Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2017 - witamy i zapraszamy :)

Recommended Posts

80 cm blat kuchenny też mam w planie. Nasza architekt mnie do takiego namawiała. Nie miałam niestety gdzie sprawdzić, bo wszyscy znajomi mają standardowe 60 cm. Ale faktycznie wydaje się, że będzie to wygodne rozwiązanie.

Mąż dziś pojechał potowarzyszyć koparce przy ściąganiu humusu. Jutro przyjedzie konserwator. Mąż zapowiedział, że nawet jak znajdzie dziś całą wioskę celtycką, to zgarnie i zakopie na działce obok. Poprosiłam tylko, żeby mi dał znać jak znajdzie cmentarz, bo trzeba będzie odprawić jakieś obrzędy coby nie było strachu tam mieszkać ;)

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W obecnej kuchni mam kawałek blatu 100cm (wymuszone) i jest to genialna sprawa -- można odstawić jakiś toster czy inny robot i mieć nadal kupę blatu roboczego, po czym można szybko go przyciągnąć i kontynuować pracę. Chciałem takie głębokie blaty w całej kuchni, ale niebezpiecznie się ilość szafek zmniejszała. Pal licho, że za szafkami pusto, bo kuchnię mam prawie wielkości salonu. ;)

Witam drogie bocianki! I dołączam do zacnego grona. Wczorajszą noc spędziłam na zapoznaniu się z Wami i zmaganiami przez które również przechodziłam :) Ufff... Jesteśmy z mężem o krok dalej od większości bocianków i nadal nie mogę uwierzyć, że stan zero już za nami. 13 marca rozpoczęliśmy budowę grzewczej płyty fundamentowej. Teraz czekamy na ekipę murarzy, którzy kończą inną budowę. Mają wejść pod koniec kwietnia, więc mamy trochę czasu na ustalenie nieustalonego. Miałam nadzieję założyć dziennik budowy, ale ciągle brakuje czasu. Oby mi się udało, zanim skończymy budowę :) Wiele dzienników przeczytałam z ogromną przyjemnością i z wielu czerpałam tworząc nasz projekt.

Pozdrawiam i oczywiście będę tu zaglądała, trzymając kciuki za nas wszystkich!

Ten blat na 80 cm brzmi ciekawie. Muszę sobie zapamiętać tą koncepcję bo rzeczywiście tego blatu brakuje często nie na szerokość a właśnie na długość, bo stoi tam pełno pierdoletów.

swieja mnie mocno nasz architekt namawiała na drzwi otwierane na zewnątrz. Ale w sumie nie podał żadnych sensownych argumentów, a sama tego właściwie nie widzę. Taras mamy na zachód, więc może być tak, że będę chciała mieć otwarte drzwi i tym samym spuszczoną roletę do wysokości słońca świecącego prosto w oczy. I już mamy klops bo się nie da.

Myjk kuchnia super :) My trochę na wariata robilismy projekt. Wszystko wyjdzie w praniu tak naprawdę.

Np. Poczatkowo patrzac na adaptacje projektu wydawalo mi się że ogrod za domem bedzie maly. Dzis jak stanrlam na granicy dzialki i spojrzalam na dom, kurde kawal placu mamy hyh ciekawe kto bedzie kosic trawe :):)

Ten blat na 80 cm brzmi ciekawie. Muszę sobie zapamiętać tą koncepcję bo rzeczywiście tego blatu brakuje często nie na szerokość a właśnie na długość, bo stoi tam pełno pierdoletów.

swieja mnie mocno nasz architekt namawiała na drzwi otwierane na zewnątrz. Ale w sumie nie podał żadnych sensownych argumentów, a sama tego właściwie nie widzę. Taras mamy na zachód, więc może być tak, że będę chciała mieć otwarte drzwi i tym samym spuszczoną roletę do wysokości słońca świecącego prosto w oczy. I już mamy klops bo się nie da.

Blat 80 cm jest u nas w projekcie od początku więc na szczęście nie muszę już o nim pamiętać.

Natomiast co do drzwi tarasowych to nie planujemy rolet więc mogłyby się spokojnie otwierać na zewnątrz. Muszę jeszcze podumać na ten temat.

U nas chyba zostaniemy bociankami 2018 bo papierologia nas zaskoczyła:)

Na razie:

- czekamy na mapę do celów projektowych (4 tydzień i końca nie widać)

- jutro badania gruntu

- blaszak czeka na odmalowanie i postawienie na działce (kupiliśmy używany bo tylko na okres budowy)

- odbyliśmy pierwsze spotkanie z projektantami ale czekamy na mapę...

- napisaliśmy pismo do tauronu o warunki przyłącza

- złożyliśmy wniosek do kopalni o określenie szkód górniczych

W planach mamy po otrzymaniu mapy do celów projektowych:

1. Rozpoczęcie projektu indywidualnego (30 dni + 10 dni)

2. Ogrodzenie działki siatką tymczasową

3. Utwardzenie wjazdu i postawienie blaszaka

4. Rozpoczęcie wycen SSO ale to pewnie na wczesną wiosnę 2018...

Co możemy jeszcze zrobić?

W obecnej kuchni mam kawałek blatu 100cm (wymuszone) i jest to genialna sprawa -- można odstawić jakiś toster czy inny robot i mieć nadal kupę blatu roboczego, po czym można szybko go przyciągnąć i kontynuować pracę. Chciałem takie głębokie blaty w całej kuchni, ale niebezpiecznie się ilość szafek zmniejszała. Pal licho, że za szafkami pusto, bo kuchnię mam prawie wielkości salonu. ;)

ja tak mierze , patrzę na tą moja kuchnie i sama nie wiem...sząłu nie ma . ile trzeba odliczyć cm na tynki ?

Nie ma sznas na 0,5 cm na tynki. Ja bym liczył 1 cm, ptzy kablach nawet 2 cm.

Oczywiscie, przy założeniu że ściana prosta!

dlatego napisalem, ze "podobno" :D Tak 1-1,5cm trzeba liczyc. U mnie przy tej grubosci udalo sie ladnie kable schowac.

agaz_75, z czego budujecie? Przy silikatach (jak u mnie) raczej ciezko bruzdowac i moim zdaniem to bez sensu - lepiej dac wiecej tynku. Przy czym innym juz mozna, ale to zalezy od elektryka, jak dolicza za bruzdowanie to lepiej dac wiecej tynku.

aghata86 - Podciągną Wam prąd bez pozwolenia na budowę? Myślałam, że aby podpisać umowę o podłączenie prądu trzeba mieć PNB

Jasne, że podciągną prąd bez pozwolenia. Umowę tez podpiszą bez PnB. Trzeba to załatwiać dużo wcześniej niż PnB, ponieważ sumując wszystkie terminy, które ma ZE na każdy etap prac związanych z podłączeniem ZKP, może się okazać, że prąd na działce podłączą po 9 miesiącach od złożenia wniosku. U nas się sprawdziło. Trzymali się terminów, nic nie przyśpieszali i skrzynka stanęła zgodnie z terminami określonymi w umowie. Dodam jeszcze, że energetyka wyrobiła się jako jedna z pierwszych. Wody na działce nadal brak ( drugi rok leci), a budowa rozpoczęta.