Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2017 - witamy i zapraszamy :)

Recommended Posts

Powodzenia. Moje doświadczenia z prokuraturą są raczej takie, że poszukają 120 powodów, żeby nie znaleźć znamion przestępstwa.

No wiem, wiem. Mam wrażenie, że organy ścigania w naszym kraju ścigają głównie tych, którzy sami się pójdą na komisariat przyznać. Sprawa cywilna tutaj byłaby tutaj o tyle trudna, że facet jest - jak to ustaliłem poniewczasie - totalnie zadłużony i ma rozdzielność majątkową z żoną. Teraz sobie myślę, że to dobrze, że to nie z nim miałem umowę, bo byłoby to potraktowane jako problem na styku konsument-przedsiębiorca. A tak jest to strona trzecia, czyli będę parł w kierunku sprzeniewierzenia.

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam się :) jak wam zazdroszczę tego że sie budujecie ja już bym mogła działać a póki co walczę z kredytem ta papierologia mnie wykończy . Na męża w tym temacie nie mogę liczyć bo on bardziej zielony niż ja i też za bardzo nie może mnie wspomóc bo kredyt będzie na mnie jeszcze intercyze musimy załatwić . Jak wam poszły kosztorysy budowalne do banku jak to ugryźć żeby było dobrze podpowiedzcie proszę ?

. Jak wam poszły kosztorysy budowalne do banku jak to ugryźć żeby było dobrze podpowiedzcie proszę ?

Ja zamówiłem kosztorys u kosztorysanta za 400 zł (stwierdziłem, że mi się przyda później jako podpowiedź, co i ile może kosztować). No i na tej podstawie opracowałem kosztorys dla banku.

Jak wam poszły kosztorysy budowalne do banku jak to ugryźć żeby było dobrze podpowiedzcie proszę ?

We Wrocławiu działa firma doradza.pl, w której pracują doradcy finansowi - bardzo pomocni, doradzają za darmo (zarabiają dopiero kiedy z ich polecenia weźmiesz kredyt). Polecam poczytać i nawiązać kontakt.

Nie dość, że zrobią zestawienie najlepszych kredytów aktualnie na rynku, to wyjaśnią każdą wątpliwość i pomogą przejść z wszystkimi formalnościami, aż do podpisania ostatecznej umowy kredytowej z wybranym bankiem.

U nas do przodu. W jeden dzien tyle zrobili

c96da1b1feb6fd99med.jpg

Ja nie wiem jak mozna dac komus zaliczke na material. My wspolpracujemy z jedna hurtownia, nasz majster robi zamowienie, odbiera rano towar przed przyjazdem, wszystko u jednego przedstawiciela ktory nam.daje fajne rabaty...co dwa tyg wysyla mi fv meilem i ja widze co majster bierze, ile sztuk, place za fv...to co zostanie idzie do zwrotu i mamy korekte

Ja mam ściany z Ytonga. Ale u mnie Solbet jest trudno dostępny. Kierownik budowy ostrzegała mnie, że mają przestoje na budowie, bo są duże opóźnienia w dostawie bloczków. I do tego nie wychodził mi taniej niż Ytong. I tyle. Ytonga miałam dostępnego od ręki i jeszcze wytargowałam chyba 10 gr na bloczku :lol2:

Gdyby cena i dostępność Solbetu była lepsza niż Ytonga, pewnie miałabym ściany z Solbetu ;)

Ja nie wiem jak mozna dac komus zaliczke na material. My wspolpracujemy z jedna hurtownia, nasz majster robi zamowienie, odbiera rano towar przed przyjazdem, wszystko u jednego przedstawiciela ktory nam.daje fajne rabaty...

Ja też tak w zasadzie mam, ale chodziło o piasek i trochę desek z tartaku. W sumie pociecha, choć marna, że inni mają gorzej. Zacząłem z jego byłą wspólniczką obdzwaniać i odpytywać innych jego klientów. Są tacy, którzy dali mu 30 tysięcy zaliczki. Masakra.

Na szczęście doczołgałem się do stanu zerowego.

IMG_20170802_191954a.jpg

Ytonga miałam dostępnego od ręki i jeszcze wytargowałam chyba 10 gr na bloczku

A ile płaciłaś za bloczek?

Ytong stosuje chłyt marketingody dla naiwnych. Niby bloczek wychodzi taniej. Tyle, że ich bloczek ma wysokość 199mm, a reszta świata stosuje 240. Więc nie tylko sam m2 muru wychodzi drożej, ale też większa ilość spoin powoduje, że trzeba więcej kleju.

A ile płaciłaś za bloczek?

Ytong stosuje chłyt marketingody dla naiwnych. Niby bloczek wychodzi taniej. Tyle, że ich bloczek ma wysokość 199mm, a reszta świata stosuje 240. Więc nie tylko sam m2 muru wychodzi drożej, ale też większa ilość spoin powoduje, że trzeba więcej kleju.

Całościowo Ytong wychodzi drożej niż Solbet, rzeczywiście ;) Ale tak jak wspominałam, z Solbetem u nas słabo, a Ytong czekał na składzie i stąd wybór.

Całościowo Ytong wychodzi drożej niż Solbet, rzeczywiście ;) Ale tak jak wspominałam, z Solbetem u nas słabo, a Ytong czekał na składzie i stąd wybór.

U mnie deweloper stosuje Solbet i HH. Solbet zapewne mają w dobre cenie bo niedaleko fabryka ...

Ale patrząc na jakość Solbet vs HH to Solbet są kiepskiej jakości , to znaczy bardziej kruche i czesto przychodza bardziej uszkodzone niż HH , tyle że wiadomo u dewelopera cena jest najważniejsza , wiec te wady nie rpzeszkadzają

Ludzie!! :) Mamy ostateczne pozwolenie na budowę!!! :D Po miesiącu czekania na ostatnią zwrotkę dzisiaj w końcu zawieźliśmy ostatnią stronę postępowania do Starostwa w celu osobistego podpisania oświadczenia, że naszą decyzje otrzymał. Zwrotka chyba zaginęła. Jaki jest z tej sytuacji morał dla wszystkich: trzymajcie się swojego numeru telefonu przez całe życie albo przynajmniej jak najdłużej się da :) Tego pana znalazłam na jakimś zapomnianym forum z korepetycjami z 2001 roku. Był numer telefonu, zadzwoniłam... i strzał w dziesiątkę :)

Od razu złożyliśmy wniosek o wydanie dziennika budowy - u was to też nic nie kosztowało? Aż podejrzane... ;) Teraz tylko zgłosić do NB i wio :)

Marcin34_Śl może budowałeś w systemie Dryfix? Nasz wienerberger nie jest specjalnie prosty. Doczytałam sobie (choć mnie to w sumie nie zajmowało do tej pory), że do cienkiej spoiny bloczki muszą być szlifowane. A nasze na bank nie są ;) Spoina i tak nie jest jakaś strasznie gruba, 2 cm.

Doczytałam też o głośności ytonga. Na dole nie ma to specjalnego znaczenia bo kluczowe ściany - między kuchnią a gościnną sypialnią oraz ściana oddzielająca mieszkanie mamy - są nośne i zbudowane z porothermu. Na piętrze między wszystkimi sypialniami są garderoby, a więc dodatkowa ściana oddziela pokoje. Jest jedna ściana, między pokojami córek, która byłaby pojedyncza. Może faktycznie lepiej będzie zrobić ją z porothermu.

agb dzięki za zwrócenie na to uwagi.

Dziś zalewają nam jeden strop i schody :) Już wczoraj wdrapałam się na górę i podziwiałam widoki, aż mi się nie chciało wracać na dół :) Będzie pięknie.

Do dryfixu muszą być szlifowane pustaki. My tym systemem budowalismy.

Ludzie!! :) Mamy ostateczne pozwolenie na budowę!!! :D Po miesiącu czekania na ostatnią zwrotkę dzisiaj w końcu zawieźliśmy ostatnią stronę postępowania do Starostwa w celu osobistego podpisania oświadczenia, że naszą decyzje otrzymał. Zwrotka chyba zaginęła. Jaki jest z tej sytuacji morał dla wszystkich: trzymajcie się swojego numeru telefonu przez całe życie albo przynajmniej jak najdłużej się da :) Tego pana znalazłam na jakimś zapomnianym forum z korepetycjami z 2001 roku. Był numer telefonu, zadzwoniłam... i strzał w dziesiątkę :)

Od razu złożyliśmy wniosek o wydanie dziennika budowy - u was to też nic nie kosztowało? Aż podejrzane... ;) Teraz tylko zgłosić do NB i wio :)

Gratuluję :) u nas wysłali powiadomienie do moich rodziców na stary bardzo stary adres , sasiad został przez mamę dopilnowany a ona czekała, czekała i nic .Jak zadzwoniłam do starostwa to kobieta mówi no w sumie to już mogłoby być prawomocne ale państwo K.... nie potwierdzili... żeby przyspieszyć rodzice pojechali podpisali i z głowy a zwrotka zaginęła .

Co do dziennika miałam swój ..nic nie kosztowało :)