Myjk 22.06.2017 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 My czekamy na decyzję (Millennium) i na ekipę... dłuży mi się ale cóż. Do końca roku jeszcze dużo czasu Przestanie się dłużyć jak się budowa zacznie. Nagle problemy i ilość zajęć organizacyjnych przekroczy dostępną ilość czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aghata86 22.06.2017 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 U nas dzis tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hellenaj 23.06.2017 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 U mnie niestety cisza. Deczyja o pnb wydana 23 maja a decyzja ostateczna ma być dopiero.... 27 czerwca Wtedy też złożymy wniosek do ING i Millenium. trochę przerażają mnie terminy , o których piszecie, ale cóż - nie przyspieszę niczego.... Mamy już prawie komplet dokumentów do wniosku, we wtorek odbieramy dezyję ostateczną i doradca wysyła wniosek. U nas zdjęcie humusu będzie na początku ( wykonawca sam wymierzy terez do zdjęcia humusu) a potem wchodzi geodeta, za 14 osi placimy 1200 z materiałem ( możliwe że materiał dostarczy wykoanwca, więc będzie 1000). Poza tym zamówiłam mapę do celów projektowych - potrzebna jest do rozbudowy sieci wodociągowej - jak dorbze pojdzie do końca roku będziemy mieli wodę. CZekam też na wyłączenie działki pod drogę z produkcji rolnej - bez decyzji wyłączającej nie będę utwardzała drogi.... WNIOSEK: budowa stoi i czeka na lepszy czas :/ Liczę, ze w połowie lipca ruszymy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apsik9 23.06.2017 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 U nas przed weekendem jest tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freethinker 23.06.2017 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 Ha, właśnie dostałem ostateczną decyzję: dadzą nam kredyt jak pokażemy, że mamy 100 000 zł środków własnych. Tyle mieliśmy pół roku temu, ale budowa trwa i robi się stan zero, a materiały murowe leżą na placu. W gotówce zostało ze 30 tys. Zadanie bojowe na weekend więc to zorganizować 70 000 złotych. He, będzie zabawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 23.06.2017 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 Zadanie bojowe na weekend więc to zorganizować 70 000 złotych. He, będzie zabawa. A nie mogą Ci uznać tego, że 70tys masz wkopane w ziemię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freethinker 23.06.2017 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 A nie mogą Ci uznać tego, że 70tys masz wkopane w ziemię? Pewnie mogą. Problem w tym, że jak to niby mają sprawdzić? System gospodarczy - wiecie, jak jest. Faktury mam może na 40 tysięcy (jak nie uzbieram wszystkiego, to je przedstawię, może uwzględnią). Można by to pewnie stwierdzić przez operat szacunkowy, ale to kosztuje i trwa chwilę (chociaż na wszelki wypadek jutro porobię na działce zdjęcia i wyślę w pakiecie do banku w poniedziałek), a mi się piekielnie śpieszy (okoliczność dodatkowa - bardzo prawdopodobne,że będę składał wymówienie w pracy na koniec miesiąca, więc muszę umowę kredytową podpisać wcześniej, bo z tego, co pamiętam, to przy podpisywaniu umowy trzeba potwierdzić,że dane we wniosku nie uległy zmianie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 23.06.2017 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 Pewnie mogą. Problem w tym, że jak to niby mają sprawdzić? Myślałam właśnie o operacie szacunkowym, ale jeśli faktycznie masz tak mało czasu, to może być ciasno. Powodzenia! My na razie szukamy ekipy do SSO lub inwestora zastępczego - w sumie pasowałaby nam ta druga opcja, tylko nie tak łatwo znaleźć kogoś kompetentnego z kim nadaje się na tych samych falach. I zbieramy papiery do kredytu. Pytanie do kredytobiorców: o jakie dokumenty z ewidencji gruntów wnioskowaliście? Ja zawnioskowałam o wypis i wyrys (tak mieliśmy podane na rozpisce z dokumentami), a tu dzisiaj dzwoni do mnie urzędniczka(!) z Zakładu Katastralnego i pyta czy aby na pewno chcę wypis i wyrys, bo do kredytów, to się bierze wypis i mapę ewidencyjną, co jest tańsze i szybciej wydawane(!!). Potwierdziłam u doradcy kredytowego, że ma być wypis i wyrys, ale jestem ciekawa jak to jest u was? I do teraz zbieram szczękę z podłogi, bo uprzejmości od urzędników w naszej papierologii jak na lekarstwo, więc każdy jej przejaw oprawiamy w ramkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aghata86 23.06.2017 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 My mielismy wypis z rejestru i mapke ewidencyjna...to wystarczylo w ING. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aghata86 23.06.2017 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 My zlecalismy sami operat szacunkowy i czekalismy kilka dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Viniu 24.06.2017 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2017 Freethinker, nie musisz mieć na nic faktur. Przyjeżdża rzeczoznawca i wycenia twój wkład własny. Tak przynajmniej jest w pko bp. Informacja z wczoraj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Viniu 24.06.2017 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2017 A tak poza tym, to u nas elektryk kończy instalacje wewnętrzną, a od wtorku wchodzi instalator na instalacje wód-kan i co jak dobrze pójdzie to w sierpniu wchodzą tynkarze i posadzkarze, październik i listopad to wykonczeniowka więc termin grudniowy na wprowadzenie jest ciągle osiągalne. A start był 9 lutego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freethinker 24.06.2017 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2017 Chyba rozwiązałem problem i te 100 000 zł to będę mógł im nawet przynieść w gotówce. Grunt to rodzina i przyjaciele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chilli banana 25.06.2017 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 Witamy my także zaczęliśmy budowę w tym roku, budujemy systemem gospodarczym, projekt mamy indywidualny. Dziennik w przygotowaniu. Fajnie was czytać i powodzenia wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 25.06.2017 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 Ja już w tym roku PNB raczej nie osiągnę. Ale takie pytanie mam. Obok mnie na wyciągnięcie ręki są dwie budowy. Zastanawiam się co można z takiej budowy kupić, co zostaje i inwestor i tak się musi pozbyć. Bynajmniej nie mam na myśli 3 dachówek, 40cm rury kanalizacyjnej, czy 6m rury podłogówki Oczywistą rzeczą są stemple budowlane. Ewentualnie deski szalunkowe gdy był monolit, a nie było deskowania dachu. Jest coś jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 25.06.2017 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 Jak pogoda dopisze, to u nas we wtorek-czwartek zostanie zalany strop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 25.06.2017 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 Ja już w tym roku PNB raczej nie osiągnę. Ale takie pytanie mam. Obok mnie na wyciągnięcie ręki są dwie budowy. Zastanawiam się co można z takiej budowy kupić, co zostaje i inwestor i tak się musi pozbyć. Bynajmniej nie mam na myśli 3 dachówek, 40cm rury kanalizacyjnej, czy 6m rury podłogówki Oczywistą rzeczą są stemple budowlane. Ewentualnie deski szalunkowe gdy był monolit, a nie było deskowania dachu. Jest coś jeszcze? agb, nam została prawie cała paleta bloczków fundamentowych, na pewno zostanie trochę pustaków, stemple raczej wykorzystamy, ale jest ich kilkaset, więc myślę, że takie rzeczy zostają po budowie i spokojnie można je wykorzystać jeszcze raz(my ogrodzimy nimi resztę działki + przydadzą się przy budowie budynku gospodarczego). Do tego mnóstwo desek, ale spora część z nich się nie nadaje już do niczego U nas tak było z deskami, które zostały po szalunkach ław. Na pewno będziemy mieć do opchnięcia słup betonowy z prowizorką budowlaną Może ludzie z budów obok Ciebie też będą mieć na sprzedaż. No i blaszak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.06.2017 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 Oczywistą rzeczą są stemple budowlane. Ewentualnie deski szalunkowe gdy był monolit, a nie było deskowania dachu. Jest coś jeszcze? Dla mnie stemple nie są oczywiste. Ich używanie jest dla ekipy trudniejsze i mniej precyzyjne (czytaj krzywy strop, i trzeba potem tynkiem równać) - przy systemowych ekipa z niwelatorem idealnie równiutko szaluje. Deski podobnie - lepiej sklejka szalunkowa. I to się wypożycza. Deski szalunkowe owszem, pewnie zostają. Tylko są już przechodzone i niewiele warte. Matariały to jak w lokalnym składzie kupowane, to do zwrotu nadmiar (więc co najwyżej niepełne palety/zgrzewki/worki zostają). Erbetka chyba tylko jest typowo do odsprzedania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 25.06.2017 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 Oczywistą rzeczą są stemple budowlane. Ewentualnie deski szalunkowe gdy był monolit, a nie było deskowania dachu. Jest coś jeszcze? To chyba wszystko, u mnie z materiałów przejściowych nie zostanie nic poza stemplami i deskami. Ile zostanie desek to nie wiem, bo jednak spróbuję je wykorzystać do deskowania dachu. Z materiałów została mi niecała paleta bloczków (bo majster zalał schody basenu zamiast walczyć z chudziakiem i układaniem na tym bloczków) -- tego mógłbym się pozbyć. To byłoby na tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 25.06.2017 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 Tak, właśnie myślałem, że to tyle. Wolałem się tylko upewnić, że nic mi nie umknęło. Kaizen dobrze prawi ze stemplami - muszę zapytać wykonawcy czy nie ma przypadkiem swoich systemowych. A jak nie to Myjk pisał, że 20gr/dobę/szt. takie. Deski i tak na deskowanie będą potrzebne i po jednym stropie nie powinny być złe. Ale do oceny na miejscu oczywiście. Na materiały w ogóle nie liczę. Na palecie czy worku najwyżej kilka zł do przodu, a i tak trzeba zamawiać i tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts