Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2017 - witamy i zapraszamy :)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

. Więcej banków nie ma sensu, bo zapytania do BIK obniżają scoring (no i trzeba będzie zapłacić za operaty, bo przeważnie każdy bank wymaga swojego operatu, od swojego rzeczoznawcy).

Zgadzam się w 100%

Kaizen jeżeli ma się zdolność kredytową i dobry scoring to bez sensu jest korzystanie z oferty pośrednika. To samo można samemu wywnioskować spośród ofert banków (np wg najnowszych rankingów). Pośrednik jest ok w przypadku bardziej skomplikowanych operacji. Takie jest moje zdanie (poparte doświadczeniem zawodowym).

A jeżeli piszesz o samym odwiedzaniu pośredników, żeby mieć rozeznanie, to pamiętaj, że każdy będzie Ci proponował Bank, na którym zarobi. Moim zdaniem strata czasu.

Też czytałam o tej hiperinflacji. Jestem przygotowana na to, że wibor wróci do normalnego poziomu 5-7 %. Moja rata wtedy wzrośnie o połowę. Przeżyję. Ale już 15% to dla mnie abstrakcja :o A taki poziom podobno był podczas ostatniej hiperinflacji.

Chyba nie czytałaś o hiperinflacji. Jak mBank startował to na eMax było oprocentowanie 16,5%.

Hiperinflację to mieliśmy '89/'90 i wtedy było z 600% rocznie - i Balcerowicz za to jest nienawidzony, jakimi metodami ją zdusił (mało kto docenia, jak był skuteczny - choć do Grabskiego jeszcze trochę mu brakuje ;) )

Kaizen jeżeli ma się zdolność kredytową i dobry scoring to bez sensu jest korzystanie z oferty pośrednika. To samo można samemu wywnioskować spośród ofert banków (np wg najnowszych rankingów). Pośrednik jest ok w przypadku bardziej skomplikowanych operacji. Takie jest moje zdanie (poparte doświadczeniem zawodowym).

A jeżeli piszesz o samym odwiedzaniu pośredników, żeby mieć rozeznanie, to pamiętaj, że każdy będzie Ci proponował Bank, na którym zarobi. Moim zdaniem strata czasu.

Odwiedzałem sam (dwa kredyty) i z bliskimi (trzy kolejne). Za pierwszym razem odwiedziłem pośrednika i banki. Strata czasu z tymi bankami. Dojechać na spotkanie, spotkać się, wrócić. A pośrednik zastępuje z 10 takich spotkań. Sprawdziłem też oferty bezpośrednio w bankach i były takie same (za wyjątkiem grupy Czarneckiego - ich pośrednik miewał oferty niedostępne gdzie indziej).

To właśnie bujanie się bezpośrednio po bankach nie ma sensu. Strata czasu. I jeszcze łatwo pominąć jakiś bank, który się słabo kojarzy a może mieć właśnie fajne warunki.

Odwiedzałem sam (dwa kredyty) i z bliskimi (trzy kolejne). Za pierwszym razem odwiedziłem pośrednika i banki. Strata czasu z tymi bankami. Dojechać na spotkanie, spotkać się, wrócić. A pośrednik zastępuje z 10 takich spotkań. Sprawdziłem też oferty bezpośrednio w bankach i były takie same (za wyjątkiem grupy Czarneckiego - ich pośrednik miewał oferty niedostępne gdzie indziej).

To właśnie bujanie się bezpośrednio po bankach nie ma sensu. Strata czasu. I jeszcze łatwo pominąć jakiś bank, który się słabo kojarzy a może mieć właśnie fajne warunki.

Skoro tak, to spoko. Ja i tak bym porównywała to z bankiem bo wiem, że pośrednik też człowiek i zjeść musi, więc dla mnie jednak bez sensu ;)

A tymczasem....

działka.jpg

edit. jak wstawić pełne zdjęcie?

Z doradcami ostrożnie. Dostają po kilka tysiaków za swoją poradę i niekoniecznie w ich interesie jest doradzanie dla dobra klienta, bo z reguły za gorsze za klienta a lepsze dla banku oferty dostają wyższe prowizje. No i ich porady są często do bani - testowo poszedłem w styczniu do Open Finance i gość mi tak doradzał, że gdybym go posłuchał, już na starcie byłbym do tyłu o jakiś tysiąc (kazał mi robić operat szacunkowy u dowolnego rzeczoznawcy, podczas gdy większość banków nie akceptuje zewnętrznych operatów). Generalnie mniejsze firmy są lepsze od większych. Są też doradcy pracujący na swój rachunek - zazwyczaj to jeszcze lepsza opcja. Po prostu w mniejszych firmach bardziej stawiają na jakość niż na ilość. Uważam jednak, że najlepiej samemu pochodzić po bankach i poanalizować oferty. Trochę czasochłonne oczywiście, ale chyba najbezpieczniejsze, no chyba że ktoś ma niewiele czasu i/lub czuje wstręt do czytania prawniczej nowomowy.

Skoro tak, to spoko. Ja i tak bym porównywała to z bankiem bo wiem, że pośrednik też człowiek i zjeść musi, więc dla mnie jednak bez sensu ;)

Dokładnie. Wspomniany doradca z OF proponował mi pewien produkt. Gdy poszedłem do banku, powiedziano mi, że takiego produktu już nie ma od pewnego czasu.

A ze zdjęciem to sam bym chciał wiedzieć.

Ja mam takie samo doświadczenie...

Sama pytałam w bankach i dawali mi takie same, lub gorsze oferty :(

Ale chyba miałam szczęście do pośrednika, bo faktycznie mój kolega dostał od pośrednika gorszą ofertę (dodajmy... pośrednik to była rodzina :/ ). Ale to się okazało po fakcie.

My zamowilismy kosztorys i w kosztorysie jest 225tys za nasz dom pod klucz, takze bede starala sie trzymac cen podobnych do tych z kosztorysu.

A ceny przyjęte z kiedy? Q4 2016? Bo styropian ciągle rośnie (szokująco), stal i cement też już mocno podrożały w tym roku.

Cen nie da się trzymać z kosztorysu - będziesz się trzymała tego, co będzie osiągalne i (ewentualnie) zmieniała materiały.

IMO szkoda kasy na kosztorys, bo często są nieaktualne już w momencie robienia, a potem jest już tylko gorzej. Do tego rozbieżności cen są spore w zależności od zmian materiałowych. Ja np. miałem gruntoterm jako izolację fundamentów - praktycznie nieosiągalny a jak znalazłem gdzieś w sieci cenę, to wychodzi 145zł/m2 więc zmieniłem na XPS i wyszło niecałe 90zł/m2. Jakby zmienił na jakiś EPS hydro byłoby jeszcze dużo taniej. Czy więźba - ma w projekcie certyfikowaną C27. Też nie do kupienia lokalnie a jak już gdzieś znajdę, to kosztuje czapkę pieniędzy - więc będzie ze "zwykłego", dużo tańszego, drewna.

Kosztorys jest ze stycznia kupilismy go razem z projektem w celach raczej informacyjnych. Mialam wyceny roznych firm na sso, roznica kilkadziesiat tysiec gdyby nie kosztorys pewnie wzielabym firme droga nie wiedzac o tym. Kosztorysem raczej podpieram sie szukaja firmy niz patrzac na ceny materialow budowlanych.

Dzisiaj pojechałem sobie na targi budowlane do Hali Stulecia. Jakoś najbardziej interesowały mnie okna i pompy ciepła. Co do okien, dostałem już bardzo korzystną wycenę od kuzynki mojej żony, która pracuje w fabryce okien w podkarpackim. Ceny mają tak konkurencyjne, że zamawiają u nich okna nawet z Holandii, więc nie problem dowieźć je do Wrocławia. Ale i tak rozglądam się za alternatywami - bo to tak jak w przypadku kredytu, coś może nie wypalić, a okna mam wielkie, liczę się z tym, że wydam na nie z 50 tysięcy, a może i lepiej.

Co do pomp ciepła, to gdybym nie czytał forum Muratora, to pewnie bym miał po tej wizycie sieczkę w głowie. Połowa wystawców próbowała mnie intensywnie przekonać, że pompy ciepła powietrze-woda to szajs, bo tylko gruntowe pompy ciepła mają sens - są tanie w eksploatacji, a powietrze-woda potwornie drogie, takie bieda-pompy, bo tanie w instalacji, więc się biedacy na nie łaszą. Jednak mądrzy ludzie wybierają tylko gruntowe. Jedni łaskawcy zgodzili się, że pompa powietrze-woda mogłaby być, ale musi mieć moc co najmniej 16kW., bo COP spada ze spadkiem temperatury. 16kW? Na moje 185 m2 ogrzewanej powierzchni w domku energooszczędnym? Wziąłem sobie od nich namiary. Ciekawe, na ile mnie wycenią.

Ale jeden wystawca dość mnie zainteresował. Czeska firma MasterTherm. Wchodzi właściwie dopiero na nasz rynek, a na oko ich urządzenia mają bardzo dobre parametry i konkurencyjne ceny. Ktoś coś może słyszał?

tyle teorii krąży o PC PW, że naprawdę można oszaleć. Ja wczoraj z mężem też toczyłam dyskusje bo wyczytał w necie, że pożerają dużo prądu. W końcu link do FM do wątku o zużyciach go przekonał.

Muszę się w końcu spotkać z kilkoma wykonawcami bo tak na maila to jakoś słaby odzew jest. O tej czeskiej firmie nie słyszałam. Pochodzę z zagłębia produkcji Polskich pomp ale te już skreśliłam ze względu na słabe opinie. Na razie faworytem z tego co wyczytałam są Panasonic (cenowo też do zaakceptowania). Potem tylko kwestia doboru mocy. Trochę jednak mam cały czas obawy przed nieznanym.

Z ciekawostek dodam, że sama sprzedaję samochody w technologii hybrydowej i teraz rozumiem doskonale obawy klientów. Inaczej to wygląda jak człowiek coś zna i rozumie, a co innego jak coś dopiero poznaje.

freethinker czy już znasz zapotrzebowanie na moc cieplną? będziesz to w ogóle określał?

Z ciekawostek dodam, że sama sprzedaję samochody w technologii hybrydowej i teraz rozumiem doskonale obawy klientów. Inaczej to wygląda jak człowiek coś zna i rozumie, a co innego jak coś dopiero poznaje.

OT Ja uważam, że technologia hybrydowa to ślepa uliczka. Wożenie silnika spalinowego, paliwa, silnika elektrycznego i akumulatorów to jakiś mezalians. Większości ludzi (szczególnie w miastach, dojazd do pracy etc.) wystarczyłby samochód elektryczny z zasięgiem 100-300km i to w autach elektrycznych widzę odpowiedni kierunek.

Mały OT ;) Myjk po części masz rację ale jest to już pewien kierunek i alternatywa dla motoryzacyjnych "śmierdziuchów, a nie ślepa uliczka. Nie bez powodu coraz więcej taksówkarzy stawia na tą technologię (a nie wiem czy znasz ich ze swoistej oszczędności). Nadal jednak nie jest to rozwiązanie idealne ale takowe jest już blisko. Może w 100% idealnie nigdy nie będzie bo musiałby ktoś stworzyć perpetum mobile, Ja nie mogę się już doczekać Priusa Plug In, który niebawem wchodzi. Tu już zasięg 50 km do 135km/h, spalanie 1l/100 km i przejechanie na panelach fotowoltaicznych do bodajże 4 km.A cenowo bardzie przystępny od Tesli.

Nie mówiąc o technologii wodorowej, która niestety jest wstrzymywana poprzez brak dystrybutorów (mam nadzieję że PKN Orlen w końcu w to zainwestuje bo najbliższy mamy w Berlinie ;)). Generalnie i tak idzie ku lepszemu (w 2016 roku koncern Toyota zgłosił 5000 wniosków patentowych). Ok, tyle w temacie bo nie będziemy zaśmiecać wątku ;) Dodam jeszcze że bezsensowności tej technologii nie potwierdza procent w sprzedaży ogólnej (byłbyś zaskoczony ;) ).

Ja też byłam na targach. I też oglądałam okna choć wstępnie zdecydowaliśmy się na Mit-Bau.

Freethinker, które okna ci wpadły w oko?

Oglądałam też dachy. I jedyne co mam to mętlik w głowie. Wiem tylko, że więźba będzie prefabrykowana. A jak próbuję wywnioskować cokolwiek z dyskusji i artykułów, to wychodzi mi, że wszystkie firmy i rozwiązania są do kitu ;)

Macie już wybrane dachy? Napiszecie, które modele dachówek, blachodachówek, blach wybraliście?