agaz_75 05.04.2017 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 No ba Tu znajdziesz wszystko: http://wuerziworld.adbt2.ath.cx/ah.php Czekałam dziś na wycenę stali i betonu. Wciąż czekam pewnie do jutra mi się zejdzie. Przecież mam czas, jak każdy inwestor. Dochodzę do wniosku że budowa to jedna wielka szkoła cierpliwości i nauki czekania. Jak już się doczekam to podzielę się wiedzą o cenach. http://wuerziworld.adbt2.ath.cx/ah/ah11.gif Miała być próba i jest hahaha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaz_75 05.04.2017 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 Ja jutro mam plan żeby wycenili mi materiał w hurtowni mam się powołać na ekipe budowlana zobaczymy co wymodzą http://wuerziworld.adbt2.ath.cx/lol/lol1.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxima88 06.04.2017 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 Hej hej:) u nas miała dziś wchodzić ekipa kopać fundamenty atu telefon o 6 rano od majstra z pytaniem czy byliśmy już na dworze..... Okazuje się, że pada pada pada deszcz i guzik z pracy dzisiaj.... Szlak mnie trafia bo zawsze coś wyskakuje... u nas beton 210 brutto z pompą i dojazdem. Mamy już stal, solbet, bloczki zamówione, deski szalunkowe, gwoździe, wkręty i narazie tyle. Mam nadzieje, że prąd uda nam się załatwić zaraz po fundamentach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 06.04.2017 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 Dostałam dziś wycenę dotyczącą betonu i wymiękłam Za B25 (C20/25S3) chcą z pompą i transportem 245 zł/m3 brutto. Szukam dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 06.04.2017 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 (edytowane) Ty wymiękłaś.... Przed chwilą dzwoniłem (do rzekomo dobrego i taniego kontrahenta) i mnie za B25 potraktowali na 290 zł brutto (z transportem 6km i pompą 20zł/m3). Już widzę zalety budowy w WAW. Dobrze, że założyłem w kalkulacji 320. Edytowane 6 Kwietnia 2017 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 06.04.2017 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 No dobra, utargowałam 235 zł za 1 m3, cena wszystkomająca - czyli beton, transport, pompę i wszelkie certyfikaty. Mogę zjeść śniadanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 06.04.2017 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 @Myjk: VAT 7% czy 23%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 06.04.2017 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 @Myjk: VAT 7% czy 23%? 215 netto/m3 beton (z transportem) + 20 netto/m3 pompa = 235 netto/m3 = 254 brutto/m3 z VAT 8% lub 290 brutto/m3 z VAT23%. Policzyłem więc z VAT 23%, ale może faktycznie to powinno być na 8% jako że jest to materiał z "usługą"? To proszę o oświecenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 06.04.2017 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 Z tego co czytałem to ludzie biorą z usługą betonowania. W kilku dziennikach widziałem. Ale też nie każda betoniarnia na to idzie. A stal jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 06.04.2017 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 Myjku chyba przeszacowałeś ten beton o 15%.Licz ze stawką 8%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 06.04.2017 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 215 netto/m3 beton (z transportem) + 20 netto/m3 pompa = 235 netto/m3 = 254 brutto/m3 z VAT 8% lub 290 brutto/m3 z VAT23%. Policzyłem więc z VAT 23%, ale może faktycznie to powinno być na 8% jako że jest to materiał z "usługą"? To proszę o oświecenie. Ja płaciłem 8%, ale któraś z betoniarni dawała 23% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaLOLina 06.04.2017 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 witamy się i my. mieliśmy budować już 2015, ale późno znaleźliśmy i kupiliśmy działkę. w 2016 przeboje z projektem (rysowany indywidualnie ale na wzór telimeny z dobrych domów choć środek pozmieniany 100%), cztery miesiące papierologii i w październiku pozwolenie na budowę, kredyt podpisany w grudniu 2016. i po drodze wcześniak się nam urodził, synek, co wyrzuciło wszystkie plany i nas z obiegu na dobre trzy miesiące. dziś mamy wytyczony budynek i ekipę murarzy i dekarza...i topolę na wjeździe więc super....mam wrażenie, że jesteśmy w czarnej d.. ekipa miała wejść w marcu...może w drugiej połowie kwietnia wejdzie a my betonu, nic...korzystając że syn śpi (ja, baba, jestem szefem i głową operacji budowa więc będzie wesoło) - zacznę czytać wstecz co tam u Was i mam nadzieję na wymianę doświadczeń i uwag. ps. założyliście dzienniki budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaLOLina 06.04.2017 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 szybkie pytanie bo czytam tutaj Was, wrzucamy w temat wszystkie ptyania? czy mamy osobne wątki? bo od banków po wodociągi widzę lecimy, po drodze taryfy enei zaliczyliśmy nie chcę wątku zaśmiecać a mam oferty na dach, i więźbę a że zielona w temacie to chciałam was podpytać jak z cenami? z robociznę tez mam, murarze np u nas za 150m2 (calość, parter z poddaszem użytkowym) plus kominy 24 000zł (a oferty od 23-40 000zł mieliśmy). miotam się z dachówką, bo oczywiście najbardziej podeszła nam płaska Piano (najdroższa). ktoś też się decyduje? już mam hiperwentylacje z nerwów a tylko dziura w ziemi jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 06.04.2017 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 Z tego co czytałem to ludzie biorą z usługą betonowania. W kilku dziennikach widziałem. Ale też nie każda betoniarnia na to idzie. A stal jak? Stal z całą pewnością na 23%. Myjku chyba przeszacowałeś ten beton o 15%.Licz ze stawką 8%. Przekręciłem ponownie -- nie dają u mnie na 8%. szybkie pytanie bo czytam tutaj Was, wrzucamy w temat wszystkie ptyania? Tak, to jest swobodny temat -- można o wszystkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 06.04.2017 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 Stal z całą pewnością na 23%. To wiem. O ceny pytałem Zostaje 2,89, czy znalazłeś taniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaLOLina 06.04.2017 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 (edytowane) Ceny od dekarza, co myślicie? montaz wiezby zwykla 25zl m2 montaz deska papa 14zl m2 montaz dachowka rynny opierzenia 32zl m2 montaz okna 100zl szt. Wstępna wycena dachówki plano 11 : 19 740zł Więźba: 15 500zł Rynny kwadratowe (nie wiem czy warto...): 2800zł Rynny pcv połokrąglę: 1880żl Powinnam pewnie podać ceny za m żeby szło porównać mogę wrzucić wstępna wycenę jeśli ktoś chce spojrzeć... Edytowane 6 Kwietnia 2017 przez KaLOLina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 06.04.2017 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 (edytowane) To wiem. O ceny pytałem Zostaje 2,89, czy znalazłeś taniej? Znalazłem tylko drożej... :/ Albo taniej z odwróconym VATem. Czyli i tak drożej. Edit, masjter przed momentem dzwonił, że może mi wejść na działkę już w poniedziałek i sypnął mi litanią co mu potrzeba z materiałów. Poprosiłem o przesłanie listy mailem. Powiedział, że brał niedawno beton B25 na fundamenty do innej swojej budowy za 215 "brutto"/m3 z dostawą i pompą... i bloczki fundamentowe po 2,10 "brutto"/szt. a ja już zamówiłem i zapłaciłem po 2,60 :/ Edytowane 6 Kwietnia 2017 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 06.04.2017 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 montaz okna 100zl szt. Kup okna z montażem. 8% vat. Do tego zasada jest taka, że nawet najlepsze okna można zepsuć złym montażem czyli lepiej zabrać kogoś, kto specjalizuje się w stolarce otworowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 06.04.2017 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 Ceny od dekarza, co myślicie? montaz wiezby zwykla 25zl m2 montaz deska papa 14zl m2 Wygląda na typową cenę. montaz dachowka rynny opierzenia 32zl m2 Tu się nie wypowiem, bo mam blachę. Ale ogólnie mnie za dachy (300m2) podliczyli robociznę na 21 tys. zł (chyba już brutto). Ale to było w zeszłym roku. Dzisiaj dzwoniłem do fachmana od dachu się przypomnieć i ma to przekalkulować wg obecnych stawek. Ma też dodać oficjalny koszt robocizny -- w zeszłym roku tylko rzucał te 21 tys. bo jeszcze nie wiedziałem czy ekipę będę miał robiącą więźbę czy nie. Już teraz wiem, że ekipa więźby nie zrobi, wiec wszystko spocznie na dekarzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaLOLina 06.04.2017 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 Wygląda na typową cenę. Tu się nie wypowiem, bo mam blachę. Ale ogólnie mnie za dachy (300m2) podliczyli robociznę na 21 tys. zł (chyba już brutto). Ale to było w zeszłym roku. Dzisiaj dzwoniłem do fachmana od dachu się przypomnieć i ma to przekalkulować wg obecnych stawek. Ma też dodać oficjalny koszt robocizny -- w zeszłym roku tylko rzucał te 21 tys. bo jeszcze nie wiedziałem czy ekipę będę miał robiącą więźbę czy nie. Już teraz wiem, że ekipa więźby nie zrobi, wiec wszystko spocznie na dekarzu. Właśnie przeczytałam cały wątek. Myjk albo mi uciekło między forum, pieluchami i karmieniem albo nie pokazałeś jaką blachę kładziesz?u nas architekt też polecał do rozważenia blachę, też mówił, że najwiecej hałasu to okna dachowe a jak wełny wystarczajaco w dachu to nie ma co sie bać blachy...a pózniej dekarz nagadał o deskowaniu, ceramice i zgłupieliśmy,,.i jeszcze musimy zrobić ozc bo też architekt gadał ze na to warto pieniądze wydać.,.mamy w planie piec na eko groszek, niestety. Gaz w wiosce donaszej działki nie opłaca się ciągnąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts