agaz_75 12.04.2017 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Kaizen patrzyłam na Twój dziennik budowy ..mam problem z netem i nie mogę spokojnie poczytać więc idę na skróty masz strop betonowy ? pytam bo my tez będziemy mieć parterówkę i dzisiaj mi zadano pytanie jaki strop ? Dlaczego własnie na taki się zdecydowałeś ? ps a ten beton to sobie faktycznie na spokojnie policze . Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hellenaj 12.04.2017 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Witajcie ponownie szybkie pytanko mam już skrzynką elektryczną i muszę nanieść na mapce gdzie chce mieć skrzynkę gazową, chciałbym mieć obok elektrycznej i pytanie brzmi jaka musi zostać zachowana odległość między takimi skrzynkami ? U mnie stoi skrzynka elektryczna w rogu działki, a gazowa zaplanowana jest 0,5 metra od granicy. Powinna więc stanąć tuż obok tej z prądem. Informowałam projektantów przyłączy gdzie będą skrzynki, nikt nie miał zastrzeżeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.04.2017 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Kaizen patrzyłam na Twój dziennik budowy ..mam problem z netem i nie mogę spokojnie poczytać więc idę na skróty masz strop betonowy ? pytam bo my tez będziemy mieć parterówkę i dzisiaj mi zadano pytanie jaki strop ? Prosta odpowiedź - bo taki był w projekcie. Do tego mam przewymiarowany (projektowany pod poddasze użytkowe) - ale przeprojektowanie zjadłoby więcej pieniędzy, niż zaoszczędziłbym na materiale i robociźnie. W skrócie, to monolit jest najlepszy - najlepiej usztywnia konstrukcję, ma dużą akumulacyjność cieplną, najlepiej tłumi dźwięki. Nie trzeszczy, niewiele się ugina, równomiernie obciąża mury. Wady zasadniczo dwie - koszt i czas. Można szukać oszczędności. I chyba tylko strop lekki jest sensowną alternatywą, bo przynosi spore oszczędności. Tylko pytanie, czy pozbawiony usztywnienia stropu monolitycznego budynek będzie wystarczająco sztywny. Czy części oszczędności nie trzeba będzie wydać na usztywnienia i wzmocnienia. U mnie dach opiera się na stropie (słupy). Więc musi przenosić spore obciążenia. Jakbym chciał przeprojektować, to chyba tylko wiązary (razem z kompletną zmianą więźby). Jakbym drugi raz budował, to pewnie bym przekalkulował taką zmianę. Wiązary musiałby być znacząco tańsze, żebym zrezygnował z zalet stropu monolitycznego. A pewnie nie będą. Stropy prefabrykowane, gęstożebrowe mają podobne ceny. Nie usztywniają tak, jak monolityczny a przy drobnych błędach wykonawcy sufit może pękać i klawiszować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaz_75 12.04.2017 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Prosta odpowiedź - bo taki był w projekcie. Do tego mam przewymiarowany (projektowany pod poddasze użytkowe) - ale przeprojektowanie zjadłoby więcej pieniędzy, niż zaoszczędziłbym na materiale i robociźnie. W skrócie, to monolit jest najlepszy - najlepiej usztywnia konstrukcję, ma dużą akumulacyjność cieplną, najlepiej tłumi dźwięki. Nie trzeszczy, niewiele się ugina, równomiernie obciąża mury. Wady zasadniczo dwie - koszt i czas. Można szukać oszczędności. I chyba tylko strop lekki jest sensowną alternatywą, bo przynosi spore oszczędności. Tylko pytanie, czy pozbawiony usztywnienia stropu monolitycznego budynek będzie wystarczająco sztywny. Czy części oszczędności nie trzeba będzie wydać na usztywnienia i wzmocnienia. U mnie dach opiera się na stropie (słupy). Więc musi przenosić spore obciążenia. Jakbym chciał przeprojektować, to chyba tylko wiązary (razem z kompletną zmianą więźby). Jakbym drugi raz budował, to pewnie bym przekalkulował taką zmianę. Wiązary musiałby być znacząco tańsze, żebym zrezygnował z zalet stropu monolitycznego. A pewnie nie będą. Stropy prefabrykowane, gęstożebrowe mają podobne ceny. Nie usztywniają tak, jak monolityczny a przy drobnych błędach wykonawcy sufit może pękać i klawiszować. Kurde Ty piszesz jak poeta wiersz !!! wracając do projektu...musze to przejrzeć dokładnie chyba zrobię to w święta z tatą ( mąż się do tego nie nadaje ) bo mam wrażenie że włąsnie w projekcie nie ma mowy o stropie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankes789 13.04.2017 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 Transport za 200 zł każda grucha i pompa liczona osobno? Przelicz, ile faktycznie wyjdzie Ci średnio za m3 konkretne betonowanie. Najgorsze jest to że zawsze brakuje tego m3 lub 2 jak przywoża...Nie miałem czasu się kłócić i liczyć u siebie ale murarz wyliczył ilość betonu taką a gościu który betonomieszarką inną i nawet po dowózce było mało...lol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s---r 13.04.2017 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 A u mnie brak słownych geodetów do wytyczenia mniejszej działki z większej.... a jak jest taki to .ujowi się na obcym terenie nie chce robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 13.04.2017 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 Dziś oficjalnie zakończyliśmy stan zero Dziękujemy ekipie Pana Mirka Gencel - jesteście najlepsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 13.04.2017 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 (edytowane) Dziś oficjalnie zakończyliśmy stan zero Dziękujemy ekipie Pana Mirka Gencel - jesteście najlepsi 4 dni! Nieźle! Jaki koszt wypadł? BTW wpadłem na działkę zamontować lampę IR do kamer (bo te wbudowane diody mizernie świecą, w nocy słabo było widać i sprawdzić czy przypadkiem dół ziejący pustką jeszcze jest czy może ktoś zakopał i mym oczom ukazało się takie oto bagienko: Pod GW do PC jak znalazł. Edytowane 13 Kwietnia 2017 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_Tomek 13.04.2017 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 Witajcie ponownie szybkie pytanko mam już skrzynką elektryczną i muszę nanieść na mapce gdzie chce mieć skrzynkę gazową, chciałbym mieć obok elektrycznej i pytanie brzmi jaka musi zostać zachowana odległość między takimi skrzynkami ? http://www.bezel.com.pl/images/sieci/image037.jpg Najgorsze jest to że zawsze brakuje tego m3 lub 2 jak przywoża...Nie miałem czasu się kłócić i liczyć u siebie ale murarz wyliczył ilość betonu taką a gościu który betonomieszarką inną i nawet po dowózce było mało...lol E tam... kiepsko liiczą, u nas do tej pory pan zbrojarz wylicza bardzo dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laurap 13.04.2017 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 umowa z wykonawcą podpisana teraz tylko czekać na PnB i możliwe że w czerwcu ruszamy. Mieliśmy na jesieni zacząć ale możemy nie wyrobić do końca roku więc lepiej wcześniej wystartować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Norbi89 13.04.2017 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 Dzięki za pomoc ze skrzynkami Dostaliśmy dziś ostanią wycene na budowe SSO różnice +- 30tyś ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aghata86 13.04.2017 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 Z tymi wycenami...nasz domek 89 m to wyceniali na 66tys nawet sso. Jeden to nawet 130tys ale z dachem a ja powiedziala mu ze strasznie duzo ze inni 60tys to potem wymyslil ze myslal o innym projekcie. W koncu kolega nam polecil nam firme ktora zrobi nam sso bez dachu za 25tys a dach 55zl za m2 z podbitka. Chcialabym ssz zrobic za 120tys ale czy sie uda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankes789 13.04.2017 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 Kurde fachowcy szukają baranów i chcą strzyc owieczki jak zwykle,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankes789 13.04.2017 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 Oczywiście fachowcy przez małe f Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swieja 13.04.2017 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 Swieja gratukuję!! Przed nami dopiero składanie wniosku, najpewniej też w iNG. Chyba dosyć szybko przyznali Wam kredyt, prawda? Pierwszy wniosek złożyliśmy chyba 27 lutego. Decyzję mieliśmy po 3 tygodniach i po paru dniach mogliśmy podpisać umowę. Ale nie podpisaliśmy bo dostaliśmy inne warunki, niż były ustalone. To się odbyło w oddziale stacjonarnym. Potem znaleźliśmy babkę która jest w oddziale tzw. lotnym i przez nią złożyliśmy wniosek 1 kwietnia. Byliśmy już wstępnie zweryfikowani więc decyzję kredytową mieliśmy już po tygodniu. Mimo różnych perypetii jednak udało się to szybko załatwić. Czy pod fundamenty lejecie chudziaka czy kładziecie folię? Mamy w jednym miejscu ił. To podobno straszne g... i nie wolno tego zamoczyć. A tu jak na złość ciągle popaduje. Przynajmniej na placu budowy Podobno rozwiązaniem byłby chudziak, który szybciej tężeje i zatyka dziurę do iłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 13.04.2017 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 Odebrałem dzisiaj prawomocne PnB, DB i poszedł wniosek o rozpoczęciu prac. Gdzieś mi mignęło wczoraj jakieś pytanie do mnie, ale przeglądałem i nie mogę znaleźć. Może z tej mojej wczorajszej niedoli budowlanej mi się coś przyśniło... hm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 13.04.2017 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 Jesli popaduje to raczej problemu nie bedzie, chodzi o to by dno bylo stabilne. Jesli nie dajecie chudziaka to pamietajcie zeby podniesc zbrojenie zeby nie lezalo bezposrednio na ziemi.Wg sztuki budowlanej dac sie powinno, ja dalem, ale nie wiem czy bylo to konieczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swieja 13.04.2017 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 Wylejemy tego chudziaka i już. I może w końcu ruszymy z kopyta. Bo na razie mam wrażenie, że stoimy w miejscu i tylko pogodę obserwujemy z histerią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom_buduje_dom 13.04.2017 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 Witajcie. Podczas budowy miałem opóźnienie z założeniem instalacji elektrycznych i wygląda na to, że wypadną mi z grafiku tynkarze. Poszukuję ekipy do tynków gipsowych (preferowany Knauf Diamant) na budowę w Warszawie (Wawer). Czy możecie mi kogoś polecić? Fachowcy z białej listy (mazowieckie) są mocno zapracowani i najbliższe wolne terminy mają za 2-3 miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaz_75 14.04.2017 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 Najgorsze jest to że zawsze brakuje tego m3 lub 2 jak przywoża...Nie miałem czasu się kłócić i liczyć u siebie ale murarz wyliczył ilość betonu taką a gościu który betonomieszarką inną i nawet po dowózce było mało...lol Mi w betoniarni powiedzieli żeby załozyć trochę wiecej bo zawsze coś zostanie co nie da sie wylać z gruchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts