Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2017 - witamy i zapraszamy :)

Recommended Posts

Jedyny problem to samo wejście. Ja dałem się przekonać wykonawcy, że trzeba tam zrobić mały mostek, bo płytki będą pękały jak będą częściowo leżały na XPSie. Mały, bo pod drzwiami będzie poszerzenie i pianka Więc izolacyjność lepsza, niż samych drzwi tarasowych. Do tego zastanawiam się, czy od środka nie dać jednak XPSa do samej okładziny podłogi. A jak nie, to będzie mostek o wysokości 8cm gdzie izolacją będzie poszerzenie i ze 2-3 cm pianki albo XPSa, więc bez tragedii.

Tu akurat jest jeszcze XPS pod progiem, ale monter drzwi, jak był na pomiarach, to twierdził, że trzeba będzie wywalić i dać systemowe poszerzenie z PVC i opianować (bo cieńsze jest, niż futryna)

Dziękuję Kaizen :)

Tylko u mnie jest trochę inna sytuacja niż u Ciebie.

Płytę mam wylaną po całości, cała płyta (dół i boki) ocieplona jest 15 cm xps brakuje mi tylko 2 lub 3 schodków.

Kurczę nie wiem jak inaczej to opisać.

Wejście do domu i schodki o które pytam, w załączonym wcześniej przeze mnie rysunku są zaznaczone na dole.

Po ich lewej stronie są zrobione startery dla słupa podtrzymującego część stropu piętra i dzięki temu stworzył się zadaszony kawałek w którym nie będzie kapało na łeb przy otwieraniu drzwi.

I wychodzi na to że ostatni (górny) schodek jest częścią płyty a co z pozostałymi dwoma?

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Taka żona to skarb :D ma rację kobieta, oj ma :)

Ma rację, oczywiście. Ja jestem podobnego zdania. Natomiast tutaj w zasadzie niczym nie ryzykujemy, jak się coś nam sypnie, to NAJWYŻEJ tę ziemię zabiorą, ale nie drugą ziemię z domem. Więc jest to bezpieczne w tej kwestii. Tyle tylko, że się odsetki wsadzi banku w zad -- a korzyści z tej ziemi, poza tym że oddalimy od siebie ew. sąsiada no i że pola więcej będzie, praktycznie żadnych.

Ałłłła... "ósemka" i "wyrwana" to dwa słowa które w duecie wyglądają dość boleśnie ;)

Paradoksalnie bolało mniej niż standardowe borrrrrowanie, a już w stosunku do trucia zęba to prawdziwe wakacje. ;) Tylko upierdliwe było, bo dwa dni się z dziury lało. ;P

I wychodzi na to że ostatni (górny) schodek jest częścią płyty a co z pozostałymi dwoma?

Płyty fundamentowej? Zatrzymaj to! Wystawiają Ci radiator do utraty ciepła na zewnątrz. Po co izolujesz płyte od dołu (gdzie masz co najwyżej lekko poniżej zera) jak całe ciepło może z tej płyty uciekać do góry, gdzie i poniżej -20* bywa?

Ganek ma być oddzielony izolacją od budynku, a płyta ma być oddylatowana od wszystkiego, co wystaje na zewnątrz. Nawet się nie poratujesz izolowaniem tego od góry, bo nie ma na to miejsca.

Zauważ, że nawet słup masz ocieplony - właśnie żeby nie przekazywał ciepła ze stropu do atmosfery.

Wejście do domu i schodki o które pytam, w załączonym wcześniej przeze mnie rysunku są zaznaczone na dole.

Po ich lewej stronie są zrobione startery dla słupa podtrzymującego część stropu piętra i dzięki temu stworzył się zadaszony kawałek w którym nie będzie kapało na łeb przy otwieraniu drzwi.

Cześć Kamilo! Tak czytam sobie, co tu piszesz i aż zajrzałam do Twojego dziennika, żeby zerknąć na Twoja płytę. Jeśli dobrze widzę, to startery od słupa wychodzą z płyty? Czy dobrze zrozumiałam, że zadaszona część posadzki przed wejściem do domu to fragment płyty fundamentowej? Jeśli tak, to macie koszmarnego babola. Płyta fundamentowa nie może wychodzić poza obrys budynku, bo nie będzie możliwości zaizolowania jej. Ja mam taras w bryle budynku i musi to być oddzielona od płyty wylewka, aby zachować ciągłość izolacji budynku. Daj znać, jak to wygląda u Ciebie.

Cześć Kamilo! Tak czytam sobie, co tu piszesz i aż zajrzałam do Twojego dziennika, żeby zerknąć na Twoja płytę. Jeśli dobrze widzę, to startery od słupa wychodzą z płyty? Czy dobrze zrozumiałam, że zadaszona część posadzki przed wejściem do domu to fragment płyty fundamentowej? Jeśli tak, to macie koszmarnego babola. Płyta fundamentowa nie może wychodzić poza obrys budynku, bo nie będzie możliwości zaizolowania jej. Ja mam taras w bryle budynku i musi to być oddzielona od płyty wylewka, aby zachować ciągłość izolacji budynku. Daj znać, jak to wygląda u Ciebie.

Wydaje mi się, że nie musi to być aż taki straszny babol.

Zerknąłem na zdjęcia w dzienniku Kamili i wydaje mi się, że płyta nie ma "wbudowanego" ogrzewania.

Jeśli nie ma ogrzewania w płycie, a planuje np. ogrzewanie podłogowe, to możliwe, że na płycie będzie jeszcze warstwa izolacji (np. z EPS) pomiędzy płytą a wylewką z rurkami od podłogówki - ale to już Kamila musiała by się wypowiedzieć (ciężko wróżyć).

Jeśli nie ma ogrzewania w płycie, a planuje np. ogrzewanie podłogowe, to możliwe, że na płycie będzie jeszcze warstwa izolacji (np. z EPS) pomiędzy płytą a wylewką z rurkami od podłogówki - ale to już Kamila musiała by się wypowiedzieć (ciężko wróżyć).

To po co dawać i to tak grubą izolację pod płytą? Dla ozdoby?

To jest babol i to maksymalny bo nawet jak dajesz izolację na taką płytę, to symboliczną. Owszem, tradycyjne płyty leje się na gruncie (bez ocieplenia) i ocieplenie kładzie dopiero na niej. Ale to nie ta sytuacja.

Ja bym teraz wstrzymał budowę i przerobił projekt, żeby nie było tego wcięcia - żeby cała płyta wylądowała pod budynkiem i dobudował ganek.

Tutaj dyskusja o wypuszczeniu ze 20cm na szerokość bramy garażowej

I jeszcze jeden podobny temat

To po co dawać i to tak grubą izolację pod płytą? Dla ozdoby?

To jest babol i to maksymalny bo nawet jak dajesz izolację na taką płytę, to symboliczną. Owszem, tradycyjne płyty leje się na gruncie (bez ocieplenia) i ocieplenie kładzie dopiero na niej. Ale to nie ta sytuacja.

Ja bym teraz wstrzymał budowę i przerobił projekt, żeby nie było tego wcięcia - żeby cała płyta wylądowała pod budynkiem i dobudował ganek.

Tutaj dyskusja o wypuszczeniu ze 20cm na szerokość bramy garażowej

I jeszcze jeden podobny temat

Kaizen, nie twierdzę, że to w ogóle nie jest błędem (patrz post wyżej), ale uważam też, że świat się Kamili nie zawali od tego kawałka gorzej zaizolowanej płyty.

To czy izolacja na płycie (o ile jest) jest symboliczna i jaki będzie miała wpływ na straty ciepła, to trochę ciężko wywróżyć bez przekrojów.

Edytowane przez Regius

Kaizen, nie twierdzę, że to w ogóle nie jest błędem (patrz post wyżej), ale uważam też, że świat się Kamili nie zawali od tego kawałka gorzej zaizolowanej płyty.

To czy izolacja na płycie (o ile jest) jest symboliczna i jaki będzie miała wpływ na straty ciepła, to trochę ciężko wywróżyć bez przekrojów.

Też to wczoraj usłyszałam i mam nadzieję że jest w tym dużo racji :)

Wracając do sedna sprawy.

Na płycie w części zamkniętej murami możemy dać 10 ewentualnie 15 cm eps a tam gdzie jest ganek piankę pir 0,022. Na ścianie stryropian grafitowy 0,033 (chyba że istnieje coś o jeszcze lepszych parametrach).

Oczywiście w domu będzie ogrzewanie podłogowe, w dodatkowej wylewce.

Drzwi wejściowe będą na ciepłym profilu.

Dziś już bardziej optymistycznie spojrzałam na całokształt, czekam tylko na odpowiedź konstruktora na moje pytanie :popcorn:

Mi się wszystkiego odechciewa od 17 marca czekam na decyzje, opinię konserwatorką ta biurokracja mnie rozwala. Jak się dodzwoniłam to niby wysłali poczta tylko kiedy ?? masakra

Spoko, spoko, jeszcze będziesz cierpieć jak wszystko przyśpieszy. :p

Ja właśnie podliczyłem wydatki na rzecz budowy (większość wydana w 2 ostatnie tygodnie). Z jutrzejszym laniem chudziaka pod ławy wyprułem się z 30 tys. zł BTW właśnie wrzucam kolejnego benny hilla, zaraz będzie film z wczoraj i dzisiaj... ;)

Edytowane przez Myjk

Ba, a nawet film! ;)

Tak przy okazji, co to za rozwiązanie kamerkowe? Też zaczynam budowę w tym roku i szukam czegoś podobnego. :)

Trochę o mojej budowie, bo zacznę tu chyba się częściej udzielać: projektantka złożyła wniosek o PnB i ma być w tym tygodniu (fingers crossed).

Pierwszy szok jak dla mnie: młody i w sumie ogarnięty konstruktor odradzał płytę fundamentową. A jak już ją zaprojektował to dowiedziałem się (po napisaniu do każdej firmy zajmującej się wykonawstwem), że płytę trzeba całkowicie przeprojektować. Trzeba było mu zlecić projektowanie zwykłych fundamentów skoro projekt płyty jest i tak w cenie prawie każdej firmy wykonującej płyty...

Edytowane przez d1gital

Tak przy okazji, co to za rozwiązanie kamerkowe? Też zaczynam budowę w tym roku i szukam czegoś podobnego. :)

To są kamery CCTV IP PoE (czyli z zasilaniem po skrętce, nie trzeba dodatkowo zasilania ciągnąć) FullHD, 2mpix. Do tego oczywiście potrzebny switch PoE dający zasilanie, do tego rejestrator (może być dedykowany, u mnie MiniPC na atomie z Win7). Do timelapsa dedykowany program. Oczywiście jest też UPS i router z netem a ostatnio do kompletu doszła lampa IR dzięki czemu znacznie więcej kamery widzą w nocy (choć i tak braknie światła widzialnego). Tutaj było o tym trochę z focią połowy sprzętu: http://emide.pl/domnazakrecie/monitoring-budowy/

Edytowane przez Myjk

Mi się wszystkiego odechciewa od 17 marca czekam na decyzje, opinię konserwatorką ta biurokracja mnie rozwala. Jak się dodzwoniłam to niby wysłali poczta tylko kiedy ?? masakra

:hug:

Nie wiem czy Cię pocieszę czy zasmucę ale w trakcie budowy jeszcze nie raz odechce Ci się wszystkiego :D

Uzbrój się w cierpliwość :) Do mnie ostatnio wysłany ze Starostwa priorytetem list, dotarł po 3 tygodniach :jawdrop:

Dzięki! Bardzo praktyczne. Muszę jeszcze wykombinować, gdzie to zamontować i jak podpiąć to pod prąd... na naszej działce jest jedynie kontener/barak bez elektryczności.

Z tym faktycznie może być problem. U mnie nie ma takowego, bo mam domek i w nim prąd.

Dzisiaj jednak w domku, akurat jak przyjechali z chudziakiem pod ławy (który się skutecznie wylał i pękło kolejne 2,5 tys. zł) ;) strzeliła pompa i wody nie ma. :( Jak nie urok to sraczka. Komu to się tak do budowy śpieszyło, niech się przypomni? ;)

No i tablicę oznaczenia budowy mi mają chłopaki zamontować, bo od wczoraj powinna już wisieć.

Najwyżej wystarczą filmy z drona.

:D

BTW, zajrzałem do Twojego dziennika, mamy bardzo podobną bryłę i układ. Zasubowałem. ;)

Edytowane przez Myjk

Oj dziewczyny :hug: Jeszcze dużo przed nami. Cierpliwości... cierpliwości nam trzeba. U mnie od złożenia pierwszych wniosków o warunki zabudowy, warunki przyłączy, itd. do wydania PnB minęło 15 m-cy. A z wodociągami dalej nie jesteśmy dogadani. Nie przeskoczy się tego.

Teraz jestem na etapie zamawiania bloczków na ściany, a tu już dach mi wycenili i też próbuje ogarnąć co za materiały mi wcisnęli. I tu pytanie raczej do Panów. Na razie mam wycenę na dachówkę Monza Plus. Dach 152m2. Dachówka wraz ze wszystkimi dachówkowymi dodatkami - 10224 PLN. W oddzielnej wycenie uwzględnili membranę, spinki, mocowniki itp. I tu pytanie właśnie o membranę. Zaproponowali MEMBRANĘ DACHOWĄ AVALINE TITANIUM 165G. Czy szukać czegoś lepszego? A bloczki Ytong Energo PP4/06 mam za 7,8 zł/szt. Jak to u Was wygląda?