Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2017 - witamy i zapraszamy :)

Recommended Posts

Drodzy Państwo w ramach sprecyzowania:

obecnie ody 1 kwietnia do 27 kwietnia jest promocja w ING , która jest lepsza od poprzedniej wyprzedaży zimowej.

Obecnie w ofercie są dwa warianty:

1) NISKA MARŻA - 1,99% prowizja ale 1,59% marża

2) BEZ PROWIZJI - 0% prowizji, 1,89% marża

najważniejsza kwestia została zniesiona granica wieku - a więc oferta jest nawet dostępna dla osób powyżej 35 roku życia.

Teraz jest ta sama oferta co była w lutym "Mieszkaj bez kompromisów" :

prowizja - 0% albo 1,69%

i odpowiednio

Oprocentowanie zmienne - 3, 71% albo 3,5%

(1,9% + WIBOR6M) albo (1,69% + WIBOR6M)

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Majster dzwonił, że może wchodzić, jak pogoda będzie znośna, za tydzień. A ja nadal mam tylko bloczki. Walczę właśnie o stal, ale ceny niefajne. :( Za kg liczą 2,89 brutto z dostawą. Nieoptymistycznie zakładałem 2,50 zł, bo dawali stal i po 2,20 jak robiłem rozeznanie w zeszłym roku, a tu trach. I to jest taka "niska" cena jak zamówię i zapłacę teraz za całość (3,5T). Jak bym chciał tylko na fundamenty, to cena ponad 3 zł. :( Okazuje się też, że Silki nigdzie w mojej okolicy nie da się kupić. Wszyscy w składach mówią jak jeden mąż, że w WAW się buduje dużo osiedli z tego materiału i fabryki straszą pustkami... Niech mnie ktoś z TNB przytuli...

Majster dzwonił, że może wchodzić, jak pogoda będzie znośna, za tydzień. A ja nadal mam tylko bloczki. Walczę właśnie o stal, ale ceny niefajne. :( Za kg liczą 2,89 brutto z dostawą. Nieoptymistycznie zakładałem 2,50 zł, bo dawali stal i po 2,20 jak robiłem rozeznanie w zeszłym roku, a tu trach. I to jest taka "niska" cena jak zamówię i zapłacę teraz za całość (3,5T). Jak bym chciał tylko na fundamenty, to cena ponad 3 zł. :( Okazuje się też, że Silki nigdzie w mojej okolicy nie da się kupić. Wszyscy w składach mówią jak jeden mąż, że w WAW się buduje dużo osiedli z tego materiału i fabryki straszą pustkami... Niech mnie ktoś z TNB przytuli...

:D

Wiem co czujesz Myjku :hug:

Dziś płaciłam za styrodur, niby zmieściłam się w planowanym budżecie ale... było blisko. Dziś mam dostać cenę stali, dam znać jak się kształtuje u mnie.

A miało być tak pięknie :D :D :D

Niech mnie ktoś z TNB przytuli...

:hug: proszę bardzo :)

Na naszej wsi ciągle mokro. Nie możemy kopać. Święta też mają być mokre. Dopiero po nich ma być tydzień słońca. Ale wszyscy już w blokach startowych i nie chcą czekać ponad dwa tygodnie. Coś mi zapał opadł. Ciągnie się to wszystko jak guma z majtek.

:hug: proszę bardzo :)

Na naszej wsi ciągle mokro. Nie możemy kopać. Święta też mają być mokre. Dopiero po nich ma być tydzień słońca. Ale wszyscy już w blokach startowych i nie chcą czekać ponad dwa tygodnie. Coś mi zapał opadł. Ciągnie się to wszystko jak guma z majtek.

swieja mi też opadł zapał bo to oczekiwanie na warunki mnie dobijają ..dzwonię, pytam i otrzymuje odp że jest w trakcie tworzenia ...kur...ile można tworzyć i jak sobie pomyślę że potem jeszcze oczekiwanie na PNB to już mi się w ogóle odechciewa

ps skąd macie takie fajne emotki ??

Rowno rok temu jak zaczynalem bylo to samo. Mialem wyceny a potem jak szlo zamawiac to byl problem. Silikat na dzialowki musialem brac drozej ze skladu gdzie mieli na stanie. Pewnie kolo maja/czerwca sie to troche uspokoi.

Stal przypuszczam tez jeszcze pojdzie w gore. Rok temu jak zamawialem na poczatku w kwietnia byla chyba po 2000brutto, 3miesiace pozniej na wieniec chyba 600-700zl drozej.

W zimie sie fajnie patrzy na ceny, zaczyna sie sezon i wszystko 10-20% w gore i potem jeszcze problem bo nigdzie nic nie ma :D przejechalem sie tak na kilku materialach

Edytowane przez Busters

Przepisy zakazują stosowania w jednym pomieszczeniu jednocześnie wentylacji grawitacyjnej i mechanicznej.

§ 148.

[...]

2. W pomieszczeniu, w którym jest zastosowana wentylacja mechaniczna lub klimatyzacja, nie można stosować

wentylacji grawitacyjnej ani wentylacji hybrydowej. Wymaganie to nie dotyczy pomieszczeń z urządzeniami klimatyzacyjnymi niepobierającymi powietrza zewnętrznego.

W pomieszczeniu z kominkiem musi być wentylacja (może być mechaniczna). Ale są niedouczeni kominiarze, którzy wymagają wentylacji grawitacyjnej.

Ok, a ten przepis, że w pmieszczeniu z kominkiem może być WM, kojarzysz? Chcę mieć pewność, że jak wykresle komin grawitacyjny z salonu nie będę miał problemów w przyszłości z odbiorem kominiarskim. A może po prostu zadzwonić do lokalnego kominiarza i zapytać czy odbiera takie budynki...

Ten paragraf zacytowany to z jakiego rozporządzenia?

Przyszła chociaż jedna wycena od ekipy budowlanej . Ja wiem że pewnie ceny róznie się kształtują jeżeli chodzi o rejony ale powiedzcie mi czy na kwota np ław fundamentowych 3700 zł to ok ? a całość 14.000 ( ławy, wykonanie izolacji poziomych i pionowych , wmurowanie scian , zalanie płyt, ocieplenie fundamentów + folia kubełkowa , kanalizacja , uziom itd )

Ok, a ten przepis, że w pmieszczeniu z kominkiem może być WM, kojarzysz? Chcę mieć pewność, że jak wykresle komin grawitacyjny z salonu nie będę miał problemów w przyszłości z odbiorem kominiarskim.

Problemy możesz mieć. To że są przepisy, nie znaczy, że kominiarz je zna i rozumie.

§ 132

[...]

3. Kominki opalane drewnem z otwartym paleniskiem lub zamkniętym wkładem kominkowym mogą być instalowane wyłącznie w budynkach jednorodzinnych, mieszkalnych w zabudowie zagrodowej i rekreacji indywidualnej oraz niskich budynkach wielorodzinnych, w pomieszczeniach:

1) o kubaturze wynikającej ze wskaźnika 4 m3/kW nominalnej mocy cieplnej kominka, lecz nie mniejszej niż 30 m3;

2) spełniających wymagania dotyczące wentylacji, o których mowa w § 150 ust. 9;

3) posiadających przewody kominowe określone w § 140 ust. 1 i 2 oraz § 145 ust. 1;

4) w których możliwy jest dopływ powietrza do paleniska kominka w ilości:

a) co najmniej 10 m3/h na 1 kW nominalnej mocy cieplnej kominka – dla kominków o obudowie zamkniętej,

b) zapewniającej nie mniejszą prędkość przepływu powietrza w otworze komory spalania niż 0,2 m/s – dla kominków o obudowie otwartej.

§ 150

[...]

9. W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin przewodem od urządzenia stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione.

10. Przepisu ust. 9 nie stosuje się do pomieszczeń, w których zastosowano wentylację nawiewno-wywiewną zrównoważoną lub nadciśnieniową.

Wszystko z Rozporządzenia w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

Dzięki Kaizen, chyba zadzwonię do lokalnego kominiarza i zapytam, czy takie domy odbierają, czy nie. Jeszcze jest pomysł, żeby odbiór zrobić w stanie deweloperskim bez kominka, a kominek zbudować już po odbiorze.

P.S. A ty masz zaplanowany kominek? Jeśli tak, to jaka wentylacja w salonie?

PS. Zamawiał ktoś beton B25? Ile płaciliście za 1 m3?

Dzisiaj walczyłem ze stalą, jutro będę dzwońcować o beton, to się może uzewnętrznię...

Przyszła chociaż jedna wycena od ekipy budowlanej . Ja wiem że pewnie ceny róznie się kształtują jeżeli chodzi o rejony ale powiedzcie mi czy na kwota np ław fundamentowych 3700 zł to ok ? a całość 14.000 ( ławy, wykonanie izolacji poziomych i pionowych , wmurowanie scian , zalanie płyt, ocieplenie fundamentów + folia kubełkowa , kanalizacja , uziom itd )

Za całość kwota wygląda sensownie (jeśli z koparą).

U nas beton 198 zł + pompa (przyjazd 300 zł + 270 zł / h pracy) brutto. Braliśmy z Sanbetu we Wrocławiu.

Okazuje się, że nasza architekt też mówiła o dodatkowym kominie wentylacyjnym i będziemy taki mieć, ale nie będzie używany. Będzie sobie zaklejony, gotowy na wszelki wypadek.

Edytowane przez swieja

Ja mam taką, wstępna wycena na podstawie rysunków szczegółowych z biura projektowego (powierzchnia zabudowy 120 mkw):

1. Fundament 10.850 zł

 Ława fundamentowa, wylewana z betonu towarowego klasy B20, zbrojona

 Ściana –bloczek betonowy 12x24x36 na zaprawę cementowo wapienną

 Izolacja pionowa i pozioma dwukrotna

 Styropian

Boskie !!!!

No ba :D

Tu znajdziesz wszystko: http://wuerziworld.adbt2.ath.cx/ah.php

Czekałam dziś na wycenę stali i betonu.

Wciąż czekam :mad: pewnie do jutra mi się zejdzie. Przecież mam czas, jak każdy inwestor.

Dochodzę do wniosku że budowa to jedna wielka szkoła cierpliwości i nauki czekania.

Jak już się doczekam to podzielę się wiedzą o cenach.

U nas "Fundamenty: zbrojenie, izolacja,ocieplenie,drenaż,kanalizacja,chudy beton" w tym szalunki 12.000 zł, mamy 90 mb ścian fundamentów (tak około). Mieliśmy wyceny za ten sam etap na 16.000 zł.

Stal płacimy po 2800 za tonę, ale bierzemy małe ilości i dojazd nas zżera. Liczę, że biorąc na strop cena będzie lepsza.

Udało się załatwić styrodur firmy Synthos w cenie 430 zł za m3.

Beton B20 płaciliśmy po 200 zł (braliśmy 30 m3 na ławy). Za chwilę bierzemy B25 W8 na ściany fundamentowe (podobno koło 220 zł).

Dzisiaj walczyłem ze stalą, jutro będę dzwońcować o beton, to się może uzewnętrznię...

Za całość kwota wygląda sensownie (jeśli z koparą).

Nie ukrywam , że czekałam na Twoja odpowiedz :) nawet miałam pisać że mi ciebie brakuje bez podtekstów chodziło o odpowiedz i Twoja wiedzę :):) dzięki serdecznie ..co do koparki mówili że lezy po ich stronie

Edytowane przez agaz_75