Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2017 - witamy i zapraszamy :)

Recommended Posts

Da się wybrać (ale nie wypompować) prawie wszystko. Ze dwie szufle po myciu gruchy mi wylali na drogę, jak wyciskali z gruchy co się da bo przyjechało 25m3 zamiast 28. Ale z innej betoniarni przyjechało dokładnie tyle, ile zamówiłem (dwie dostawy). Więc da się. Ale warto zamówić trochę więcej i przygotować coś do wykorzystania nadmiaru (np. fundament pod taras czy ogrodzenie). Edytowane przez Kaizen

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

We wtorek 9:00 zaczynamy kopać fundamenty. Sławojkę mój MZM zbudował u teścia w warsztacie, nawet serduszko wyciął w drzwiach ;) jak stanie na działce się Wam pochwalę. Sąsiada dwie działki dalej i jedynego od którego mogliśmy mieć prąd zjadło...od miesiąca nie ma. A że jakiś samotnik, dom w budowie od pięciu lat, nr ostatni nieaktualny...eeee chyba musimy kupić agregat na budowę, zresztą podłączymy do naszej ekskluzywnej przyczepy na działce...cos polecacie? Jaki musiałby być? A jakby mi kiedyś prąd wywaliło można taki agregat pod dom podłączyć zeby np indukcja chodziła? :p

Juz nie moge sie doczekać tegp widoku :)

3ad8adf86b417a70med.jpg

Witajcie ponownie :) szybkie pytanko mam już skrzynką elektryczną i muszę nanieść na mapce gdzie chce mieć skrzynkę gazową, chciałbym mieć obok elektrycznej i pytanie brzmi jaka musi zostać zachowana odległość między takimi skrzynkami ?

80 cm między przyłączami a 40 między skrzynkami .

Pierwszy wniosek złożyliśmy chyba 27 lutego. Decyzję mieliśmy po 3 tygodniach i po paru dniach mogliśmy podpisać umowę. Ale nie podpisaliśmy bo dostaliśmy inne warunki, niż były ustalone. To się odbyło w oddziale stacjonarnym. Potem znaleźliśmy babkę która jest w oddziale tzw. lotnym i przez nią złożyliśmy wniosek 1 kwietnia. Byliśmy już wstępnie zweryfikowani więc decyzję kredytową mieliśmy już po tygodniu. Mimo różnych perypetii jednak udało się to szybko załatwić.

Czy pod fundamenty lejecie chudziaka czy kładziecie folię? Mamy w jednym miejscu ił. To podobno straszne g... i nie wolno tego zamoczyć. A tu jak na złość ciągle popaduje. Przynajmniej na placu budowy :rolleyes:

Podobno rozwiązaniem byłby chudziak, który szybciej tężeje i zatyka dziurę do iłu.

My lalismy chudziak

Chyba wejdę z Wami w temat kredytów, bo mamy możliwość kupienia przyległej do naszej ziemi. Dostanę na samą ziemię jakiś sensowny kredyt? Od czego i gdzie polecacie zacząć temat?

Myślę, że tak bo zwiększysz majątek i najgorszym wypadku choć zależy to od ceny) LTV pozostanie bez zmiany ale w sumie raczej ulegnie polepszeniu bo bank może uznać że wartość twojej pierwszej dział i zabudowanej powiększona o tę nową może być większa niż każdej nieruchomości oddzielnie.

Ja bym zrobił tak już kiedyś zrobiłem tzn udałbym się na rekonesans do 1 lub 2 doradców kredytowych porównał ich oferty a następnie sam wybrał bank i załatwił kredyt. Teraz jest ostatni dzwonek na b ranie kredytów bo wkrótce oprocentowanie poleci do góry. Nie polecam konkretnego banku bo ranking najkorzystniejszych kredytodawców zmienia się jak w kalejdoskopie, ja mam kredyt z 2013 roku w Deutsche banku.

Jak się macie po Świętach? :D

U nas króluje temat podlewania płyty, mimo tego że jest wilgotno i cały czas coś siąpi pada i leje (na zmianę) stwierdziliśmy że jeszcze dwa dni lania mamy przed sobą.

Zastanawiam się jak powinny być wykonane schody zewnętrzne? Mamy w projekcie taki myk:

parter.jpg

Jak ugryźć schodki przed wejściem aby nie tworzyły mostka termicznego?

@gawel, tnx. Temat jak szybko się pojawił, tak szybko z niknął. Żona nie chce kredytu, więc będziemy zbierać kasę i monitorować ruchy za płotem.

@kamila, wyrwana w miniony piątek ósemka uchroniła mnie przed niestrawnościami świątecznymi. Także święta na plus. ;) Poza tym dowiedziałem się przy stole jajecznym, że mam już od całkiem dawna przypisany numer domu (dzięki domkowi na kurzej łapce). :D Na jutro już domówiłem stali i desek na ławy i będą ciepać.

Jak ugryźć schodki przed wejściem aby nie tworzyły mostka termicznego?

Dajesz ocieplenie normalnie, na ścianę. I taras jako zbrojoną płytę dochodzącą do tego ocieplenia.

Od strony muru tę płytę opierasz na takich słupkach z bloczków fundamentowych (oparcie na gruncie grozi wysadzaniem, jak podejdzie tam woda i zamarznie - więc piasek celowo jest niezagęszczony i nawet dobrze będzie, jak osiądzie)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=384372

Jedyny problem to samo wejście. Ja dałem się przekonać wykonawcy, że trzeba tam zrobić mały mostek, bo płytki będą pękały jak będą częściowo leżały na XPSie. Mały, bo pod drzwiami będzie poszerzenie i pianka Więc izolacyjność lepsza, niż samych drzwi tarasowych. Do tego zastanawiam się, czy od środka nie dać jednak XPSa do samej okładziny podłogi. A jak nie, to będzie mostek o wysokości 8cm gdzie izolacją będzie poszerzenie i ze 2-3 cm pianki albo XPSa, więc bez tragedii.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=384367

Tu akurat jest jeszcze XPS pod progiem, ale monter drzwi, jak był na pomiarach, to twierdził, że trzeba będzie wywalić i dać systemowe poszerzenie z PVC i opianować (bo cieńsze jest, niż futryna)

Edytowane przez Kaizen

Żona nie chce kredytu, więc będziemy zbierać kasę i monitorować ruchy za płotem.

Taka żona to skarb :D ma rację kobieta, oj ma :)

@kamila, wyrwana w miniony piątek ósemka uchroniła mnie przed niestrawnościami świątecznymi. Także święta na plus. ;) Poza tym dowiedziałem się przy stole jajecznym, że mam już od całkiem dawna przypisany numer domu (dzięki domkowi na kurzej łapce). :D Na jutro już domówiłem stali i desek na ławy i będą ciepać.

Ałłłła... "ósemka" i "wyrwana" to dwa słowa które w duecie wyglądają dość boleśnie ;)

Niechaj ciepią te fundamenty, czas najwyższy ;)