Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2017 - witamy i zapraszamy :)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale laura się zniechęciła do cnc (nie wiem czemu, może przez wciskanie dodatkowego bufora podrażającego instalację?). :p

Ja dziś pół dnia siedziałem licząc dokładnie materiały. Jutro atakuję skład budowlany w celu negocjacji materiałowych i mam nadzieję odbiorę także PnB i dziennik budowy...

Dopiero 5-ta? :D Ja zebrałem z 15 i tylko dwie były zadowalające. :p Cnc też zaserwował ponad 40?

Ile? :jawdrop: Ja łącznie z ofertami pomp gruntowych (które dość szybko odrzuciłem) otrzymałem łącze z 6 :p

Cnc ma ofertę ok.

Jednak ja chcę instalatora na miejscu. A na miejscu sami księciuniowie. Na oferty czekasz pół wieku a jak już ją dostajesz to błyszczy złotem...

A skąd jesteś? Może kogoś się znajdzie :)

Jeśli masz upatrzoną jakąś konkretną pompę ciepła to polecam mój sposób... Wyszukać autoryzowanych instalatorów w Twojej okolicy i zrobić rozeznanie wśród nich :wiggle:

Drodzy budujący, wiosna za oknem i łopaty poszły w ruch....

Wszędzie wydać ruch na budowach :)

Przypominam, iż również służymy pomocą od ponad 10 lat w zakresie kredytów hipotecznych.

Nasza pomoc jest darmowa nie generuje kosztów, a może się okazać że uzyskanie kredytu nie jest takie czasochłonne i trudne. Zwykle czas to 3-4 tygodni od złożenia w imieniu klienta kompletu dokumentów do wypłatyy środków. .. zachęcam do kontaktu

Swieja a czy teraz promocja jest lepsza? Pamiętasz co było wcześniej?

Teraz jest ta sama oferta co była w lutym "Mieszkaj bez kompromisów" :

prowizja - 0% albo 1,69%

i odpowiednio

Oprocentowanie zmienne - 3, 71% albo 3,5%

(1,9% + WIBOR6M) albo (1,69% + WIBOR6M)

Edytowane przez annatulipanna

Jesteśmy na etapie wyboru i adaptacji projektu - po wstepnych spotkaniach z konstruktorem i architektem. Podczas dotychczasowych rozmów więcej czasu poświęciliśmy na konstruktora - wydłużenie domu, lane skosy itp. Ale wyniknela jedna rzecz, której nie jestem do końca pewien. Jak wg przepisów wygląda kwestia kominka i wentylacji mechanicznej? Plamujemy WM i wykreślenie z projektu kominów wentylacyjnych. Konstruktor natomiast twierdzi, muszę to skonsultować z architektka, że jeden kanał wentylacyjny w salonie koło kominka musi pozostać, można go potem zaslepic anemostatem, ale musi być, bo inaczej dom nie zostanie odebrany przez kominiarza. Czy tak jest rzeczywiście? Spotkał się ktoś z Was ostatnio adaptujacych projekt z podobną kwestią?

Spotkał się ktoś z Was ostatnio adaptujacych projekt z podobną kwestią?

Przepisy zakazują stosowania w jednym pomieszczeniu jednocześnie wentylacji grawitacyjnej i mechanicznej.

§ 148.

[...]

2. W pomieszczeniu, w którym jest zastosowana wentylacja mechaniczna lub klimatyzacja, nie można stosować

wentylacji grawitacyjnej ani wentylacji hybrydowej. Wymaganie to nie dotyczy pomieszczeń z urządzeniami klimatyzacyjnymi niepobierającymi powietrza zewnętrznego.

W pomieszczeniu z kominkiem musi być wentylacja (może być mechaniczna). Ale są niedouczeni kominiarze, którzy wymagają wentylacji grawitacyjnej.

Jesteśmy na etapie wyboru i adaptacji projektu - po wstepnych spotkaniach z konstruktorem i architektem. Podczas dotychczasowych rozmów więcej czasu poświęciliśmy na konstruktora - wydłużenie domu, lane skosy itp. Ale wyniknela jedna rzecz, której nie jestem do końca pewien. Jak wg przepisów wygląda kwestia kominka i wentylacji mechanicznej? Plamujemy WM i wykreślenie z projektu kominów wentylacyjnych. Konstruktor natomiast twierdzi, muszę to skonsultować z architektka, że jeden kanał wentylacyjny w salonie koło kominka musi pozostać, można go potem zaslepic anemostatem, ale musi być, bo inaczej dom nie zostanie odebrany przez kominiarza. Czy tak jest rzeczywiście? Spotkał się ktoś z Was ostatnio adaptujacych projekt z podobną kwestią?

Moze chodzi o to, ze musisz miec doprowadzone powietrze z zewnatrz(rura w podlodze) i kominek z zamknieta komora spalania?

Ten dodatkowy kanal z komina to musialbys miec chyba przy otwartej komorze i wentylacji grawitacyjnej

Drodzy Państwo w ramach sprecyzowania:

obecnie ody 1 kwietnia do 27 kwietnia jest promocja w ING , która jest lepsza od poprzedniej wyprzedaży zimowej.

Obecnie w ofercie są dwa warianty:

1) NISKA MARŻA - 1,99% prowizja ale 1,59% marża

2) BEZ PROWIZJI - 0% prowizji, 1,89% marża

najważniejsza kwestia została zniesiona granica wieku - a więc oferta jest nawet dostępna dla osób powyżej 35 roku życia.