aghata86 31.03.2017 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 Maz odebral ze starostwa tylko projekty cos podpisal i tyle, nie powinni dac jakies papierka ze jest pozwolenie nieprawomocne? Mowil ze za dwa tyg trzeba odebrac prawomocne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 31.03.2017 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 (edytowane) Maz odebral ze starostwa tylko projekty cos podpisal i tyle, nie powinni dac jakies papierka ze jest pozwolenie nieprawomocne? Mowil ze za dwa tyg trzeba odebrac prawomocne. Dokładnie tak -- ja też czekam na prawomocne właśnie. Ponieważ mam aż 12 zainteresowanych do zawiadomienia, to się schodzi... Ta-Da! http://emide.pl/domnazakrecie/online/ na razie krzaki mojej żony widać (uwaga, wieczorem mogą być momenty!), po wklepaniu pasła "asd" ale już niebawem transmisja z placu boju! Właśnie zamówiłem 1800 bloczków na rzecz fundamentów i niecki basenowej, po 2.10 zł netto/szt z transportem. Edytowane 31 Marca 2017 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 31.03.2017 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 aghata86- my odebraliśmy PnB nieprawomocne z urzędu i po dwóch tygodniach, kiedy się uprawomocniło, trzeba było z tym PnB znowu jechać do urzędu, opieczętować je i tyle. I masz prawomocne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 31.03.2017 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 Złożyłem wniosek o zmianę taryfy przez ebok PGE. Przysłali umowę na G11 do podpisania i odesłania. Potem przyjechali odczytać liczniki (ale w "zaproszeniu" było słowo kontrola i obowiązkowa obecność z groźbą, że jak nie będzie mnie to kontrola się nie odbędzie i nie będzie zmiany). Przyjechał pan, spisał protokół i tyle. Żadnych załączników, oświadczeń, odbiorów budynku itp. Dzięki wielkie za info. No to rzeczywiście poszło Ci bajkowo. W Enei wszystko uniemożliwiają. Właśnie rozmawiałam z kolegą, który czeka na G12 (Energa) i musiał mieć prąd podłączony w budynku, nie wymagają już zaświadczeń od elektryka, ale musisz złożyć oświadczenie, że dom nadaje się do użytkowania, czy coś takiego Odradzał mi kombinowanie ze zmianą taryfy w czasie budowy, bo grozi to karami pieniężnymi. Muszę poczytać regulamin Enei, to będę myślała. Póki co trzeba projekt dopinać, bo zaraz ściany ruszą, a tu parę szczegółów do ustalenia zostało.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.03.2017 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 (edytowane) Dzięki wielkie za info. No to rzeczywiście poszło Ci bajkowo. W Enei wszystko uniemożliwiają. Właśnie rozmawiałam z kolegą, który czeka na G12 (Energa) i musiał mieć prąd podłączony w budynku, nie wymagają już zaświadczeń od elektryka, ale musisz złożyć oświadczenie, że dom nadaje się do użytkowania, czy coś takiego Odradzał mi kombinowanie ze zmianą taryfy w czasie budowy, bo grozi to karami pieniężnymi. Muszę poczytać regulamin Enei, to będę myślała. Póki co trzeba projekt dopinać, bo zaraz ściany ruszą, a tu parę szczegółów do ustalenia zostało.... Pozdrawiam Tyle, że ja nie chciałem podłączenia do domu. Chciałem do namiotu czyli tzw. erbetkę. Więc co mi ma elektryk wystawiać? Nie ma domu, więc nie może nadawać się do użytkowania. Kary za co? Zużywam na potrzeby bytowe. Nie prowadzę DG. Nie istnieje coś takiego jak "taryfa budowlana" - to interpretacja niektórych ZE, że budowa sobie domu to DG, co nie ma żadnego sensu ani podstaw w prawie, bo przecież nie rejestrujesz DG. Nie mają podstaw do karania. Właściwie po tych wszystkich tekstach w necie byłem pewien, że mi odmówią. Ale byłem bardzo ciekaw uzasadnienia. No przecież tylu internautów nie może się mylić i nie może być G na budowie... A jednak... Urban Legend. Edytowane 31 Marca 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 31.03.2017 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 U Mnie po podpisaniu umowy zrobiłem erbetkę i miałem prąd budowlany, bo SSZ oświadczenie elektryka i zmieniłem na taryfę G. Myjk - zPNB nie wysyła się do sąsiadów/stron, to dotyczy tylko Warunków Zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laurap 31.03.2017 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 Właśnie ostatnio do nas przyszły takie dziwne pisma. Głowiłam się co to...ludzi nie znam, działki na które było pismo niby są jeszcze wolne. W taki razie wnioskuję że to ktoś przed zakupem wystąpił do gminy o warunki zabudowy? To idzie wtedy do wszystkich sąsiadów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freethinker 31.03.2017 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 Ja dzisiaj też odebrałem PnB, przy czym przywiózł mi je architekt, który je osobiście odbierał w Trzebnicy. Czekam na prawomocność.Przy okazji przywiózł mi projekt wykonawczy (umowę z nim miałem, że dostaję najpierw projekt budowlany, a wykonawczy zrobią mi, jak się PnB będzie procesować). Muszę go obejrzeć dokładnie, bo już na szybko zauważyłem jedną niezgodność z ustaleniami.Co do prądu, to w zeszłym roku dostałem w maju warunki techniczne, pod koniec lipca podpisałem umowę, przy czym Tauron obiecał postawić skrzynkę do końca listopada, a ja miałem założyć erbetkę i podpisać umowę też do końca listopada. Tauron założył mi skrzynkę chyba 29 listopada. Ja natomiast erbetkę założyłem dopiero 2 tygodnie temu, a w Tauronie podpisać umowę jeszcze nie byłem, bo nie miałem PnB - a w dokumentach, które dostałem od nich jasno jest napisane, że mam się zgłosić na podpisanie umowy z PnB. Nie wiem, co mi zrobią za to, że umowy nie podpisałem, ale mnie nie przywiążą na pewno do pręgierza i nie będą biczować. Prawdę mówiąc, w umowie nie ma żadnych sankcji za niedotrzymanie terminu, więc myślę, że nic mi nie zrobią.Elektryk, który mi zakładał erbetkę, mówił, że nie ma szans na nic innego niż prąd budowlany, ale jak im pomarudzę, że mi prądu na początku wiele nie trzeba będzie, to nie będą mi liczyć od mocy docelowej (14KW), ale od jakiegoś jej ułamka.Jak rany, ciężko uwierzyć, ale wygląda na to, że zaraz po świętach mogę się zabrać za kopanie fundamentów.Tylko jak mam to robić, skoro mnie wzięła wczoraj podagra? Ledwo się dzisiaj do pracy dowlokłem z pomocą Ubera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 31.03.2017 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 Myjk - zPNB nie wysyła się do sąsiadów/stron, to dotyczy tylko Warunków Zabudowy. Wysyła się jeśli np. droga dojazdowa jest współwłasnością (u mnie, jak i u znacznej części tak właśnie jest). Stąd też byłem zmuszony do wystąpienia o PnB a nie tylko zgłoszenia (żeby niby strony miały możliwość wniesienia sprzeciwu do mojej budowli -- choć oczywiście większość to tylko spadkobiercy z ziemią na sprzedaż). U mnie wysyłali we wszystkich etapach, nawet o samym wszczęciu postępowania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freethinker 31.03.2017 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 Ja nie będąc właścicielem działki, wystąpiłem o warunki zabudowy.Dogadałem się wcześniej z właścicielką działki, ale jej kupić nie mogłem, bo miała służebność na niej. Więc, żeby nie tracić czasu, ja wystąpiłem o warunki, a ona sądowo znosiła służebność. O warunki może wystąpić każdy, nawet jeżeli nie jest właścicielem.PS. Moje PnB też porozsyłali po sąsiadach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 31.03.2017 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 Myjk - zPNB nie wysyła się do sąsiadów/stron, to dotyczy tylko Warunków Zabudowy. czasem chyba jednak wysyła się - np budowa/planowane obiekty będą oddziaływały na sąsiednie działki - choćby projektowane szambo lub studnia (promień 15 i 30m o ile dobrze pamiętam) - mieliśmy z tym przeboje;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 31.03.2017 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 czasem chyba jednak wysyła się - np budowa/planowane obiekty będą oddziaływały na sąsiednie działki - choćby projektowane szambo lub studnia (promień 15 i 30m o ile dobrze pamiętam) - mieliśmy z tym przeboje;) Dokładnie tak. My akurat wysyłajlismy gminie, bo działka oddziałuje na gminną drogę jest z niej zjazd. Pamiętam jak Pani to mowiła ale gmina zawsze szybko odbiera listy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 31.03.2017 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 A my dziś zrobiliśmy podłogę dla okołobudowlanej altany http://wuerziworld.adbt2.ath.cx/girl/gi88.gif[/img]"]http://wuerziworld.adbt2.ath.cx/girl/gi88.gif Miała być malutka, taka tylko oby była a wyszło prawie 23 m2. Jutro od rana będziemy tworzyć ściany http://wuerziworld.adbt2.ath.cx/ah/ah53.gif[/img]"]http://wuerziworld.adbt2.ath.cx/ah/ah53.gif a nasza ekipa zaczyna prace nad płytą za tydzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 31.03.2017 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 Jeśli jest oddziaływanie działki na inne działki - to korespondencję otrzymują strony postępowania. Ja też miałem PNB i nie wysyłali tego do współwłaścicieli drogi ale może dlatego, że byłą służebność w KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 31.03.2017 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 My złożyliśmy wniosek o podłączenie prądu już docelowego w październiku i zastrzegli sobie czas do podłączenia nas do 30.12.2017 Prąd bierzemy od sąsiadów na budowę póki co, pomimoże słup już stoi i skrzynka stoją już od 2 tygodni Wczoraj pomierzyliśmy kuchnię i jest nadzieja, że lodówka idealnie się zmieści tam gdzie chciałam )) To i tak dobrze. U mnie na zwiększenie mocy o 5kW PGE dało sobie rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swieja 02.04.2017 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 Byłyśmy dziś z córkami na inspekcji Nasz piesek poznał psa sąsiadów i niestety nie zaiskrzyło, poleciały wióry... Trochę kłopot, bo nie wyobrażam sobie, by tak mieszkały koło siebie i ujadały przez płot cały dzień Może im przejdzie, jak myślicie? Nasz mały kundelek, sąsiad w typie labradora. Konfrontacja nie wchodzi w grę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaz_75 02.04.2017 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 Byłyśmy dziś z córkami na inspekcji [ATTACH=CONFIG]385698[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]385699[/ATTACH] Nasz piesek poznał psa sąsiadów i niestety nie zaiskrzyło, poleciały wióry... Trochę kłopot, bo nie wyobrażam sobie, by tak mieszkały koło siebie i ujadały przez płot cały dzień Może im przejdzie, jak myślicie? Nasz mały kundelek, sąsiad w typie labradora. Konfrontacja nie wchodzi w grę Może być niestety ujadanie ..u nas tak jest a my nie możemy ruszyć się nigdzie bo jesteśmy uziemieni mała ma wiatrówkę masakra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laurap 02.04.2017 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 swieja pięknie tam macie!!! My dzisiaj byliśmy na targach budowlanych. Mam wrażenie że po nich mniej wiemy niż przed Jutro spotkanie z naszym potencjalnym wykonawcą. Trzymajcie kciuki żeby się udało nam dogadać. Chciałabym mieć już ten temat z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laurap 02.04.2017 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 Ja chyba ogłaszam kapitulację w sprawie PC.. 5-ta oferta i kolejna opiewa na ponad 40 tyś. Mam dość! Za taką cenę nie ma szans, żeby było to ogrzewanie. Ja nie wiem skąd się biorą takie kwoty o których czytam tu na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 02.04.2017 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 Dopiero 5-ta? Ja zebrałem z 15 i tylko dwie były zadowalające. Cnc też zaserwował ponad 40? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts