agaz_75 26.03.2017 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 Ja też byłam na targach. I też oglądałam okna choć wstępnie zdecydowaliśmy się na Mit-Bau. Freethinker, które okna ci wpadły w oko? Oglądałam też dachy. I jedyne co mam to mętlik w głowie. Wiem tylko, że więźba będzie prefabrykowana. A jak próbuję wywnioskować cokolwiek z dyskusji i artykułów, to wychodzi mi, że wszystkie firmy i rozwiązania są do kitu Macie już wybrane dachy? Napiszecie, które modele dachówek, blachodachówek, blach wybraliście? o masz zapomniałam na smierć że byly targi a długo na nie sie szykowała !!! to się wnerwiłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freethinker 26.03.2017 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 laurap, mnie też póki co najbardziej przekonuje Panasonic, bo ma korzystny stosunek ceny do parametrów, ale braci Czechów po prostu lubię, a te pompy, jak się patrzę w Internecie, mają naprawdę bardzo dobre parametry. Będę musiał poszukać jakiegoś czeskiego muratora i tam sobie poczytam opinię na temat tych pomp. Dobrze, że czeski jakoś łapię.Zapotrzebowanie cieplne mam obliczone w projekcie budowlanym. Tak, wiem, że oni tam to robią tylko tak, aby się zgadzało z obowiązującymi normami. Z drugiej jednak strony mam wątpliwości, czy wchodzić głębiej w takie wyliczenia. To i tak będzie teoria, bo wiadomo, że materiały trzymają parametry albo i nie, a wszystko, co się buduje, jest podatne na błędy ludzkie. Nie wiem, czy po prostu nie założyć sobie z grubego palucha 30 czy 35 W/m2 i w zaoszczędzić trochę kasy, które komuś bym miał zapłacić za teoretyczne wyliczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaz_75 26.03.2017 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 Dzisiaj pojechałem sobie na targi budowlane do Hali Stulecia. Jakoś najbardziej interesowały mnie okna i pompy ciepła. Co do okien, dostałem już bardzo korzystną wycenę od kuzynki mojej żony, która pracuje w fabryce okien w podkarpackim. Ceny mają tak konkurencyjne, że zamawiają u nich okna nawet z Holandii, więc nie problem dowieźć je do Wrocławia. Ale i tak rozglądam się za alternatywami - bo to tak jak w przypadku kredytu, coś może nie wypalić, a okna mam wielkie, liczę się z tym, że wydam na nie z 50 tysięcy, a może i lepiej. Co do pomp ciepła, to gdybym nie czytał forum Muratora, to pewnie bym miał po tej wizycie sieczkę w głowie. Połowa wystawców próbowała mnie intensywnie przekonać, że pompy ciepła powietrze-woda to szajs, bo tylko gruntowe pompy ciepła mają sens - są tanie w eksploatacji, a powietrze-woda potwornie drogie, takie bieda-pompy, bo tanie w instalacji, więc się biedacy na nie łaszą. Jednak mądrzy ludzie wybierają tylko gruntowe. Jedni łaskawcy zgodzili się, że pompa powietrze-woda mogłaby być, ale musi mieć moc co najmniej 16kW., bo COP spada ze spadkiem temperatury. 16kW? Na moje 185 m2 ogrzewanej powierzchni w domku energooszczędnym? Wziąłem sobie od nich namiary. Ciekawe, na ile mnie wycenią. Ale jeden wystawca dość mnie zainteresował. Czeska firma MasterTherm. Wchodzi właściwie dopiero na nasz rynek, a na oko ich urządzenia mają bardzo dobre parametry i konkurencyjne ceny. Ktoś coś może słyszał? A co było jeszcze ciekawego ?/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freethinker 26.03.2017 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 Swieja, jakoś najbardziej mnie przekonuje Oknoplast. Mam je zresztą teraz w mieszkaniu i jestem zadowolony. Mam jednak mieszane uczucia, jeśli chodzi o ich dealerów z Wrocławia. Są mili, ale jacyś zakręceni. Poza tym wcale tani nie są.Dachem na razie się nie zajmowałem. Tu zresztą wyboru dużego nie mam. W Warunkach Zabudowy mam czerwoną dachówkę, a do nowoczesnej bryły tej mojej chałupy chyba tylko płaskie dachówki będą pasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freethinker 26.03.2017 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 A co było jeszcze ciekawego ?/ Ogromna liczba chińskich firm starających się sprzedawać specjalistyczne maszyny dla kamieniarzy. Był facet z takim ploterem, który na podstawie zdjęcia lub obrazka na komputerze wycinał ów obrazek lub zdjęcie w kamieniu. Żonie jednak nie spodobał się pomysł, żeby ozdobić nasz salon moimi zdjęciami z różnych okresów życia. Fakt, że takie obrazki w kamieniu widywałem w różnych zakątkach świata na cmentarzach, ale u nas ludzie tak nie robią, więc skojarzeń cmentarnych by nie było. A kończąc żarty, zebrałem trochę wizytówek i materiałów od architektów wnętrz, od firm od wylewek anhydrytowych i posadzek żywicznych (myślałem o takiej w garażu i może w kuchni). Od dawna myślimy, żeby z przodu domu umieścić takie metalowe zwierzątka, na przykład czerwone jeże. Widzieliśmy z żoną kiedyś coś takiego w Czechach i wyglądało cudnie. No i na targach była firma, która takie rzeczy robi na zamówienie. Co ciekawe, stoisk ściśle kamieniarskich za wiele nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laurap 26.03.2017 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 swieja u nas chyba stanie na Robenie Piemont antracyt. Dachówka jest jednomyślnie polecana przez wszystkich wykonawców z którymi rozmawiałam, nie jest szczególnie droga i podoba mi się jej kształt i dopasowanie. Mąż chciał płaską (Creaton Domino) ale my mamy tradycyjny wygląd domu i mi ta płaska nie bardzo do tej bryły pasuje. Płaskie mi się podobają na nowoczesnych budynkach. freethinker gdybyś się coś więcej dowiedział, to daj znać. U nas była kwestia tylko podjęcia decyzji co do ogrzewania, a wybór sprzętu zostawiam już na koniec roku. Cały czas liczę też na jakiej dofinansowanie z gminy. Teraz co prawda nic nie ma ale kto wie...jakieś tam plany są u mnie w gminie, więc nie ma co się spieszyć z tematem póki co. I tak pompa będzie zakupiona dopiero za rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ruda maruda 26.03.2017 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 My mamy już zamówioną dachówkę Braasa, czarna glazura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swieja 26.03.2017 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 Wycena Oknoplastu jest dla nas nie do przyjęcia, za wysoka. Oglądaliśmy Awilux na profilach schucko. Mit-Bau też ich używa. Pewnie między nimi wybierzemy. Oglądałam też dachówki Braas oraz blachy Ruukki. W sumie te blachy nie głupie wcale. Mój domek na wizualizacji wychodzi mocno retro, ale jak by go tak unowocześnić taką grafitową blachą, to może wyszło by mu to na dobre. Facet z Ruukki pokazywał też takie dziwne ocieplenie dachu - taka jak by twarda gąbka, coś spienionego w każdym razie - wiecie coś o tym? Bo nie moge nic znaleźć na ten temat nie wiedząc jak to się nazywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaz_75 26.03.2017 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 My mamy w projekcie TEVIVA CISAR Braas i tez bardzo mi sie podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 26.03.2017 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 Wycena Oknoplastu jest dla nas nie do przyjęcia, za wysoka. Oglądaliśmy Awilux na profilach schucko. Mit-Bau też ich używa. Pewnie między nimi wybierzemy. Oglądałam też dachówki Braas oraz blachy Ruukki. W sumie te blachy nie głupie wcale. Mój domek na wizualizacji wychodzi mocno retro, ale jak by go tak unowocześnić taką grafitową blachą, to może wyszło by mu to na dobre. Facet z Ruukki pokazywał też takie dziwne ocieplenie dachu - taka jak by twarda gąbka, coś spienionego w każdym razie - wiecie coś o tym? Bo nie moge nic znaleźć na ten temat nie wiedząc jak to się nazywa. Jak macie konkretny projekt domu to warto zakupić okna ( rolety ) w zimie kiedy są ciekawe promocje. Ja miałem wylane w listopadzie ławy jak kupowałem okna i rolety 35-40% taniej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaz_75 26.03.2017 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 Ogromna liczba chińskich firm starających się sprzedawać specjalistyczne maszyny dla kamieniarzy. Był facet z takim ploterem, który na podstawie zdjęcia lub obrazka na komputerze wycinał ów obrazek lub zdjęcie w kamieniu. Żonie jednak nie spodobał się pomysł, żeby ozdobić nasz salon moimi zdjęciami z różnych okresów życia. Fakt, że takie obrazki w kamieniu widywałem w różnych zakątkach świata na cmentarzach, ale u nas ludzie tak nie robią, więc skojarzeń cmentarnych by nie było. A kończąc żarty, zebrałem trochę wizytówek i materiałów od architektów wnętrz, od firm od wylewek anhydrytowych i posadzek żywicznych (myślałem o takiej w garażu i może w kuchni). Od dawna myślimy, żeby z przodu domu umieścić takie metalowe zwierzątka, na przykład czerwone jeże. Widzieliśmy z żoną kiedyś coś takiego w Czechach i wyglądało cudnie. No i na targach była firma, która takie rzeczy robi na zamówienie. Co ciekawe, stoisk ściśle kamieniarskich za wiele nie było. dobre ...ech szkoda że nie poszłam ale niestety przez pracę mi wyleciały te targi ..od czwartku nic nie robię tylko pracuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freethinker 26.03.2017 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 Swieja, a nie chodziło o ocieplenie natryskowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.03.2017 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 Co do dachówek - w projekcie mamy Braasa. Pasował nam. Że nie gorszy od ceramicznej, a tańszy. I super powłoki. I równy, w przeciwieństwie do ceramiki.Zebraliśmy kilka ofert i jeden dekarz z dobrymi referencjami wyskoczył z Piemontem (dachówka ceramiczna) i membraną Corotop Power 250 i rynnami Wavin. Oferta o jakiś 1K zł droższa za całość (materiał i robocizna) w stosunku do innych, gdzie te trzy rzeczy były gorsze. Przy kwotach ponad 30K to niewielka różnica. Dałem się przekonać, że ceramika nie nasiąka i ma praktycznie nieskończoną żywotność. Że cementowa ma powłoki i też nie nasiąka? Od spodu też ma? A jak wciąga od spody parę która się skrapla i zamarza, rozmarza, zamarza i tak tysiące cykli to w końcu się robi krucha. Że nie tysiące? Zimą (zwłaszcza przy ciemniejszych kolorach) słoneczko przyświeci w dzień to rozmarza, w nocy zamarznie. Powłoki to też dosyć nowe rozwiązania - i, jak twierdzi nasz (prawdopodobnie) dekarz przynajmniej starsze obłażą. A nowe są za nowe, żeby ocenić. Co do okien - u mnie wygrywa w tej chwili Vetrex V82 (jutro zamierzam zamówić). Odrobinę tańszy, odrobinę lepiej wyposażony (np. zawiasy kryte i dwie klamki w drzwiach tarasowych), U o 0,05 lepsze niż MSLine+. Oknoplast Wiergetic dopiero na trzecim miejscu - wszystkie parametry gorsze od dwóch poprzednich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaz_75 26.03.2017 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 Ja to bym już coś działała na działce nie czekając na PNB jakieś wytyczenie, fundamenty ale trochę chyba strach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 26.03.2017 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 Facet z Ruukki pokazywał też takie dziwne ocieplenie dachu - taka jak by twarda gąbka, coś spienionego w każdym razie - wiecie coś o tym? Bo nie moge nic znaleźć na ten temat nie wiedząc jak to się nazywa. płyty PIR? Mam u siebie, możesz sprawdzić, czy to to;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxima88 27.03.2017 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 Witam wszystkich:)My również zaczynamy budowę w tym roku, ekipa od fundamentów ma wchodzić za tydzień. Nie wierze, ze to już!!!!! Mamy rok do tyłu, z powodu zeszłorocznej ustawy majowej, przez którą musieliśmy robić podział działki... Ale to już za nami:)Humus zdjęty, budynek wytyczony, wc stoi:)Domek 98m2 pow.użytkowej plus garaż. Chcemy się zmieścić w 250 000 żeby wejść... Myślicie, że realne? Znaleźliśmy ekipę, która za robociznę chce 26 tys. bez dachu... W okolicy wybudowali kilka domów więc raczej są sprawdzeni. Dach dwuspadowy, marzy mi się płaska blachodachówka ale nie możemy nic znaleźć...Fajnie, że powstał taki temat:) Razem raźniej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aghata86 27.03.2017 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 Czy do wniosku kredytowego pnb musi byc prawomocne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swieja 27.03.2017 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 Witaj Maxima88. Wychodzi 2500 zł za metr, więc brzmi realnie. Powodzenia! Niechaj dokładnie o to chodziło! Dzięki! Jestem zadowolony? Napiszesz czemu akurat to wybrałeś?Freethinker, to coś podobnego, z tego co facet mówił, ale nie natryskuje się tego, tylko kładzie jak styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxima88 27.03.2017 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 Czy do wniosku kredytowego pnb musi byc prawomocne? My składaliśmy bez uprawomocnienia. Nasz doradca stwierdził, że najwyżej doniesiemy prawomocne a procedura już ruszy. I tak się stało zaoszczędziliśmy 2 tygodnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 27.03.2017 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 Niechaj dokładnie o to chodziło! Dzięki! Jestem zadowolony? Napiszesz czemu akurat to wybrałeś? Jestem dziewczynką i jestem zadowolona - mamy płyty, bo po 1. ocieplenie nakrokwiowe (a tak mamy je ułożone) eliminuje mostki cieplne, po 2. mamy odkrytą więźbę i deski na krokwiach (mogą być k-g), więc mamy dużo więcej miejsca na poddaszu, po 3. PIR wystarczy ok połowa grubości wełny, żeby zachować takie same, lub lepsze, parametry, po 4. PIR nie moknie jak wełna, po 5. usztywnia poszycie i jest czymś w rodzaju deskowania, po 6. kładzie się je szybko i prosto (a przynajmniej szybciej i łatwiej niż wełnę ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts