Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2017 - witamy i zapraszamy :)

Recommended Posts

Jeszcze tej budowy nie zaczynam (wczoraj żona dostała dopiero list z PnB z powiatu - z datowników wynika, że PnB wystawiono 23.03, a już 30.03 ktoś go postanowił wysłać, poczta zaś doręczyła go wczoraj - tempo godne XXI wieku), a już zaczynają się niemałe wydatki. Działkę mam wielką. Grodzenie tego siatką leśną nie ma sensu, bo to pieniądze wyrzucone w błoto. Może od ulicy dam na razie siatkę leśną, bo tam na koniec trzeba by coś piękniejszego wymyśleć, ale od sąsiadów lepiej już postawić jakiś docelowy płot. W najtańszej rozsądnej wersji (czyli wysoka na 1,5 metra siatka w miarę przyzwoitej jakości) przy moich 200 mb to wychodzi kilkanaście patoli - i to bez podmurówki. Siatka leśna bez sensu, ale jak mi budowlańcy maszynami ten płot rozwalą, to potem będę miał kosztowną naprawdę na głowie. Jaki macie pomysł na grodzenie się u siebie? Robicie płot docelowy, czy odwalacie jakąś prowizorkę?:Mnie wszyscy dokoła straszą inspekcją i że płot musi jak najszybciej być.

Ja działkę ogrodzilem siatką na słupkach betonowych (takich sadowniczych), słupki wkopywane, tylko narożne zabetonowane. Siatkę bedzie można w przyszłości wykorzystać na ogrodzenie docelowe po bokach dzialki. Koszt to ok. 3400 za 100 mb.

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ten perlit co ma dać? Pytam, bo też się nad tym zastanawiałem, ale końcem końców stwierdziłem, że może jednak pogorszyć parametry porotermu.... :confused:

ZTCW pogorszyć może jeśli jest liczone na ścianie (mostek w poziomie). Ale przypominam, że ta pierwsza warstwa jest na styku ściany fundamentowej (mostek pionowy) czyli jeszcze pod ziemią i ma ograniczyć głównie straty pomiędzy ścianą nośną a ścianą fundamentową. Więc lepiej aby tam powietrze sobie samo nie hulało.

ZTCW pogorszyć może jeśli jest liczone na ścianie (mostek w poziomie). Ale przypominam, że ta pierwsza warstwa jest na styku ściany fundamentowej (mostek pionowy) czyli jeszcze pod ziemią i ma ograniczyć głównie straty pomiędzy ścianą nośną a ścianą fundamentową. Więc lepiej aby tam powietrze sobie samo nie hulało.

Pytam, bo właśnie sam się nad tym zastanawiam. Czemu zakładasz, że powietrze będzie hulać? Samo z siebie nie będzie, bo z dołu papa, z góry zaprawa... Sugerowałem się trochę tym tematem https://forum.budujemydom.pl/topic/21144-perlit-do-i-warstwy-ceramiki/

Ehh zachciało się budowy :D

Pytam, bo właśnie sam się nad tym zastanawiam. Czemu zakładasz, że powietrze będzie hulać? Samo z siebie nie będzie, bo z dołu papa, z góry zaprawa... Sugerowałem się trochę tym tematem https://forum.budujemydom.pl/topic/21144-perlit-do-i-warstwy-ceramiki/

Może asolt ten element bardziej rzeczowo wyjaśni...

Ehh zachciało się budowy :D

Tak. :D

po świętach wchodzi ekipa...i posypały się pytania których nie rozumiem a tym bardziej nie umiem odpowiedzieć...:cool::bash:

czy majstry pod posadzką podbeton czy piasek etc...to zadzwoniłam do kierownika budowy będącego wujkiem MZM i powiedziałam "Panie, chyba czas na Ciebie' :p

najtaniej beton u nas 210 brutto bez pompy, z pompą 250zł...okolice Poznania...

nie mam stali - majster coś wspominał o koszach (będzie im łatwiej i szybciej ale drożej) albo że mogą kręcić sami. muszę podzwonić popytać co i za ile...

Edytowane przez KaLOLina

Reku z WM najlepiej uwzględnić na poziomie projektu, aby wyeliminować niepotrzebne kominy. 15cm na ścianach to bardzo mizerna wartość jak na WT2017. Zgaduję w takim razie, że pewnie w podłodze nie będzie więcej jak 10 cm i więcej jak 30 na dachu. Jeśli tak, to są wartości dla domu z 2008 roku (a już wtedy niektórzy ocieplali lepiej i instalowali WM z PC). Aha, jeszcze okna sprawdź jakie są. Oczywiście OZC koniecznie sobie zrób -- audytor powinien sporo podpowiedzieć. Polecam dać projekt do audytora, niech policzy wg obecnego projektu, poda wyniki a potem policzy ze zmianami.

.

sprawdziłam i o Panie...posadzka 10cm na papie termozgrzewalnej. ściany dwuwarstwowe porotherm (to zmienimy) 25cm i 15cm styropian. w dachu 25cm wełny mineralnej...

ps wg rodzinego kierownika budowy pompa to minimum 50 000zł, fajnie ale dla nas za drogo na wejsciu i trzeba by policzyć (ja mam sobie policzyć ? ha jak ja nawet nie umiem bloczków policzyć ...jeszcze) :p czy by 'nam się opłacało' ...

OK, to teraz projekt dawaj czym prędzej do audytora w takiej formie jak jest teraz z prośbą o wyliczenie mocy źródła ciepła i zużycia, a następnie obliczenie tego po poprawkach. Tj. np. zmiana porotermu na silkę, min 20cm styro na ściany (grafitowego), min. 20 cm w podłogę, ze 40 na dach, okna 3 szyby i WM zamiast WG. Będzie wszystko wiadomo.

50 tys. za PC to już chyba z podłogówką. :p Kierownik widać lubi powielać bzdurki. Za 32 tys. zł brutto z robocizną mam wycenę na gruntową pompę ciepła z wymiennikiem poziomym spiralnym (kompletna usługa z PC polskiego producenta, "kotłownia" i wymiennik). Alternatywna była za 35 (oczywiście były te wyceny na ponad 50, no ale że tyle krzyczą to nie znaczy że tyle trzeba płacić). Za 25-30 (komplet sprzęt z instalacją) można zrobić PC PW 9kW z pompą Panasonic 9kW (i ze sprzęgłem). ;)

My mamy 120 mb płotu i mąż użył siatki leśnej na drewnianych kołkach. Ogrodził połowę działki na której jest budowa. Dom na wsi więc siatkę zamienimy na drewniane sztachety produkcji mężowej. Będę na nich wieszać gliniane garnki ;)

U nas zaplanowane jest 15 cm styro na podłogi, 20 cm na ściany i 30 cm na dach.

Mąż miał dziś ze mnie ubaw. Siałam pod naszym płotem (czyli siatką) słoneczniki, maciejkę i szałwię ;) Jak tylko sołtys wybronuje mi drugą część działki, którą przypadkowo zaorał, zabieram się za ogródek :wiggle: Jak można zaorać czyjąś działkę przypadkowo... nie umiem tego zrozumieć. Zapomniał, że sprzedał?

Okazuje się też, że Silki nigdzie w mojej okolicy nie da się kupić. Wszyscy w składach mówią jak jeden mąż, że w WAW się buduje dużo osiedli z tego materiału i fabryki straszą pustkami... Niech mnie ktoś z TNB przytuli...

Widziałem dziś przejeżdżając obok w centrobudzie na słonecznej w Starej Iwicznej co najmniej 20 palet Silki, ale nie wiem jakie ceny.

Jak można zaorać czyjąś działkę przypadkowo... nie umiem tego zrozumieć. Zapomniał, że sprzedał?

Jak to jak? Tak:

:D

Widziałem dziś przejeżdżając obok w centrobudzie na słonecznej w Starej Iwicznej co najmniej 20 palet Silki, ale nie wiem jakie ceny.

Mnie na start potrzeba 51 palet. :)

Edytowane przez Myjk

Może mają więcej. Tyle z ulicy kątem oka widziałem.

OK, dzięki, tylko to Stara Iwiczna, 34 km ode mnie. Pewnie policzą jak za zboże. Już próbowałem wycenić tak silkę, prawie w tym samym dystansie, bo w Michałowicach (pod Okęciem) i mnie ogólnie rzecz biorąc spuścili na drzewo z dobrą radą, żeby znaleźć gdzieś bliżej w Wiązownej czy w Koniku dla przykładu -- bo u nich będzie słono to kosztować. Na szczęście z silką mam jeszcze czas do czerwca.

Kurcze ale natłukliście ;)

Mnie robota zawala tak, ze już czasu brak na cokolwiek innego.

Jak tak czytam Wasze stawki za materiały, to mój wykonawca w sumie dobre nam dał. Stal mam za 2,27 netto a beton za 238 netto. I zero problemów i szukania. Mi to pasuje bo nie miałabym kompletnie na to czasu. Wolę w tym czasie na to zarobić :cool:

Składamy wniosek na PnB - trzymajcie kciuki :) Wykonawca też klepnięty. Także powoli wychodzimy na prostą i potem na spokojnie możemy sie zastanawiać nad ogrzewaniem. Latem pomęczę pompiarzy, to może dojdziemy w końca do porozumienia w kwestii wyboru ogrzewania. Mąż ciśnie na pellet. A ja chcę tą pompę więc w moim interesie jest żeby poszukać czegoś ciekawego. Ale to już na spokojnie.

Kominka nie będzie i rekuperacja na 100%. To już postanowione. I to uwzględnia projekt. Reszta to temat otwarty.

Ojtam, ojtam, pożalić się nie można? :p W sumie nie jest tak źle. Sumarycznie w parę godzin, przez miniony tydzień, załatwiłem parę rzeczy do stanu zero. Bloczki fundamentowe już jakiś czas temu, a dzisiaj klepnąłem stal oraz deski do fundamentów z dowozem na poniedziałek, koparkowego (było dwóch, primary powiedział pas, bo już miał zaklepaną robotę, więc secondary poszedł z polecenia majstra i się okazało że ma wolne od rana w poniedziałek) umówiłem na 8 rano (chce 10zł/m3 za kopanie i 25zł/m3 za kopanie z wywozem -- muszę się pozbyć ziemi z niecki), geodetę umówiłem na 14 w celu wytyczenia budynku i kierbuda na środę żeby obejrzał plac i poznał się z majstrem oraz podpisał mi papiery (oświadczenie do zawiadomienia o rozpoczęciu robót), wstępnie jest już opędzony beton. Jutro atakuję odebrać domek na kurzej łapce od najemców, zainstalować monitoring, w niedziele moi rodziciele mają przytaszczyć tablicę budowlaną (bo im została po ichniejszej budowie i się dała wytrzeć). W poniedziałek zacznie się ruch. W środę odbiór prawomocnej decyzji (dzwoniłem i babka potwierdziła że będzie), i złożenie zawiadomienia o rozpoczęciu prac -- to już dawno powinienem był mieć, gdybym tylko się zainteresował pozwoleniem zamiast czekać jak ta pała na zlitowanie. Pozostaje beton i zaprawa, ale to z miejsca się kupi.

super :) jeszcze chwil parę i pokażesz zdjęcie z wbitą łopatą

ja mam nadzieję że w przyszłym tygodniu złoże PNB kuźwa dwa papierki mnie wstrzymuja , ekipe budowlana już mam ( a to najważniejsze ) grodzić nie trzeba bo już dawno, dawno ogrodzone ..zrobie wam zdjęcie jakie mamy choinki ale niestety trzeba będzie kilka wyciąć bo brama musi być ciut przesunięta i kilka drzewek owocowych wyciętych :( ...problem mamy ewentualnie w przyłączach kanalizacji bo 1 wsza możliwość w drodze uwaga elegancko wyremontowanej - kostka lub w drodze nie używanej praktycznie ale sąsiada i tam byłoby najlepiej pytanie czy sąsiad wyrazi zgodę choć to sąsiad od 20 lat to zawsze może powiedzieć nie bo ziemia jego . Zadzwoniłam do jego zony i mówię Aga przygotuj mi grunt pod rozmowę a ona ale jak no nie wiem daj mu buzi , przytul go może będzie taniej :):) na marginesie mam nadzieję że się zgodzi bo tam nic nie ma oprócz mega smieci , zakrętek plasikowych i kur wolnochodzących :)