d1gital 26.06.2017 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2017 Umowa na płytę fundamentową podpisana. Zaczynamy 2 października. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hellenaj 28.06.2017 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2017 My odebraliśmy decyzję ostateczną, ufff. Jutro lecą wnioski do banków. Mamy już komplet dokumentów, operat, wypisy itd. Dziś wybrałam ostatecznie kierownika budowy. z kilku z którymi rozmawiałam, ten wykazał się sporą wiedzą, opierał się na badaniach geotechnicznych, nie wróżł z fusów i nie twierdził, że badanie stopnia zagęszczenia pospółki to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Wczoraj zaznaczyliśmy z wykonawcą teren do zdjęcia humusu i przyjechał drewniany wychodek. W przyszłym tygodniu przyjedzie koparka do zdjęcia humusu i potem kopiemy i zalewamy ławy. po ławach kilka dni przerwy - wykonawca ma zaplanowany urlop. Po urlopie kończymy stan zero i dwa tygodnie przerwy - wykonawca kończy poprzednią budowę. W sierpniu idą ściany nośne i wieniec, we wrzesniu wiązary i dach. Taki pokrótce jest plan, zobaczymy jak wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 28.06.2017 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2017 Umowa na płytę fundamentową podpisana. Zaczynamy 2 października. Trzymam kciuki i powodzenia życzę My odebraliśmy decyzję ostateczną, ufff. Jutro lecą wnioski do banków. Mamy już komplet dokumentów, operat, wypisy itd. Dziś wybrałam ostatecznie kierownika budowy. z kilku z którymi rozmawiałam, ten wykazał się sporą wiedzą, opierał się na badaniach geotechnicznych, nie wróżł z fusów i nie twierdził, że badanie stopnia zagęszczenia pospółki to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Wczoraj zaznaczyliśmy z wykonawcą teren do zdjęcia humusu i przyjechał drewniany wychodek. W przyszłym tygodniu przyjedzie koparka do zdjęcia humusu i potem kopiemy i zalewamy ławy. po ławach kilka dni przerwy - wykonawca ma zaplanowany urlop. Po urlopie kończymy stan zero i dwa tygodnie przerwy - wykonawca kończy poprzednią budowę. W sierpniu idą ściany nośne i wieniec, we wrzesniu wiązary i dach. Taki pokrótce jest plan, zobaczymy jak wyjdzie Gratuluję decyzji ostatecznej Plan budowy zacny Oby wszystko poszło terminowo! U nas tygodniowa obsuwa z więźbą. Ale nie ma co narzekać póki co, wszystko idzie sprawnie. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freethinker 28.06.2017 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2017 U mnie właśnie zaczynają stawiać ścianki fundamentowe. Różnica poziomów wyszła większa niż przewidziano w projekcie i te ściany będą takie, że kierownik żartuje, że można by postawić niezłą piwnicę. Żarty żartami, ale jak pomyślę, ile kasy wydam na piasek, to słabo mi się robi. A kredyt jeszcze nie podpisany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaz_75 28.06.2017 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2017 Witam się dawno nie zaglądałam na forum bo miałam nerwy na kredyt którego nie dostaliśmy niestety ...pozwolenie już mamy bardzo szybko dostalismy i muszę poczekać ze złożeniem wniosku do sierpnia pod koniec sierpnia będziemy składać mam nadzieję że tym razem będzie dobrze . Jak ja wam zazdroszczę postępów ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaz_75 28.06.2017 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2017 Agatha86 dzięki za info odnośnie ING. Zobaczymy jak będzie u nas... Ruda maruda - chcieliśmy kiedyś wziąć kredyt w PKO - niestety czas oczekiwania na decyzję u nich w naszym przypadku wyniósł 31 dni..... w tym czasie w innym banku załatwilismy kredyt od A do Z, łącznie z podpisaniem umowy.... Nam akurat zależało wtedy na czasie. Znajomy doradca twierdzi, że PKO ma najdłuższe terminy oczekiwania na formalności. A teraz ogromna prośba do wszystkich z okolic Wrocławia: CZy mozecie polecić swoich kierowników budowy? Jestem wstępnie umówiona z jednym panem, ale z każdym dniem nabieram wątpliwości i szukam akternatyw..... Ja mam poleconego ale jeszcze się z nim nie spotkałam ... mieszka w Kiełczowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Savik83 28.06.2017 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2017 Witam, U nas projekt się składa w całość, w przyszłym tygodniu składamy wniosek o PnB. Póki co trwa akcja "ekipa do SSO", a zaraz zaczną się działania poszukiwacze kierbuda. A na działce w najbliższym czasie jedyna praca jaka nas czeka to karczowanie terenu teren działania to Lesznowola. Jeszcze raz się witamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkmp 30.06.2017 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 Widzę bardzo podobnie jak my, dziś podpisałem papierki i w poniedziałek składamy wniosek o PnB. Umowa na PF podpisana, ekipa od SSO wstępnie zaklepana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ruda maruda 03.07.2017 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 U mnie właśnie zaczynają stawiać ścianki fundamentowe. Różnica poziomów wyszła większa niż przewidziano w projekcie i te ściany będą takie, że kierownik żartuje, że można by postawić niezłą piwnicę. Żarty żartami, ale jak pomyślę, ile kasy wydam na piasek, to słabo mi się robi. A kredyt jeszcze nie podpisany. [ATTACH=CONFIG]392092[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]392093[/ATTACH] My kopalismy płytę fundamentowa 2m w dół. Jak to zobaczyliśmy to zalowalismy ze nie zrobiliśmy choć małego pomieszczenia na ziemniaki czy inne drobnostki. I wszystko zostało zasypane piachem! Jeżeli jeszcze możecie to pomyślcie o piwniczce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 03.07.2017 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 Zaraz mnie rozerwie... Jak to jest przy PnB? Jeden z sąsiadów nie odebrał zwrotki (zawiadomienie o wydaniu decyzji o PnB), bo wyprowadził się spod adresu. Urzędniczka dostała zwrotną przesyłkę "adresat wyprowadził się". Po czym znalazła jego nowy adres i wysłała jeszcze raz. Czy nie jest tak, że jak decyzja jest nieodebrana po drugim awizo, to traktuje się ją jako doręczoną? I od tego dnia biegnie 14 ostatecznych dni, po których mamy prawomocne PnB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaz_75 03.07.2017 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 Zaraz mnie rozerwie... Jak to jest przy PnB? Jeden z sąsiadów nie odebrał zwrotki (zawiadomienie o wydaniu decyzji o PnB), bo wyprowadził się spod adresu. Urzędniczka dostała zwrotną przesyłkę "adresat wyprowadził się". Po czym znalazła jego nowy adres i wysłała jeszcze raz. Czy nie jest tak, że jak decyzja jest nieodebrana po drugim awizo, to traktuje się ją jako doręczoną? I od tego dnia biegnie 14 ostatecznych dni, po których mamy prawomocne PnB? U nas z tego co wiem to tak jest jak piszesz bo mogłam mieć podobna sytuację i mówili że tylko ten czas oczekiwania się wydłuzy bo będa próbowali wysłac jeszcze raz ...u mnie sąsiad ktory dostał pismo pije non stop mieszka sam bo rodzina sie od niego wyprowadzila i było duże prawdopodobieństwo że nie odbierze nawet awizo więc uprzedziłam mamę że przyjdzie ze starostwa pismo i żeby pilnowała listonosza i oczywiście nie myliłysmy się bo był nawalony że o bozym świecie nie wiedział więc moja mama przechwyciła listonosza i podpisała za niego a listonosz wrzucił mu do skrzynki i obyło się bez zwrotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaz_75 03.07.2017 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 My odebraliśmy decyzję ostateczną, ufff. Jutro lecą wnioski do banków. Mamy już komplet dokumentów, operat, wypisy itd. Dziś wybrałam ostatecznie kierownika budowy. z kilku z którymi rozmawiałam, ten wykazał się sporą wiedzą, opierał się na badaniach geotechnicznych, nie wróżł z fusów i nie twierdził, że badanie stopnia zagęszczenia pospółki to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Wczoraj zaznaczyliśmy z wykonawcą teren do zdjęcia humusu i przyjechał drewniany wychodek. W przyszłym tygodniu przyjedzie koparka do zdjęcia humusu i potem kopiemy i zalewamy ławy. po ławach kilka dni przerwy - wykonawca ma zaplanowany urlop. Po urlopie kończymy stan zero i dwa tygodnie przerwy - wykonawca kończy poprzednią budowę. W sierpniu idą ściany nośne i wieniec, we wrzesniu wiązary i dach. Taki pokrótce jest plan, zobaczymy jak wyjdzie Ile bierze kierownik bud ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 03.07.2017 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 Ile bierze kierownik bud ? Nasz 1.000zł od "bycia kierownikiem" + po 250,00zł za każdą wizytę, a musi ich być 5 minimum. Czyli wychodzi, że minimum 2.250,00zł, ale pewnie będziemy go wołać więcej razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aghata86 03.07.2017 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 Ja mam kierownika za 2 koła ale on przyjezdza ile razy po niego zadzwonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaz_75 03.07.2017 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 Nasz 1.000zł od "bycia kierownikiem" + po 250,00zł za każdą wizytę, a musi ich być 5 minimum. Czyli wychodzi, że minimum 2.250,00zł, ale pewnie będziemy go wołać więcej razy. Dziękuję ...mój ma do mnie 200 m to może jakoś się z nim dogadam żeby było ciut mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freethinker 04.07.2017 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Mój ma do mnie 500 m, fakt, że bywa bardzo często. Kosztował mnie jednak też sporo - 3000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hellenaj 04.07.2017 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Agaz_75 z kierownikiem stanęło ostatecznie na 3000. Prowadzi budowę obok, więc będzie często, bo oprócz naszych wizyt w cenie, bedzie też zaglądał będąc u sąsiada. Jak był u mnie podobnie - zaglądał wtedy na budowę obok. Nie wiem jak to się sprawdzi, ale ryzykuję. Sama dużo czytam, więc dyskusje z kieronwikiem są naprawdę sensowne. Rozważam jednak nadal zatrudnienie inspektora, bądż innej osoby "doglądającej" Wczoraj zgłosilismy rozpoczęcie budowy, wydano dziennik ( niby 3 dni się czeka, ale kierbud załatwił od ręki), a na piątek...... wjeżdża koparka do sciągnięcia humusu!!!!!! w sobotę geodeta, w poniedziałek kopiemy ławy, wtorek zalewamy. Potem będą dwa tygodnie przerwy, wykonawca ma urlop i kończy poprzednią budowę, i z końcem lipca robimy stan zero. Dostaliśmy też zgodę z gminy a utwardzenie drogi dojazdowej, tak więc formalnie wszystko załatwione.Na czwartek zamawiam stal, ile płaciliście u siebie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkmp 04.07.2017 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 (edytowane) A u mnie wniosek o PnB złożony. Było trochę stresu, bo architekt wyrobił się "na styk", mam nadzieję że urząd nie wykorzysta pełnych 65 dni :/ Bo umowa na wykonanie płyty podpisana, ekipa wchodzi 4.09.2017.Pocieszające jest to że podobno nie muszę czekać potem 14 dni na uprawomocnienie, bo mój dom nie wpływa na działki sąsiednie (ponad 4m od granic, więc sąsiedzi nie są stroną). Czyli w dniu odbioru PnB mogę zgłaszać rozpoczęcie robót. To teraz coś na deser, w końcu mogę wrzucić jakiś sensowny rzut, co Wy na to? http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=392402&d=1499198744 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=392403&d=1499198745 PS. przepraszam, jeżeli obrazki nie są super czytelne, ale forum ma pewne ograniczenia. Przyszłe zdjęcia chyba będę załączał z zewnętrznego serwera. Edytowane 4 Lipca 2017 przez jkmp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 04.07.2017 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Uła, dom wygląda na przeogromny i niezbyt energooszczędny. Jakie wyszło zapotrzebowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaz_75 04.07.2017 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Mój ma do mnie 500 m, fakt, że bywa bardzo często. Kosztował mnie jednak też sporo - 3000. no to widzę że pewnie taniej nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts