Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2017 - witamy i zapraszamy :)

Recommended Posts

Narazie postawią nam szafke pomiarowa i doprowadza do niej kabel. To na to jest umowa. Potem elektryk zrobi skrzynke przy szafce, bedziemy miec zaswiadczenie od elektryka, pozwolenie na budowe i wtedy jedziemy do tauronu podpisac juz umowe docelowa i wtedy juz zakladaja licznik.

Jak postawią ci skrzynkę ZKP, dostaniesz pismo, potwierdzające ten fakt i jednocześnie informujące o konieczności podpisania umowy z wybranym dostawcą energii elektrycznej w terminie nie przekraczającym 60 dni od daty otrzymania tegoż pisma. W przypadku nie dotrzymania terminu, naliczają kary pieniężne. Po podpisaniu umowy, wzywasz elektryka, który montuje skrzynkę budowlaną na twojej działce i umawiasz się na założenie licznika z dostawcą energii. Umowa obowiązuję od dnia założenia licznika, a nie od dnia podpisania jej. Dodam, że nawet jeśli nie planujesz rozpoczynać budowy, musisz podłączyć się do prundu :) żeby wywiązać się z umowy. Ale jak mi podpowiedziano w energetyce, po pierwszym okresie rozliczeniowym ( u mnie dwa m-ce) można złożyć wniosek o odłączenie licznika. Przyjadą i zdejmą do czasu, kiedy rzeczywiście prąd będzie Ci potrzebny. Zdjęcie i ponowne założenie licznika jest bezpłatne. Musisz jednak zapłacić pierwszy rachunek, przy czym są to opłaty dystrybucyjne, zależne od mocy przyłączeniowej. I tym sposobem wywiązujesz się z terminów zawartych w umowie.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My złożyliśmy wniosek o podłączenie prądu już docelowego w październiku i zastrzegli sobie czas do podłączenia nas do 30.12.2017 :lol2:

Prąd bierzemy od sąsiadów na budowę póki co, pomimoże słup już stoi i skrzynka stoją już od 2 tygodni :D

Wczoraj pomierzyliśmy kuchnię i jest nadzieja, że lodówka idealnie się zmieści tam gdzie chciałam :)))

ja tak mierze , patrzę na tą moja kuchnie i sama nie wiem...sząłu nie ma . ile trzeba odliczyć cm na tynki ?

A ile metrów ci wychodzi na kuchnię? Kuchnia to był jeden z powodów robienia przez nas projektu indywidualnego, bo w żadnym projekcie mi się ona nie podobała.

Koparka wczoraj ściągnęła humus. Mąż nic nie znalazł :)

My złożyliśmy wniosek o podłączenie prądu już docelowego w październiku i zastrzegli sobie czas do podłączenia nas do 30.12.2017 :lol2:

Prąd bierzemy od sąsiadów na budowę póki co, pomimoże słup już stoi i skrzynka stoją już od 2 tygodni :D

Wczoraj pomierzyliśmy kuchnię i jest nadzieja, że lodówka idealnie się zmieści tam gdzie chciałam :)))

No to gratuluję sąsiadów :) Nasi odmówili :( Będziemy ostro bulić. Mamy ogromną moc przyłączeniową, także wychodzi nam 300 PLN opłaty dystrybucyjnej. Przy czym na budowę SSZ potrzeba prądu za ok. 60 PLN (przynajmniej tyle zapłacili moi przyjaciele na prądzie sąsiada). Także nic tylko brać się do roboty i jak najszybciej kończyć budowę, co by za dużo tysiączków nie poszło na marne do Enei...

A ile metrów ci wychodzi na kuchnię? Kuchnia to był jeden z powodów robienia przez nas projektu indywidualnego, bo w żadnym projekcie mi się ona nie podobała.

Koparka wczoraj ściągnęła humus. Mąż nic nie znalazł :)

ma 10 m2 + spiżarka 0,45 czyli bardziej takie małe pomieszczonko ...zastanawiam się czy to w ogóle zostawiać

ale zazdroszczę tez bym tak już chciała :)

Złożyłaś wniosek o G11?

Wszyscy psioczą na c11, a nikt nie składa wniosku o g11...

Narzucili mi C11. Może z mojego braku wiedzy, to wynika. Ale nikt nie mówił mi, że mogę złożyć wniosek o G11 :( Krótkie pytania w Enea: Czy to pierwsze podłączenie prądu? Nie ma tam budynków? I bam, jest taryfa budowlana. Pozamiatane...

Ktoś mi sugerował, żeby założyć prąd na użytek rekreacyjny na działce, ale podobno śliska sprawa i też mogą kary dowalić.

Słyszałam również, że jeśli nie ma na działce budynku, czy nawet nadanego adresu, to nie dadzą taryfy G.

Ja mam z tauronu warunki ze prad docelowy dom jednorodzinny a i tak zmieniaja sami na c11 jak nie stoi dom czy jakas buda

Jak mogą Ci wstawić do umowy podpisanej przez Ciebie coś innego, niż podpisałeś? To przecież kryminał. A jak podpisałeś umowę na C11, to do siebie miej pretensje.

Nie słyszałem, żeby komuś odmówili na piśmie G11.

Mi elektryk z pełnomocnictwem podpisałem nie wiedzieć czemu na C11. Trudno, mój pełnomocnik, moja odpowiedzialność. Jak to zobaczyłem, to zawnioskowałem o zmianę na G11 i mam G11. Jak był ludek z PGE spisywać licznik to ściany się budowały.

Czy to pierwsze podłączenie prądu? Nie ma tam budynków? I bam, jest taryfa budowlana.

To mają w ofercie taryfę budowlaną?

Na gębę to co im szkodzi wciskać swoją droższą ofertę, nie podlegającą pod URE? Ale na piśmie nie słyszałem, żeby odmówili.

To na działce rekreacyjnej, jak chcę sobie podłączyć pompę ze studni głębinowej, żeby kwiatki podlać to odmówią mi podłączenia? Chciałbym to dostać na piśmie :p

Ale nikt nie mówił mi, że mogę złożyć wniosek o G11 :(

Wyjawię Ci sekret. Wnioskować możesz zawsze i o wszystko.

Jak komuś odrzucą wniosek o G11 to zrozumiem, jego żale. Ale jak ktoś nawet nie wnioskował, to nie rozumiem narzekania na coś, co sam wybrał i potwierdził dobrowolnym podpisem.

Słyszałam również, że jeśli nie ma na działce budynku, czy nawet nadanego adresu, to nie dadzą taryfy G.

Różni ludzie różne rzeczy wygadują. Słyszałem, że trują nas samoloty... Ale w to nie wierzę. Tak samo jak w brak możliwości G11 - i to drugie mogłem, więc sprawdziłem. Nieprawda.

Edytowane przez Kaizen

Dzwonilam do starostwa pnb jest gotowe do odbioru.

Ja też przed chwila dzwoniłem, co ciekawe Pani wiedziała po przedstawieniu się kim jestem :0 -- ponoć brakuje jeszcze tylko jednej zwrotki, ale własnie Pani dostała stos zwrotek na biurko i w poniedziałek już będzie wiadomo. Ma zadzwonić. Więc jest szansa, że już w poniedziałek będę szczęśliwym posiadaczem PnB i DB. :D Przy okazji odbioru mam w planach odwiedzić skąd budowlany i wstępnie zamówić stal i bloczki na poświętach.

Teraz walczę z udostępnieniem na stornie widoku na żywo z kamery. Udało się udostępnić stałą klatkę i ew. po ciepnięciu F5 się odświeża, ale takiego typowego streamu nie mogę uzyskać. Buuu.

Edytowane przez Myjk

Mi elektryk z pełnomocnictwem podpisałem nie wiedzieć czemu na C11. Trudno, mój pełnomocnik, moja odpowiedzialność. Jak to zobaczyłem, to zawnioskowałem o zmianę na G11 i mam G11. Jak był ludek z PGE spisywać licznik to ściany się budowały.

Napisz proszę więcej szczegółów, czego dokładnie od Ciebie wymagali do zmiany taryfy? W Enea żądają odbioru budynku podobno. Muszę się dowiedzieć dokładnie. Wymagają zameldowania i nadania numeru adresu. Jak mi się uda zameldować na placu budowy, to tak zrobię :) Póki co nie dostałam jeszcze pierwszego rachunku za prąd i wszystko przede mną. Także dopiero się przygotowuję i rozeznaję w temacie, jak tu możliwie szybko zmienić tę nieszczęsną taryfę C11, którą nawet w Enea potocznie nazywają "budowlaną".

To na działce rekreacyjnej, jak chcę sobie podłączyć pompę ze studni głębinowej, żeby kwiatki podlać to odmówią mi podłączenia? Chciałbym to dostać na piśmie :p

Moi znajomi mają działkę rekreacyjną z barakowozem. Nie mogą wywalczyć zmiany taryfy na G, ponieważ wymagany jest odbiór budynku (którego tam nie ma) albo przedłożenie zaświadczenia o zameldowaniu. I wiele takich absurdów... szkoda gadać...

Edytowane przez annatulipanna

Odnosnie pradu powiat krakowski - przylacze zamowilem na 14kw, przez krotki czas mialem prad budowlany, ale moglem podpisac aneks na ~1/3mocy (oplaty o 2/3 mniejsze) zabezpieczenie bylo i tak to samo, bo nie chcialo sie nikomu zmieniac, wiec mniejsza moc byla tylko na papierku. Mozecie o to zapytac u siebie.

Na g11 moglem przejsc po zamknieciu budynku, nie potrzeba bylo do tego zadnego papierka od elektryka tylko podlaczenie do domu. U siebie prad podlaczalem jak juz mialem sciany (chyba dach tez juz byl) wiec nie robilem rbtki(troche kasy zaoszczedzonej), tylko od razu elektryk podciagnal kabel do domu i zamontowal rozdzielnice z podstawowymi zabezpiezeniami i z 2 gniazdkami przy niej. Mam nadzieje, ze pomoglem.

Wyjawię Ci sekret. Wnioskować możesz zawsze i o wszystko.

Jak komuś odrzucą wniosek o G11 to zrozumiem, jego żale. Ale jak ktoś nawet nie wnioskował, to nie rozumiem narzekania na coś, co sam wybrał i potwierdził dobrowolnym podpisem.

Ja nie narzekam, tylko podzieliłam się informacjami dotyczącymi budowy ZKP i przyłączenia się do sieci energetycznej. Podpisując umowę byłam poinformowana o kosztach dystrybucyjnych, ale nie mając innej możliwości przyjęłam ten fakt do wiadomości. I podpisałam umowę. Jednak, jeśli tylko istnieje cień nadziei na zmianę taryfy, to chętnie podejmę się tego wyzwania.

Skoro Tobie się udało, to i może mi się uda :)

Edytowane przez annatulipanna

Napisz proszę więcej szczegółów, czego dokładnie od Ciebie wymagali do zmiany taryfy? W Enea żądają odbioru budynku podobno.

Złożyłem wniosek o zmianę taryfy przez ebok PGE. Przysłali umowę na G11 do podpisania i odesłania. Potem przyjechali odczytać liczniki (ale w "zaproszeniu" było słowo kontrola i obowiązkowa obecność z groźbą, że jak nie będzie mnie to kontrola się nie odbędzie i nie będzie zmiany). Przyjechał pan, spisał protokół i tyle. Żadnych załączników, oświadczeń, odbiorów budynku itp.