Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2017 - witamy i zapraszamy :)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie ponownie :)

widzę parę "znajomych" twarzy z grupy na fb :)

Wreszcie i my mamy pozwolenie na budowę, po 35 dniach czekania. Obyło się szybciej niż myślałam, ale to dopiero początek. Kurczę budowa domu to tak obszerny wątek, że można kilka lat studiować...

Czytałam, że są tu inne babeczki, które będą zajmować się wszystkim, czyli poszukiwaniem i zakupem materiałów, rekrutacją ekip do budowy etc. Ehh oprócz pracy, 2 dzieci, jeszcze budowa domu, oj chyba muszę kupić farbę na siwe włosy :) Ale damy radę :D

Słuchajcie, jak to jest u Was z materiałami na budowę, kupujecie wszystko w jednym składzie, czy szukacie np, gdzie jest ten sam materiał, ale taniej i tam zamawiacie?

Cześć stellina!

No są tu inne babeczki ogarniające budowę domu i powiem Ci, że nie taki diabeł straszny. Ale farba do włosów to będzie konieczność :yes: Ja odwlekam ten zakup, ile się da, bo to jednak kolejny obowiązek przybędzie, no ale to nieuniknione....

Co do materiałów, ja zaopatruje się w pobliskiej hurtowni. Polecił mi ją mój majster, który też jest z mojej okolicy. O tyle mam dobrze, że tu się wszyscy znają i nie muszę po każdą pierdołę jechać i zamawiać, tylko budowlańcy sami dobierają sobie co im brakuje.

Ceny poszczególnych "grubszych" materiałów sprawdzam w kilku miejscach, żeby mieć jakiś punkt odniesienia i ewentualnie negocjować cenę.

Tak np. udało mi się zejść z ceny komina ostatecznie o 1500 PLN. Pierwsza wycena opiewała na 3500 PLN. Poszukałam różnych kominów w innych miejscach, wstrzymałam się z zakupem w moim składzie. I powiedziałam, że za taką cenę nie kupię u nich komina, bo mnie interesuje komin za ok 2000 PLN. I jakoś udało się kolejną wycenę zrobić na 1900 PLN. Także trzeba się orientować w cenach, żeby móc negocjować ;)

Pozdrawiam i powodzenia życzę :bye:

Cześć stellina!

No są tu inne babeczki ogarniające budowę domu i powiem Ci, że nie taki diabeł straszny. Ale farba do włosów to będzie konieczność :yes: Ja odwlekam ten zakup, ile się da, bo to jednak kolejny obowiązek przybędzie, no ale to nieuniknione....

Co do materiałów, ja zaopatruje się w pobliskiej hurtowni. Polecił mi ją mój majster, który też jest z mojej okolicy. O tyle mam dobrze, że tu się wszyscy znają i nie muszę po każdą pierdołę jechać i zamawiać, tylko budowlańcy sami dobierają sobie co im brakuje.

Ceny poszczególnych "grubszych" materiałów sprawdzam w kilku miejscach, żeby mieć jakiś punkt odniesienia i ewentualnie negocjować cenę.

Tak np. udało mi się zejść z ceny komina ostatecznie o 1500 PLN. Pierwsza wycena opiewała na 3500 PLN. Poszukałam różnych kominów w innych miejscach, wstrzymałam się z zakupem w moim składzie. I powiedziałam, że za taką cenę nie kupię u nich komina, bo mnie interesuje komin za ok 2000 PLN. I jakoś udało się kolejną wycenę zrobić na 1900 PLN. Także trzeba się orientować w cenach, żeby móc negocjować ;)

Pozdrawiam i powodzenia życzę :bye:

Dzięki Wam za cenne rady :)

Annatulipanna, mam nadzieję, że też nauczę się tej sztuki negocjacji :) Na bloczkach już mi się udało, ale na silikatach nie chcą nic opuścić. Mam za Xelle 18 3,67 brutto, a wiem, że można taniej, z tym że jest problem z transportem, bo daleko... U Was już mury wysoko, piękna działka :)

U mnie prace idą bardzo sprawnie - szybciej niż przypuszczałem. Dzień pod skończeniu dachu, zamontowane okna brama i drzwi, następnego dnia był już hydraulik, elektrykę robiłem z ojcem jeszcze bez dachu nad głową. Po wyjściu hydraulika wpadła ekipa od tynków - w przyszła środę maja skończyć - jestem zdziwiony jakością twardego tynku gipsowego, wygląda super i nie będzie dużo pracy przed malowaniem.

1.jpg

U mnie chudziak lali w środę, potem robili zbrojenia. Beton mieli lać w ławy dzisiaj, ale kierownik dopatrzył się drobnej niedoróbki i miała być dziś ulewa, więc przełożyliśmy na jutro.

I tak sobie buduję, problem w tym, że wydawanie decyzji kredytowej odbywa się w ślimaczym tempie. Jak tak to będzie szło, to kasy mi zabraknie na koncie.

Witajcie ponownie ;-)

Po długim oczekiwaniu mamy wreszcie pozwolenie ( przepisowe 65 dni :/) niestety z racji powołania stron czekam nadal na decyzję ostateczną... a że poczta u nas działa jak działa....... wiem tyle, że sasiedzi dostali pismo tydzień po wydaniu decyzji, czyli w sumie wyjdzie nam prawie 90dni oczekiwania na ostateczną decyzję... o ile oczywiście sasiedzi nie wniosą sprzeciwu ;-)

Moze ta nowelizacja mowi o zgloszeniu budowy do zgloszenia nie trzeba warunkow do pozwolenia na budowe musielismy miec te warunki i musielismy miec tez badanie gruntu przez geologa.

Co do Tauronu nie wiem nie znam sie, wiem tyle ze wnioskowalam na docelowy dom jednorodzinny a pan ktory montowal nam szafke powiedzial, ze zmiana taryfy nastwpuje dopiero kiedy jest ssz

Agatha86 u mnie pozwolenie zostało wydane bez warunków przyłączenia wody ( starostwo powiatowe we Wrocławiu) oraz bez badań geologicznych ( mam je zrobione, ale już po złozeniu dokumentów i nie dołaczaliśmy, architekt jedynie przeliczył ponownie fundamenty).

Agatha86 ile w sumie czekaliście na umowę z ING? my na raize zgłosiliśmy wniosek, teraz z tego co mówił doradca potrzebny nasz kosztorys, potem rzeczoznawca wycenia i czekamy.... Możesz napisać jak to u Was po kolei wyglądało? Będę wdzięczna

Wcześniej padł temat rolet zewnętrznych. Do niedawna byłam przekonana, ze zrobimy je na 100% w sypialniach... a teraz jestem na 90% przekonana że ich nie zrobimy :wiggle: heh kobieta zmienną jest :D

Jak już ktoś wspomniał, rolety nie mają funkcji antywłamaniowej a jedynie zaciemniającą. Obecnie w wynajmowanym mieszkaniu założyłam wewnętrzne rolety, takie mocowane do ramy, kupione w Biedrze, właśnie zaciemniające. I wiecie co? rewelacyjnie spełnaiają swoją funckję! Zaciemniają idealnie, od środka mają neutralny ( jak dla mnie ) kolor - ecru. Zewnętrzna strona mnie nie obchodzi. A skąd te rozważania? Z wycen..... Za 6 rolet z silnikami musiałabym zapłacić ponad 5 tys... Szczerze? za te 5 tysi wolę zrobić projekt wnętrza domu. Ot tyle, kwestia indywidulanych potrzeb i priorytetow. W razie W rolety zawsze można zamontować później - nie będize to najbardizej estetyczne rozwiązanie, ale da się? da się!

Wybaczcie, że tak się rozpisuję, ale chwilę nie zaglądałam na forum i nadrabiam zaległosci.

U nas rozwija się jeszcze temat drogi dojazdowej - musimy ją utwardzić, ale ze droga jest gminna ( a właściwie nie droga a działka pod nią przeznaczona) w dodatku nie została jeszcze wyłączona z produkcji rolnej ( a ma grunt R II czyli chroniony) to na razie czekam na to wyłączenie..... Tutaj pytanie do Was: Czy utwardzając drogi gminne zgłaszaliście do gminy zamiar utwardzenia ??

Freethinker właśnie zauważyłam Twój kod pocztowy, znajome rejony ;-) Budujesz w tamtej okolicy? Przepraszam, jeśli już pytałam, ale po prostu nie pamiętam:( CZy mógłbyś polecić swojego kierbuda? Mam wybranego, ale jest dosyć drogi.... Tak więc tematu KB jeszcze nie zamknęłam...

Edytowane przez Hellenaj

Głowa do góry pablo8704! Każdy z nas przez to przechodził (a przynajmniej większość ;)) Ja na ten przykład łudziłam się, że w grudniu 2016 roku, będziemy już mieszkać. A tymczasem mury pną się w górę od miesiąca i kombinuję jak tu wszystko zgrać, żeby w grudniu tego roku się udało :confused:

no my z żoną mieliśmy dużo przejść, pierwszy wniosek był złożony na koniec października a już mamy czerwiec (trzeba było składać drugi wniosek) ale obiecuję sobie że przed "wbiciem szpadla" a kiedy formalności będą załatwione to zrobimy sobie dobrą imprezę bo to już będzie połowa sukcesu :p