja na marżę ma wejść "lada dzień", wszystkie dokumenty gotowe, więc czekamy. Złożymy wniosek jeszcze raz, pewnie za jakiś tydzień. Ale centrala "obiecała" szybszy termin rozpatrzenia wniosku (który już raz rozpatrzyli :bash: ) i decyzję w ciągu tygodnia a nie trzech.

My działkę braliśmy na kredyt, żeby teraz startować za gotówkę niezależnie od kredytu. Wniosek składaliśmy jeszcze w lutym i załapaliśmy się na zasadę, że możemy dobrać kredytu na budowę na tych samych zasadach, co braliśmy na działkę w zeszłym roku, więc dosyć korzystnie. Dobrze w sumie wyszło, bo fundamenty zalane, więc już pierwsza rata dla wykonawcy zapłacona, a kredytu ani widu ani słychu :) Startujemy do ING.

Trzymam kciuki!

Podałam kwoty za całość. Robocizna ok 55tyś z dachem.

Czekam na jeszcze jedną wycenę na sam dach.

Własnie mnie mąż uświadomił że w ten weekend jest zmiana czasu. Po tygodniowym l4 będzie cudownie budzić się rano :p

U nas robocizna SSO to 70 tys. (197 mkw. całkowitej) - tak podało dwóch wykonawców. Trzeci więcej więc odpadł. Niestety dach podniósł nam cenę znacznie (kopertowy na takiej parterówce...) Projektant obiecywał dwuspadowy, ale na koniec przy wizualizacji mu się nie spodobał wygląd budynku - nam z resztą też, a we wnętrzu już się zakochaliśmy i klops - jest jak jest :)

Dla mnie zmiana czasu to porażka - człowiek chodzi jak walnięty młotem, nie mówiąc o tym, że dziecku nie wytłumaczysz, zwierzęta też mają swój rytm... ble :)

To ile Wy tego kredytu bierzecie? Oo taka roznica to jest przy mln zl.. Co Wy zrobicie jak stopy procentowe pojda w gore? (a na pewno niedlugo pojda w gore)

Jaka oferte ma ing? U mnie w pekao laczne oprocentwonie to 3,53%

Stopy procentowe zawsze mogą iść w gorę, albo nie. Liczy się marża, tylko to pozostaje stałe przez 30 lat.