Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2017 - witamy i zapraszamy :)

Recommended Posts

Powszechnie wiadomo -- trzeba wiedzieć jak czytać. Niestety. Ja mam 4-letnie doświadczenie w czytaniu, odsiewaniu bzdur ;) -- a że smutny człowiek jestem -- bo manipulacje czuję na kilometr, a uzależnienia się mnie nie trzymają, nawet maryśka na mnie nie działa (buuuu) -- to też swoje wiem. ;)

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I dystansu do siebie i innych ;)

A poza tym proponuję czytać max 3 strony tematycznych wątków. Dalej to już same kłótnie.

A jak się nie daj Boże odezwiesz to się dowiesz, że wcale się nie powinieneś budować bo się na niczym nie znasz ;) A poza tym jest ryzyko, że np. poza dachem z trawy nie pozostaje nic, bo wszystko jest do dupy.

Generalnie forum powinno być opatrzone dużym napisem "WCHODZISZ NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ"

No ale teraz to już jestem złośliwa i też nie musisz mnie słuchać.:lol2:

haha :) wiesz jak to jest ile ludzi tyle opinii a tak na marginesie byłam na jakimś wątku i tak czytając odechciało mi się budowy bo normalnie sie wystraszyłam zę chyba nie podołamy ...nie wchodze tam pierniczę :)

Powszechnie wiadomo -- trzeba wiedzieć jak czytać. Niestety. Ja mam 4-letnie doświadczenie w czytaniu, odsiewaniu bzdur ;) -- a że smutny człowiek jestem -- bo manipulacje czuję na kilometr, a uzależnienia się mnie nie trzymają, nawet maryśka na mnie nie działa (buuuu) -- to też swoje wiem. ;)

Bo jak się na tym znasz to Ci łatwiej przesiać bzdury ...może za mało maryski haha ( żart oczywiście )

e tam...ja sobie to skojarzyłam z forami parentingowymi. Ci co już są rodzicami zawsze będą mądrzejsi i będą bardziej wiedzieć ;) A jeszcze więcej wiedzą Ci co nic wspólnego z nimi nie mieli ale w rodzinie są :p

My już mamy za sobą dom dla wroga także coś tam już wiemy ;)

swieja to co wybrałaś na dach w końcu? :p

Surgi myślisz, że przed kupnem nie sprawdziłam właściwości? ;) Dzięki za info :rolleyes:

Ja też mam te okropne, drogie plyty PIR i jestem bardzo zadowolona :D w lecie wcale nie było gorąco... ale zobaczymy jak będzie w tym roku.

i można nimi samemu ocieplić poddasze, jeśli dajemy dodatkowo między krokwie, a to było ok...10 tys oszczędności (wg wyceny teoretycznego wykonawcy), ponieważ tymi płytami mogliśmy ocieplić w 5 sobót.

A skąd wiadomo, że ocieplając dach plytami PIR nie spełni się norm 2021? czy to nie trzeba zrobić audytu?

Ja też mam te okropne, drogie plyty PIR i jestem bardzo zadowolona :D w lecie wcale nie było gorąco... ale zobaczymy jak będzie w tym roku.

i można nimi samemu ocieplić poddasze, jeśli dajemy dodatkowo między krokwie, a to było ok...10 tys oszczędności (wg wyceny teoretycznego wykonawcy), ponieważ tymi płytami mogliśmy ocieplić w 5 sobót.

A skąd wiadomo, że ocieplając dach plytami PIR nie spełni się norm 2021? czy to nie trzeba zrobić audytu?

Kolego ogarnij się . Napisąłem że 12cm płyt PIR o wsk,lambda 0,022 daje U przegrody ok.0,18 W/m2*K . Normy które bedą musiały spełniać domy od 2017 r podają graniczne U dla dachu ( przy użytkowym poddaszu ) 0,18 , zaś od 2021 musi być 0,15 .

Gdyby były grubsze płyty np. 15 cm czy 18 cm spokojnie spełniłoby to normy z 2021 roku .

Aby policzyc U przegrody nie potrzebujesz audytu. Ps. jest to liczenie przybliżone gdyż liczę tylko izolację , nie uwzgledniam innych warstw ( mniej izolacyjnych ) ani oporow przejmowania i oddawania ciepła.

Przyznam, że nie do końca ogarniam dziwne pyskówki i gównoburze, które się tutaj rozwijają.... co kogo obchodzi jaki dach, co na nim, co pod nim i czy rosną drzewa, las i inne takie.... po cholerę obrażać się nawzajem, brnąć w bezsensowne dyskusje... czytać sie odechciewa....

Ja tu wpadam, miło pogawędzić, wymienić się pomysłami, ale żeby od razu kłótnie wszczynać, litości.....

taaaaaa blogi parentingowe.... szczęśliwie omijam, mam dwoje dzieci, o dziwo! jakoś sobie radzą w życiu a przy okazji i ja też... Znawcy tematu , tak jak wyżej wspomniane, szczeoglnie Ci, którzy dzieci nie mają ;-) Najlepiej oceniać nie znając sytuacji.... to samo zresztą tutaj się dzieje... ocenia się czyjesz poczynania nie znając sytuacji " bo ja tak mam i jest dobrze", bo ekspert z forum poleca, bo zdzisiek tak zrobił i mu zalało , to Ty tak nie rób......

ehhh sorry za żale, no słaby dzień mam jak nic.

Matko, ale natrzaskaliscie.

widzę, że sporo osób zaczyna juz grzebanie w ziemi. Ja wciąż zawalona papierami. Zudp, odrolnienie, wniosek o wydanie zgody na przeprowadzenie mediów przez drogę... a branże spływają i powoli będziemy składać wniosek .Miałam nadzieje na ten tydzień ale na pewno się nie uda, bo jeszcze zjazd muszę uzgodnić.

Ja też mam już pierwsze klucze do domu ;) tzn do garazu:) Kupiłam sobie i tez mogę zamieszkac, bo jest i gril i brykiet, sadzonki malin i jezyny. Wiertarko-wkrętarkę też kupiłam , ale jej nie planuję wywozić na działkę.

Odnośnie dachu to u mnie wersja biedno-bogata ;) wiazary, membrana, dachówka cementowa :) ocieplenie tylko stropu (pewnie wełna).

Pierwotnie tez planowałam rekuperator na stryszku. Po kilku rozmowach z fachowcami 'przełożyłam" go do pomieszczenia technicznego).

surgi22 przepraszam ale nie zanotowałam. Ty się już wybudowałeś, planujesz budowę czy lecisz na teorii? bo wiesz, sporo pouczeń w Twoich postach i nie wiem czy je brać serio ;)

Sorki koleżanko ale możesz w moich postach zobaczyć mój dom . Mieszkam od kilku lat . A piszę walcząc z mniemanologią stosowaną.

e tam...ja sobie to skojarzyłam z forami parentingowymi. Ci co już są rodzicami zawsze będą mądrzejsi i będą bardziej wiedzieć ;) A jeszcze więcej wiedzą Ci co nic wspólnego z nimi nie mieli ale w rodzinie są :p

My już mamy za sobą dom dla wroga także coś tam już wiemy ;)

swieja to co wybrałaś na dach w końcu? :p

No jak to co, trawa na dachu tylko mi pozostaje. Na tym się przynajmniej nikt nie zna ;)

A tak na serio to nic, z przewagą jednak w stronę ceramiki... Chyba, że nam nie starczy kasy i będzie gont.

A najśmieszniejsze, że tak jak mąż się nie wtrąca, tak tym razem wyraził życzenie, aby dach był tradycyjnie czerwony. A stało się tak po wizycie u znajomych na nowym osiedlu, gdzie wszystkie dachy były czarne... smętnie to wyglądało niestety. I ja też doszłam do wniosku, że nie chciałabym mieć widoku czarnych dachów z okna.

Edytowane przez swieja

Wełnę dajesz między krokwie i pod krokwie. Ocieplenie nakrokwiowe - jak sama nazwa wskazuje.

Niby oczywistości piszę. Ale wiesz, jakie to będzie miało konsekwencje? Jak w projekcie nie masz ocieplenia nakrokwiowego, to zmiana na takowe jest zmianą istotną bo zmienia się kubatura i wysokość budynku czyli znowu formalności.

Art. 36a. 1. Istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę jest dopuszczalne jedynie po uzyskaniu decyzji o zmianie pozwolenia na budowę

[...]

5. Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę i jest dopuszczalne, o ile nie dotyczy:

[...]

2) charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego: kubatury, powierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości i liczby kondygnacji

To oznacza projekt zastępczy (dodatkowe koszty) i czekanie.

Przy nieużytkowym poddaszu wełnę rozwijasz na stropie - mniejsza powierzchnia, więc taniej i mniejsze straty. Tania też robocizna, bo prosta i nie trzeba ani umiejętności, ani akcesoriów. Cięć wełny ledwo kilka. Jak chcesz graciarnię, to możesz trochę płyt ułożyć. Ale nie musisz - wystarczy folia paroprzepuszczalna.

Nie sposób się nie zgodzić z Tobą w teorii. Ale myślicie, że kubatura jest do zmierzenia? Sama wykonywałam inwentaryzacje i sądzę, że raczej jest to trudne i nikt się za to nie bierze :) Wysokość budynku dużo łatwiej, ale czy ktoś to robi? Budynków mieszkalnych i tak się już nie "odbiera" albo jest to rzadkość. Jak widziałam, jak mój KB sprawdza odległości budynku od granicy działki to w duchu się śmiałam. To raczej tak dla pokazania, że skrupulatny i za coś mu się płaci :D

Często też zdarza się podnoszenie ścianki kolankowej na etapie budowy. Myślicie, że ktoś to przeprowadza formalnie? Z osób, o których ja słyszałam - nikt, ale może to tylko były odosobnione przypadki? Też się nad takim podniesieniem zastanawiałam, bo wykonawca tak radzi, żeby zrobić sufity podwieszane i w nich wełnę jako ocieplenie. Będę miała podwójne ocieplenie (strop i dach), bo strasznie boję się nagrzewania od dachu (obecnie mieszkam pod stropodachem ocieplonym wełną tak, jak radzisz i jest to nie do wytrzymania w upały. Fakt, że budynek stary i nieocieplony dodaje swoje a i droga główna, więc otwieranie okien w nocy wiąże się z brakiem snu :)