Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2017 - witamy i zapraszamy :)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zazwyczaj kierbud ciągnie kilka budów jednocześnie. Zależy jakie masz oczekiwania i jak często byś chciała, żeby przyjeżdżał. To należy uzgodnić a potem zawrzeć w umowie. Jeśli chcesz mieć człowieka, który będzie pilnował ekipy, to może poszukaj inspektora nadzoru inwestorskiego.

Kto z was (już budujących) ma kier-buda, który jako podstawową pracę ma etat gdzieś przy dużym osiedlu? Mamy jednego z polecenia, bardzo dobrze się zapowiada, ale kieruje dużą budową, na etacie i obawiamy się czy będzie w miarę dyspozycyjny. Jak to jest u was?

Mój kierbud ma ze 12 budów w różnym miejscu. Trzeba rozróżnić kierbuda, którego zadaniem jest kontrola najważniejszych, kluczowych etapów (typu zgodność wytyczenia z projektem, poprawność wiązań zbrojenia, ilość użytej stali, etc.), aż po wpisy w DB, od majstra który nadzoruje każdą wbitą łopatę. Oczywiście może być kierbud i majster w jednym (taki master kierbud) ;) nad majstrem z ekipy, ale to już inna bajka i pewnie zupełnie inne pieniądze.

Edytowane przez Myjk

Ja to rozróżniam, ale nie o to mi chodziło w pytaniu :) Jak ktoś siedzi na etacie, to być może nie ma elastycznego czasu pracy i pomimo, że ma jedną budowę (plus moją drugą), to kontakt z nim może być utrudniony, np. tylko popołudniami. A jak ktoś ma 20 budów ale jest niezależnym kier-budem, to ma do dyspozycji cały dzień i łatwiej jest się umówić na konkretną wizytę. Chodziło mi w pytaniu czy ktoś ma kier-buda pracującego gdzieś na etacie i czy to może być kłopotliwe.

Ja to rozróżniam, ale nie o to mi chodziło w pytaniu :) Jak ktoś siedzi na etacie, to być może nie ma elastycznego czasu pracy i pomimo, że ma jedną budowę (plus moją drugą), to kontakt z nim może być utrudniony, np. tylko popołudniami. A jak ktoś ma 20 budów ale jest niezależnym kier-budem, to ma do dyspozycji cały dzień i łatwiej jest się umówić na konkretną wizytę. Chodziło mi w pytaniu czy ktoś ma kier-buda pracującego gdzieś na etacie i czy to może być kłopotliwe.

Chyba że kierbud jest doktorem, poza nadzorowaniem budów jeszcze wykłada na uczelni i też ma tylko środy ledwo wolne. ;) Więc pytanie o dostępność najlepiej zadać samemu kierbudowi jak u niego z czasem. Ja się umówiłem na kontrole w środy właśnie, ew. na gwałt jak ważny etap wypadnie w inny dzień. Póki co się sprawdza.

My tak mieliśmy ale budowę prowadzi na tej samej ulicy więc miał blisko i nie było problemu żeby podszedł w trakcie pracy. Znam też takich co kierownik się tylko wpisuje do dziennika i nic więcej...

freethinker to faktycznie słabo wyszło.

U nas póki co jest w porządku. Ekipa chyba udana. Mamy już wylany beton. Dziś zaczęli murować. Za tydzień ma być piasek ubijany. Wczoraj się przeszłam po tym pierwszym betonie i stwierdziłam, że strasznie małe to wszystko! Ale mąż mnie uspokajał, że to tylko takie wrażenie. Mam nadzieję, bo kurcze wydaje się to wszystko ciasne okropnie...

Dziwnie tak chodzić sobie po własnych fundamentach :)

Zasadziłam przy płocie kalinę i bez i cieszę się jak dziecko!

Muszę skontaktować się z firmą ogrodniczą bo potrzebujemy projektu ogrodu. Doszłam do wniosku, że sama nie ogarnę całej koncepcji.

Też tak miałam dopóki były stemple.

Witajcie,

my również planujemy zacząć budowę domy w tym roku, póki co urząd nas niszczy na każdym kroku.

Najpierw 9 miesięcy załatwialiśmy podział działki i przepisanie jej od teściów. A teraz od lutego czekamy na warunki zabudowy i nadal ich nie mamy...

Forum czytam od kwietnia zeszłego roku, etapy były takie: wiem już wszystko czego chce rewelacja - ale czytam dalej i nagle nie wiem już nic - i zaś czytam i co do połowy to nadal nie mam pewności :D

działkę dostaliśmy od teściów na której stała stara rudera a w niej ogromny śmietnik (wszystko od lat z trzech domów składowane bo może się przyda, albo nie ma gdzie tego wyrzucić to wrzucę to do starej chałpy)

po kilku miesiącach pracy udało się to zwalić, ciągle jesteśmy jednak na etapie porządkowania, gdyż teść nasadził na tej działce stado drzewek i przy wyrywaniu ich na pewno zostały uszkodzone stare dreny bo działka w połowie jest totalnie zalana, jak popada deszcz to minimum trzeba czekać dwa tygodnie żeby wyschło i żeby mogła wjechać koparka. :bash:

projekt mamy wybrany :rzut2.jpg

Czy nadal do pozwolenia na budowę potrzebne są warunki techniczne przyłączy. Gdzieś wyczytałem, że wymóg ten jest zniesiony.

Druga sprawa jeśli chodzi o Tauron. Wystarczy wniosek o ustalenia branżowe ? Bo w Punkcie Obsługi dostałem wniosek o warunki techniczne przyłącza, a w nim muszę już określić na co i jakiej mocy przyłącze mnie interesuję. W moim przypadku pewno tymczasowe na plac budowy z tym, że takie przyłącze dopiero około października będzie mnie interesowało.

Z góry dzięki za pomoc

My musielismy miec warunki przylaczy pradu i wody, gazu u nas nie ma wiec nie mysielismy. Warunki dostalismy w styczniu a dopiero tydzien temu zamontowali nam szafke pomiarowowa. Do 23 czerwca mam czas aby podlaczyc licznik i podpisuje umowe. We niosku pisze sie kiedy macie w planach pobór i dopiero wtedy montuja.My wnioskowalismy o docelowe dom jednorodzinny a i tak ja czas budowy bedzie taryfa budowlana.

My musielismy miec warunki przylaczy pradu i wody,

Masz do tego jakieś uzasadnienie?

W 2015 r na początku było jeszcze tak:

3. Projekt budowlany powinien zawierać:

[...]

3) stosownie do potrzeb:

a) oświadczenia właściwych jednostek organizacyjnych o zapewnieniu dostaw energii, wody, ciepła i gazu, odbioru ścieków oraz o warunkach przyłączenia obiektu do sieci wodociągowych, kanalizacyjnych, cieplnych, gazowych, elektroenergetycznych, telekomunikacyjnych oraz dróg lądowych,

Ale potem weszła nowelizacja Prawa Budowlanego i zmieniła:

12) w art. 34:

a) w ust. 3:

– pkt 3 otrzymuje brzmienie:

„3) stosownie do potrzeb – w przypadku drogi krajowej lub wojewódzkiej, oświadczenie właściwego za rządcy drogi o możliwości połączenia działki z drogą, zgodnie z przepisami o drogach publicznych;”,

Od tego czasu nawet gorliwy urzędnik nie ma podstaw do domagania się oświadczeń ani tym bardziej warunków przyłączy.

My wnioskowalismy o docelowe dom jednorodzinny a i tak ja czas budowy bedzie taryfa budowlana.

Masz uzasadnienie odmowy Gxx? Formalnie nie ma czegoś takiego, jak "taryfa budowlana". Są taryfy z grupy G ("cywilne") i z grupy C (biznesowe). Bardzo mnie ciekawi. Wszyscy piszą że nie można mieć na budowie G11 bo tak mówili im. Jesteś pierwszą osobą, która pisze, że zawnioskowała o Gxx i nie dostała. To chyba dostałaś tę odmowę na piśmie? Czy skutecznie zniechęcili Cię do złożenia pisma?

Ja, jak zawnioskowałem o G11 to dostałem.

Edytowane przez Kaizen

Ja mam gminę wyjątkowo bezproblemową. Powiat też zresztą był ok. Drzewka w rowie melioracyjnym uniemożliwiały mi budowę zjazdu. Napisałem do powiatu. Przyjechali i wycięli. Nawet aż za dużo.

Co do kierownika budowy, to ma swoją pracę, ale wybrałem go głównie dlatego, że mieszka niedaleko od mojej działki. Wpada tam w drodze do pracy i wracając z pracy. Nie ma z tym problemu.

Moze ta nowelizacja mowi o zgloszeniu budowy do zgloszenia nie trzeba warunkow do pozwolenia na budowe musielismy miec te warunki i musielismy miec tez badanie gruntu przez geologa.

Co do Tauronu nie wiem nie znam sie, wiem tyle ze wnioskowalam na docelowy dom jednorodzinny a pan ktory montowal nam szafke powiedzial, ze zmiana taryfy nastwpuje dopiero kiedy jest ssz

Co do Tauronu nie wiem nie znam sie, wiem tyle ze wnioskowalam na docelowy dom jednorodzinny a pan ktory montowal nam szafke powiedzial, ze zmiana taryfy nastwpuje dopiero kiedy jest ssz

U mnie było podobnie (PGE Dystrybucja O. Warszawa) jak byłem w elektrowni po raz pierwszy (przy załatwianiu warunków przyłącza do PoB) to miła Pani mi zasugerowała abym z wnioskiem o przyłącze wstrzymał się do momentu, aż będę miał SSZ żeby mogli od razu dać G11

No to może i czas najwyższy się przywitać :)

W tym roku planuję ruszyć z budową. Działka, papierologia i PnB jest.

Obecnie został wytyczony budynek ale pogoda w tym roku nie pozwala zacząć :( Mam nadzieje że za niedługo się poprawi i będzie można ruszyć.

Z ciekawostek to dom parterowy z nieużytkowym poddaszem i na płycie fundamentowej. Czytam forum już od dłuższego czasu więc może trzeba zacząć się udzielać, zadawać pytania i starać się pomagać :) Oczywiście dołączam do klubu samorobów ;)