Kaizen 14.04.2017 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 (edytowane) Da się wybrać (ale nie wypompować) prawie wszystko. Ze dwie szufle po myciu gruchy mi wylali na drogę, jak wyciskali z gruchy co się da bo przyjechało 25m3 zamiast 28. Ale z innej betoniarni przyjechało dokładnie tyle, ile zamówiłem (dwie dostawy). Więc da się. Ale warto zamówić trochę więcej i przygotować coś do wykorzystania nadmiaru (np. fundament pod taras czy ogrodzenie). Edytowane 14 Kwietnia 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaLOLina 14.04.2017 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 We wtorek 9:00 zaczynamy kopać fundamenty. Sławojkę mój MZM zbudował u teścia w warsztacie, nawet serduszko wyciął w drzwiach jak stanie na działce się Wam pochwalę. Sąsiada dwie działki dalej i jedynego od którego mogliśmy mieć prąd zjadło...od miesiąca nie ma. A że jakiś samotnik, dom w budowie od pięciu lat, nr ostatni nieaktualny...eeee chyba musimy kupić agregat na budowę, zresztą podłączymy do naszej ekskluzywnej przyczepy na działce...cos polecacie? Jaki musiałby być? A jakby mi kiedyś prąd wywaliło można taki agregat pod dom podłączyć zeby np indukcja chodziła? Juz nie moge sie doczekać tegp widoku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 14.04.2017 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 Juz nie moge sie doczekać tegp widoku Taki widok na własnej działce jest nierozerwalnie połączony ze łzami szczęścia w oczach Także, hmmmm, chusteczki na początek na pewno się przydadzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Norbi89 14.04.2017 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 Apropo pare postów wyżej, jak uważacię lepiej iść samemu do banku czy załatwiać te sprawy z doradcą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaLOLina 15.04.2017 00:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2017 Taki widok na własnej działce jest nierozerwalnie połączony ze łzami szczęścia w oczach Także, hmmmm, chusteczki na początek na pewno się przydadzą W sensie widoku z okien domu bo na załączonym zdjęciu - nasza działka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aghata86 15.04.2017 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2017 Tylko z doradca. W banku samodzielnie ciezko jest cos wynegocjowac. Doradca zna wszelakie sposoby jak zwiekszyc zdolnosc. Do nas przyjezdza do domu i w domu zalatwiamy papiery, my na koncu podpisujemy umowe w banku. Wiadomo ze dostaje za to kase, ale ten w banku tez dostaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 15.04.2017 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2017 W sensie widoku z okien domu bo na załączonym zdjęciu - nasza działka Aaaaaaa... no to zupełnie inaczej zrozumiałam treść Twojego posta Myślałam że nie możesz doczekać się rozpoczęcia prac i wykopu pod płytę lub ławy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaz_75 15.04.2017 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2017 Apropo pare postów wyżej, jak uważacię lepiej iść samemu do banku czy załatwiać te sprawy z doradcą ? My z doradcą załatwiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aghata86 15.04.2017 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2017 Wesolych i Zdrowych Swiat Wam zycze, spedzonych w gronie rodziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laurap 15.04.2017 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2017 Wesołych Świąt moi drodzy Co do kredytu, to my załatwiamy w Banku. Mamy sporo do czynienia z bankowością więc wiemy co i jak. Ze zdolnością nie musimy walczyć, wiemy jakie banki mają najlepsze oferty. I negocjacje też nam nieźle wychodzą Lecimy świątecznie na działkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaz_75 15.04.2017 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2017 Spokojnych i pięknych Świat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ruda maruda 16.04.2017 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2017 Witajcie ponownie szybkie pytanko mam już skrzynką elektryczną i muszę nanieść na mapce gdzie chce mieć skrzynkę gazową, chciałbym mieć obok elektrycznej i pytanie brzmi jaka musi zostać zachowana odległość między takimi skrzynkami ? 80 cm między przyłączami a 40 między skrzynkami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ruda maruda 16.04.2017 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2017 Pierwszy wniosek złożyliśmy chyba 27 lutego. Decyzję mieliśmy po 3 tygodniach i po paru dniach mogliśmy podpisać umowę. Ale nie podpisaliśmy bo dostaliśmy inne warunki, niż były ustalone. To się odbyło w oddziale stacjonarnym. Potem znaleźliśmy babkę która jest w oddziale tzw. lotnym i przez nią złożyliśmy wniosek 1 kwietnia. Byliśmy już wstępnie zweryfikowani więc decyzję kredytową mieliśmy już po tygodniu. Mimo różnych perypetii jednak udało się to szybko załatwić. Czy pod fundamenty lejecie chudziaka czy kładziecie folię? Mamy w jednym miejscu ił. To podobno straszne g... i nie wolno tego zamoczyć. A tu jak na złość ciągle popaduje. Przynajmniej na placu budowy Podobno rozwiązaniem byłby chudziak, który szybciej tężeje i zatyka dziurę do iłu. My lalismy chudziak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 16.04.2017 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2017 Chyba wejdę z Wami w temat kredytów, bo mamy możliwość kupienia przyległej do naszej ziemi. Dostanę na samą ziemię jakiś sensowny kredyt? Od czego i gdzie polecacie zacząć temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 16.04.2017 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2017 Chyba wejdę z Wami w temat kredytów, bo mamy możliwość kupienia przyległej do naszej ziemi. Dostanę na samą ziemię jakiś sensowny kredyt? Od czego i gdzie polecacie zacząć temat? Myślę, że tak bo zwiększysz majątek i najgorszym wypadku choć zależy to od ceny) LTV pozostanie bez zmiany ale w sumie raczej ulegnie polepszeniu bo bank może uznać że wartość twojej pierwszej dział i zabudowanej powiększona o tę nową może być większa niż każdej nieruchomości oddzielnie. Ja bym zrobił tak już kiedyś zrobiłem tzn udałbym się na rekonesans do 1 lub 2 doradców kredytowych porównał ich oferty a następnie sam wybrał bank i załatwił kredyt. Teraz jest ostatni dzwonek na b ranie kredytów bo wkrótce oprocentowanie poleci do góry. Nie polecam konkretnego banku bo ranking najkorzystniejszych kredytodawców zmienia się jak w kalejdoskopie, ja mam kredyt z 2013 roku w Deutsche banku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 18.04.2017 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2017 Jak się macie po Świętach? U nas króluje temat podlewania płyty, mimo tego że jest wilgotno i cały czas coś siąpi pada i leje (na zmianę) stwierdziliśmy że jeszcze dwa dni lania mamy przed sobą. Zastanawiam się jak powinny być wykonane schody zewnętrzne? Mamy w projekcie taki myk: Jak ugryźć schodki przed wejściem aby nie tworzyły mostka termicznego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aghata86 18.04.2017 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2017 Skad bierzecie wode na dzialke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 18.04.2017 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2017 @gawel, tnx. Temat jak szybko się pojawił, tak szybko z niknął. Żona nie chce kredytu, więc będziemy zbierać kasę i monitorować ruchy za płotem. @kamila, wyrwana w miniony piątek ósemka uchroniła mnie przed niestrawnościami świątecznymi. Także święta na plus. Poza tym dowiedziałem się przy stole jajecznym, że mam już od całkiem dawna przypisany numer domu (dzięki domkowi na kurzej łapce). Na jutro już domówiłem stali i desek na ławy i będą ciepać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.04.2017 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2017 (edytowane) Jak ugryźć schodki przed wejściem aby nie tworzyły mostka termicznego? Dajesz ocieplenie normalnie, na ścianę. I taras jako zbrojoną płytę dochodzącą do tego ocieplenia. Od strony muru tę płytę opierasz na takich słupkach z bloczków fundamentowych (oparcie na gruncie grozi wysadzaniem, jak podejdzie tam woda i zamarznie - więc piasek celowo jest niezagęszczony i nawet dobrze będzie, jak osiądzie) http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=384372 Jedyny problem to samo wejście. Ja dałem się przekonać wykonawcy, że trzeba tam zrobić mały mostek, bo płytki będą pękały jak będą częściowo leżały na XPSie. Mały, bo pod drzwiami będzie poszerzenie i pianka Więc izolacyjność lepsza, niż samych drzwi tarasowych. Do tego zastanawiam się, czy od środka nie dać jednak XPSa do samej okładziny podłogi. A jak nie, to będzie mostek o wysokości 8cm gdzie izolacją będzie poszerzenie i ze 2-3 cm pianki albo XPSa, więc bez tragedii. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=384367 Tu akurat jest jeszcze XPS pod progiem, ale monter drzwi, jak był na pomiarach, to twierdził, że trzeba będzie wywalić i dać systemowe poszerzenie z PVC i opianować (bo cieńsze jest, niż futryna) Edytowane 18 Kwietnia 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 18.04.2017 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2017 Żona nie chce kredytu, więc będziemy zbierać kasę i monitorować ruchy za płotem. Taka żona to skarb ma rację kobieta, oj ma @kamila, wyrwana w miniony piątek ósemka uchroniła mnie przed niestrawnościami świątecznymi. Także święta na plus. Poza tym dowiedziałem się przy stole jajecznym, że mam już od całkiem dawna przypisany numer domu (dzięki domkowi na kurzej łapce). Na jutro już domówiłem stali i desek na ławy i będą ciepać. Ałłłła... "ósemka" i "wyrwana" to dwa słowa które w duecie wyglądają dość boleśnie Niechaj ciepią te fundamenty, czas najwyższy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts