Buczi 10.04.2017 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 uhhh idelanie trafiłam w temat ocieplenia.... wczoraj byłam na rozmowie z wykonawcą i dopiero zdałam sobie sprawę z błędów architetka.... on własnie dom zaprojektował dla norm z 2008.... Ale nie będę na niego źle mówiła, bo mi naprawdę tyłek uratował, gdyby nie on, budowa by nie ruszyła w tym roku. Mam w projekcie 15styro na sciany i chyba podobnie wełny na strop. zmieniłam od razu na 25 grafitu i 40 wełny. musze zerknąć na podłogi jeszcze, ale pamietam, ze mówiłam mu na początku że ma być "grubo". Sugeruję sprawdzenie czy zmiana grubości styropianu na ścianach będzie możliwa bez zmian w projekcie. Ja dawałem 20cm grafitu(tyle miałem w projekcie) i przy rozmowie z architektem uprzedzał mnie żeby mi czasem nie przyszło do głowy dawać grubszego bo zmieni to zewnętrzne wymiary budynku względem projektu i będzie problem z odbiorem budynku (u mnie dwa boki domu są 4m od granicy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 10.04.2017 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 (edytowane) Myjku to róża ozdobna czy dzika? Na poprzedniej działce walczyliśmy z dziką różą chyba ze trzy lata, nie wiem czy ozdobne też są tak inwazyjne. Na nic się zdawały trucia, wycinanie kawałków itp, cholerstwo odrastało jak i kiedy chciało Rozprawiliśmy się z nią tak, że łodygi ścięliśmy piłą spalinową i wszystkie korzenie wykopaliśmy co do sztuki. Przeklawiaturzenie Naturalnie to dzika róża. Straszny syf. Zebrali to koparą i wywieźli. Niepotrzebnie to w ogóle sprzątałem. U mnie od rana trwa walka Zdejmujemy humus Edytowane 10 Kwietnia 2017 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hellenaj 10.04.2017 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Sugeruję sprawdzenie czy zmiana grubości styropianu na ścianach będzie możliwa bez zmian w projekcie. Ja dawałem 20cm grafitu(tyle miałem w projekcie) i przy rozmowie z architektem uprzedzał mnie żeby mi czasem nie przyszło do głowy dawać grubszego bo zmieni to zewnętrzne wymiary budynku względem projektu i będzie problem z odbiorem budynku (u mnie dwa boki domu są 4m od granicy) Właśnie to pierwsze co sprawdziłam, ale mam zapas z każdej strony, niemniej jednak z architektem jeszcze będę rozmawiała. Dzięki za zwrócenie uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hellenaj 10.04.2017 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Myjk powodzenia! A co do weekendowego wk...u, popatrz na to z innej strony, przynajmniej miałeś okazję, że poBARować grunt, że "lokatorów" juz nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aghata86 10.04.2017 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Wam tez murator dziwnie dziala? Nie moge napisac eiadomosci, nie wysyla mi.postow, jest moze jakas wersja mobilna tego forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swieja 10.04.2017 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Dostaliśmy kredyt. Ja się ucieszyłam, a koleżanka, która pracuje w kredytach, stwierdziła filozoficznie "z czego tu się cieszyć" Jutro idziemy podpisać umowę i po świętach powinniśmy mieć kasę. Zbliża się więc moment, gdy ruszymy już pełną parą i w końcu może uwierzę, że to się dzieje naprawdę. Chociaż nie pozwalam sobie cieszyć się za bardzo. Póki nie wejdę do domu i nie będę pewna, że na wszystko mi starczy kasy to nie mam zamiaru się nakręcać. Jak widać post wysłał się poprawnie, więc u mnie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 10.04.2017 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Wam tez murator dziwnie dziala? Nie moge napisac eiadomosci, nie wysyla mi.postow, jest moze jakas wersja mobilna tego forum? Inni użytkownicy pomstują, że nie działa. To ponoć przez te agresywne reklamy i sugerują jakieś adblock-i uruchomić w przeglądarce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 10.04.2017 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Wam tez murator dziwnie dziala? Nie moge napisac eiadomosci, nie wysyla mi.postow, jest moze jakas wersja mobilna tego forum? Mam dokladnie to samo :| wlasnie sie zastanawialem co jest nie tak. Probowalem rozne przegladarki etc nie nie pomaga. Ktos wie jak ten problem rozwiazac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaz_75 10.04.2017 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Dostaliśmy kredyt. Ja się ucieszyłam, a koleżanka, która pracuje w kredytach, stwierdziła filozoficznie "z czego tu się cieszyć" Jutro idziemy podpisać umowę i po świętach powinniśmy mieć kasę. Zbliża się więc moment, gdy ruszymy już pełną parą i w końcu może uwierzę, że to się dzieje naprawdę. Chociaż nie pozwalam sobie cieszyć się za bardzo. Póki nie wejdę do domu i nie będę pewna, że na wszystko mi starczy kasy to nie mam zamiaru się nakręcać. Jak widać post wysłał się poprawnie, więc u mnie ok. Super ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minimoni 10.04.2017 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Dostaliśmy kredyt. Ja się ucieszyłam, a koleżanka, która pracuje w kredytach, stwierdziła filozoficznie "z czego tu się cieszyć" Jutro idziemy podpisać umowę i po świętach powinniśmy mieć kasę. Zbliża się więc moment, gdy ruszymy już pełną parą i w końcu może uwierzę, że to się dzieje naprawdę. Chociaż nie pozwalam sobie cieszyć się za bardzo. Póki nie wejdę do domu i nie będę pewna, że na wszystko mi starczy kasy to nie mam zamiaru się nakręcać. Jak widać post wysłał się poprawnie, więc u mnie ok. Gratki Oj ja dziś zaczęłam liczyć ile na wykończenie pójdzie i niestety kasy pewnie nam braknie. Przydałaby się 6 w lotto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aghata86 10.04.2017 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 A w jakim banku dostaliscie kredyt? Nie cytuje tekstu bo cos nie dziala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laurap 10.04.2017 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Ja się dzisiaj zaczęłam zastanawiać czy my dobrze robimy z tą budową. Jakaś panika mną ogarnęła. Dwójka jeszcze małych dzieci, w ciul roboty, na nic czasu a ja sobie jeszcze dokładam... jakoś straciłam zapał może to jakiś etap budowlany? np "zespół stresu przedbudowlanego" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aghata86 10.04.2017 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Ja tez trace zapal, jak widze ile to wszystko trwa. Tez dwojka dzieci, praca, obiad, dom takze tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 10.04.2017 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Dziewczyny weźcie się w garść Ja też mam dzisiaj kryzys i nerwa, aż mnie żołądek boli, a nic się w sumie stresującego nie dzieje. Chyba taki dzień dzisiaj.... No i też mam dwójkę dzieci, trochę pracy itd. I cała budowa na mojej głowie. Od wyboru projektu, materiałów z jakich będziemy budować, po ekipy, pozwolenia, umowy. Kształcę się w budowlance drugi rok i naprawdę się wciągnęłam jednak czasem dopadają chwile zwątpienia. Ale, jak to mówią "cycki w górę" i do przodu. Będzie dobrze. Damy radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minimoni 10.04.2017 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Może dziś jakiś blue monday ? ) Bo ja też jakos dziś depresyjnie patrze na koszty budowy i perspektywe kredytu hipo DAMY RADE Pochwalę się jak urusł nasz dom od początku marca br Choć bym miała siedzieć na podłodze i mieć stolik z kartonu to i tak lepsze własne niż.... wiadomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 10.04.2017 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Wow! Minimoni, toż to wygląda imponująco! Ja mam na razie tylko podłogę i nie mogę się doczekać, kiedy ruszą ściany. Blue monday prawie za nami.... jutro będzie lepiej Jeśli udało mi się załadować zdjęcie, to właśnie moja podłoga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laurap 10.04.2017 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 trzeba jak Myjk - opić problem Z pozytywów mąż dzisiaj był na spotkaniu w PKO sa i okazuje się że mają tam równie dobre warunki co ING w promocji ale tam możemy jeszcze coś negocjować czyli sumarycznie powinno wyjść nawet lepiej. Bo niestety ING sztywne jak pal w tej kwestii My prawdopodobnie sprzedamy potem mieszkanie więc trzeba poszukać czegoś co potem będzie można ewentualnie spłacić czy nadpłacić. Okazuje się, że w PKO jest taka opcja szybciej niż po 5 latach, o ile kasa jest właśnie ze sprzedaży nieruchomości. annatulipanna ale masz piękny las! dom niewielki czy tylko tak wyszło to na zdjęciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 10.04.2017 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Dom z poddaszem użytkowym, powierzchnia użytkowa 143 m2. Powierzchnia zabudowy 117m2. Las mamy wszędzie Ile było wycinania... Tył działki zostawiamy na razie zalesiony, bo nam się podoba, za płotem (z tyłu) mamy obszar Natura 2000, także nie do ruszenia póki co. Z przodu 8 m szerokości droga dojazdowa i znowu las. Jest fajnie. Mieszkamy ok.300 metrów od tego lasu, a najbliższy sąsiad jest ok. 100 metrów od naszej działki, ale też dzieli nas lasek Ciekawe, czy nie będę się bała tam mieszkać, jak mąż będzie w rozjazdach. Mam trochę obaw, ale może mi przejdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laurap 10.04.2017 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 no to podobny metraż do naszego. Jak się wyleje fundamenty to te domy na takie małe się wydają ja to na bank bym się bała mamy taki domek letniskowy i jak zostaję tam sama z dziećmi to mam noc z głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 10.04.2017 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Heh... U nas okolica spokojna, sąsiedzi znani, bo mieszkam tu już 9 lat, no ale jednak ten las... Sama chciałam, to mam. Założymy alarm, kupimy dużego psa, a jak to nie pomoże, to będę mamę na noc ściągać, co by mi raźniej było. Chociaż już kilku sąsiadów się oferowało, że gdyby coś, to jeden telefon i bodyguard się znajdzie Bo gdzie tak sama biedna w tym lesie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts